Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Giro 2015: voorbeschouwing etappe 20

Foto: Sirotti

zaterdag 30 mei 2015 om 07:00

De etappe van zaterdag kan worden omschreven met één woord: klimmen. De rit van Saint-Vincent naar Sestrière is de laatste kans voor de klassementsrenners om hun positie te verbeteren. Tegelijkertijd is het voor de avonturiers in het peloton ook de laatste mogelijkheid om een ritzege te pakken. Met de sprintetappe van zondag in Milaan in het vooruitzicht, zullen de aanvallers gebrand zijn op het succesvol afronden van een vlucht. Het peloton moet zaterdag 196 kilometer overbruggen alvorens zij finishplaats Sestrière bereiken. WielerFlits blikt vooruit op deze heroïsche rit.

Parcours
De renners krijgen de kans om rustig toe te leven naar het moordende slot van deze rit. De aanvallend ingestelde coureurs zullen echter direct vanuit de start demarreren om zodoende een ruime marge op te bouwen ten opzichte van de klassementsrenners. Dankzij het relatief vlakke begin van de etappe is de kans groot dat ze hier ook voldoende tijd voor krijgen. Pas na 150 kilometer gaat de weg echt serieus omhoog, aan de voet van de Colle de Finestre. Deze beklimming van buitencategorie is in totaal 18,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%.

T15_MadonnaDC_2_alt

Het eerste gedeelte van de klim is het steilst: 14%. Renners die daarna denken het zwaarste te hebben gehad, komen bedrogen uit. De laatste acht kilometer zijn namelijk onverhard. De lengte, het stijgingspercentage en de onverharde wegen maken van de Colle de Finestre een loodzware opdracht.

T20_S01_Finestre_alt

Na deze mythische klim, volgt de laatste klim van deze Giro. De weg naar finishplaats Sestrière loopt gemiddeld 5,4% op en in totaal duurt de beklimming bijna tien kilometer. Na de uitputtingsslag op de Finestre zal dit zeker gaan doorwegen bij de favorieten voor de ritzege. Daarnaast valt het klassement na deze rit in een definitieve plooi, waardoor de klassementsrenners deze mogelijkheid moeten aangrijpen om nog te stijgen in de rangschikking.

T20_S02_Sestriere_alt

Favorieten
Op Sestrière wonnen in het verleden vaak echte berggeiten. De verwachting is dat ook deze etappe een prooi zal zijn voor een rasechte klimmer. Mikel Landa heeft deze ronde, met twee zeges in bergetappes, al bewezen over bijzonder goede klimmersbenen te beschikken. De Spanjaard behoort dan ook absoluut tot de favorieten voor deze rit. Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaat Fabio Aru. De Italiaan maakte vrijdag indruk met winst in de negentiende etappe.

mikel_landa

Ook rozetrui-drager Alberto Contador beschikt over een zeer goede vorm. Hij heeft nog altijd geen ritzege geboekt en zaterdag is daarvoor zijn laatste kans. Hetzelfde geldt voor onze landgenoot Steven Kruijswijk. De Nederlander van LottoNL-Jumbo blijkt deze Giro tot de allerbeste klimmers te horen, maar wist deze supervorm nog niet te bekronen met ritwinst. Hij werd al wel twee keer tweede.

Dan zijn er natuurlijk ook nog legio outsiders die vanuit een vroege ontsnapping voor de dagzege kunnen gaan. Vooral als de favorieten bij elkaar blijven op de Colle de Finestre liggen er kansen voor vluchters om – mits voldoende voorsprong – ook de slotklim te overleven en te strijden voor dagwinst. Om de klassementsmannen voor te blijven moet de renner in kwestie wel beschikken over een superdag en sterke klimcapaciteiten.

2015, Giro d'Italia, tappa 17 Tirano - Lugano, Tinkoff - Saxo 2015, Lotto NL - Jumbo 2015, Contador Alberto, Kruijswijk Steven, Tirano

Wellicht dat Yuri Trofimov de ruimte krijgt om een goede Giro te belonen met een etappeoverwinning. De Rus van Katusha staat weliswaar zesde, maar zijn achterstand is dusdanig groot dat hij geen bedreiging vormt voor de top drie. Ook BMC-renner Damiano Caruso mag nu al terugkijken op een sterke Ronde van Italië. Caruso staat keurig in de top tien, maar kon vooralsnog geen korte uitslag rijden tijdens de afgelopen bergetappes. Zijn constante presteren brengt hem echter wel bij de toppers van deze ronde. De renner van de constantheid bij uitstek is Maxime Monfort. Onze zuiderbuur wil nog weleens het hazenpad kiezen op jacht naar dagsucces. Monfort is echter geen veelwinnaar, maar als hij in de juiste vluchtersgroep zitting kan nemen, liggen er wellicht kansen om dit keer wel de champagneflessen te doen knallen.

Iets verderop in het klassement vinden we Rigoberto Urán. De Colombiaan stelt tot op heden zwaar teleur, maar gaf eerder deze week al aan te azen op ritwinst. Wellicht kan hij Etixx-Quick-Step doen juichen in Sestrière? Het rijtje outsiders is eigenlijk onnoemelijk lang, maar Ryder Hesjedal mag ook niet vergeten worden. De Canadees is bezig aan een uitermate sterk slot van deze Giro en wellicht wordt zijn aanvalslust zaterdag dan eindelijk beloond. Ook Beñat Intxausti is een gevaarlijke klant om de ritzege voor de klassementsmannen weg te kapen. Als kanshebber voor de blauwe trui kan hij vandaag veel punten pakken op de Colle de Finestre door mee te glippen in de vlucht van de dag. Steven Kruijswijk zal wellicht passen voor een dergelijk avontuur, om op die manier zijn top tien plaats niet te hypothekeren.

Tot slot de mannen van Sky. Nadat hun kopman Richie Porte het strijdtoneel heeft verlaten is Leopold König de nieuwe kopman bij Engelse formatie. De Tsjech staat, net als iedereen eigenlijk, op ruime achterstand van Contador en mag vanuit het kamp van Tinkoff-Saxo vast en zeker voor eigen kansen gaan. Ook ploeggenoot Mikel Nieve staat nog bij de eerste twintig in het klassement en is misschien wel de grootste outsider voor vandaag. Nieve liet in het verleden al zien dergelijke bergtoppen goed over te kunnen komen en kiest bovendien wel vaker voor de aanval in dergelijk zware ritten.

Carlos Betancur, Darwin Atapuma, Ion Izagirre en Stefano Pirazzi zijn namen die verwacht mogen worden in een vroege vlucht. Het viertal kan prima een col op rijden en zou door vroegtijdig weg te rijden ook een gooi kunnen doen naar de dagzege. In feite kan het zaterdag alle kanten op. De laatste bergrit in een ronde van drie weken zorgt wel vaker voor verrassingen, hetgeen de verdeling van sterren extra lastig maakt.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alberto Contador
*** Mikel Landa, Fabio Aru
** Steven Kruijswijk, Ryder Hesjedal, Rigoberto Uran
* Yuri Trofimov, Benat Inxausti, Mikel Nieve, Ion Izagirre

Dit artikel delen:

70 Reacties

biazzi 29 mei 2015 om 22:08

Hesjedal denk ik ook! Laatste kans op etappewinst!

0
mollemarijden 29 mei 2015 om 22:17

Jongens denken jullie serieus dat Kruijswijk morgen niet vol voor de blauwe trui gaat.
Het is BTW iedereen voor zich op die beklimming (Finestre), denk gewoon dat Kruijswijk na morgen een blauwe trui heeft en op de 5de of 6de plek in het klassement staat.

Lotto jumbo moet gewoon met de gehele ploeg de wedstrijd controleren en géén kopgroep laten wegrijden. Houdt het tempo lekker hoog 45 km/h, probeer dan maar eens weg te rijden.

0
klootje kriekeljon 29 mei 2015 om 22:19

Hij zal zijn plek wel willen behouden of nog klimmen. Maar als je 4 minuten mag verliezen om in de top-10 te blijven, dan ga je toch gewoon vol voor die bergtrui. Die verdomde WT-punten zijn de enige reden om het niet te doen.

0
alsjewint 29 mei 2015 om 22:22

Kruijswijk gaat niet voor de bergtrui. Taktiek van Contador? Het zand in de ogen strooien van de tegenstander? Morgen weten we meer.

0
Tiim 29 mei 2015 om 22:23

Bertje is al weken de favoriet voor allerlei bergritten en ook morgen gaat hij niet winnen tenzij Landa en hij samen naar de streep rijden

0
mollemarijden 29 mei 2015 om 22:24

@klootje

Hij bedoelt gewoon dat die géén gekke dingen gaat uithalen.
Verwacht wel of hoop eerlijk gezegd dat Lotto Jumbo gaat controleren tot de voet van de Finestre. Gewoon Tjallingi en Flens op kop die kennen lekker 150 km op kop beuren.
Als het nodig is kunnen Hofland en Van der Lijke mee rijden.

0
raleigh 29 mei 2015 om 22:26

@mollemarijden: mooi hè, de Giro als een spelletje op de PC. TLJ moet dit doen en dan dat; alsof een team dat überhaupt kan doen? Dit scenario van jou is voor geen ploeg weggelegd, laat staan de huidige formatie van TLJ! Het is geen FIFA spelletje (alhoewel na vandaag…..) maar echt fietsen! Wordt wakker uit je droomwereld/roze wolk! Erg symplistische gedachtengang van je!

0
xistnc 29 mei 2015 om 22:29

Ik denk dat Kruijswijk vooral koerst op het winnen van nog 1, 2 of 3 plekken in het klassement. Als hij daartoe in staat is, dan komt de bergtrui vanzelf dichtbij.

Op basis van de etappe van 2011 kan hij alleen maar met veel vertrouwen naar de dag van morgen uitkijken, klik.

Overigens hoop ik dan wel, dat het ‘c-garnituur’ in staat is om geen schadelijke vluchtgroepen te laten lopen. Groepen zoals vandaag met Visconti en andere Betancurs mogen toch echt geen ruimte krijgen, vanwege het risico dat er punten worden gemorst op de Finestre.

0
klootje kriekeljon 29 mei 2015 om 22:31

We gaan het morgen zien. Misschien is het zand in de ogen strooien want de sprintjes voor de bergtrui van vandaag gingen volgens mij ook niet samen met de ‘aankondigingen’ van gisteren door LJ en Kruijswijk. Ik zou het al mooi vinden als LJ morgen idd. in ieder geval probeert aan de voet van de Finestre de vluchtpoging terug te hebben gehaald.
Paar van die jonge gasten zullen dan wel misschien ook niet veel meer er op hebben zitten maar waarom niet proberen? Zou een prachtige afsluiter van de Giro zijn, met evt. nog een ereplek voor Hofland.

0
mollemarijden 29 mei 2015 om 22:31

@raleigh

Hoezo zou een ploeg op het vlakken een gat niet groter dan 1,5 minuut kunnen laten worden. Daarvoor zijn wielrenners getraind en Tjallingi en Flens zijn vandaag beide op ruim 40 minuten binnen gekomen, gewoon op eigen tempo.

Iets anders, Kruijswijk reed in 2011 een soortgelijke etappe alleen was het voorstuk een 30 km langer (vlak). Het einde was exact hetzelfde.
Toen werd Kruijswijk 7 in het gezelschap van Scarponi, Contador en Menchov. Dus de klim ligt hem goed!

0
Simbo 29 mei 2015 om 22:33

Het is vast al eens opgemerkt, maar met een klein beetje fantasie vind ik Kruiswijk op die gozert uit Band of Brothers lijken :D

0
biazzi 29 mei 2015 om 22:34

Hesjedal in voordeel op onvergard

0
klootje kriekeljon 29 mei 2015 om 22:37

Simbo viel mij ook al op, Lt. Richard Winters. Nou ja, die acteur van Homeland dan. Misschien zijn er wel meer militairen die op wielrenners lijken, zoals Vinokourov op General von Klinkerhoffen uit ‘Allo Allo.

0
MaukeBollema2 29 mei 2015 om 22:40

Natuurlijk kan TLJ in ieder geval proberen het gat net eventuele vroege vluchters klein te houden. Bovendien zullen er wel meer ploegen zijn met hetzelfde doel.

0
PaulSchoonakker 29 mei 2015 om 22:50

@Mollemarijden
Mee eens. De aanloop is helemaal vlak, en denk dat TLJ genoeg man moet hebben om een kopgroep tot 15 man te controleren morgen. Laatste “echte” dag van de Giro, hoop dat ze nog wat moois uitrichten voor Kruijswijk.

0
fony83 29 mei 2015 om 22:55

Naar aanleiding van het feit dat Kruijswijk liever voor top 10 algemeen klassement gaat dan voor de blauwe trui, ging ik eens zoeken naar informatie over de World Tour. Ik vond Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/UCI_World_Tour), waar blijkt dat een etappewinst in de Giro 16 WT punten oplevert, een 10e plek in het algemeent klassement (AK) 38 punten. Plek 14 in AK levert ook nog 18 punten op. Een blauwe trui levert ‘maar liefst’ 0 punten op. Het is voor de World Tour zelfs gunstiger om 20e te worden in het AK (2 punten) dan de blauwe trui te pakken. Dat lijkt me totaal uit proportie.
Kan iemand mij uitleggen waarom die WT punten nou eigenlijk zo belangrijk zijn? Kunnen ploegen ‘degraderen’ uit de World Tour op basis van die punten?
Ploegen in de World Tour hebben het recht (en de plicht) om deel te nemen aan de belangrijkste wedstrijden, maar hoe wordt bepaald wie er in de World Tour rijden? Ik kan dat nergens echt goed vinden. Ik zie dat Europcar dit jaar niet meerijdt, omdat ze de financiën niet rond kregen (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/UCI_World_Tour_2015). Ze waren in 2014 ook laatste geëindigd in de World Tour als ploeg, maar dat was blijkbaar niet de reden om ze eruit te halen.
Waarom krijgen de winnaars van de truien ook niet punten voor de World Tour? Een bergtrui of puntentrui levert zo dus eigenlijk alleen eer op (en een zakcentje?). Het zou mij logisch lijken als renners ook WT punten zouden krijgen voor het winnen (of bv binnen top 5 eindigen) van een berg/puntentrui. Meerdere belangrijke klassementen binnen een wedstrijd maken de sport veel interessanter…

0
DrJ 29 mei 2015 om 23:04

IK zeg: Kruijswijk moet een pact sluiten met Bertje! Knallen op de Finestre! Zorgen dat Intxausti en Visconti los worden gereden.

0
escapados 29 mei 2015 om 23:56

Over militairen en renners gesproken, Landa lijkt wel op Hans Landa.

0
Rg85 30 mei 2015 om 00:00

Kan iemand mij vertellen wat het tijdschema is (start finestre) en waar dit wordt uitgezonden? Ik zie op euroaport staan dat ze pas va 16:08 uitzenden en op sporza de ronde van belgie… Waar is de beklimming van de finestre te volgen? Bedankt alvast

0
klootje kriekeljon 30 mei 2015 om 00:07

Voorgenieten:
http://stories.strava.com/finestre

0
klootje kriekeljon 30 mei 2015 om 00:08

Echt WOW wat prachtig mooi.

0
xistnc 30 mei 2015 om 00:10

Mooi! Iemand een idee of ze van fiets gaan wisselen op de Finestre?

0
klootje kriekeljon 30 mei 2015 om 00:14

En zouden ze mannetjes met wielen her en der neerzetten?

0
Ouwe Boef 30 mei 2015 om 00:16

Mochten ze als een malle gaan rijden en liggen ze dan voor op het snelste schema dan is de 1ste klim al bijna klaar en zijn de uitzendingen nog geeneens begonnen. Moto gp heeft voorrang op wielrennen at Eurosport dus het is te hopen dat ze niet snel fietsen anders valt er voor de kijker weinig te genieten, helaas! Sws belachelijk dat STUDIO SPORT altijd maar bezig is met schaatsen en tennis terwijl naar beide geen hond meer kijkt maar dat terzijde.

0
ti-raleigh 30 mei 2015 om 00:21

Dat wordt een tactische etappe, voor meerdere ploegen. Movistar wil Amador op de 4e plek houden én de bergtrui. Gaat Visconti en/of Intxausti vroeg aanvallen ?Misschien dat er dan een moordend tempo komt waardoor Amador het slachtoffer wordt, want die was vandaag ook niet zo sterk… Dus ik ben ook benieuwd hoe Movistar het gaat aanpakken.
En wat Steven betreft. Het lijkt me sterk dat hij de etappe gaat winnen. Ik denk dat Contador vandaag een ‘beetje’ heeft gespaard en morgen de etappe pakt. Landa, Hesjedal en Aru verwacht ik ook voor Steven. Op de laatste berg pakt Kruiswijk dus niet veel punten. De bergtrui wordt dus verdient op de Finestre. Als Steven de trui als doel heeft dan moet hij daar punten pakken. Maar hoe doet hij dat ? Er mag geen grote kopgroep wegrijden en in een ‘gesloten’ peloton is hij kansloos in een sprint tegen Visconti en/of Intxausti. Want ik verwacht wel dat die beiden er dan nog bij zullen zitten met het oog op de bergtrui..
Ik denk dat hij idd de trui maar moet vergeten en vol gaan voor een hoge notering in het AK. Dat wordt al lastig genoeg.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone