Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Foto: Sirotti

zaterdag 30 mei 2015 om 07:00

De etappe van zaterdag kan worden omschreven met één woord: klimmen. De rit van Saint-Vincent naar Sestrière is de laatste kans voor de klassementsrenners om hun positie te verbeteren. Tegelijkertijd is het voor de avonturiers in het peloton ook de laatste mogelijkheid om een ritzege te pakken. Met de sprintetappe van zondag in Milaan in het vooruitzicht, zullen de aanvallers gebrand zijn op het succesvol afronden van een vlucht. Het peloton moet zaterdag 196 kilometer overbruggen alvorens zij finishplaats Sestrière bereiken. WielerFlits blikt vooruit op deze heroïsche rit.

Parcours
De renners krijgen de kans om rustig toe te leven naar het moordende slot van deze rit. De aanvallend ingestelde coureurs zullen echter direct vanuit de start demarreren om zodoende een ruime marge op te bouwen ten opzichte van de klassementsrenners. Dankzij het relatief vlakke begin van de etappe is de kans groot dat ze hier ook voldoende tijd voor krijgen. Pas na 150 kilometer gaat de weg echt serieus omhoog, aan de voet van de Colle de Finestre. Deze beklimming van buitencategorie is in totaal 18,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%.

T15_MadonnaDC_2_alt

Het eerste gedeelte van de klim is het steilst: 14%. Renners die daarna denken het zwaarste te hebben gehad, komen bedrogen uit. De laatste acht kilometer zijn namelijk onverhard. De lengte, het stijgingspercentage en de onverharde wegen maken van de Colle de Finestre een loodzware opdracht.

T20_S01_Finestre_alt

Na deze mythische klim, volgt de laatste klim van deze Giro. De weg naar finishplaats Sestrière loopt gemiddeld 5,4% op en in totaal duurt de beklimming bijna tien kilometer. Na de uitputtingsslag op de Finestre zal dit zeker gaan doorwegen bij de favorieten voor de ritzege. Daarnaast valt het klassement na deze rit in een definitieve plooi, waardoor de klassementsrenners deze mogelijkheid moeten aangrijpen om nog te stijgen in de rangschikking.

T20_S02_Sestriere_alt

Favorieten
Op Sestrière wonnen in het verleden vaak echte berggeiten. De verwachting is dat ook deze etappe een prooi zal zijn voor een rasechte klimmer. Mikel Landa heeft deze ronde, met twee zeges in bergetappes, al bewezen over bijzonder goede klimmersbenen te beschikken. De Spanjaard behoort dan ook absoluut tot de favorieten voor deze rit. Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaat Fabio Aru. De Italiaan maakte vrijdag indruk met winst in de negentiende etappe.

mikel_landa

Ook rozetrui-drager Alberto Contador beschikt over een zeer goede vorm. Hij heeft nog altijd geen ritzege geboekt en zaterdag is daarvoor zijn laatste kans. Hetzelfde geldt voor onze landgenoot Steven Kruijswijk. De Nederlander van LottoNL-Jumbo blijkt deze Giro tot de allerbeste klimmers te horen, maar wist deze supervorm nog niet te bekronen met ritwinst. Hij werd al wel twee keer tweede.

Dan zijn er natuurlijk ook nog legio outsiders die vanuit een vroege ontsnapping voor de dagzege kunnen gaan. Vooral als de favorieten bij elkaar blijven op de Colle de Finestre liggen er kansen voor vluchters om – mits voldoende voorsprong – ook de slotklim te overleven en te strijden voor dagwinst. Om de klassementsmannen voor te blijven moet de renner in kwestie wel beschikken over een superdag en sterke klimcapaciteiten.

