Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

foto: ANSA

donderdag 12 mei 2016 om 07:00

“Het is geen hele zware berg, maar ik verwacht dat de renners het wel lastig zullen maken.” Zo keek Tom Dumoulin eerder deze week vooruit op de zesde etappe van de Giro d’Italia, met de finish op 1550 meter hoogte in skistation Aremogna. De eerste aankomst bergop in deze ronde, dus de klassementsrenners kunnen zich niet langer verstoppen. Weerstaat Dumoulin de aanvallen op zijn roze leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar
Parcours
De slotklim naar aankomstplaats Roccaraso is er eentje van de tweede categorie. Het is zeker niet de zwaarste van deze Giro, maar als eerste van in total vijf aankomsten bergop is het toch een belangrijk ijkpunt. Bovendien is het met een afstand van 157 kilometer een relatief korte etappe, waardoor het wel eens een snel ritje kan zijn.

T06_Roccaraso_alt-PRE

Na de start in Ponte, een klein plaatsje in de regio Campanië, zijn de eerste twintig kilometer relatief vlak. Vervolgens begint de weg al gevoelig omhoog te lopen, de voorbode voor de eerste klim van dag: de Bocca della Selva van tweede categorie (18,5 km a 5,6%). De top daarvan ligt op 1393 meter hoogte. De renners hebben dan ruim vijftig kilometer achter de wielen.

Als er dan inmiddels een kopgroep is ontstaan, moeten deze renners een relatief lang tussenstuk zien te overleven. Eerst is er nog een tussensprint in Campitello Matese (bij kilometerpaal 87), waarna het peloton over heuvelachtig terrein koers zet naar de slotklim in de regio Abruzzen. Rond de klok van half vijf bereiken de renners met nog zeventien kilometer te gaan de voet van de laatste scherprechter van de dag.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de slotklim is met 4,8 procent niet indrukwekkend, maar dat komt mede omdat er ook stukken vals plat en zelfs korte afdalingen in zitten. Het eerste deel van de beklimming, naar het dorpje Roccaraso, is wel degelijk pittig te noemen. De renners moeten daar vijf kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,5 procent, met stroken van maximaal twaalf procent.

De renners krijgen daarna in een bijna vlak tussengedeelte de kans om op adem te komen. Op zes kilometer van de streep is het vervolgens weer zwaarder, met een drie kilometer lange strook van gemiddeld 7,4 procent. De weg vlakt daarna weer wat af, maar in de absolute slotfase kunnen de beste klimmers zich nog onderscheiden. De slotkilometer is met een gemiddelde stijging van ruim zeven procent namelijk een van de zwaarste gedeeltes van de hele klim.

Favorieten
Hoewel de slotklim niet al te zwaar is en ook niet voor grote verschillen in het klassement zal gaan zorgen, blijft de eerste aankomst bergop in een grote ronde altijd een belangrijk moment. De klassementsrenners, die tot nu toe vooral bezig waren met het voorkomen van onnodig tijdverlies, zullen hebben uitgekeken naar deze eerste kans om elkaar te testen. Bovendien is er deze Giro maar één aankomst op een col van de eerste categorie (negentiende etappe), dus de pure klimmers kunnen maar beter alle kansen aangrijpen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Door de relatief eenvoudige tussenstukken die de slotklim kent, is de kans groot dat een select favorietengroepje uiteindelijk om de zege gaat strijden. Door zijn goede eindschot kom je dan al snel uit bij Alejandro Valverde. De kopman van Movistar heeft de eerste dagen goed doorstaan en vindt hier een finale die op zijn lijf geschreven is. Een uitgelezen kans om zijn eerste ritzege ooit in de Giro d’Italia te boeken.

Vanuit Nederlands oogpunt mogen we ook reikhalzend naar deze eerste bergetappe uitkijken. Steven Kruijswijk maakte maandag indruk in de heuveletappe naar Praia a Mare. Niet alleen toonde de renner van LottoNL-Jumbo zich zeer attent door op de bergjes onderweg in de voorste rij van het peloton mee naar boven te schuiven, maar bovendien pakte hij aan de streep nog wat bonificatieseconden mee. Met zijn vijfde plaats staat hij niet voor niets het hoogst genoteerd van alle uitgesproken klassementsmannen. Een heel verschil met vorig jaar, toen Kruijswijk na de eerste dagen al op achtervolgen was aangewezen.

Tom Dumoulin - Foto: ANSA

Tom Dumoulin – Foto: ANSA

Tom Dumoulin is geen uitgesproken klassementsman, maar zolang hij de roze trui om zijn schouders heeft hangen, zal hij deze ook willen behouden. Pas als de renners in het tweede deel van de Giro het hooggebergte bereiken, zet de renner van Giant-Alpecin zijn klassementsambities opzij. Maar in de rit van donderdag moet hij zich prima staande kunnen houden. Flikt Dumoulin weer hetzelfde als in de Vuelta, toen hij in een lastige rit in het middengebergte zelfs Chris Froome het nakijken gaf? En lukt het Bob Jungels en Diego Ulissi, die hem op de hielen zitten in het algemeen klassement, om aan te blijven haken?

Ook de Colombianen mogen donderdag hopen op een goed resultaat. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) reed een verrassend sterke tijdrit en zal een aanval op de roze trui zeker in zijn achterhoofd hebben zitten. Rigoberto Urán (Cannondale) staat er bijna net zo goed voor als zijn landgenoot en kan zijn ambitie om na twee tweede plaatsen de Giro dit jaar eindelijk eens te winnen, meteen kracht bijzetten.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

En wat te denken van Vincenzo Nibali en Mikel Landa, door velen gezien als de grootste favorieten voor de eindzege? Houden zij zich in deze eerste bergrit nog gedeisd, of willen ze meteen de verhoudingen in het peloton duidelijk maken? Alles hangt af van het koersverloop, maar ze behoren zeker tot de kanshebbers.

Een eerste ritzege zorgt meteen voor rust binnen een ploeg en daarom zullen nog veel meer klimmers hun zinnen hebben gezet op deze etappe. Ilnur Zakarin (Katusha) en Rafał Majka (Tinkoff) gaan we ongetwijfeld van voren zien. En wat kan Domenico Pozzovivo, die na het uitvallen van Jean-Christophe Péraud alle druk bij AG2R La Mondiale op zijn schouders krijgt? Of kan de relatief onbekende Gazprom-RusVelo-kopman Sergey Firsanov voor een verrassing zorgen?

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Renners met de ambitie om een vroege vlucht op touw te zetten, zullen hopen dat de kopmannen zich in deze eerste bergrit nog afzijdig houden. Het valt echter niet te verwachten dat Giant-Alpecin zonder slag of stoot afstand gaat nemen van het roze, dus veel ruimte zullen de avonturiers niet krijgen. Gebeurt dat toch, dan is de kans groot dat de op bergpunten beluste Damiano Cunego erbij zal zitten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Mikel Landa, Tom Dumoulin, Johan Esteban Chaves
* Ilnur Zakarin, Rafał Majka, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo

Weer en TV
Waar het weer in Nederland de komende dagen flink omslaat, blijft het in Italië overdag boven de twintig graden. Wel neemt vanaf donderdag de buienkans toe. Bovendien zal het op hoogte in Aremogna veel frisser zijn, tussen de twaalf en zestien graden. De etappe is natuurlijk weer live op tv te volgen en begint eerder dan de voorgaande dagen. Eurosport begint er om 13.00 uur aan, Sporza start een halfuurtje later na het middagjournaal.

Dit artikel delen:

123 Reacties

Danny81 11 mei 2016 om 21:44

Heel cliché maar het gaat morgen helemaal afhangen van het koersverloop. Als de grote mannen wachten tot de laatste, relatief makkelijke klim, dan zullen Ulissi, Dumoulin en Jungels echt wel stand houden. Als ze Dumoulin echter als grote concurrent zien dan zal er misschien vroeg geopend worden en kan het een hele mooie zware koers worden.

Striga 11 mei 2016 om 21:51

*** Valverde
** Zakarin, Ulissi
* Uran, Landa, Firsanov

sjoerdtjen 11 mei 2016 om 22:07

Valverde en Ulissi topfavorieten in mijn ogen. Kort daarachter een te grote lijst met renners die dit ook kunnen.

