Gazprom-RusVelo stapt naar sporttribunaal CAS om UCI-licentie terug te krijgen
foto: Gazprom-RusVelo
Raymond Kerckhoffs vrijdag 22 april 2022 om 09:13

Gazprom-RusVelo stapt naar sporttribunaal CAS om UCI-licentie terug te krijgen

Het Russische ProTeam Gazprom-RusVelo heeft bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) de beslissing van de internationale wielerunie UCI aangevochten dat hun licentie vanwege de oorlog in de Oekraïne is ingetrokken. UCI-voorzitter David Lappartient heeft dit aan WielerFlits bevestigd.

“Het klopt dat Gazprom-RusVelo naar het internationale sporttribunaal in Lausanne is gestapt om onze beslissing aan te vechten. Op korte termijn verwachten we hier een uitspraak van. Op basis van deze uitspraak zullen we verder handelen”, aldus Lappartient.

Ook rennersmanager Alex Carera van managementbureau A&J All Sports, die zes renners van Gazprom-RusVelo onder zijn hoede heeft, bevestigt dat dat de Russische ploeg naar het CAS is gestapt. “Om die reden geeft de UCI vooralsnog ook geen antwoorden op de vragen die vanuit de belangenvereniging van ploegen AIGCP zijn gesteld over het intrekken van de licentie. De UCI wacht eerst de uitspraak van het CAS af”, aldus Carrera.

Riders agent Carera heeft zes van de 21 renners bij Gazprom-RusVelo in zijn stal. Dat zijn de Italianen Marco Canola, Giovanni Carboni, Alessandro Fedeli en toptalent Andrea Piccolo, de Rus Nicolay Cherkasov en Mathias Vacek uit Tsjechië (winnaar van een rit in de UAE Tour). Naast de Russische renners zijn dus ook talrijke buitenlandse renners in dienst van het team het slachtoffer van deze sanctie.

De piepjonge Vacek (19) won onlangs nog een etappe in de UAE Tour – foto: Cor Vos

In eerste instantie probeerde de ploeg het voorstel bij de UCI in te dienen om met een neutraal wit shirt te rijden met de tekst peace, not war. De internationale wielerunie heeft dit niet geaccepteerd. Hierna is teammanager Renat Khamidulin naar het internationale sporttribunaal gestapt om de beslissing van de UCI aan te vechten.

Donderdag riep renner Nicola Conci de UCI op om actie te ondernemen. Matteo Malucelli won voor de nationale selectie afgelopen week nog een rit in de Giro di Sicilia. Ondertussen zijn renners Eirik Lunder en Michael Kukrle teruggekeerd bij hun oude ploeg, te weten respectievelijke Coop en Elkov-Author. De Tsjech won vorige week nog de Tour du Loir et Cher en twee weken geleden een rit in het Circuit des Ardennes.

 
41 Reacties
Sorteer op:
22 april 2022
Als je toch met een neutraal shirt wilt rijden met peace not war kan je toch accepteren dat het oke is? Ik bedoel we hoeven ook niet te overdrijven, ik snap dat men niet achter de oorlog staat en dat we de Russen aan willen pakken, maar rijdt ze er dan gewoon fair af. Deze vorm van discriminatie vind ik ook niet helemaal top.
  22 april 2022
  Ik ben het in eerste instantie ook eens met een wit shirt en een statement tegen deze oorlog er op. De sponsorgelden vanuit Rusland, als betaald zijnde, zijn dan altijd welkom. Als er maar geen reclame gemaakt wordt voor aan Poetin/Rusland gelieerde bedrijven.
  22 april 2022
  Quote: "Maar rijd ze er dan gewoon fair af". Wat bedoel je daar nou precies mee? Sport heeft niets met politiek te maken. Als mensen niet tegen Russen wil sporten in Internationale wedstrijden dan is er nog altijd zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Nee nu moeten de instituten dat weer voor jou oplossen door een andere sporter het recht op zijn sportloopbaan te ontzeggen. Ik snap niet wat dat is met die generatie van tegenwoordig ze denken maar dat ze alles aangedragen moet worden en dat anderen altijd alles voor hen op moeten lossen en ze zelf niets hoeven doen. Als jij niet tegen Russen wil strijden dan strijd je toch niet!? Er is niemand die je dwingt. Maar nee ooh nee jou wordt toch zo'n onrecht aangedaan dat er Russen aan de start staan van de wedstrijd die jij wil winnen. Kleinzerig en zielig vind ik het. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Als je er echt voor zou staan zou je niet deelnemen!
22 april 2022
Als Russen rondrijden met een Peace Not War shirt is dat misschien een krachtiger signaal dan ze aan de kant te houden.
  22 april 2022
  Zeker als het dan nog steeds Gazprom is dat de uitbetaling van de lonen en het materiaal financiert.
  22 april 2022
  Ja dan sponsoren we met ons gasverbruik een stel hippies op de fiets ipv een oorlog, hoeven we ons gelijk niet meer schuldig te voelen.
  22 april 2022
  want omdat het wielrenners zijn zullen ze wel lief zijn en ook hun familie doet geen vlieg kwaad!
22 april 2022
Het peloton schijnt zondag in Luik te gaan staken voor de Gazprom renners.
  22 april 2022
  Zou belachelijk zijn. Als ik renner was geweest was ik acuut weggereden bij dat soort onzin.
22 april 2022
Ik stel voor om de ploeg in geel-blauwe tenues te laten rond fietsen, met daarop de tekst: "Putin, stop this war and go back home". Witte t-shirts met een kreet voor vrede? Ook Russen willen geen oorlog maar vrede (en Oekraine niet te vergeten). Benieuwd naar de uitspraak van het CAS. Zou me niets verbazen als daar ook wat financiele druk is gezet vanuit Rusland, of dat er op heel specifieke Russische toon gezegd is: "ik weet waar je huis woont..." tegen diegenen die de uitspraak moeten doen.
22 april 2022
dit gaat natuurlijk om politiek. Iedereen wilt inderdaad vrede ook de russen. Aangezien wij niet weten wat de gedachten zijn van de renners op de fiets kunnen wij daar ook niks van vinden. Ik heb het idee dat iedereen denkt dat de wielrenners van Gazprom de uitzondering zijn op de regel en tegen de inval in Oekraïne zijn maar volgens mij weten wij dat niet. Iedereen mag een mening hebben dus de renners ook en om ze niet te laten fietsen omdat ze Rus zijn gaat wel ver.
  22 april 2022
  het is niet omdat ze Rus zijn (zie bijvoorbeeld Vlasov). Maar om de nationaliteit van de ploeg (en wellicht ook de sponsor). De tsjechen e.d. van deze Russische ploeg mogen immers ook niet fietsen, zolang ze niet ergens anders onderdak zoeken.
22 april 2022
