Geen paniek bij Jumbo-Visma na uitbraak coronavirus in UAE Tour

vrijdag 28 februari 2020 om 12:24
Geen paniek bij Jumbo-Visma na uitbraak coronavirus in UAE Tour

foto: Cor Vos (archief)

Renners van Jumbo-Visma zijn geschrokken nadat bekend werd dat in de UAE Tour twee stafleden van een deelnemende ploeg zijn besmet met het coronavirus. “Het is niet niks als je midden in de nacht wordt gewekt met dit heftige nieuws. Maar er is geen paniek”, zo vertelt ploegleider Grischa Niermann in gesprek met NU.nl

De ploegleiders werden gisteravond bij elkaar geroepen door de organisatie van de UAE Tour. “Er werd toen verteld dat het coronavirus was vastgesteld bij een van de ploegen. We hebben vervolgens de renners wakker gemaakt om ze het nieuws te vertellen. Iedereen is om 5.00 uur getest”, aldus Niermann.

“We kunnen nu alleen afwachten tot de uitslag komt.” De Nederlandse WorldTour-formatie is geschrokken van het nieuws, maar er heerst geen paniek. “We hebben vanochtend met veel andere teams rustig ontbeten in het restaurant van het hotel. We hebben alleen geen flauw idee hoe lang dit gaat duren.”

“De organisatie meldde donderdagavond nog dat de verwachting was dat alle ploegen zoals gepland op zaterdag of zondag naar huis kunnen vliegen, als er verder niemand niemand besmet is. We kunnen nu alleen maar afwachten.”


Lees ook 
Peloton maakt zich zorgen om coronavirus: “Het komt echt dichtbij”
Belgische ploegen getest in UAE Tour: “Het is nu afwachten”
Organisatie UAE Tour roept Adam Yates uit tot eindwinnaar
WK-deelname Albert Torres in gevaar vanwege coronavirus

Dit artikel delen:

14 Reacties

kelderfan 28 februari 2020 om 12:31

Die onzekerheid vreet aan die renners.

skylimit 28 februari 2020 om 12:33

Geen paniek, geen zorgen. Wanneer is de volgende koers voor deze renners?
De renners zijn / worden nu getest, maar hoe kunnen ze dan over 2 dagen al op een vliegtuig gezet worden? Een test kan negatief zien, maar de ziekte kan zich toch ook pas veel later openbaren. Als vandaag de bloedtest negatief is, maar je bent nog steeds in het gebied is dat toch geen garantie dat je het virus niet als nog kunt krijgen…..

Eigenlijk hetzelfde als mensen die in Lombardije e.o. zijn geweest en daar vandaan weer naar elders zijn vertrokken….

fietsvriend 28 februari 2020 om 12:48

Kan iemand met een medische achtergrond dit misschien uitleggen:

Hoe verhoudt incubatietijd zich tot het dragen van het virus, en daarmee de waarde van een uitslag van een test die aan het begin van een gestelde incubatietijd wordt gedaan?

Steven_E 28 februari 2020 om 12:36

Ok, dus ze zijn gisteren allemaal getest en vanmorgen zaten ze allen gezellig samen aan het ontbijt? Dus als er uit de tests eentje positief blijkt te zijn kunnen ze nog 2 weken gezellig samen doorbrengen.

Zaterdag of zondag naar huis lijkt mij in ieder geval wel zeer optimistisch.

madeinstars 28 februari 2020 om 13:24

Zo werkt het niet he. Zolang ze niet in elkaars gezicht hoesten en netjes hun handen wassen kunnen ze prima in dezelfde zaal ontbijten.

xistnc 28 februari 2020 om 12:39

Ik lees nu dat de Italiaanse UAE-masseurs waarom het zou gaan helemaal niet aanwezig zijn in de UAE Tour, maar in Italië.

Edit: nee, ik lees het verkeerd. Er staat 'Zij zijn in Dubai al onderzocht omdat ze zich ziek voelden en werden meteen uit de wedstrijd gehaald. Zij zijn dus momenteel niet in Abu Dhabi.'

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200228_04869055.

Sinds wanneer is Kerckhoffs trouwens onafhankelijk?

S. Morgenstern 28 februari 2020 om 13:14

Sinds begin dit jaar, hoewel officieel pas 1 april weg bij de Telegraaf.

Grootste ontdekking bij het lezen van zijn eigen site, was dat zijn stukjes bij de Telegraaf blijkbaar toch al die jaren het bureau van een redacteur passeerden.

Japsie 28 februari 2020 om 13:03

@ fietsvrkend.

Japsie 28 februari 2020 om 13:03

Die is nul. Je kunt het virus hebben en negatief testen

chasse patat 28 februari 2020 om 13:20

De nieuwe KOM van van Aert vanaf Guia de Isora is gelegen aan de toeristische kant van Tenerife. Niet eens zo ver van Adeje. Ik zou hem maar testen voor de zekerheid.

koos verrek 28 februari 2020 om 13:33

Lekker met z'n alle samen ontbijten… Komop blijf beter op je kamer jonges!

Bulcke 28 februari 2020 om 15:05

Ik was ook vrij verbaasd om dit te lezen. Had eerder een bericht verwacht welke ploegen al hun tacx in hadden laten vliegen omdat de renners de kamer niet af komen

Ligthning 28 februari 2020 om 16:00

Zelden zo’n (medisch) amateurisme meegemaakt, als met deze Corona-epidemie. Voortdurend tegenstrijdige informatie, ook van overheids- en wetenschapsmensen. Nu ook weer hier in de UAE-tour. Enerzijds laat men ons verstaan dat dit virus superbesmettelijk is. Anderzijds liet men alle renners aanlijnen om de testen uit te voeren. Als er al iemand besmet is, zal hij ongetwijfeld enkele anderen aangestoken hebben. En dat er renners besmet zullen zijn, daaraan kan bijna niet getwijfeld worden, nu blijkt dat liefst vier personen uit de staf besmet zijn.
Daarenboven wordt er geen rekening gehouden met incubatietijd. Nu de “negatieve” renners naar huis laten gaan, is absoluut geen garantie op geen besmetting later. Men laat ook nog volop vliegtuigen uit Noord-Italië naar alle hoeken van Europa vliegen. Mij niet gelaten, dan zal de besmetting op een natuurlijke wijze zich gemakkelijk verder verspreiden. Misschien niet eens zo slecht. Hoe sneller en hoe meer mensen besmet geraken, hoe meer mensen de ziekte overwinnen, immuum worden, en uiteindelijk het virus laten verzwakken. Ondertussen laten de autoriteiten wel weten dat ze tegen het virus ingaan. Te gek voor woorden.

Spartacus 28 februari 2020 om 17:30

De test is alleen betrouwbaar bij iemand met ziekteverschijnselen. Bij iemand zonder ziekteverschijnselen zegt de uitslag helemaal niets, omdat je dan mogelijk vals negatief test. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen namelijk nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent.

Dit preventief testen van alle renners slaat dus nergens op.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair