‘Gilbert riskeert celstraf door gebruik verboden spray’
Foto: Marcel Koch
dinsdag 12 april 2016 om 11:00

‘Gilbert riskeert celstraf door gebruik verboden spray’

De aanvaring met een automobilist, waarbij Philippe Gilbert vorige week zijn middelvinger brak, krijgt voor de BMC-renner mogelijk een vervelend staartje. Het parket van Verviers, dat het voorval onderzoekt, verdenkt Gilbert van het gebruik van een in België verboden spray. Hij zou daardoor de wapenwet hebben overtreden en riskeert een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar of een forse geldboete. De officiële lezing van Gilbert en zijn ploegmaat Loïc Vliegen blijkt sowieso niet helemaal te kloppen. De wielrenners beweerden dat de bestuurder en de inzittende van de auto dronken waren, maar daarvan is volgens het parket geen sprake. De automobilist deed eerder uitgebreid zijn verhaal bij Belga en diende zelf een klacht in bij de politie.

Gilbert had de spray vermoedelijk op zak omdat hij zich niet altijd op zijn gemak voelt. Hij zou het goedje hebben aangeschaft in Frankrijk, waar het niet verboden is. De oud-wereldkampioen is woonachtig in Monaco.

Het incident heeft voor Gilbert ook in sportief opzicht vervelende gevolgen. Zo mist hij na de operatie aan zijn vinger in ieder geval morgen de Brabantse Pijl. Over zijn deelname zondag aan de Amstel Gold Race is nog geen beslissing genomen.

 
77 Reacties
Sorteer op:
12 april 2016 11:06
Ik kan me nog voorstellen dat je dergelijke spray gebruikt tegen die m*therf*ckin mormels AKA rothonden (als je gaat mountainbiken in de Baltische staten heb je het beter bij je) maar er moet wel sprake zijn geweest van tenminste een bedreigende situatie wanneer je dit in iemand's smoel spuit...
12 april 2016 11:07
ah, wielrenners die liegen en bedriegen. sommige dingen veranderen ook nooit ;) @ RV: bang voor honden? of heb je er gewoon een hekel aan?
12 april 2016 11:09
Zal zover wel niet komen.. Wel spijtig allemaal dat dit gebeurd is, als zijn vinger al niet teveel tegenpruttelt zal dit zijn prestaties ook wel niet bevorderen.
12 april 2016 11:14
@ 8.6 > Allebei Honden en wielrenners zijn niet bepaald vrienden , er zijn nogal wat jachthond-achtige rassen die je standaard achterop vliegen wanneer je voorbij zoeft (Weimeraner bijv) en in Letland had je van die loslopende, volledig afgetrainde en bijzonder waakzame boederijhonden die gewoon de paar km4 daar 'ownden', die scherpen wel je intervalsprint aan..
12 april 2016 11:15
Aan de ene kant dom van Gilbert dat hij die spray gebruikt, aan de andere kant vervelend dat hij het gevoel heeft zoiets nodig te hebben voor zijn veiligheid. Kunnen Gilbert en de automobilist misschien als volwassen mannen aan een tafel gaan zitten? Pint erbij, rustig uitpraten, excuses over en weer en zand erover?
12 april 2016 11:18
@ RV: je zou eens moeten beseffen dat honden angst ruiken en dat ze daardoor jou wel achterna gaan en mij niet. :p in ieder geval heb ik nooit problemen gehad met honden tijdens het fietsen, zowel hier als in het buitenland. verder denk ik dat Gilbert en Vliegen er zelf ook een behoorlijk aandeel in hebben gehad. als je niks fout gedaan hebt ga je echt niet liegen over wat er gebeurd is.
12 april 2016 11:22
@8.6, dat maakt het voor mensen met angst voor honden, waaronder ikzelf, alleen maar vervelender.. Wat mij betreft lopen die dingen alleen los op afgesloten erven. In Portugal ook regelmatig een tussensprint moeten trekken.
12 april 2016 11:30
Gilbert kan de nieuwe Gachot worden. 2 maanden cel was het voor hem.
12 april 2016 11:33
Ik besef me terdege dat het tevens met mijn eigen angst te maken heeft maar dat geeft de nobele dieren uiteraard nog geen vrijbrief om mij te grazen te nemen met die tanden van ze.
12 april 2016 11:34
8.6 ga maar eens in roemenie, bulgarij en turkije fietsen :D Ik had weinig angst, maar vooral die Kangalhonden in Turkije waren niet grappig meer. Water, stenen en pepperspray :) (Daarnaast ga je op volbepakte wereldreisfietsen ook niet veel harder dan 30km/h)
12 april 2016 11:34
Is dit de 'verzetsspray' ??
12 april 2016 11:42
Gelukkig heeft Gilbert in Coldeportes een topadvocaat, die zal het Hof wel even fijntjes uitleggen hoe het zit met niet te weerleggen feiten.
12 april 2016 11:44
Ik heb Gilbert altijd al een tikkeltje arrogant gevonden. Nota bene een notoire belastingontduiker, zakkenvuller bij Bmc en nu ook agressieveling en halve crimineel. Nee voor mij heeft hij afgedaan.
12 april 2016 11:51
Waarom voelt hij zich onveilig dan?
12 april 2016 11:59
Plots is Gilbert hier de crimineel... Die gaat die spray ook niet voor de lol trekken hé... En volgens de verhalen van beide kanten is het nog steeds Gilbert die lichamelijke schade heeft opgelopen en niet de personen in de wagen...
12 april 2016 12:15
Logische uitrusting: reserveband, pompje, reep, spray! Raketwerper in de zadelbuis zou een uitkomst zijn.
12 april 2016 12:27
@123, Ik was al benieuwd waar hij bleef, maar hij zal inderdaad al bij het Hof zijn
12 april 2016 12:33
@zoetepap Alle grootverdieners zitten in Monaco om geen belastingen te moeten betalen. En hij is ginder zelf een kleine garnaal. Dit heeft er niks mee te maken, ik blijf fan.
12 april 2016 12:59
"Hou de hond op afstand"-spray zou inderdaad geen overbodige luxe zijn voor wielrenners.
12 april 2016 13:00
@123poetertjes Dank voor je ad hominem! En inderdaad: er zitten twee kanten aan dit verhaal. Die (vermoedelijke) pepperspray is in landen om ons heen niet verboden en zeer effectief als je door een hond achterna gezetenv wordt (beats het water uit de bidon). Bedenk eens even de aantallen trainingskilometers die profs maken en het feit dat hij nu dus in een situatie is gekomen dat hij die spray zou hebben gebruikt tegen een mens. Daar is echt wel iets aan voorafgegaan. Daarbij staan mijn scenario + argumenten in de versie uit mijn vorig betoog nog steeds als een huis. De korte versie (als advocaat zijn mijn uren kostbaar): - Patjepeeers willen niet opgehouden worden door wielrenners. - Rijden erlangs en minderen vaart voor de renners - renners komen langszij en patjeppeer heeft het raampje al open gedraaid. - patjepeeers rijden door, stoppen in het volgende dorp en stappen uit om Gilbert en Co op te wachten. Op je wielerschoentjes begin je niet veel tegen die 2 opgepompte ego's die hun vuisten willen laten spreken. Dus dat je dan naar je spray grijpt, kan ik me voorstellen. Fijna dag verder.
12 april 2016 13:03
@8.6 Heb totaal geen angst voor honden, maar ben in wallonie maar ook Frankrijk al vaker achter nagezeten door waakse erfhonden. Mijn accelaratievermogen blijkt fenomenaal te zijn, maar die keer dat er een hond was die 400 meter doorjoeg achter mij, happend naar mijn enkels, maakte dat ik een 'hondenpieper' heb overwogen met ultrageluid (maar schijnt ook niet goed te werken dus uiteindelijk niet gedaan). Dus @RV en anderen hebben wel degelijk een punt.
12 april 2016 13:32
Er zullen altijd wel twee verschillende verhalen blijven en van allebei zal wel iets waar zijn. Gilbert zal toch niet zo dom zijn om tegen BMC te staan liegen over wat er gebeurd is, mocht dat wel zo zijn dan is hij wel zooo dom en zal hij niet lang meer voor BMC rijden verwacht ik. En de spray die zal best wel zijn gebruikt, gevangenisstraf komt er echt niet van hoor en een boete, ach die kan Gilbert makkelijk betalen met z'n (wel erg) hoge salaris.
12 april 2016 13:36
Kijk de foto van de twee mannetjes maar eens op de belgische nieuwssites, voor hun ' sportauto'. Dan weet je genoeg dat het geen lieverdjes zijn. Allicht zal hij die spray gebruikt hebben, als zelfverdediging. Geef hem geen ongelijk. Uiteindelijk heeft hij de gebroken vinger, en de heren NIKS (behalve een huilie huilie verhaal). Edit: Nogmaals deze mannen draaien zoveel trainingskilometers, en komen in zoveel gevaarlijke situaties terecht, dat ze echt wel wat gewend zijn. Ik word zelf elke trainingsrit in de Limburgse heuvels wel 1 of 2x bijna van de sokken gereden, redelijk vaak door 65+'ers in te grote auto's die geen benul hebben wat ze doen. Laatst nog gehad bij een afdaling van de Wolfsberg waar de zijkant vol lag met drek, eikeltjes en natte bladeren) ervoor koos om op het midden van de rechter weghelft de afdeling te doen, terwijl ik daarbij volgde achter de Mercedes ML van een 'senior citizen'. Ik deed geen poging om in te halen, maar volgde gewoon achter de auto (gelukkig met voldoende afstand!) want plots.... Stond meneer vol op de rem in de afdaling en bracht de auto tot stilstand! Met wat boze armgebaren gebaarde hij me dat hij vond dat ik op moest rotten naar de zijkant van dezelfde weghelft. Vervolgens reed hij door en toen ik weer dichterbij kwam in de afdeling (op zo'n 10 meter) ging ' mijnheer' nog een paar keer op zijn rem staan. En dat op een zondagmorgen om 09.00u.
12 april 2016 13:37
Hmmm als ik dat zo lees hier dan zou BMC er goed aan doen om Martin Gaus als kynoloog toe te voegen aan de staf. :)
12 april 2016 13:42
@voorgeborchte en coldeportes Die blessure van Gilbert lijkt nog het meest op wat er gebeurt als je iemand een klap geeft. Voorlopig blijkt Gilbert aantoonbaar gelogen te hebben (over het feit dat de mannen dronken waren), waarschijnlijk in de veronderstelling dat die mannen de publiciteit zouden schuwen en het snel weer over zou waaien. Je liegt alleen over zoiets als je door hebt dat je zelf fout zit, wat ik gezien het karakter van Gilbert heel goed denkbaar vindt. Mijn scenario: mannen in auto willen langs wielrenners die asociaal de hele weg bezetten. Als ze er eindelijk langs kunnen, roepen ze uit frustratie iets naar de wielrenners. Deze delen vervolgens de eerste klap uit, al dan niet door een raam. Hierna loopt het uit de hand. Na afloop realiseren de wielrenners zich dat ze dit incident heel makkelijk hadden kunnen en moeten voorkomen. Daarom maken ze er een verhaal van waarin ze 100% slachtoffer zijn van een stel dronken idioten.

Reacties zijn gesloten.