2015, Giro d'Italia, tappa 17 Tirano - Lugano, Tinkoff - Saxo 2015, Lotto NL - Jumbo 2015, Contador Alberto, Kruijswijk Steven, Tirano

Wellicht dat Yuri Trofimov de ruimte krijgt om een goede Giro te belonen met een etappeoverwinning. De Rus van Katusha staat weliswaar zesde, maar zijn achterstand is dusdanig groot dat hij geen bedreiging vormt voor de top drie. Ook BMC-renner Damiano Caruso mag nu al terugkijken op een sterke Ronde van Italië. Caruso staat keurig in de top tien, maar kon vooralsnog geen korte uitslag rijden tijdens de afgelopen bergetappes. Zijn constante presteren brengt hem echter wel bij de toppers van deze ronde. De renner van de constantheid bij uitstek is Maxime Monfort. Onze zuiderbuur wil nog weleens het hazenpad kiezen op jacht naar dagsucces. Monfort is echter geen veelwinnaar, maar als hij in de juiste vluchtersgroep zitting kan nemen, liggen er wellicht kansen om dit keer wel de champagneflessen te doen knallen.

Iets verderop in het klassement vinden we Rigoberto Urán. De Colombiaan stelt tot op heden zwaar teleur, maar gaf eerder deze week al aan te azen op ritwinst. Wellicht kan hij Etixx-Quick-Step doen juichen in Sestrière? Het rijtje outsiders is eigenlijk onnoemelijk lang, maar Ryder Hesjedal mag ook niet vergeten worden. De Canadees is bezig aan een uitermate sterk slot van deze Giro en wellicht wordt zijn aanvalslust zaterdag dan eindelijk beloond. Ook Beñat Intxausti is een gevaarlijke klant om de ritzege voor de klassementsmannen weg te kapen. Als kanshebber voor de blauwe trui kan hij vandaag veel punten pakken op de Colle de Finestre door mee te glippen in de vlucht van de dag. Steven Kruijswijk zal wellicht passen voor een dergelijk avontuur, om op die manier zijn top tien plaats niet te hypothekeren.

Tot slot de mannen van Sky. Nadat hun kopman Richie Porte het strijdtoneel heeft verlaten is Leopold König de nieuwe kopman bij Engelse formatie. De Tsjech staat, net als iedereen eigenlijk, op ruime achterstand van Contador en mag vanuit het kamp van Tinkoff-Saxo vast en zeker voor eigen kansen gaan. Ook ploeggenoot Mikel Nieve staat nog bij de eerste twintig in het klassement en is misschien wel de grootste outsider voor vandaag. Nieve liet in het verleden al zien dergelijke bergtoppen goed over te kunnen komen en kiest bovendien wel vaker voor de aanval in dergelijk zware ritten.

Carlos Betancur, Darwin Atapuma, Ion Izagirre en Stefano Pirazzi zijn namen die verwacht mogen worden in een vroege vlucht. Het viertal kan prima een col op rijden en zou door vroegtijdig weg te rijden ook een gooi kunnen doen naar de dagzege. In feite kan het zaterdag alle kanten op. De laatste bergrit in een ronde van drie weken zorgt wel vaker voor verrassingen, hetgeen de verdeling van sterren extra lastig maakt.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Fabio Aru
** Steven Kruijswijk, Ryder Hesjedal, Rigoberto Uran
* Yuri Trofimov, Benat Inxausti, Mikel Nieve, Ion Izagirre

Dit artikel delen:

70 Reacties

ikbenprocycling 29 mei 2015 om 19:07

Succes Kruissie.

0
Daan° 29 mei 2015 om 19:11

Aru geen ster?

0
Hunneman180 29 mei 2015 om 19:12

Niebe 3 sterren geven is wat veel…

0
west 29 mei 2015 om 19:14

@Redactie
Deze voorbeschouwing is vóór afgelopen middag geschreven, dat Aru er niet in voorkomt? Of bewust geen sterretje gekregen?

En persoonlijk: De Ex-mountainbikers Trofimov en vooral Hesjedal misschien een puntje meer gegeven…

0
SCIC 29 mei 2015 om 19:21

Renners uit de top 15 houden elkaar in de gaten. Niemand wil nog zo maar een plekje verliezen.

0
Tuubke 29 mei 2015 om 19:26

Was ik maar een gokker, dan zette ik een pak geld op Hesjedal. Die zou ik hier niet vier, maar vijf sterren durven geven. En zelfs al wint hij niet, dan zullen we nog van hem genieten, want hij gaat hier ongetwijfeld een heroïsche poging doen om iets groots neer te zetten: de dood of de gladiolen.

0
Jopie 29 mei 2015 om 19:29

De Finestre is zowat de meest geschikte col voor Kruijswijk. Lang en steil. Geen explosief gedoe en tempowisselingen. Maar op inhoud en pure klimcapaciteit naar boven. Vergelijkbaar met de mortirolo maar dan nog langer. Paar jaar geleden was kruijswijk in precies dezelfde rit al een van de beste. Plek 7 in Ak en de bergtrui incluis. Meer moet dat niet zijn

0
Hunneman180 29 mei 2015 om 19:32

Dit is de uitslag van de rit in 2011: http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2011_Stage_19_Sestriere. De tijdsverschillen waren wel heel klein. Ik denk dat Kruijswijk niet meer kan stijgen.

0
slice 29 mei 2015 om 19:43

De sterren voor Nieve snap ik niet. Hij zal altijd nog moeten knechten voor konig

0
Hunneman180 29 mei 2015 om 19:54

In het parcours dit jaar zitten 4 steile beklimmingen. Passo Daone, Mortirolo, Monte Ologno en de Finestre. Bij de Monte Ologno was Kruijswijk toch wel kwetsbaar hoor.

0
Wielerfan1987 29 mei 2015 om 20:01

Het meest gunstige dat zou kunnen gebeuren is dat mannen als Trofimov, Caruso, Konig, Hesjedal en ook concurrenten voor het Blauw Inxausti en Visconti misschien al teveel gegeven hebben de afgelopen dagen en vandaag.
Als dan de laatste 2 geen ruimte krijgen om voor de klim al in een ontsnapping te raken en de hele boel zou onder aan de klim al ontploffen. (bijvoorbeeld onder aanvoering van Contador die zijn etappe overwinning misschien nog wel wil)
Misschien als Kruijswijk dan op eigen tempo de besten kan bijbenen kan hij nog genoeg punten pakken voor de Blauwe trui en wellicht nog een plek of 2 terugwinnen in het AK.

Vooral Trofimov zag er toch niet al te best meer uit en ik hoop stilletjes dat Hesjedal en Visconti de afgelopen 2 dagen teveel zullen hebben gegeven.

Wie weet!

De rit belooft in elk geval nog spanning als er mannen initiatief durven nemen.

0
waggie 29 mei 2015 om 20:25

Hoeveel punten zijn er te verdienen op die klim (en hoeveelste moet Kruijswijk eindigen voor 16 puntjes op de Finestre)

0
josi 29 mei 2015 om 20:33

@waggie
45-30-20-14-10-6-4-2-1
Hij moet dus bij de eerste 3 eindigen of natuurlijk op de slotklim nog punten pakken (15-8-6-4-2-1).

0
wilco kelderman 29 mei 2015 om 20:34

@waggie
er zijn 45 punten verdienen voor de eerste, 30 voor de 2e en iets van 20 voor de 33. Kruijswijk moet 3e passeren voor de bergtrui, want de 4e plek is iets van 15 punten.

0
waggie 29 mei 2015 om 20:36

Dank beiden ;)

Wordt spannend dus :p

0
jacques 29 mei 2015 om 20:38

kopgroep voor de voet terug halen met de hele ploeg, en dan moet kruiswijck gewoon die van movistar losfietsen. Aangezien niemand anders behalve inxausti,visconti en kruijswijck nog bergkoning kunnen worden zal vrijwel niemand hem die in de weg zitten als ze nog met 7 man voor aan zijn.

0
Natrix maura 29 mei 2015 om 21:00

Kruijswijk en de bergtrui:

45-30-20-14-10-6-4-2-1
15-8-6-4-2-1

stand: Visconti 125, Kruijswijk 109, Inxausti 107 en Landa 76

ok, als Landa niet vol voor de bergtrui gaat (dan heeft Steven een probleem) en als de ‘Movistarretjes’ inderdaad niet kunnen volgen op de Finestre, dan is het minimum-scenario voor Kruijswijk (16 of meer punten en Visconti niks):

– 4e op de Finestre en 5e bij de finish (16 punten)
– 5e op de Finestre en 3e bij de finish (16 punten)

alles wat beter is is meegenomen :)

