Belgische ploegen getest in UAE Tour: “Het is nu afwachten”

vrijdag 28 februari 2020 om 09:24
Belgische ploegen getest in UAE Tour: “Het is nu afwachten”

foto: Cor Vos (archief)

De Belgische wielerploegen die actief waren in de UAE Tour, zijn inmiddels getest op het coronavirus. Dat laat ploegleider Mario Aerts van Lotto Soudal weten. “Voor de rest is het wachten op meer nieuws”, zo vertelt de ex-renner. De meerdaagse wielerwedstrijd is stopgezet vanwege twee infecties bij stafleden van een wielerploeg.

Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step zijn om 6.00 uur vanochtend getest op het coronavirus, maar wachten nog op nieuws van de organisatie. “We zitten voorlopig in quarantaine in het hotel”, zo vertelt Geert Van Bondt, een van de ploegleiders namens Deceuninck-Quick-Step, vanuit de Verenigde Arabische Emiraten.

“We hoorden gisteren van de organisatie dat niemand meer het hotel mocht verlaten of binnenkomen”, zo begint collega-ploegleider Aerts zijn verhaal bij het radioprogramma De Ochtend. “Het zou eerst tien minuten duren, toen werd het een half uur. Toen kwam er een mededeling van de organisatie dat alle ploegleiders zich moesten verzamelen.”

Resultaten binnen 24 uur 
De ploegleiders kregen vervolgens van de organisatie te horen dat twee stafleden positief hebben getest op het coronavirus. “We weten niet bij welk team, maar de boodschap was dat iedereen in de loop van de avond getest zou worden. Dat werd voor ons uiteindelijk om 6.00 uur ’s ochtends”, aldus Aerts, die uitlegt hoe de organisatie test op het virus.

“Ze meten eerst de temperatuur in je oor en vervolgens nemen ze met een wattenstaafje het slijmvlies uit je neus. Dat wordt dan naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. De resultaten zouden in de loop van de dag bekend zijn.” De betrokkenen zullen voorlopig in het hotel moeten blijven. “Voorlopig is de sfeer nog goed, zo lang het geen drie weken duurt”, aldus Aerts.

WorldTour-formatie Israel Start-Up Nation laat via Twitter weten dat de renners en stafleden maximaal 24 uur zullen moeten wachten op de testresultaten.

Dit artikel delen:

6 Reacties

reusjen 28 februari 2020 om 10:07

Dus je hebt een ploeg waar besmettingen zijn en dan roep je alle ploegleiders bij elkaar zodat je in ieder geval je best gedaan hebt om het efficiënt te verspreiden.

Wheely 28 februari 2020 om 10:15

Beter grijpt de UCI nu in en gooien we de agenda op de schop. Het voorseizoen is voor een hoop renners naar de vaantjes. Sommige voorbereidingswedstrijden zullen moeten sneuvelen echter een Tour en enkele mooie eendaags wedstrijden zouden nog best door kunnen gaan, wellicht op een ander moment.

koos verrek 28 februari 2020 om 10:22

Klop beter beslissen boeken toe voor paar maand. Alles moet gedaan worden om ’t virus te stoppen en koers is dan bijzaak

fringale 28 februari 2020 om 11:26

Ik begrijp niet hoe een koers bijdraagt tot een wijdere verspreiding van het virus. Koers op tv houdt de mensen tenminste in de huiskamer.

Dries Tys 28 februari 2020 om 12:49

Beste Fringale, het gaat om de gezondheid van de renners he. Elke wielerploeg bestaat uit een drietal parallel rijdende equipes waar renners onderling tussen bewegen. Het probleem is dat je dus het UAE peloton gaat mixen met de andere pelotons en voor je het weet is het volledige peloton besmet. En nee, die gaan dan niet dood, maar je zit dan toch met ene groot probleem en gewoon géén voorjaar. Wielrennen als microcosmos maw.

Ligthning 28 februari 2020 om 16:05

Het gaat niet alleen om “het hele peloton” te besmetten. Als die renners door de lange incubatietijd nog negatief getest zijn, naar huis gaan, nadien toch besmet blijken te zijn, dan besmetten ze weliswaar niet het ganse peloton, maar wel hun familieleden, vrienden, dorpsgenoten……

Headlines

Materiaalzone

Populair