Uiteindelijk is het allemaal bedoeld om de druk op het regime van Poetin zoveel mogelijk op te voeren. Door het zoveel mogelijk isoleren van Rusland op alle manieren: politiek, economisch, sociaal en dus ook propaganda-technisch (waar je sporters onder kunt scharen). Vervelend voor de sporters in kwestie, maar uiteindelijk is het doel om de onvrede in Rusland groot genoeg te krijgen dat de druk op Poetin om de oorlog te stoppen (en op te krassen) groot genoeg is. Dit kan doordat Russen zelf weinig te eten hebben, maar ook door ontevreden sporters, artiesten en andere rijke russen die hun ding niet meer kunnen doen. Persoonlijk heb ik geen moeite met "geen enkele Rus sport nog waar ook ter wereld zolang Poetin met zijn troepen aanwezig is in Oekraine". Al zit daar ook het gevaar in dat je daarmee het intern Russische gevoel van de gemeenschappelijke vijand aanwakkert. Maar als dit van alle bonden wereldwijd de boodschap is, dan is de gemeenschappelijke vijand uiteindelijk de rest van de wereld. En dat zal er zelfs in Rusland niet in gaan.
  22 april 2022
  Eens. Dat adagium dat sport en politiek gescheiden zijn, mag wat mij betreft sowieso de prullenbak in: Qatar organiseert het WK niet, laat staan alleen, omdat ze zo van voetbal houden. En sporters hebben te gelden als uithangbord voor hun land. Dit zie je het sterkst als ze uitkomen voor hun land (op EK's, WK's, etc.), maar geldt wat mij betreft ook bij andere wedstrijden. En tot slot, kunnen sancties die personen raken die niet rechtstreeks betrokken zijn bij het gedrag dat aan hun staat verweten wordt, die staat wel onder druk zetten. Je kan dat redelijk vinden of niet, maar het enkele argument dat Russische sporters en/of sportploegn niet betrokken zijn bij of steun verlenen aan de daden van Rusland is op zich geen argument tegen de sancties.
22 april 2022
Zolang Gazprom op de achtergrond de centen nog steeds betaald voor dit team is het allemaal symboolpolitiek voor de bühne. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf. Of gaan die renners zonder salaris hun rondje rijden? Als bij een ploeg een sponsor stopt vinden zij ook niet zomaar een nieuwe. Daar moet wel meer duidelijkheid over zijn. Daarnaast liet deze manager zich bewust in met een sponsor van een dubieus land dus nu lopen huilen hoeft van mij niet.
  22 april 2022
  Pakken boter. Wie zat er elk jaar fijn naar alle champions league wedstrijden te kijken die als hoofdsponsor hadden....? Gazprom. We moeten met zijn allen niet net doen alsof we nu opeens heiliger dan de paus zijn. Het is allemaal ad hoc symbool geouwehoer om jezelf maar weer een goed gevoel aan te kunnen praten. Als we niet hadden geluisterd naar de 20 jaar demonisering van Rusland in onze nationale media dan was dit allemaal niet zo uit de hand gelopen. Je wordt geindoctrineerd zonder dat de meesten het door hebben. Het conflict in de Oekraine stond al 50 jaar op de planning van de elite en is bewust geholpen op gang te komen. Oost Oekraine staat al 8 jaar in de brand, maar daar hoorden we niets van in onze pers en nu moeten we opeens met zijn allen Russen haten en ontkennen dat ze Russisch zijn door ze te cancellen en stompzinnige witte vlaggetjes voor hun namen te zetten. Kleinzerig en zielig vind ik het hoe we tegenwoordig met mede aardbewoners omgaan puur alleen omdat onze narcistische leiders en kritiekloze pers ons dat aanpraten en wij het collectief netjes napraten. Ik ben het ontzettend beu! Ik ben in Rusland geweest en heb een geweldige tijd gehad met Russische mensen die stuk voor stuk hetzelfde waren als ik. Bezig met werk, met familie, met uitgaan, met de liefde, met geld en met gelukkig zijn. Ik vertik het om hen te haten omdat een krankzinnige leider dat zegt. Einde rant.
  22 april 2022
  Quote Edwin Janssen "Als we niet hadden geluisterd naar de 20 jaar demonisering van Rusland in onze nationale media dan was dit allemaal niet zo uit de hand gelopen. Je wordt geindoctrineerd zonder dat de meesten het door hebben. Het conflict in de Oekraine stond al 50 jaar op de planning van de elite en is bewust geholpen op gang te komen. Oost Oekraine staat al 8 jaar in de brand, maar daar hoorden we niets van in onze pers " Sorry maar dit soort Russische (en Fvd onzin) propaganda houdt het voor mij op om een discussie mee aan te gaan.
  22 april 2022
  Inderdaad FJD. Om te huilen
  22 april 2022
  Edwin is overduidelijk een marionet van Thierry, duikt alleen op bij topics over Rusland en C19. Nou goed, gelukkig wel heel obvious.
  22 april 2022
  Whaha! Jullie zijn erg grappig! "Een marionet van Thierry". Ik heb niets met politici. Maar goed het is ieders goed recht om te lezen wat ze willen zien in wat ik zeg. En chapeau dat er weer een discussie lam wordt gelegd met een stel labels en kwalificaties. Waarom zou je het over de inhoud hebben als je iemand kan wegzetten en diskwalificeren met een paar inhoudsloze labels. Ik snap dat we online nooit verder gaan komen in deze inhoudelijke discussie en het is voor mij ook elke keer weer een totale ontmoediging om de discussie te willen blijven voeren. En wat betreft de opmerkingen over wat ik bijdraag. Als ik elke keer niet zo weggezet zou worden zou ik ook meer bijdragen. Maar waarom zou ik nog bijdragen als het toch niet gewaardeerd wordt. Ik ga maar weer eens een tijdje geen commentaren meer lezen. Doei!
  22 april 2022
  Het conflict in de Oekraïne staat al 50 jaar op de planning van de elite... Waarom zouden we je überhaupt serieus nemen met zulk braaksel?
  22 april 2022
  @edwin dat is precies het hele probleem met dat clowneske clubje van Thierry met die andere 2 koorknaapjes Gideonnetje en Pepijn er nog bij, ze beweren allemaal structureel onzin, maar hebben allemaal onderzoek gedaan, via vage en onbetrouwbare bronnen en zijn dan verontwaardigd als mensen zich niet af laten zakken tot dat niveau. Zo gaat het intussen jaar in jaar uit met dat clubje.
  23 april 2022
  Zucht.... Ik ben niet met Edwin eens, gezien ik er geen of veel te weinig kennis van hebt. Maar ben het er wel mee eens dat hieruit maar weer eens blijkt, dat iedereen die een andere mening of kijk op zaken heeft, een etiket op zich geplakt krijgt. Was met het hele coronagebeuren al, en nu herhaalt het zich weer. Je hoeft het zeker niet met elkaar eens te zijn, maar iemand op deze manier wegzetten is meer een tekortkoming van jezelf.
  23 april 2022
  Mensen gratuite labels opplakken helpt natuurlijk niet, maar als de hardste corona-'sceptici' plots ook de grootste Rusland-'kenners' en verdedigers van Poetin's oorlog blijken te zijn, dan mogen er gerust alarmbelletjes afgaan. (Dan heb ik het niet enkel over TB en andere Willems Engelen, want dit fenomeen stak ook in andere landen de kop op...)
  23 april 2022
  Geen idee of Edwin ook als de hardste corona-sceptici te boek stond. Voor mij ging het er meer om dat een anders denkende direct een etiket opgeplakt krijgt. Op zich moet men altijd open staan voor een discussie, en daar hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn. Tot op zekere hoogte zou een wederzijds respect ook wel wenselijk zijn lijkt mij. Persoonlijk ben ik anti Poetin en hoop ik dat Oekraïne de slag wint en dat het Russische leger met de staart tussen hun benen afdruipt. Betreft de sancties tegen de sporters, enerzijds begrijp ik het, maar anderzijds is het niet fair. Jammer dat er geen andere sponsor gevonden kon worden, want er zitten echt leuke renners bij Gazprom.
  23 april 2022
  Je hoeft mensen niet serieus te nemen die teksten opschrijven als: Als we niet hadden geluisterd naar de 20 jaar demonisering van Rusland in onze nationale media dan was dit allemaal niet zo uit de hand gelopen. Dan weet je precies uit welke hoek de wind waait. Nadat Putin al jaren de vrije hand is gegeven door het Westen om tegenstanders uit de weg te ruimen (celstraf of erger), andere landen binnen te vallen, dictators als Assad in het zadel te houden en in de sport een staatsdopingprogramma te laten uitvoeren ben ik blij dat we tenminste inzien dat er met deze tiran en de bevolking die zich willens en wetens in grote mate aan hem heeft verbonden geen dialoog is te voeren. Sporters die zich wel willen uitspreken over hun baan maar zwijgen over de inval in een soeverein land krijgen van mij geen jota medelijden.
22 april 2022
Terecht. Politiek en sport horen niet gemixed te worden en al helemaal niet door mensen (herhaal mensen) te cancellen die NIETS met het conflict te maken hebben. Het is een vreemde kronkel bij blijkbaar veel mensen dat je een probleem kunt oplossen door de schijnbare veroorzakers tot op het bot te ontmenselijken. Waarom moet de levensvreugde van een individuele sporter kapot gemaakt worden? Wat is het met die verslaving van om altijd maar schuld en schuldig te maken en te zijn? Politiek is een poppenkast voor de massa gedirigeerd door de elite om de massa de illusie te geven dat ze iets te zeggen hebben en invloed hebben. Het heeft NIETS met sport te maken. Sport zou juist moeten verbroederen en plezier en lol en samenzijn moeten promoten. Het zou juist grenzen moeten afbreken.
  22 april 2022
  Het wordt al gemengd door de inmenging van Gazprom. Omdat de sport een middel perfect in de etalage zet/heeft gezet. En daar moet zeker waakzaam mee omgegaan worden.
  22 april 2022
  Feit is dat sport en politiek niet meer te ontwarren zijn. En inderdaad we zijn veel te afhankelijk geworden van Russisch gas en na de Krim is er heel zwak gehandeld door het westen. Dat alles neemt niet weg dat we nu wel moeten doen wat we kunnen om Poetin te stoppen. Dat kost slachtoffers en dan kun je de wielrenners in dienst van Gazprom nog lang niet vergelijken met al die mensen die naar de voedselbank moeten door de hoge energieprijzen. Maar de fouten van de jaren dertig mogen we nooit meer herhalen, Poetin moet wel gestopt worden.
  22 april 2022
  Het doel heiligt de middelen. C’est ca
22 april 2022
Gazprom financiert een dictator wiens leger een soeverein land binnenvalt en vervolgens de plaatselijke bevolking kapotschiet en verkracht. Als je door dat bedrijf betaald wordt heb je met de oorlog te maken. Dan ben je fout en dan heb je niks maar dan ook absoluut niks te zoeken in de wielersport wat mij betreft. Sport en politiek zijn niet te scheiden, zeker niet als de sportwereld zo vaak tentoonspreidt dat ze geen enkel moreel besef heeft. Natuurlijk zou het fijn zijn als die niets met elkaar te maken zouden hebben maar vooralsnog is dat een utopie.
22 april 2022
Ach, gelukkig zijn we moreel rechtlijnig en worden de ploegen die worden gesponsord door de sympathieke regimes uit Bahrain en de Emiraten ook aangepakt. Onrecht is blijkbaar altijd erger als de slachtoffers op ons lijken. De deuren kunnen niet ver genoeg open staan voor al die Oekraïners, daar waar die Syrische gelukszoekers konden oprotten met hun aanzuigeffect.
  22 april 2022
  Wel ironisch dat Vlaanderen veel meer doet voor de Oekraïne dan voor Wallonië dat half onder water stond.
  22 april 2022
  Er zijn miljoenen Syriërs in Europa, klets niet uit je nek. Ze hadden eigenlijk in de regio opgevangen moeten worden zoals we nu bij Oekraïners doen. Bespaar me je impliciete racisme gehuil
  22 april 2022
  Dat ander onrecht niet ter discussie staat betekent niet dat we dit ook over onze kant moeten laten gaan. Wat mij betreft wordt er in de breedte van de hele sport te weinig gekeken naar waar het geld vandaan komt. Maar laten we een begin maken en het wielrennen niet meer laten financieren door Gazprom.
  22 april 2022
  @michiel. De meeste Syriërs worden ook in de regio opgevangen. (en daar gediscrimineerd en gemarginaliseerd maar dat terzijde) @redactie haal deze reactie maar weg als jullie hem te veel off topic vinden. :)
  22 april 2022
  Ze horen allemaal daar opgevangen te worden maar de rijke oliestaatjes steken geen poot uit. Europa kan geen herberg zijn voor de hele wereld
22 april 2022
Renners en staf zijn geen politiek leiders. Laat ze toch hun vak uitoefenen. Rabo is ook ooit hun financiële contract nagekomen met een Blanco shirt voor de renners. Moet nu dan toch ook kunnen.
22 april 2022
Edwin Jansen heeft hier de juiste snaar te pakken precies zoals het het is
22 april 2022
Ik vraag mij steeds af hoe mensen die dit gecancel toejuichen hadden gereageerd wanneer dit was gebeurd met Nederlandse sporters toen de Nederlandse regering besloot de VS te steunen in een oorlog onder valse voorwendselen in Irak.
  Die valse voorwendselen bleken alleen jaren later pas. Oorlog is oneerlijk. Heel oneerlijk. Allerlei mensen betalen die prijs, allemaal op een andere manier. Wij betalen ons blauw aan van allerlei zaken, ook niet eerlijk. Maar als het een consequentie is van keiharde maatregelen tegen het regime van Rusland dan betaal ik die prijs wel. Van sporters moet je sws niet al teveel altruïstische denkpatronen verwachten, so what’s new.

Reacties zijn gesloten.