Een ontsnapping die stand houdt is denk ik nog niet mogelijk, deels door Giant, maar neem aan dat er boni’s zijn te verdienen? Daar zullen Movistar, Lampre en Etixx wel op gaan jagen…

Danny81 11 mei 2016 om 22:07

Het vroeg openen hangt denk ik grotendeels af van de inschatting van Nibali over Dumoulin. Dat verklaart denk ik ook waarom Dumoulin telkens aangeeft niet voor het AK te gaan. Als ze hem als ongevaarlijk zien dan vinden ze het waarschijnlijk heerlijk dat ze niet zelf de koers hoeven te controleren. Zo niet dan zullen ze morgen wellicht vroeg openen met mannen als Scarponi, Kangert en Fuglsang. Er zijn immers niet heel veel aankomsten met een lange beklimming deze Giro. Dan zetten ze al vroeg druk op het roze en eventueel kan Nibali later aansluiten. Zo reden ze hem in de Vuelta ook uit het rood.

Contador#N.1 11 mei 2016 om 22:09

Ik heb het gevoel dat we morge n een erg leuke strijd zullen zien. Met winnaar Tom!

Ideefiks 11 mei 2016 om 22:13

De kans lijkt me groot dat een vluchtgroep het mag gaan uitmaken.
Met daarin zeker Cunego. En natuurlijk Wellens, Die is er nu al in geslaagd 15 minuten te “pakken”, en is voor niemand meer een gevaar.
In een grote ronde toch echt een anti-renner, die Wellens.

Romāns Vainšteins 11 mei 2016 om 22:14

@ Danny > morgen is iig een goede kans om wat leuke outsiders zonder echte ploeg met een razende vaart in de vernieling te rijden, de grote teams postvatten de kopman op stek 3/4 zetten ook nog een mannetje in het wiel en blazen maar, als eenling gaat je dat echt energie kosten om er de hele dag aan te blijven hangen, echt een profiel om als ploeg te rijden, heel gevaarlijk.

janne6 11 mei 2016 om 22:15

Ik verwacht dat Firsanov moren een verrasing gaat worden, niet voor de overwinning maar voor de top 5 tot top 10.

Romāns Vainšteins 11 mei 2016 om 22:17

Wellens is geen anti-renner/AK-man maar een rittenkaper, die gaat gewoon op een rit koersen en anders uitbollen, dat is zijn goed recht. Ik vind het juist prima dat hij gewoon kiest voor de rijstijl die hem het beste ligt ipv te zwichten voor de vraag/druk om mee te doen vh klassement.

TeamNL 11 mei 2016 om 22:24

Hoelang is het eigenlijk geleden dat Nederlanders twee etappes wonnen in één Giro?

Edit: Gevonden! 1999… Jeroen Blijlevens.

Het totale aantal Nederlandse etappeoverwinningen is 24.

schipperaar 11 mei 2016 om 22:46

hallo romans, lang ziektebed gehad, bijna 3 meter, maar op tijd terug hoop ik.
Wellens kan veel beter, 69 kg is geen gram te veel voor een klimmer; gewoon een keer vanaf dag een de trui pakken of wat later door een meesterlijke ontsnapping.
Zonder dolle, die jongen mist gewoon wat zelfvertrouwen net als die limburger vorig jaar in Spanje geloof ik.
Hoop dat Dumoulin laat zien dat je ook zonder hoogtestage tot grote hoogten kan reiken, wat telt is gewoon opname van zuurstof per ltr, lukt ook in de ardennen. Die hoogtestages zijn vnl verzonnen om lekker van huis weg te zijn, fijne avond.

Mr. Tifosi 11 mei 2016 om 22:47

Pirazzi verdient toch ook wel een vermelding. Rijdt toch niet onverdienstelijk.

Romāns Vainšteins 11 mei 2016 om 22:58

Hey Schippie, goed dat je weer beter bent ! We zijn het er iig over eens dat die hoogtestage, zeg maar het moderne transfuseren, niet per se nodig hoeft te zijn om mee te komen, da’s een goed begin van 2.0, zo’n eenszijn. Eveneens een fijne avond toegewenst !