0
RubenVB 29 mei 2015 om 21:10

Contador zal toch wel op zijn minst 1 etappe willen winnen!? :o

0
Wielerfan1987 29 mei 2015 om 21:15

Hoewel Kruijswijk zelf op de site van de ploeg in een vooruitblik op morgen aangeeft dat hij gezien het profiel, zijn plaats in en focus op het klassement niet in de aanval zal gaan/kunnen op de Finestre, hij hoopt er blijkbaar op dat Tinkov en Astana elkaar nog een keer de loef af zullen willen steken (wat nog zomaar zou kunnen) en hij hoopt dan de besten te kunnen volgen (op hoop van zege)

Toch hoop ik dat ze het aan zullen durven (als het verloop van de wedstrijd er zich voor leent) om de lont in het kruidvat te steken en vol in de aanval te gaan met de volledige ploeg (misschien een 1-2 tje met Contador? Of juist met Hesjedal?)

Wellicht dat ze op die manier zowel een aantal klassementsmannen als hopelijk ook de mannen voor het Blauw buiten spel kunnen zetten

0
PaulSchoonakker 29 mei 2015 om 21:33

Als hij de benen heeft, vroeg op de klim beginnen. Is toch ieder voor zich bij zulke percentages, en hoe eerder je begint hoe groter de verschillen. Als hij 2 minuten pakt, en als je dat extrapoleert vanuit vandaag kan dat net wel/niet lukken, kan hij zomaar nog plaats 5 of 6 redden. Je dag niet hebben op zon monsterberg kan fataal zijn, vorm van de dag zal morgen zeer belangrijk zijn! Erg veel zin in al.

0
Poeksel 29 mei 2015 om 21:40

De WT-punten zijn het belangrijkst voor Kruijswijk, zo lijkt het:

De wielrenner van LottoNL-Jumbo wil koste wat kost in de top tien eindigen van het algemeen klassement en laat normaal gesproken de strijd om de bergtrui aan zich voorbij gaan. „Ik kan daarom zaterdag niet aanvallen op de Cima Coppi”, aldus Kruijswijk, die na vrijdag negende staat in de rangschikking. „Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop.”

0
Hades 29 mei 2015 om 21:47

Izagirre lijkt me niet, die is een paar dagen geleden gevallen in een afdaling. Eergister ook als laatste over de streep, die moet zijn wonden likken.

0
alsjewint 29 mei 2015 om 21:47

Het kan morgen nog heel interessant worden. Er zullen heel wat renners zijn die zichzelf kansen toedichten om in de ontsnapping mee te zitten. Het zal voor de koers wel van belang zijn met hoeveel voorsprong een kopgroep aan de voet van de Finestre komt. Dat bepaald dan voor een groot deel de kansen voor Kruijswijk om toch nog de bergtrui te pakken, al heeft hij volgens de Telegraaf de bergtrui nu ondergeschikt gemaakt aan zijn klassement. Ik denk dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Ik zou denken ga ervoor en al verlies je de top 10 klassering en de bergtrui, zijn Giro is toch al geweldig. En wie niet waagt wie niet wint.

0
Natrix maura 29 mei 2015 om 21:56

Kruijswijk gaat helemaal niet voor het blauw… maar niet heus (kijk naar sprintjes vandaag). TLJ moet ervoor zorgen dat kopgroep met minimale voorsprong aan klim begint, want er mag niemand voor de AK-renners over de top. Strategiebespreking is overbodig vanavond.

0
SolitaryShell 29 mei 2015 om 21:56
Quote:
Poeksel – 29 mei 2015 om 21:40

De WT-punten zijn het belangrijkst voor Kruijswijk, zo lijkt het:

De wielrenner van LottoNL-Jumbo wil koste wat kost in de top tien eindigen van het algemeen klassement en laat normaal gesproken de strijd om de bergtrui aan zich voorbij gaan. „Ik kan daarom zaterdag niet aanvallen op de Cima Coppi”, aldus Kruijswijk, die na vrijdag negende staat in de rangschikking. „Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop.”

Zit ook weinig beleid in, vandaag ging ie eigenlijk vol voor de bergtrui, maar morgen kan dat dan opeens weer niet blijkbaar.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone