Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 6

foto: ANSA

donderdag 12 mei 2016 om 07:00

“Het is geen hele zware berg, maar ik verwacht dat de renners het wel lastig zullen maken.” Zo keek Tom Dumoulin eerder deze week vooruit op de zesde etappe van de Giro d’Italia, met de finish op 1550 meter hoogte in skistation Aremogna. De eerste aankomst bergop in deze ronde, dus de klassementsrenners kunnen zich niet langer verstoppen. Weerstaat Dumoulin de aanvallen op zijn roze leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De slotklim naar aankomstplaats Roccaraso is er eentje van de tweede categorie. Het is zeker niet de zwaarste van deze Giro, maar als eerste van in total vijf aankomsten bergop is het toch een belangrijk ijkpunt. Bovendien is het met een afstand van 157 kilometer een relatief korte etappe, waardoor het wel eens een snel ritje kan zijn.

T06_Roccaraso_alt-PRE

Na de start in Ponte, een klein plaatsje in de regio Campanië, zijn de eerste twintig kilometer relatief vlak. Vervolgens begint de weg al gevoelig omhoog te lopen, de voorbode voor de eerste klim van dag: de Bocca della Selva van tweede categorie (18,5 km a 5,6%). De top daarvan ligt op 1393 meter hoogte. De renners hebben dan ruim vijftig kilometer achter de wielen.

Als er dan inmiddels een kopgroep is ontstaan, moeten deze renners een relatief lang tussenstuk zien te overleven. Eerst is er nog een tussensprint in Campitello Matese (bij kilometerpaal 87), waarna het peloton over heuvelachtig terrein koers zet naar de slotklim in de regio Abruzzen. Rond de klok van half vijf bereiken de renners met nog zeventien kilometer te gaan de voet van de laatste scherprechter van de dag.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de slotklim is met 4,8 procent niet indrukwekkend, maar dat komt mede omdat er ook stukken vals plat en zelfs korte afdalingen in zitten. Het eerste deel van de beklimming, naar het dorpje Roccaraso, is wel degelijk pittig te noemen. De renners moeten daar vijf kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,5 procent, met stroken van maximaal twaalf procent.

De renners krijgen daarna in een bijna vlak tussengedeelte de kans om op adem te komen. Op zes kilometer van de streep is het vervolgens weer zwaarder, met een drie kilometer lange strook van gemiddeld 7,4 procent. De weg vlakt daarna weer wat af, maar in de absolute slotfase kunnen de beste klimmers zich nog onderscheiden. De slotkilometer is met een gemiddelde stijging van ruim zeven procent namelijk een van de zwaarste gedeeltes van de hele klim.

Favorieten
Hoewel de slotklim niet al te zwaar is en ook niet voor grote verschillen in het klassement zal gaan zorgen, blijft de eerste aankomst bergop in een grote ronde altijd een belangrijk moment. De klassementsrenners, die tot nu toe vooral bezig waren met het voorkomen van onnodig tijdverlies, zullen hebben uitgekeken naar deze eerste kans om elkaar te testen. Bovendien is er deze Giro maar één aankomst op een col van de eerste categorie (negentiende etappe), dus de pure klimmers kunnen maar beter alle kansen aangrijpen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Door de relatief eenvoudige tussenstukken die de slotklim kent, is de kans groot dat een select favorietengroepje uiteindelijk om de zege gaat strijden. Door zijn goede eindschot kom je dan al snel uit bij Alejandro Valverde. De kopman van Movistar heeft de eerste dagen goed doorstaan en vindt hier een finale die op zijn lijf geschreven is. Een uitgelezen kans om zijn eerste ritzege ooit in de Giro d’Italia te boeken.

Vanuit Nederlands oogpunt mogen we ook reikhalzend naar deze eerste bergetappe uitkijken. Steven Kruijswijk maakte maandag indruk in de heuveletappe naar Praia a Mare. Niet alleen toonde de renner van LottoNL-Jumbo zich zeer attent door op de bergjes onderweg in de voorste rij van het peloton mee naar boven te schuiven, maar bovendien pakte hij aan de streep nog wat bonificatieseconden mee. Met zijn vijfde plaats staat hij niet voor niets het hoogst genoteerd van alle uitgesproken klassementsmannen. Een heel verschil met vorig jaar, toen Kruijswijk na de eerste dagen al op achtervolgen was aangewezen.

Tom Dumoulin - Foto: ANSA

Tom Dumoulin – Foto: ANSA

Tom Dumoulin is geen uitgesproken klassementsman, maar zolang hij de roze trui om zijn schouders heeft hangen, zal hij deze ook willen behouden. Pas als de renners in het tweede deel van de Giro het hooggebergte bereiken, zet de renner van Giant-Alpecin zijn klassementsambities opzij. Maar in de rit van donderdag moet hij zich prima staande kunnen houden. Flikt Dumoulin weer hetzelfde als in de Vuelta, toen hij in een lastige rit in het middengebergte zelfs Chris Froome het nakijken gaf? En lukt het Bob Jungels en Diego Ulissi, die hem op de hielen zitten in het algemeen klassement, om aan te blijven haken?

Ook de Colombianen mogen donderdag hopen op een goed resultaat. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) reed een verrassend sterke tijdrit en zal een aanval op de roze trui zeker in zijn achterhoofd hebben zitten. Rigoberto Urán (Cannondale) staat er bijna net zo goed voor als zijn landgenoot en kan zijn ambitie om na twee tweede plaatsen de Giro dit jaar eindelijk eens te winnen, meteen kracht bijzetten.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

En wat te denken van Vincenzo Nibali en Mikel Landa, door velen gezien als de grootste favorieten voor de eindzege? Houden zij zich in deze eerste bergrit nog gedeisd, of willen ze meteen de verhoudingen in het peloton duidelijk maken? Alles hangt af van het koersverloop, maar ze behoren zeker tot de kanshebbers.

Een eerste ritzege zorgt meteen voor rust binnen een ploeg en daarom zullen nog veel meer klimmers hun zinnen hebben gezet op deze etappe. Ilnur Zakarin (Katusha) en Rafał Majka (Tinkoff) gaan we ongetwijfeld van voren zien. En wat kan Domenico Pozzovivo, die na het uitvallen van Jean-Christophe Péraud alle druk bij AG2R La Mondiale op zijn schouders krijgt? Of kan de relatief onbekende Gazprom-RusVelo-kopman Sergey Firsanov voor een verrassing zorgen?

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Renners met de ambitie om een vroege vlucht op touw te zetten, zullen hopen dat de kopmannen zich in deze eerste bergrit nog afzijdig houden. Het valt echter niet te verwachten dat Giant-Alpecin zonder slag of stoot afstand gaat nemen van het roze, dus veel ruimte zullen de avonturiers niet krijgen. Gebeurt dat toch, dan is de kans groot dat de op bergpunten beluste Damiano Cunego erbij zal zitten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk
** Mikel Landa, Tom Dumoulin, Johan Esteban Chaves
* Ilnur Zakarin, Rafał Majka, Rigoberto Uran, Domenico Pozzovivo

Weer en TV
Waar het weer in Nederland de komende dagen flink omslaat, blijft het in Italië overdag boven de twintig graden. Wel neemt vanaf donderdag de buienkans toe. Bovendien zal het op hoogte in Aremogna veel frisser zijn, tussen de twaalf en zestien graden. De etappe is natuurlijk weer live op tv te volgen en begint eerder dan de voorgaande dagen. Eurosport begint er om 13.00 uur aan, Sporza start een halfuurtje later na het middagjournaal.

Dit artikel delen:

123 Reacties

Johnny7 11 mei 2016 om 19:04

Deze klim is perfect voor Valverde om te winnen en ook perfect voor Dumoulin om zijn trui te behouden.

0
ValverdeBassoNibali 11 mei 2016 om 19:09

Zakarin, voor Chaves en Valverde

0
Purito 11 mei 2016 om 19:11

Ik denk een sterke vluchter. Type Verona, Busato, Atapuma…

Als het toch de favorieten worden, ga ik voor Zakarin of Majka.

0
brecht_vdk 11 mei 2016 om 19:12

Is er geen plaatje van de volledige etappe?

0
Wheely 11 mei 2016 om 19:13

ValverdeZakaNibali

0
Hakkie2 11 mei 2016 om 19:15

Ik hoop dat het al wat spektakel gaat geven, maar ik ben er bang voor. Op deze klim aanvallen terwijl Amador/Herrada/Betancur, Nieve/Roche of Kangert/Fuglsang/Scarponi achter je op kop rijden heeft geen enkele zin. Valverde wint het in een sprint van een vrij omvangrijke groep.

0
NielsCos 11 mei 2016 om 19:18

1) Valverde
2) Chaves
3) Firsanov

0
vlek 11 mei 2016 om 19:18

Astana zal dat eerste deel van de slotklim waarschijnlijk gebruiken om eens stevig aan de boom te schudden. Mocht iemand daar niet mee kunnen kan het verlies aanzienlijk worden. Landa zat gisteren bijvoorbeeld lastig, terwijl Nibali nog Fuglsang en Scarponi om zich heen had.

0
fringale 11 mei 2016 om 19:19

Geen Ulissi ? Hij mag dan wel geen klassementsrijder zijn, ik verwacht niet dat men hem er gaat afrijden. Benieuwd of Jungels gaat standhouden, want die lijkt ook wel te azen op boni seconden.

0
josi 11 mei 2016 om 19:19

Die slotklim kan eigenlijk alle kanten uit. Als niemand de koers hard durft te maken, zullen er heel wat mannen aan kunnen blijven hangen. Als een ploeg als Astana aan het begin van de klim de knuppel in het hoenderhok goed, zullen er wel de nodige slachtoffers vallen. Benieuwd of Nibali de kracht van Landa gaat testen, die zag er gisteren niet geweldig sterk uit.

0
Noud89 11 mei 2016 om 19:21

Ik ga voor Hesjedal, die gaat hier in een vrije grote groep op 1,5km van de meet aan. Er wordt niet direct gereageerd en hij is gevlogen.

0
jerteg 11 mei 2016 om 19:26

Kruijswijk moet gewoon geen tijd verliezen morgen op Nibali en Valverde

0
Onie 11 mei 2016 om 19:39

Lijkt een leuke rit, mede vanwege de lengte. Morgen kunnen we waarschijnlijk weer een streep zetten door een paar namen.

0
LyndaLid 11 mei 2016 om 19:40

Ulissi niet eens noemen in de voorbeschouwing? Oei, missertje wel denk ik. Dat is gewoon een topfavoriet.

****
Valverde
***
Ulissi – Zakarin
**
Nibali – Chaves – Brambilla
*
Dumoulin – Firsanov – Fuglang – Kruijswijk

0
Tuubke 11 mei 2016 om 19:47

Leuk, zowat de hele etappe live op tv. Dan zien we tenminste ook eens hoe het er in het begin aan toe gaat. Dat zal morgen best hectisch zijn. Voor Giant wordt het een lastige keuze: hoe ver ga je in het counteren van aanvallen van potentieel gevaarlijke klanten? Als je je te vroeg in de verdediging laat drukken, heb je verderop in de koers geen mannetjes meer om Dumoulin bij te staan. Maar als je te lang aarzelt, kun je de leiderstrui kwijt zijn voor je het weet.

0
Wheely 11 mei 2016 om 19:49

Vooral benieuwd of ze Jungels en Dumoulin pijn gaan doen. Lijkt mij wel dat de favorieten elkaar ook al een beetje willen testen. Als ze iemand tijd kunnen aan smeren zullen ze het niet laten.

0
kaivandewiel 11 mei 2016 om 19:53

Tot nu toe acht Jungels ook erg sterk. Als Kruijswijk wordt uitgelicht vanwege zijn rijden op de laatste klim richting Praia al Mare, mag ook Jungels zeker ook genoemd worden. Ik weet het, het hooggebergte is niet per se zijn terrein, maar goed, dit is dan ook geen hooggebergte…

0
Wildebert 11 mei 2016 om 19:55

Ik ga ervan uit dat die leiderstrui niet ten koste van alles verdedigd moet worden. Giant is een minder team dan die van de favorieten, dus zou ik pokeren morgen. Lijkt mij verder dat Tom het al wat moeilijker heeft. En wat Kruijswijk betreft, hoop ik dat ie meekan met de favorieten. Geen pech, valpartij, etc. Gewoon kort blijven.

0
goalgettert 11 mei 2016 om 19:58

Dumoulin gaat mooi gebruik maken van zn goede vorm en hem pakken voor een favorieten groepje van ca. 20-30 man

0
WCEendT 11 mei 2016 om 20:01

@LyndaLid
Wat verwacht je van Firsanov? Uitlegje graag :D!

0
Kwiat 11 mei 2016 om 20:01

Niet een hele lastige klim. Bij het zwaarste gedeelte, aan de voet, zullen de grote mannen nog niet gaan. Daarom rijdt het favorietengroepje naar de finish denk ik.

Zakarin heeft een sterke jump, die gaat het morgen doen.

0
LyndaLid 11 mei 2016 om 20:05

@ wceendt

Dat ie onder de dope zit sowieso :D

Maar hij kan goed klimmen en is explosief. Het hooggebergte is niet zijn ding, maar dit ligt hem zeker wel.

0
KeesJansma 11 mei 2016 om 20:07

*Ponte ligt in Campanië ipv Calabrië*

0
Bertvd 11 mei 2016 om 20:08

Verwacht een snelle etappe. Want kort, en morgen weer ‘vlak’. Sterren zou ik anders doen.

Nibali
Zakarin
Valverde
Chaves en Kruijswijk

0
WCEendT 11 mei 2016 om 20:08

Oh zoals wel vaker hebben we hetzelfde idee, hahaha. Vind het overigens wel een leuke/attractieve renner om naar te kijken hoor, maar hij is zeker niet 100% te vertrouwen :P.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone