Gebrek aan politie en vrijwilligers nekt Profronde van Noord-Holland

Door , donderdag 2 augustus 2018 om 16:12
Gebrek aan politie en vrijwilligers nekt Profronde van Noord-Holland

foto: Annemee Dik

De Profronde van Noord-Holland zal niet meer terugkeren op de wielerkalender. De organisatie van de eendaagse wielerwedstrijd – die deel uitmaakte van de Holland Cup – is tot dit drastische besluit gekomen vanwege een gebrek aan politie en vrijwilligers. “De problemen zijn er al enkele jaren. Op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat het niet langer verantwoord is”, zo laat persverantwoordelijke Cor Veldt weten aan NH Nieuws.

Veldt benadrukt dat de organisatie niet kampt met een gebrek aan sponsoring. “We hebben een klein groepje trouwe geldschieters, die op zich door willen. Het probleem zit ‘m echter in de begeleiding van de koers. Vroeger nam de politie de veiligheid voor zijn rekening, maar tegenwoordig leveren ze bijna geen mensen meer.”

“Hierdoor moeten wij als organisatie zelf een professionele begeleiding inhuren, wat een dure investering is”, aldus Veldt, die ook een schrijnend gebrek aan vrijwilligers ziet. “Tegenwoordig moeten vrijwilligers gecertificeerd zijn, wat een enorme drempel is.”

“Daarnaast krijg je gevaarlijke situaties als dit soort mensen als verkeersregelaar worden ingezet. Automobilisten laten zich tegenwoordig niet tegenhouden door vrijwillige verkeersregelaars.” Een ander probleem is de verplichte uitweiding naar het platteland. “Gemeenten verlenen steeds minder vergunningen voor een wielerkoers. Hierdoor wordt het voor het publiek een stuk minder aantrekkelijk.”

De organisatie heeft de KNWU inmiddels op de hoogte gesteld van zijn besluit.

Einde aan roemruchte eendagswedstrijd
Nu de hoop op een doorstart zo goed als vervlogen is, komt er een einde aan de roemruchte wielerkoers. In 1946 werd de allereerste editie van de Profronde van Noord-Holland georganiseerd, gewonnen door Joop Middelink. Sindsdien stonden grote namen als Wout Wagtmans, Jan Janssen, Gerben Karstens, Theo de Rooij en Jans Koerts op het hoogste schavot.

De laatste jaren mocht de organisatie ook enkele mooie namen huldigen als winnaar. Zo won Dylan Groenewegen de koers in 2013, vier jaar later gevolgd door Fabio Jakobsen. Beide renners maken nu furore als sprinter bij respectievelijk LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors.

Dit seizoen won Julius van den Berg namens SEG Racing Academy solo in finishplaats Alkmaar, voor Cees Bol en Wim Stroetinga. De 21-jarige Nederlander – die vanaf komend seizoen zal uitkomen voor EF Education First-Drapac – zal voorlopig de laatste winnaar blijven.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Verweggistan 2 augustus 2018 om 16:24

Strengere eisen aan vrijwillgers en beveiliging nekken RvNH. Echt zonde. Heeft een organisatie een keer geen geld tekort. Het viel mij wel al op dat de laatste jaren de passages door de binnensteden van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik geschrapt waren.

Flowik 2 augustus 2018 om 16:36

Junioren wedstrijd werd ook al afgelast wegens geldgebrek. Zonde. Geen grote wieler wedstrijden in Noord-Holland kan echt niet.

achtpuntzes 2 augustus 2018 om 16:38

Tja, de politie is tegenwoordig veel te druk met napluizen of er zich wellicht kwaadwillenden bevinden op de sociale media en zo.

iLLan 2 augustus 2018 om 19:09

En de politie moet bij voetbalwedstrijden aanwezig zijn…

Mwielerfan 2 augustus 2018 om 20:05

Als ze geld hebben waarom huren ze dan niet meer mensen in?
Iedereen vind dat wedstrijden veiliger moeten en wegen worden steeds drukker. Natuurlijk betekent dit dat organiseren lastiger wordt en dus professioneler moet. En dus met meer professionele ondersteuning.

Headlines

Materiaalzone

Populair