Gino Mäder (26) overleden
foto: Cor Vos
vrijdag 16 juni 2023 om 12:31

Gino Mäder (26) overleden

Gino Mäder is overleden. De Zwitser kwam donderdag ten val in de laatste afdaling van de dag. Hij werd bewegingsloos gevonden al liggend in het water en is daarna gereanimeerd. Hij werd naar het ziekenhuis van Chur gebracht, waar hulp niet meer mocht baten. Mäder is 26 jaar geworden.

Mäder kwam donderdag zwaar ten val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. De 26-jarige Zwitser raakte van de weg in de afdaling van de Albulapass en stortte in het ravijn. Daar werd hij lange tijd behandeld, waarna hij met een traumahelikopter werd afgevoerd naar het ziekenhuis. “Zijn grootste en belangrijkste strijd heeft hij daar helaas niet kunnen winnen”, schrijft zijn team Bahrain Victorious.. Om 11.30 uur op vrijdagochtend is Mäder aan de gevolgen van zijn valpartij overleden.

Carrière
Mäder werd prof in 2019, bij Team Dimension Data. Het jaar ervoor had hij indruk gemaakt in het U23-circuit door onder meer twee ritten te winnen in de Tour de l’Avenir, die hij als derde afsloot. Ook werd hij dat jaar vierde op het WK op de weg voor beloften. Bij de beroepsrenners wist Mäder in zijn eerste twee seizoenen geen overwinningen te behalen.

Daar kwam in 2021 verandering in, nadat hij de overstap maakte naar Bahrain Victorious. In zijn eerste seizoen voor die ploeg won hij zowel in de Giro d’Italia als in de Ronde van Zwitserland een etappe. Datzelfde jaar eindigde hij ook als vijfde in de Vuelta a España. Het wielerpubliek leerde hem echter al kennen in Parijs-Nice, waar hij op een haar na de zevende rit won vanuit de vroege vlucht. Primož Roglič kwam hem toen in de laatste meters van de etappe voorbij.

In 2022 viel Mäder door verschillende coronabesmettingen minder op, maar in eigen land eindigde hij nog wel als tweede in de Ronde van Romandië. Dit jaar was een derde plaats in de vierde etappe van Parijs-Nice zijn opvallendste uitslag. Hij hoefde toen alleen Tadej Pogacar en David Gaudu voor te laten in een rit met aankomst bergop.


RIDE Magazine
113 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2023 12:46
Had al de hele dag een rot gevoel over het eerste bericht. En zat maar te checken of er een update was. Net op het moment dat ik dacht dat het misschien ok was komt dit bericht.

RIP en sterkte aan zijn omgeving. Ondanks het feit dat Mäder voor mij niet tot de renners behoort die ik het beste ken hakt dit er bij mij toch ook vrij stevig in.
  16 juni 2023 12:57
  Precies dat! Continu telefoon gepakt om te kijken of er al (goed) nieuws over hem was. Langs deze weg heel veel sterkte voor familie, overige naasten en ploeg!
  16 juni 2023 18:45
  Same here. Dat toestand stabiel vertrouwde ik al niet. Schokkend nieuws evengoed.
  16 juni 2023 20:23
  Wen er maar aan want zeker niet de laatste!

  Uitermate triest jazeker. Echter de zijn al langer goede complete plannen om tot een groot veiligheidsproject te komen. Een doordacht internationale opzet mbt in fase 1 alle neuzen 1 kant op te krijgen.
  Dat kan wanneer het PVA goed in elkaar steekt waardoor men er vertrouwen in durft te hebben. Vervolgens is er per land een projectfase en meer waarover hier beter niet uitweid.
  Het kan en het moet anders en zelfs de UCI kan in dit plan om omdat ze eenvoudig niet anders kunnen.
  Bepaalde lieden in wereld van beroepsrenners delen dit maar dan is er of geen echte interesse van een belangrijke ploegmanager en de KNWU die denken het zelf beter te kunnen wat absoluut niet zo is. Er ontbeert inzicht en kunde om een dergelijk project simultaan in meedere landen voedingsbodem te geven en daarna verder uit te bouwen en pas daarna kan er technisch inhoudelijk en ook met maatregelen, middelen de veiligheid worden uitgebreid.
  Velen denken in korte simpele trajecten omdat men die begrijpt en dus haalbaar acht hoewel die in de praktijk telkens het niet halen. De brede integrale aanpak vergt inzicht en ervaring daarmee en dat is in deze gesloten wereld alsof je een oester met een lucifer open moet breken.
16 juni 2023 12:34
Vreselijk, in thuisland bij vrienden en familie. Rust zacht.
16 juni 2023 12:33
Drama, de sport is mijn lust en mijn leven, maar dit hakt er altijd wel weer in.
16 juni 2023 12:38
Veel sterkte aan familie en nabestaanden! Ik vond Mader een enorm kleurrijke renner die niet vies was van een aanval! Reed mooie klassementen en het bekendste is nog dat hij door Roglic werd ingehaald op 25 meter.

RIP :(
16 juni 2023 13:01
Ach.. wat een vreselijk treurig nieuws. Ik lees net wat oude interviews, bekijk de foto's van een vaak lachende Mader, een man duidelijk in de prime van z'n leven en besef me dat het cliche "hij had nog een heel leven voor zich" hier keihard van toepassing is.

Heb hem altijd een leuke renner gevonden, positieve uitstraling, aanvallend koersend met bij tijd en wijlen een uitschieter naar boven.

Eeuwig zonde. Rust zacht.
16 juni 2023 13:03
Een grijze foto op Wielerflits en je weet hoe laat het is. Vreselijk nieuws en een verschrikking voor vrienden en familie, een ferme tik voor ons wielerfans. De zinloosheid van dit ongeluk zal ons nog lange tijd bijblijven: Mäder stond op 12 minuten rond plek 30 in het klassement en je zou zeggen dat risico nemen en volle bak naar beneden gaan op sportieve gronden totaal niet nodig was. En dat laatste geeft een ontzettend wrange bijsmaak aan dit noodlottige ongeval. Momenteel is het gissen naar de oorzaak (op de adrenalinekick dalen, een verdrietige totaal verkeerde inschatting van een bocht, materiaalpech, een botsing met een collega, een blackout op de fiets...). We willen allemaal dat wielrennen een spectaculaire maar wel veilige sport is om te beoefenen en het gezond verstand zegt ook dat 100% veiligheid niet mogelijk is, maar het balanceren op dat dunne koord tussen volksvermaak en grote sportieve/commerciële belangen zou niet mogen leiden tot sterfgevallen. Sommige dagen heeft het wielrennen enkel verliezers, vandaag is zo'n dag.
16 juni 2023 13:11
Vreselijk.
Een van de wedstrijden die voor altijd op m'n netvlies gebrand staat is het WK voor beloften waar Bjorg Lambrecht geen wereldkampioen werd omdat hij in de tang werd gezet door een Zwitsers duo: Hirschi en Mäder. Nu zijn twee van die drie protagonisten er niet meer. Wielrennen kan zo hard zijn
Pffffffffffffffff gruwelijk hard dit!
16 juni 2023 12:35
Vreselijk ,

Hier word ik stil van :(
16 juni 2023 12:52
Wat een verdriet. Rust zacht, Gino.
16 juni 2023 12:53
Pff ergens had ik wel verwacht dat het niet goed zat, maar dit komt wel heel hard aan...

RIP Gino
16 juni 2023 12:33
Oef, dat komt hard aan.
16 juni 2023 12:34
Ach neee wat kan deze sport toch ongelofelijk gemeen zijn
16 juni 2023 12:43
Het was al zo stil rondom Gino, dat ik dit voelde aankomen. Wat een vreselijk nieuws. Diep geraakt. Het gebeurt te vaak in deze sport. Een opdracht aan de organisaties om veiliger parcours uit te stippelen. Deze gevaarlijke laatste afdaling was onnodig voor het spektakel.
16 juni 2023 12:36
Pffff
Komt erg hard binnen zo’n bericht.
Wielrennen is zo’n mooie sport, maar absoluut niet zonder gevaren.
Zo triest dit bericht.
16 juni 2023 12:36
RIP, verschrikkelijk nieuws :-(
16 juni 2023 12:38
Verschrikkelijk nieuws.
16 juni 2023 12:38
Pfff, geen woorden voor..... RIP!
16 juni 2023 12:40
Ooh wat heftig zeg.....geen woorden voor
16 juni 2023 12:40
Verdrietig , rip
16 juni 2023 12:41
Verschrikkelijk nieuws dit.
16 juni 2023 12:42
Dit is zo enorm hard en verschrikkelijk, en die woorden schieten nog ruimschoots te kort
16 juni 2023 12:43
Verschrikkelijk, dit.
16 juni 2023 12:50
Drama voor zijn familie, naasten en allen die hem lief waren…Rust In Vrede kerel…
Tijd voor reflectie, deze sport staat op een kruispunt, elke dag, letterlijk, ongelukken… klokwerk…
16 juni 2023 13:27
Dit komt altijd ontzettend hard aan. Je weet dat het niet goed is als je niks hoort, maar toch denk ik nooit dat een renners daadwerkelijk is overleden totdat het officiële bericht er daadwerkelijk is. Zo vaak zijn er zware ongelukken in deze mooie sport en zo vaak overleven de renners het net wel, dat wanneer het echt fout gaat het ook extra hard binnenkomt.
Alle sterkte aan de nabestaanden om dit verlies te verwerken en ook aan Sheffield die ongetwijfeld zeer gemengde gevoelens zal hebben.
Als laatste wil ik nog zeggen dat ik snap dat mensen graag een zondebok zoeken, maar ik denk niet dat de Ronde van Zwitserland hier veel aan kan doen. Afdalen hoort nou eenmaal bij wielrennen en je kan nooit alle risico's helemaal indammen. Het was een overzichtelijke afdaling op een goede weg, maar ook dan kan dit jammer genoeg gebeuren. Nooit kan je alle gevaren wegnemen in een afdaling.

Reacties zijn gesloten.