Othello 11 mei 2016 om 23:06

Vlucht gaat het nooit halen. Enige mogelijkheid is een demarrage op de laatste klim en genoeg tijd pakken als de favorieten aan gaan. Misschien zelfs pas mogelijk op het laatste steile gedeelte. Dan zie ik een Wellens zeker voor de winst gaan. Moet hij er nog wel bij zitten…

bergop 11 mei 2016 om 23:18

@schipperaar: inderdaad een lang bed, bijna 3 meter!

simplex 11 mei 2016 om 23:29

Bijdragen van de teruggekeerde schipperaar en de dagelijkse onvermijdelijke prachtig omschreven “meningen” van Romans voegen aan deze site van serieuze uit kennersdrang geplaatste herhaalposts dan wel weer die mooie bijdragen op die het lezen veraangenamen.

Jacco van Stierop 11 mei 2016 om 23:56

@Schipperaar

Precies! En buiten dat zijn die hoogtestages, piekmomenten en prestatiecurves natuurlijk allemaal verzinsels van die trainers die ook maar hun bestaansrecht dienen te rechtvaardigen. Voor hen is de vorm van de dag een vloek in de kerk.

ajvs 12 mei 2016 om 00:22

Ik verwacht een aanval van Pozzovivo morgen. Reed in rit 5 op dat laatste klimmetje ook goed van voren (leek zelfs aan te vallen).

Lastig te voorspellen rit verder, veel hangt af van het koersgedrag van de toppers. Gaan ze er vol tegen aan zal er een klein elite groepje overblijven met de topfavorieten, gaan ze er niet vol tegen aan dan verwacht ik dat veel renners zoals Dumoulin, Jungels er ook wel aan blijven hangen. Ulissi verwacht ik eerlijk gezegd niet maar ik heb het vaker mis met hem. Een scenario waar een groepje mindere goden/knechten vroeg op de klim wegrijden acht ik ook mogelijk, denk dan aan een Niemic, Fuglsang, Amador, Pirazzi, Hesjedal en dat soort types.

bartje 12 mei 2016 om 02:12

Een moeilijke etappe om te voorspellen. De pukkels niet selectief genoeg, maar uitdagend genoeg om het toch te proberen. Ik geloof derhalve in de vlucht(en) van de dag en dus in de rittenkapers deze rit. Wellens FTW!

JimKro 12 mei 2016 om 02:44

Ik ben nu zelf toevallig op 4000+ meter hoogte. Reken maar dat je dat voelt. Die hoogtestages zijn echt niet voor niks.

Sunrider 12 mei 2016 om 03:16

Ik stel vast dat de Wellens supporters niet helder zien wat er nog aan hem mankeert, inzicht. Hij bezit zeker veel talent maar hij zit nog in een zelfde soort leerschool als van Avermaet zat. De Belgische media schrijft hem ook steeds de hemel in waardoor er te veel druk op komt te staan. Meestal gaat hij te vroeg, of rijdt hij naar een kansloos groepje. Hij zou beter gecoacht moeten worden en zijn goede benen eens bewaren tot later. Voor vandaag verwacht ik dat de ploeg een andere aanvaller (Hansen, Montfort) op het oog heeft want dit is ook niet helemaal zijn terrein. Maar hij kan verrassen.

Hakkie2 12 mei 2016 om 07:02

@Sunrider: Hansen zag er gister niet heel super uit. Had wel gewerkt, maar moest er voor zijn doen ook wel heel vroeg af. Eén van de redenen dat Roelandts zo lang op kop moest, daar zit normaal Hansen voor.

En Monfort komt hier voor een klassement en is geen aanvaller. Hoefde gister ook niets te doen voor Greipel, dus ik denk dat die voor zijn klassement blijft gaan. Staat ook nog maar op 1:50, dus aanvallen in de vroege vlucht is voor hem sowieso onverstandig.

mackie 12 mei 2016 om 07:28

Ben heel benieuwd hoe Landa het vandaag gaat doen. Van de favorieten was hij dinsdags het slechts. Had gisteren volgens Renaat kleine oogjes. Nieve is alles behalve top, de hele skyploeg rijdt onopvallend. Misschien een griepje die door de ploeg gaat?

slice 12 mei 2016 om 08:21

Ik hoop dat het oorlog wordt en dat de vroege vlucht het dus niet haalt

Phoenix0000 12 mei 2016 om 08:22

Ruben Plaza

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone