Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

foto: ANSA

donderdag 12 mei 2016 om 07:00

“Het is geen hele zware berg, maar ik verwacht dat de renners het wel lastig zullen maken.” Zo keek Tom Dumoulin eerder deze week vooruit op de zesde etappe van de Giro d’Italia, met de finish op 1550 meter hoogte in skistation Aremogna. De eerste aankomst bergop in deze ronde, dus de klassementsrenners kunnen zich niet langer verstoppen. Weerstaat Dumoulin de aanvallen op zijn roze leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De slotklim naar aankomstplaats Roccaraso is er eentje van de tweede categorie. Het is zeker niet de zwaarste van deze Giro, maar als eerste van in total vijf aankomsten bergop is het toch een belangrijk ijkpunt. Bovendien is het met een afstand van 157 kilometer een relatief korte etappe, waardoor het wel eens een snel ritje kan zijn.

T06_Roccaraso_alt-PRE

Na de start in Ponte, een klein plaatsje in de regio Campanië, zijn de eerste twintig kilometer relatief vlak. Vervolgens begint de weg al gevoelig omhoog te lopen, de voorbode voor de eerste klim van dag: de Bocca della Selva van tweede categorie (18,5 km a 5,6%). De top daarvan ligt op 1393 meter hoogte. De renners hebben dan ruim vijftig kilometer achter de wielen.

Als er dan inmiddels een kopgroep is ontstaan, moeten deze renners een relatief lang tussenstuk zien te overleven. Eerst is er nog een tussensprint in Campitello Matese (bij kilometerpaal 87), waarna het peloton over heuvelachtig terrein koers zet naar de slotklim in de regio Abruzzen. Rond de klok van half vijf bereiken de renners met nog zeventien kilometer te gaan de voet van de laatste scherprechter van de dag.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de slotklim is met 4,8 procent niet indrukwekkend, maar dat komt mede omdat er ook stukken vals plat en zelfs korte afdalingen in zitten. Het eerste deel van de beklimming, naar het dorpje Roccaraso, is wel degelijk pittig te noemen. De renners moeten daar vijf kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,5 procent, met stroken van maximaal twaalf procent.

De renners krijgen daarna in een bijna vlak tussengedeelte de kans om op adem te komen. Op zes kilometer van de streep is het vervolgens weer zwaarder, met een drie kilometer lange strook van gemiddeld 7,4 procent. De weg vlakt daarna weer wat af, maar in de absolute slotfase kunnen de beste klimmers zich nog onderscheiden. De slotkilometer is met een gemiddelde stijging van ruim zeven procent namelijk een van de zwaarste gedeeltes van de hele klim.

Favorieten
Hoewel de slotklim niet al te zwaar is en ook niet voor grote verschillen in het klassement zal gaan zorgen, blijft de eerste aankomst bergop in een grote ronde altijd een belangrijk moment. De klassementsrenners, die tot nu toe vooral bezig waren met het voorkomen van onnodig tijdverlies, zullen hebben uitgekeken naar deze eerste kans om elkaar te testen. Bovendien is er deze Giro maar één aankomst op een col van de eerste categorie (negentiende etappe), dus de pure klimmers kunnen maar beter alle kansen aangrijpen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Door de relatief eenvoudige tussenstukken die de slotklim kent, is de kans groot dat een select favorietengroepje uiteindelijk om de zege gaat strijden. Door zijn goede eindschot kom je dan al snel uit bij Alejandro Valverde. De kopman van Movistar heeft de eerste dagen goed doorstaan en vindt hier een finale die op zijn lijf geschreven is. Een uitgelezen kans om zijn eerste ritzege ooit in de Giro d’Italia te boeken.

Vanuit Nederlands oogpunt mogen we ook reikhalzend naar deze eerste bergetappe uitkijken. Steven Kruijswijk maakte maandag indruk in de heuveletappe naar Praia a Mare. Niet alleen toonde de renner van LottoNL-Jumbo zich zeer attent door op de bergjes onderweg in de voorste rij van het peloton mee naar boven te schuiven, maar bovendien pakte hij aan de streep nog wat bonificatieseconden mee. Met zijn vijfde plaats staat hij niet voor niets het hoogst genoteerd van alle uitgesproken klassementsmannen. Een heel verschil met vorig jaar, toen Kruijswijk na de eerste dagen al op achtervolgen was aangewezen.

Tom Dumoulin - Foto: ANSA

Tom Dumoulin – Foto: ANSA

Tom Dumoulin is geen uitgesproken klassementsman, maar zolang hij de roze trui om zijn schouders heeft hangen, zal hij deze ook willen behouden. Pas als de renners in het tweede deel van de Giro het hooggebergte bereiken, zet de renner van Giant-Alpecin zijn klassementsambities opzij. Maar in de rit van donderdag moet hij zich prima staande kunnen houden. Flikt Dumoulin weer hetzelfde als in de Vuelta, toen hij in een lastige rit in het middengebergte zelfs Chris Froome het nakijken gaf? En lukt het Bob Jungels en Diego Ulissi, die hem op de hielen zitten in het algemeen klassement, om aan te blijven haken?

Ook de Colombianen mogen donderdag hopen op een goed resultaat. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) reed een verrassend sterke tijdrit en zal een aanval op de roze trui zeker in zijn achterhoofd hebben zitten. Rigoberto Urán (Cannondale) staat er bijna net zo goed voor als zijn landgenoot en kan zijn ambitie om na twee tweede plaatsen de Giro dit jaar eindelijk eens te winnen, meteen kracht bijzetten.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

En wat te denken van Vincenzo Nibali en Mikel Landa, door velen gezien als de grootste favorieten voor de eindzege? Houden zij zich in deze eerste bergrit nog gedeisd, of willen ze meteen de verhoudingen in het peloton duidelijk maken? Alles hangt af van het koersverloop, maar ze behoren zeker tot de kanshebbers.

Een eerste ritzege zorgt meteen voor rust binnen een ploeg en daarom zullen nog veel meer klimmers hun zinnen hebben gezet op deze etappe. Ilnur Zakarin (Katusha) en Rafał Majka (Tinkoff) gaan we ongetwijfeld van voren zien. En wat kan Domenico Pozzovivo, die na het uitvallen van Jean-Christophe Péraud alle druk bij AG2R La Mondiale op zijn schouders krijgt? Of kan de relatief onbekende Gazprom-RusVelo-kopman Sergey Firsanov voor een verrassing zorgen?

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Renners met de ambitie om een vroege vlucht op touw te zetten, zullen hopen dat de kopmannen zich in deze eerste bergrit nog afzijdig houden. Het valt echter niet te verwachten dat Giant-Alpecin zonder slag of stoot afstand gaat nemen van het roze, dus veel ruimte zullen de avonturiers niet krijgen. Gebeurt dat toch, dan is de kans groot dat de op bergpunten beluste Damiano Cunego erbij zal zitten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Mikel Landa, Tom Dumoulin, Johan Esteban Chaves
* Ilnur Zakarin, Rafał Majka, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo

Weer en TV
Waar het weer in Nederland de komende dagen flink omslaat, blijft het in Italië overdag boven de twintig graden. Wel neemt vanaf donderdag de buienkans toe. Bovendien zal het op hoogte in Aremogna veel frisser zijn, tussen de twaalf en zestien graden. De etappe is natuurlijk weer live op tv te volgen en begint eerder dan de voorgaande dagen. Eurosport begint er om 13.00 uur aan, Sporza start een halfuurtje later na het middagjournaal.

Dit artikel delen:

123 Reacties

sstijnntje 12 mei 2016 om 08:27

Ik ga vandaag voor Formolo, Roche, Fuglsang/Scarponi en Betancur. De grote mannen blijven naar elkaar kijken en de semi-kopmannen kunnen voor ritwinst gaan met een aanval halverwege de laatste klim.

0
fringale 12 mei 2016 om 08:31

Astana en Movistar zullen allicht de leidersplaats van Dumoulin onder vuur nemen. De evidente reden is rit negen. In de voorbije Vuelta kon een straffe Valverde toen nog de schade beperken tot een minuut, maar die ITT lag toen in de laatste week. Ik denk dat Nibali en co best rekenen op twee minuten aan de broek.

0
kooltje 12 mei 2016 om 08:41

Geen bergprijs na 130.4 kilometer? Dat maakt het voor Cunego minder interessant.

0
DirkDeWolf 12 mei 2016 om 08:46

Iedereen heeft het over de slotklim, maar in zo’n korte etappe zou Movistar ook al op de eerste berg kunnen gaan versnellen om bijvoorbeeld Landa, die er niet zo goed uitziet, uit te schakelen voor het eindklassement.

0
vlek 12 mei 2016 om 08:55

Ik verwacht wat dat betreft meer van Astana. Die hebben de ploeg om de koers hard te maken. Movistar maakt in de breedte daarentegen nog geen geweldige indruk. Het zou dan op de eerste klim van Visconti en Betancourt of zelfs Amador moeten komen willen ze Landa enigszins pijn doen, de overige knechten gaan dat niet voor elkaar krijgen. Ik zie Movistar een van die drie vooruit sturen.

0
Brakkel 12 mei 2016 om 08:57

Ik ga voor Dumoulin. Wil graag zo veel mogelijk ritten pakken. Baalde eergisteren al van die 2e plek.
Verder heb ik het gevoel dat Cunego weer een beetje op niveau begint te komen. Ben benieuwd wat hij kan. Voorwaarde is denk ik wel dat er al een mooi groepje vooruit is op die eerste berg, zodat hij daar niet om de punten gaat sprinten.

0
TaDo 12 mei 2016 om 09:06

Heerlijk al die pseudo wetenschappers hier, die waarschijnlijk vanuit hun luie stoel even bepalen dat hoogtestages geen functie hebben. Laten we dan maar even de wetenschappelijke bewijzen en de praktijk (lees: de ervaringen van de renners zelf) totaal negeren. En Dumoulin zijn verlies in de Vuelta afschuiven op een gebrek aan zelfvertrouwen vind ik een makkelijk excuus. Tom was toen op waarde geklopt en eerlijk gezegd twijfel ik absoluut niet aan het zelfvertrouwen en de zelfkennis van Dumoulin. Daar loopt hij van over (niet kritisch bedoeld).

On: Ik denk doordat het de eerste bergop aankomst is, we koers kunnen verwachten van Astana en Movistar. Ik ben erg benieuwd hoe de status is van Landa, die eergisteren aangaf niet goed te zijn.

0
escapados 12 mei 2016 om 09:07

Kan me niet voorstellen dat de vlucht het haalt. Movistar zal wel willen rijden voor een ritzege en met Valverde kunnen ze deze niet laten lopen, zeker omdat we morgen weer gaan sprinten.

0
maklukzat 12 mei 2016 om 09:14

Als op het vlakke gedeelte van de laatste klim alleen de favorieten overblijven, dan zal het toch naar elkaar kijken worden. Mocht een ploeg nog knechten overhebben dan kunnen ze op dat gedeelte ook flink doortrekken. Kan alle kanten uit.

0
schipperaar 12 mei 2016 om 09:29

Hopenlijk reduceert Tom de hoogtestages tot 0 deze keer. Het voordeel is meer rode bloedlichaampjes, nadeel dat je ze ook weer afbreekt terug op zeeniveau. Gebrek aan inzicht ontbreekt Tom niet en wie zegt dat de mafia niet tussenbeide kwam de voorlaatste dag in Spanje, paar slaappilletjes in zijn koffie is een kleine moeite. Zijn verval al na 100 km was opmerkelijk, heeft mi niets met ervaring en suprematie Astana te maken, hij hoefde alleen maar aan te haken aan hun treintje maar zag lijkbleek op zn luie stoel.

0
vlek 12 mei 2016 om 09:33
Quote:
paar slaappilletjes in zijn koffie is een kleine moeite.

Het schijnt inderdaad dat er die dag iemand met een verdacht voorwerp onder zijn jas, waarvan in de wandelgangen wordt gedacht dat het een erwtenschietertje was, in het hotel van Giant is gesignaleerd.

0
Jari1977 12 mei 2016 om 10:42

Is dit niet de ideale etappe voor Battaglin? Proberen om in een mooie ontsnapping te zitten, mocht hij dan op de tweede berg bijgehaald worden, kan hij nog wat voor Kruijswijk betekenen. Het heeft volgens mij weinig zin om in deze korte etappe bij Kruijswijk te blijven.

0
Cyclingbruh 12 mei 2016 om 10:46

Eerst nog even de boeken in en dan hopen een goede Pozzovivo vanmiddag. Hoop niet dat de grote ploegen de koers doodmaken.

0
Diego99 12 mei 2016 om 10:49

Dit is niks voor Ulissi denk ik en Wellens wordt hier zo’n beetje elke etappe genoemd, maar waarom weet ik niet.

0
Steba 12 mei 2016 om 10:50

Chaves net voor Valverde.
Ik zie Wellens wel een aanvalspoging doen vandaag.
Gezien de lengte van de klim denk ik niet dat er een vluchtersgroep stand zal houden. Hopelijk een spannende etappe!!

0
Bertvd 12 mei 2016 om 10:51

Hoe laat starten ze eigenlijk?

0
escapados 12 mei 2016 om 10:57

12.50

0
McMulenga 12 mei 2016 om 11:04

Ik denk dat Jungels hoge ogen gaat gooien, hij oogt erg sterk en doet me denken aan Kwiatkowski tijdens de Tour de France waar hij door brak. Hij blijkt ook nog eens een sterk eindschot te hebben, het is te hopen dat hij op het stijlste stuk kan blijven plakken.

0
Punchagan 12 mei 2016 om 11:04

Betancur kon het peleton afgelopen twee etappes niet bijbenen dus verwacht ik niet vandaag. Wat te denken van Ulissi en Henao?

0
arviidd 12 mei 2016 om 11:10

Beelden van af de start dus? Hopen af en toe wat tijd te hebben en stiekem wat te kijken.

0
arviidd 12 mei 2016 om 11:14

Slecht weer daar! https://pbs.twimg.com/media/CiPrsFWWgAA4JN7.jpg:large Foto van Trek onderweg naar de start.

0
Knaljaas 12 mei 2016 om 11:17

Door het slecht weer kan het een andere koers worden. Benieuwd welke renners hier goed tegen kunnen.

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2016 om 11:22

Nu wordt het helemaal party want Nibali houdt wel van een druppelke en zijn team is misschien wel het sterkst.

0
hugenholz 12 mei 2016 om 11:22

ik verwacht niet dat de toppers nu al hun kruit gaan verschieten. Kleine verschillen. Weliswaar lijkt deze rit op het lijf geschreven voor Valverde maar ik denk eigenlijk dat een outsider met de winst vandoor zal gaan. Als er een groepje weg mag met een redelijke klimmer erbij zie ik die winnen.

0
Twixman 12 mei 2016 om 11:26

Amador of Fuglsang gaan er voor gaan en een gooi doen naar het roze… Voor de favorieten is het nog te vroeg om hun troeven op tafel te leggen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone