Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Foto: Sirotti

zaterdag 30 mei 2015 om 07:00

De etappe van zaterdag kan worden omschreven met één woord: klimmen. De rit van Saint-Vincent naar Sestrière is de laatste kans voor de klassementsrenners om hun positie te verbeteren. Tegelijkertijd is het voor de avonturiers in het peloton ook de laatste mogelijkheid om een ritzege te pakken. Met de sprintetappe van zondag in Milaan in het vooruitzicht, zullen de aanvallers gebrand zijn op het succesvol afronden van een vlucht. Het peloton moet zaterdag 196 kilometer overbruggen alvorens zij finishplaats Sestrière bereiken. WielerFlits blikt vooruit op deze heroïsche rit.

Parcours
De renners krijgen de kans om rustig toe te leven naar het moordende slot van deze rit. De aanvallend ingestelde coureurs zullen echter direct vanuit de start demarreren om zodoende een ruime marge op te bouwen ten opzichte van de klassementsrenners. Dankzij het relatief vlakke begin van de etappe is de kans groot dat ze hier ook voldoende tijd voor krijgen. Pas na 150 kilometer gaat de weg echt serieus omhoog, aan de voet van de Colle de Finestre. Deze beklimming van buitencategorie is in totaal 18,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%.

T15_MadonnaDC_2_alt

Het eerste gedeelte van de klim is het steilst: 14%. Renners die daarna denken het zwaarste te hebben gehad, komen bedrogen uit. De laatste acht kilometer zijn namelijk onverhard. De lengte, het stijgingspercentage en de onverharde wegen maken van de Colle de Finestre een loodzware opdracht.

T20_S01_Finestre_alt

Na deze mythische klim, volgt de laatste klim van deze Giro. De weg naar finishplaats Sestrière loopt gemiddeld 5,4% op en in totaal duurt de beklimming bijna tien kilometer. Na de uitputtingsslag op de Finestre zal dit zeker gaan doorwegen bij de favorieten voor de ritzege. Daarnaast valt het klassement na deze rit in een definitieve plooi, waardoor de klassementsrenners deze mogelijkheid moeten aangrijpen om nog te stijgen in de rangschikking.

T20_S02_Sestriere_alt

Favorieten
Op Sestrière wonnen in het verleden vaak echte berggeiten. De verwachting is dat ook deze etappe een prooi zal zijn voor een rasechte klimmer. Mikel Landa heeft deze ronde, met twee zeges in bergetappes, al bewezen over bijzonder goede klimmersbenen te beschikken. De Spanjaard behoort dan ook absoluut tot de favorieten voor deze rit. Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaat Fabio Aru. De Italiaan maakte vrijdag indruk met winst in de negentiende etappe.

mikel_landa

Ook rozetrui-drager Alberto Contador beschikt over een zeer goede vorm. Hij heeft nog altijd geen ritzege geboekt en zaterdag is daarvoor zijn laatste kans. Hetzelfde geldt voor onze landgenoot Steven Kruijswijk. De Nederlander van LottoNL-Jumbo blijkt deze Giro tot de allerbeste klimmers te horen, maar wist deze supervorm nog niet te bekronen met ritwinst. Hij werd al wel twee keer tweede.

Dan zijn er natuurlijk ook nog legio outsiders die vanuit een vroege ontsnapping voor de dagzege kunnen gaan. Vooral als de favorieten bij elkaar blijven op de Colle de Finestre liggen er kansen voor vluchters om – mits voldoende voorsprong – ook de slotklim te overleven en te strijden voor dagwinst. Om de klassementsmannen voor te blijven moet de renner in kwestie wel beschikken over een superdag en sterke klimcapaciteiten.

2015, Giro d'Italia, tappa 17 Tirano - Lugano, Tinkoff - Saxo 2015, Lotto NL - Jumbo 2015, Contador Alberto, Kruijswijk Steven, Tirano

Wellicht dat Yuri Trofimov de ruimte krijgt om een goede Giro te belonen met een etappeoverwinning. De Rus van Katusha staat weliswaar zesde, maar zijn achterstand is dusdanig groot dat hij geen bedreiging vormt voor de top drie. Ook BMC-renner Damiano Caruso mag nu al terugkijken op een sterke Ronde van Italië. Caruso staat keurig in de top tien, maar kon vooralsnog geen korte uitslag rijden tijdens de afgelopen bergetappes. Zijn constante presteren brengt hem echter wel bij de toppers van deze ronde. De renner van de constantheid bij uitstek is Maxime Monfort. Onze zuiderbuur wil nog weleens het hazenpad kiezen op jacht naar dagsucces. Monfort is echter geen veelwinnaar, maar als hij in de juiste vluchtersgroep zitting kan nemen, liggen er wellicht kansen om dit keer wel de champagneflessen te doen knallen.

Iets verderop in het klassement vinden we Rigoberto Urán. De Colombiaan stelt tot op heden zwaar teleur, maar gaf eerder deze week al aan te azen op ritwinst. Wellicht kan hij Etixx-Quick-Step doen juichen in Sestrière? Het rijtje outsiders is eigenlijk onnoemelijk lang, maar Ryder Hesjedal mag ook niet vergeten worden. De Canadees is bezig aan een uitermate sterk slot van deze Giro en wellicht wordt zijn aanvalslust zaterdag dan eindelijk beloond. Ook Beñat Intxausti is een gevaarlijke klant om de ritzege voor de klassementsmannen weg te kapen. Als kanshebber voor de blauwe trui kan hij vandaag veel punten pakken op de Colle de Finestre door mee te glippen in de vlucht van de dag. Steven Kruijswijk zal wellicht passen voor een dergelijk avontuur, om op die manier zijn top tien plaats niet te hypothekeren.

Tot slot de mannen van Sky. Nadat hun kopman Richie Porte het strijdtoneel heeft verlaten is Leopold König de nieuwe kopman bij Engelse formatie. De Tsjech staat, net als iedereen eigenlijk, op ruime achterstand van Contador en mag vanuit het kamp van Tinkoff-Saxo vast en zeker voor eigen kansen gaan. Ook ploeggenoot Mikel Nieve staat nog bij de eerste twintig in het klassement en is misschien wel de grootste outsider voor vandaag. Nieve liet in het verleden al zien dergelijke bergtoppen goed over te kunnen komen en kiest bovendien wel vaker voor de aanval in dergelijk zware ritten.

Carlos Betancur, Darwin Atapuma, Ion Izagirre en Stefano Pirazzi zijn namen die verwacht mogen worden in een vroege vlucht. Het viertal kan prima een col op rijden en zou door vroegtijdig weg te rijden ook een gooi kunnen doen naar de dagzege. In feite kan het zaterdag alle kanten op. De laatste bergrit in een ronde van drie weken zorgt wel vaker voor verrassingen, hetgeen de verdeling van sterren extra lastig maakt.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Fabio Aru
** Steven Kruijswijk, Ryder Hesjedal, Rigoberto Uran
* Yuri Trofimov, Benat Inxausti, Mikel Nieve, Ion Izagirre

Dit artikel delen:

70 Reacties

ProLottoNL 30 mei 2015 om 00:41

Het zal lastig worden om de trui terug te veroveren. Want dat wordt op de Finestre beslist, en kriijswijk gaat moeten aanvallen en hij zegt dat hij dat niet gaat doen. Hij moet zoizo hard bergop rijden, net als de Mortirolo. Met ze 4/5en overblijven, maar dat is lastig in je eentje. Maar wat er ook gebeurt, hij heeft een goede giro erop zitten. Hij moet zichzelf wel belonen (AK en/of bergtrui.

De rit gaat voor Alberto Contador zijn.

0
JasperVG 30 mei 2015 om 00:42

Laatste etappe, normaal gesproken worden alle prijzen nu verdeeld. Klassement renners die nog wat te winnen hebben zullen koersen om zo een hogere positie te krijgen. In dit geval zijn dat Hesjedal en kruijswijk.
Ploegen die alles te verliezen hebben zullen volgen. Amador, Trofimov, Konig en Caruso in dit geval, omdat zij er doorheen zakken.
Astana en Bertje willen een overwinning dus die gaan de ontsnappingen kort houden. Wil je verschil maken dan moet je op de Finestre dat doen, want op de laatste klim valt niet meer zo veel te pakken. Een Contador zie ik daarom op de Finestre gaan om zo doende Aru eraf te rijden en een 1 tegen 1 tegen Landa over te houden mocht hij kunnen volgen. Dit betekent ook dat de klassementsrenners als eerste de Finestre oprijden.
Ik denk dus dat Kruijswijk de blauwe trui pakt.
Dat Hesjedal en Kruijswijk plaats 5 en 6 gaan bezetten (weet niet welke volgorde).
Dat Trofimov, Caruso en Konig er doorheen zakken.
Dat Amador ondanks achterstand op te lopen zijn 4e plaats veilig steld.
En dat Bertje de etappe wint.

0
oscarito1908 30 mei 2015 om 00:47

Kruijswijk moet gewoon aanvallen. Hij heeft een mooie Giro gereden, helaas een slechte eerste week. Maar morgen moet hij alles of niets spelen.

Of je nu 9e wordt of 10e dat vergeet iedereen.

0
xistnc 30 mei 2015 om 00:49
Quote:
ProLottoNL – 30 mei 2015 om 00:41
Met ze 4/5en overblijven, maar dat is lastig in je eentje

Ik nomineer.

0
wolfje 30 mei 2015 om 00:51

Ik snap het statement van Kruiswijk niet zo goed. Hij zou niet kunnen aanvallen op de Finestre omdat hij voor het algemeen klassement gaat?? Hij staat juist in de positie om wel aan te vallen! Ook al mislukt zijn aanval, dan nog zullen Geniez, Montfort, etc hem niet passeren. Bij het welslagen van een aanval is hij juist de grote winnaar. Dan kan hij de bergtrui winnen en één of meerdere plaatsen in de klassement stijgen. Op de Sestriere gaat dat niet meer lukken. Hij moet het verschil maken op de Finestre. Misschien dat dat automatisch gaat gebeuren door een hoog tempo bij de toppers, zo niet, dan moet hij het zelf forceren

@fony83
WT-ploegen kunnen theoretisch gezien degraderen. In de praktijk komt dit zelden voor omdat er geen pro-continentale ploegen zijn die willen promoveren naar de WT. Daarnaast zijn de WT-punten van belang voor de volgorde van de volgauto’s bij eendaagse wedstrijden (en de eerste etappe van een ronde). Als laatste kan met de WT-ranglijst ook zien status. Je wilt toch geen laatste worden in de WT, ook al heb je alle bergtruien

0
PK41 30 mei 2015 om 02:40

Op de Finestre worden wat vluchters opgeraapt door een klein pelotonnetje met daarin min of meer de hele top 10 en nog wat mannen. Naar de top toe raakt dat pelotonnetje uitgedund door enkele demarrages en door natuurlijke afvallers. Blijft er een man of 6 over, met een controlerende Contador daarbij. Die zal ook op de laatste klim controlerend blijven rijden, maar dan op een wat steiler stuk wegrijden en solo finishen. Gok ik. Of hij rijdt op de Finestre al weg, maar hij is nu vooral tactisch bezig. Tuurlijk wil ‘ie winnen, maar hij moet er niet té diep voor hoeven gaan. Of hij wil toch nog één nummertje laten zien, want die ene dag extra in het rood… Ach ja. Nog een rit winnen zou wel erg mooi zijn.

0
Plaggie 30 mei 2015 om 06:47

Ik hoop vooral dat de ploeg het geloof in Kruiswijk ook laat zien door de ontsnapping kort te houden. Dan is het aan hem wat hij echt wil, want die uitspraken in interviews zijn niets waard. Ook bij Contador die niet voor ritwinst gaat.

0
biazzi 30 mei 2015 om 07:07

Normaal idd laatste kans op een rit voor Bertje! Als ie echt wil moet ie hem pakken denk ik!!!!!! Kers op de taart zetten!!!

0
alsjewint 30 mei 2015 om 08:50

@Klootje kriekeljon

Prachtige prelude en opwarmer van de Finestre op Strava! Thanx

0
poppeltje94 30 mei 2015 om 10:22

Contador hoeft geen ritzege te hebben. Anders had hij gister wel iets gedaan, maar bleef rustig zitten en lijkt zich al te richten op de Tour de France. Astana gaat gewoon voor hun 5de ritzege en misschien Hesjedal of Uran eindelijk.

0
mollemarijden 30 mei 2015 om 10:40

@Plaggie

Ik verwacht vier ploegen die willen controleren.
Astana en de ploeg van Contador voor de overwinning, die vinden 4 minuten goed en de bergpunten zijn geen noodzaak voor hun.
Daarentegen zal Cannondale-Garmin ook willen rijden, want zij zien ook dat Hesjedal zeker nog een paar plekken kan stijgen t.o.v. andere renners.
LottoJumbo zal rijden voor de bergtrui van Kruijswijk en ook voor het klassement.

Dus in mijn mening genoeg ploegen die willen en zullen rijden. Lotto Jumbo op het vlakken en het team van Hesjedal/Landa op de beklimming.

0
assen 30 mei 2015 om 10:43

Quote:
ProLottoNL – 30 mei 2015 om 00:41
Met ze 4/5en overblijven, maar dat is lastig in je eentje

Hopelijk zijn ze met zijn 2en, misschien lukt het dan wel.

0
DeLuiaardVanLimburg 30 mei 2015 om 11:02

Hulde voor KK. Kippenvel, extra dimensie aan de etappe.

@biazzi: ik verbaas me echt elke keer weer over jouw uitzonderlijke voorliefde voor uitroeptekens.

0
Wim Kruithof 30 mei 2015 om 11:36

Klootje Kriekeljon, dankjewel, prachtig voorspel.

0
albertooo 30 mei 2015 om 11:48

@klootje
Thanks voor de link, prachtig stukje! Wat mis ik Rujano in de Giro :'(

0
klootje kriekeljon 30 mei 2015 om 11:51

Sowieso die kerel bookmarken. Morgen zullen de wedstrijdfoto’s er ook op staan. Maar het hele jaar door prachtige foto-series van WT-koersen.

0
Omhoog73 30 mei 2015 om 11:58

Natuurlijk geeft Kruijswijk aan dat hij niet als eerste voor de bergtrui gaat, maar voor zijn klassement. Hij laat zich natuurlijk niet in de kaarten kijken , en werpt een rookgordijn naar de andere bergtrui gegadigden?

0
Edjahh 30 mei 2015 om 13:20

Hoelaat start Eurosport met uitzenden?

0
allieballie 30 mei 2015 om 14:00

Ook pas om 16u geloof ik. Stream op Sporza vanaf 14.30.

0
svdveen 30 mei 2015 om 15:27

Sporza stream mag alleen vanuit België bekeken worden….

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone