Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

foto: ANSA

donderdag 12 mei 2016 om 07:00

“Het is geen hele zware berg, maar ik verwacht dat de renners het wel lastig zullen maken.” Zo keek Tom Dumoulin eerder deze week vooruit op de zesde etappe van de Giro d’Italia, met de finish op 1550 meter hoogte in skistation Aremogna. De eerste aankomst bergop in deze ronde, dus de klassementsrenners kunnen zich niet langer verstoppen. Weerstaat Dumoulin de aanvallen op zijn roze leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
Parcours
De slotklim naar aankomstplaats Roccaraso is er eentje van de tweede categorie. Het is zeker niet de zwaarste van deze Giro, maar als eerste van in total vijf aankomsten bergop is het toch een belangrijk ijkpunt. Bovendien is het met een afstand van 157 kilometer een relatief korte etappe, waardoor het wel eens een snel ritje kan zijn.

T06_Roccaraso_alt-PRE

Na de start in Ponte, een klein plaatsje in de regio Campanië, zijn de eerste twintig kilometer relatief vlak. Vervolgens begint de weg al gevoelig omhoog te lopen, de voorbode voor de eerste klim van dag: de Bocca della Selva van tweede categorie (18,5 km a 5,6%). De top daarvan ligt op 1393 meter hoogte. De renners hebben dan ruim vijftig kilometer achter de wielen.

Als er dan inmiddels een kopgroep is ontstaan, moeten deze renners een relatief lang tussenstuk zien te overleven. Eerst is er nog een tussensprint in Campitello Matese (bij kilometerpaal 87), waarna het peloton over heuvelachtig terrein koers zet naar de slotklim in de regio Abruzzen. Rond de klok van half vijf bereiken de renners met nog zeventien kilometer te gaan de voet van de laatste scherprechter van de dag.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de slotklim is met 4,8 procent niet indrukwekkend, maar dat komt mede omdat er ook stukken vals plat en zelfs korte afdalingen in zitten. Het eerste deel van de beklimming, naar het dorpje Roccaraso, is wel degelijk pittig te noemen. De renners moeten daar vijf kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,5 procent, met stroken van maximaal twaalf procent.

De renners krijgen daarna in een bijna vlak tussengedeelte de kans om op adem te komen. Op zes kilometer van de streep is het vervolgens weer zwaarder, met een drie kilometer lange strook van gemiddeld 7,4 procent. De weg vlakt daarna weer wat af, maar in de absolute slotfase kunnen de beste klimmers zich nog onderscheiden. De slotkilometer is met een gemiddelde stijging van ruim zeven procent namelijk een van de zwaarste gedeeltes van de hele klim.

Favorieten
Hoewel de slotklim niet al te zwaar is en ook niet voor grote verschillen in het klassement zal gaan zorgen, blijft de eerste aankomst bergop in een grote ronde altijd een belangrijk moment. De klassementsrenners, die tot nu toe vooral bezig waren met het voorkomen van onnodig tijdverlies, zullen hebben uitgekeken naar deze eerste kans om elkaar te testen. Bovendien is er deze Giro maar één aankomst op een col van de eerste categorie (negentiende etappe), dus de pure klimmers kunnen maar beter alle kansen aangrijpen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Door de relatief eenvoudige tussenstukken die de slotklim kent, is de kans groot dat een select favorietengroepje uiteindelijk om de zege gaat strijden. Door zijn goede eindschot kom je dan al snel uit bij Alejandro Valverde. De kopman van Movistar heeft de eerste dagen goed doorstaan en vindt hier een finale die op zijn lijf geschreven is. Een uitgelezen kans om zijn eerste ritzege ooit in de Giro d’Italia te boeken.

Vanuit Nederlands oogpunt mogen we ook reikhalzend naar deze eerste bergetappe uitkijken. Steven Kruijswijk maakte maandag indruk in de heuveletappe naar Praia a Mare. Niet alleen toonde de renner van LottoNL-Jumbo zich zeer attent door op de bergjes onderweg in de voorste rij van het peloton mee naar boven te schuiven, maar bovendien pakte hij aan de streep nog wat bonificatieseconden mee. Met zijn vijfde plaats staat hij niet voor niets het hoogst genoteerd van alle uitgesproken klassementsmannen. Een heel verschil met vorig jaar, toen Kruijswijk na de eerste dagen al op achtervolgen was aangewezen.

Tom Dumoulin - Foto: ANSA

Tom Dumoulin – Foto: ANSA

Tom Dumoulin is geen uitgesproken klassementsman, maar zolang hij de roze trui om zijn schouders heeft hangen, zal hij deze ook willen behouden. Pas als de renners in het tweede deel van de Giro het hooggebergte bereiken, zet de renner van Giant-Alpecin zijn klassementsambities opzij. Maar in de rit van donderdag moet hij zich prima staande kunnen houden. Flikt Dumoulin weer hetzelfde als in de Vuelta, toen hij in een lastige rit in het middengebergte zelfs Chris Froome het nakijken gaf? En lukt het Bob Jungels en Diego Ulissi, die hem op de hielen zitten in het algemeen klassement, om aan te blijven haken?

Ook de Colombianen mogen donderdag hopen op een goed resultaat. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) reed een verrassend sterke tijdrit en zal een aanval op de roze trui zeker in zijn achterhoofd hebben zitten. Rigoberto Urán (Cannondale) staat er bijna net zo goed voor als zijn landgenoot en kan zijn ambitie om na twee tweede plaatsen de Giro dit jaar eindelijk eens te winnen, meteen kracht bijzetten.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

En wat te denken van Vincenzo Nibali en Mikel Landa, door velen gezien als de grootste favorieten voor de eindzege? Houden zij zich in deze eerste bergrit nog gedeisd, of willen ze meteen de verhoudingen in het peloton duidelijk maken? Alles hangt af van het koersverloop, maar ze behoren zeker tot de kanshebbers.

Een eerste ritzege zorgt meteen voor rust binnen een ploeg en daarom zullen nog veel meer klimmers hun zinnen hebben gezet op deze etappe. Ilnur Zakarin (Katusha) en Rafał Majka (Tinkoff) gaan we ongetwijfeld van voren zien. En wat kan Domenico Pozzovivo, die na het uitvallen van Jean-Christophe Péraud alle druk bij AG2R La Mondiale op zijn schouders krijgt? Of kan de relatief onbekende Gazprom-RusVelo-kopman Sergey Firsanov voor een verrassing zorgen?

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Renners met de ambitie om een vroege vlucht op touw te zetten, zullen hopen dat de kopmannen zich in deze eerste bergrit nog afzijdig houden. Het valt echter niet te verwachten dat Giant-Alpecin zonder slag of stoot afstand gaat nemen van het roze, dus veel ruimte zullen de avonturiers niet krijgen. Gebeurt dat toch, dan is de kans groot dat de op bergpunten beluste Damiano Cunego erbij zal zitten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Mikel Landa, Tom Dumoulin, Johan Esteban Chaves
* Ilnur Zakarin, Rafał Majka, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo

Weer en TV
Waar het weer in Nederland de komende dagen flink omslaat, blijft het in Italië overdag boven de twintig graden. Wel neemt vanaf donderdag de buienkans toe. Bovendien zal het op hoogte in Aremogna veel frisser zijn, tussen de twaalf en zestien graden. De etappe is natuurlijk weer live op tv te volgen en begint eerder dan de voorgaande dagen. Eurosport begint er om 13.00 uur aan, Sporza start een halfuurtje later na het middagjournaal.

Dit artikel delen:

123 Reacties

paulito 11 mei 2016 om 20:09

WC-eend

Die vraag ruikt naar een poultje.

Matisz 11 mei 2016 om 20:14

Ulissi waar is die gebleven. Geen ster, geen woord niets. Triest!! Daarnaast Zakarin, Valverde, Uran en Kruiswijk.

jp.vanoosterhout 11 mei 2016 om 20:20

te zwaar voor ulissi,en ook voor jungels !!

gewissballan 11 mei 2016 om 20:21

Edit redactie: On topic aub

WCEendT 11 mei 2016 om 20:25

@Paulito
Iedereen, bijna iedereen dan, weet dat ik scorito speel (mocht dat nog niet duidelijk zijn aan me 1001 posts de afgelopen 5 dagen)… en inderdaad ik was aan het vissen ;)… Voortaan gewoon stil houden en hopen dat de rest het niet merkt ;D!!!

WCEendT 11 mei 2016 om 20:26

Edit redactie: Niet op ingaan. Is al aangepast

LyndaLid 11 mei 2016 om 20:28

Edit redactie: Niet op ingaan. Is al aangepast

gavirialaphilippe 11 mei 2016 om 20:30

Edit redactie: Niet op ingaan. Is al aangepast

WCEendT 11 mei 2016 om 20:30

Edit redactie: Niet op ingaan. Is al aangepast

arviidd 11 mei 2016 om 20:34

Benieuwd of Kruijswijk morgen weer zo sterk is. En ook erg benieuwd naar Majka die heb ik nog niet gezien.

Edit redactie: Inderdaad, is al aangepast

Jorik112 11 mei 2016 om 20:38

Benieuwd of Kudus morgen eens zijn neus aan het venster gaat steken, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen.

wichard1 11 mei 2016 om 20:41

Dit wordt er eentje voor de jongeren in het peloton, in het bijzonder Formolo. Dit is zijn eerste kans om de jongerentrui om te kunnen doen voordat hij door de tijdrit flink op achterstand gezet zal gaan worden. Hierna zal hij waarschijnlijk voor Uran moeten gaan werken, zolang deze het podium nog in het zicht heeft.

**** Formolo.

Janjanssen98765 11 mei 2016 om 20:49

Ik mis Jungels, Roche en Ulissi wel bij de sterren, gaat toch voor de snellere klimmers worden.
Valverde wel topfavoriet.

Madiot 11 mei 2016 om 20:50

Ik gok op niemiec , die moet het gaan doen in de zwaardere etappes
Ulissi moet dit ook kunnen hoor.

fan11 11 mei 2016 om 20:50

Zonde dat Dumoulin zijn hele seizoen zo op rio aanpast. Lijkt me toch een giro waar hij goed zou kunnen scoren als hij hier 100% de focus op zou leggen. Morgen als voorbeeld met vlakke stukken waar hij het gas vol open zou kunnen draaien.

TeamNL 11 mei 2016 om 21:06

Tom zou net als in de Vuelta 2015 op de minder stijle stukken moeten proberen weg te komen. Als hij een goed tempo kan ontwikkelen zijn er weinig renners die hem kunnen volgen.

Ik verwacht overigens een aankomst met een groep van 20 man.

RubenVB 11 mei 2016 om 21:08

@LL Dit is toch een veel te lange voor Brambilla?

tommietoko 11 mei 2016 om 21:14

Hopelijk wordt er gelijk gas gegeven bergop door Movistar of Astana.

Dubai 11 mei 2016 om 21:17

Ik geef Moser ook wel eens kans. Vroeger kon hij dit best aardig.

nasibal 11 mei 2016 om 21:21

Ik ben nog nooit zo benieuwd geweest naar de reactie van Gewissbalan. Werd zo te zien toch flink op gereageerd. Pm iemand? ;)

Ullissi morgen vind ik lastig. Een paar jaar geleden had hij toch Evans te pakken maar ik ben altijd bang dat dit soort klimmen, hoewel relatief eenvoudig, toch te lang zijn.

Witte Trui 11 mei 2016 om 21:25

Zou het mooi vinden wanneer Preidler mee wordt gestuurd in de vlucht. Kijken wie dan controleert, zal dan weinig animo voor zijn. De grote tenoren zullen zich niet druk maken om de etappe, maar vooral naar het klassement onderling kijken.

Romāns Vainšteins 11 mei 2016 om 21:34

Ik denk dat de teams van Astana en Movistar er morgen wel alvast 1 favoriet vanaf willen rammelen. Het profiel van morgen leent zich daar prima voor want op die eerste klim kunnen alle rouleur-knechten en halve klimmers er al af waardoor een hele hoop 'grotere' mannen de rest met 1 of 0 knechten doorrijden moeten. Ik denk dat het vanaf km 74 enorm opletten wordt om geen gaatjes te laten vallen want je komt niet meer terug mochten deze 2 teams daarna gaan razen. Het probleem zit hem niet in de eindklim per se maar veel meer vanaf km74 ™ tot de voet ervan

Lombarda 11 mei 2016 om 21:37

Ik denk dat Kruijswijk zesde of eerste wordt.

Punchagan 11 mei 2016 om 21:38

Dumoulin moet hier het roze kunnen behouden. Verwacht dat vluchters tot op de laatste klim weg kunnen blijven, hopen op een verrassing zoals Formolo of Kruiswijk die de rest het nakijken geeft

Jappert 11 mei 2016 om 21:39

Valverde, Chaves en Zakarin zijn ook de eerste 3 namen die bij mij opkwamen.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone