Floris Gerts op staande voet ontslagen bij Tarteletto-Isorex

Floris Gerts op staande voet ontslagen bij Tarteletto-Isorex

foto: Cor Vos

vrijdag 9 augustus 2019 om 09:13

Floris Gerts is door Tarteletto-Isorex op staande voet ontslagen. Volgens de Belgische ploeg heeft de Nederlander teamorders geweigerd en sponsors in diskrediet gebracht. Gerts ontkent en is van plan om samen met rennersvakbond CPA zijn ontslag aan te vechten.

De 27-jarige Nederlander maakte eind vorig jaar de overstap van Roompot-Nederlandse Loterij naar de Belgische continentale ploeg. Tussen de renner en de ploeg ontstond volgens teammanager Peter Bauwens al vroeg wrijving over de Zannata-teamfiets. Gerts wijst erop dat hem contractueel een profwaardige fiets werd beloofd, maar in realiteit hem een fiets ter beschikking werd gesteld met versleten onderdelen.

“Hij heeft zes verschillende fietsen gehad en iedere fiets deugde niet”, weerlegt Bauwens. “Ligt het dan aan de fiets of aan de benen en het hoofd van de renner?”, stelt hij hardop de vraag.

De onvrede escaleerde vorige week in de Ronde van Wallonië. Gerts zou volgens Bauwens via WhatsApp dreigende taal hebben geuit naar een ploegleider. “Het waren grote woorden. In zestien jaar tijd heb ik dit nog niet meegemaakt. Wij zijn nog zo fatsoenlijk geweest om hem de Ronde van Wallonië te laten uitrijden. En in onze beslissing om hem te ontslaan zijn we niet over één nacht ijs gegaan, maar alle ploegleiders gaven aan niet meer met hem te willen werken. De UCI en KBWB (Belgische wielerbond, red.) hebben ons voor honderd procent gelijk gegeven”, aldus Bauwens.

Ontslag aanvechten
Gerts heeft inmiddels de hulp van rennersvakbond CPA ingeroepen en overweegt zijn ontslag aan te vechten. Hij ontkent de aantijgingen van Bauwens. “Ik weet niet waar hij het over heeft. Van mij mogen die WhatsApp-gesprekken worden gepubliceerd. In de Ronde van Wallonië kon ik starten met een versleten kettingblad of ik kon naar huis”, aldus Gerts. “Bauwens heeft zich herhaaldelijk niet aan de afspraken gehouden en het ontslag is onterecht. Er is simpelweg geen geldige reden geweest mij te ontslaan. Ik word gesteund door de CPA en ik wacht rustig de juridische gevolgen af. Ik ben heel teleurgesteld in de situatie.”

Bij Tarteletto-Isorex krijgen de renners een fiets in bruikleen die afgemonteerd is met materialen van de leveranciers van het team. “Maar geen rennerskont is hetzelfde dus zij mogen op eigen initiatief een ander zadel monteren”, legt Bauwens uit. “Gerts heeft achter de rug om van de mecanicien een heel trapstel vervangen door zelf een tien of twaalf jaar oud crankstel van Shimano te monteren. Toen hij materiaalpech kreeg, hield hij de ploeg verantwoordelijk. Hij heeft zelf de wijzigingen aangebracht, dan kan je de mecaniciens toch niet verantwoordelijk houden?” Bauwens wenst vanuit privacy-overwegingen de WhatsApp-gesprekken niet openbaar te maken. Na Kirill Pozdnyakov, Arne De Groote en Jelle Mannaerts is Gerts de vierde renner die de ploeg dit seizoen tussentijds heeft verlaten.

Dit artikel delen:

55 Reacties

dikkechaap 9 augustus 2019 om 09:18

De laatste zin is veelzeggend denk ik. Net als de zogenaamd ongehoorde WhatsApp gesprekken, die Bauwens als puntje bij paaltje komt niet wil laten zien. Tja, het is natuurlijk ook geen profploeg, dus het is niet vreemd dat er een omhooggevallen amateur aan het hoofd staat.

Bauwens was eerder al positief in het nieuws toen hij hulpdiensten onterecht beschuldigde, en daarvoor toen hij als een klein kind stond te stampen dat zijn ploegje moest betalen om in grote wedstrijden te starten.

0
Arry1337 9 augustus 2019 om 09:28

Ik had tijdens het lezen van het artikel het idee dat Gerts zich flink in de problemen heeft gewerkt, maar in de laatste alinea (en inderdaad in de laatste zin vooral) verandert dit toch ineens. Meerdere renners die in een seizoen de ploeg verlaten is echt een slecht teken voor de sfeer, en doet toch vermoeden dat het management te wensen laat…

0
Ligthning 9 augustus 2019 om 09:39

Maar eerst moet er uitsluitsel zijn of het verhaal klopt dat er slechts gebruikte (versleten) onderdelen ter beschikking gesteld werden. Of waarom Gerts achter de rug van de ploeg een recent crankstel vervangt door een gedateerd van 10 jaar of ouder.

0
the student 9 augustus 2019 om 11:37

Waarschijnlijk een oude 7800 SRM powermeter joh. Ik denk eigenlijk niet dat het daaraan kan liggen. Oerdegelijk spul.

0
dnDaris 9 augustus 2019 om 09:42

Ik zie in het hele artikel geen enkele reden staan voor ontslag op staande voet.

“Hij heeft zes verschillende fietsen gehad en iedere fiets deugde niet”, weerlegt Bauwens. “Ligt het dan aan de fiets of aan de benen en het hoofd van de renner?”, stelt hij hardop de vraag.
–> Dat kan beide waar zijn. Het kunnen gemakkelijk 6 waardeloze fietsen zijn geweest.

Gerts zou volgens Bauwens via WhatsApp dreigende taal hebben geuit naar een ploegleider. “Het waren grote woorden. In zestien jaar tijd heb ik dit nog niet meegemaakt
–> Zestien jaar geleden bestond whatsapp nog niet en golden er hele andere omgangsnormen. Kulargument. Zonder bewijs van dreigende taal, kunnen we hier niks mee.

maar alle ploegleiders gaven aan niet meer met hem te willen werken
–> Genoeg reden om zijn contract niet te verlengen en hem nergens meer op te stellen, maar niet voor ontslag op staande voet.

Gerts heeft achter de rug om van de mecanicien een heel trapstel vervangen door zelf een tien of twaalf jaar oud crankstel van Shimano te monteren.
–> Heel vreemd verhaal en vooral tekenend voor het materiaal dat hij van de ploeg gekregen heeft.

Na Kirill Pozdnyakov, Arne De Groote en Jelle Mannaerts is Gerts de vierde renner die de ploeg dit seizoen tussentijds heeft verlaten.
–> Erg veelzeggend over het management van de ploeg

0
Olly 9 augustus 2019 om 09:43

Als ik het artikel voor waarheid aanneem, dan zou ik als ik FG was het niet eens aanvechten maar lekker naar een andere ploeg gaan.

0
SolitaryShell 9 augustus 2019 om 09:48

Denk niet dat hij ze voor het uitkiezen heeft. Vermoed dat Tarteletto überhaupt al een laatste strohalm was.

0
nickdt 9 augustus 2019 om 09:49

Hij wil natuurlijk zijn gelijk halen voor een dikke schadevergoeding (Die dan waarschijnlijk de doodsteek voor de ploeg betekent).

0
Jean Dumas 9 augustus 2019 om 09:45

Gevalletje Rohan Dennis.

0
SolitaryShell 9 augustus 2019 om 09:47
Quote:
Wij zijn nog zo fatsoenlijk geweest om hem de Ronde van Wallonië te laten uitrijden. En in onze beslissing om hem te ontslaan zijn we niet over één nacht ijs gegaan,

Dan is er dus, volgens Nederlands recht, per definitie geen dringende reden voor een ontslag op staande voet. Dan moet de situatie zo uit de hand gelopen zijn dat een ontslag per direct onvermijdelijk is en kun je niet er 'nog even over nadenken'. Dat ontslag moet dan ook echt gebeuren direct na het voorval. In Nederland zou Tarteletto volkomen nat gaan bij de rechter.

Wellicht dat het in België anders zit, weet ik niet.

0
Krul 9 augustus 2019 om 14:27

In het gehele verhaal blijkt ook nergens dat een ontslag op staande voet noodzakelijk is/was.

Waarschijnlijk biedt de ploeg materiaal aan dat niet goed genoeg is. Renners gaan uit frustratie eigen materiaal monteren en bij technisch malheur gaat de ploeg dan weer wijzen naar de renner, waarschijnlijk in combinatie met een management dat niet zeer professioneel is. Maar dat betekend nog steeds niet dat ontslag op staande voet gerechtvaardig is inderdaad. Het helpt ook niet dat de ploeg de whatsapp gesprekken niet openbaar wil maken terwijl de renner het wel wil.

0
Viktrodriguez 10 augustus 2019 om 07:37

Je laatste zin haalt al meteen de relevantie onderuit van je resterende betoog. Belgische werkgever, dus Belgisch arbeidsrecht. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd in hoeverre we ”op staande voet ontslag” letterlijk moeten nemen in relatie tot het ontslag.

NOS heeft het bijvoorbeeld alleen over weggestuurd door de ploeg zonder een verwijzing naar op staande voet en Sporza quote vooral WF in haar bewoordingen (en als doorgelinkte bron).

0
Elfring 9 augustus 2019 om 09:51

Ben benieuwd wat voor crankstel hij dan gemonteerd heeft.
Een 10/12 jaar oud crankstel in een neem ik aan redelijk nieuw model fiets?

0
Dumoulinke 9 augustus 2019 om 10:02

Zelden de carrière van een renner zo snel zien instorten. Elk jaar een grote stap terug:
2017: BMW (WT)
2018: Roompot (PCT)
2019: Tarteletto (CT)
medio 2019: ontslag (amateur)

Toen hij april 2016 de Volta Limburg Classic won werd hij spontaan overschat. Men vergat echter dat dit eerstens maar een heel kleine koers is en tweedens dat hij van Gilbert mócht winnen.

0
deadelaar 9 augustus 2019 om 10:22

Gerts heeft tweemaal pech gehad dat zowel bij BMC (einde sponsor) als Roompot (samengaan met Nuyens) weinig continuïteit was. Het is een prima renner…

0
john 9 augustus 2019 om 10:03

Och een paar taartjes naar de rechtbank en Gerts kan gaan fietsen

0
sooike 9 augustus 2019 om 10:08

Al lezende komt Gerts wat sterker uit het verhaal dan zijn ploegleiding. Maar het is moeilijk om vanaf de zijlijn een oordeel te hebben. Veelzeggend is wel dat Gerts geen probleem heeft met het openbaar maken van de apps, maar zijn ploegleiding verschuilt zich opvallend snel achter de wet op de privacy. Bovendien is de laatste zin van het verhaal ook niet bepaald een aanbeveling voor deze ploeg.

0
Zjoske 9 augustus 2019 om 11:56

Eens met sooike in deze

0
Titaantje 9 augustus 2019 om 18:06

Ik vind het de ploeg juist sieren dat ze de gesprekken niet openbaren, en verwacht dat als dat wel doen, dat dat belemmering van de rechtsgang zou zijn. Zijn alle forumgebruikers hier echt zo naief dat ze vinden dat dat allemaal maar even in de openbaarheid moet worden gebracht?

0
Scott Sunderland 9 augustus 2019 om 10:20

Combinatie van een letterlijk onprofessioneel amateuristisch ploegje en de frustraties van een jonge renner die baalt dat hij op dit niveau is beland in de wetenschap dat hij ooit veelbelovend leek in de WT.

0
maklukzat 9 augustus 2019 om 10:22

Het lijkt me dat Gerts hier wel sterk in staat. Als profrenner met contract heb je gewoon recht op deugdelijk materiaal. De andere renners zijn blijkbaar ook vertrokken vanwege deze reden.

0
Craig Vanderswag 9 augustus 2019 om 13:36

Nee. Als profwielrenner word je betaald om met het materiaal van de ploegsponsors te rijden. Ook wanneer dat complete rommel is.

0
storm-biker 9 augustus 2019 om 23:09

@craig
Deugdelijk materiaal is vaak wel degelijk een deel van een rennerscontract.

0
Tompot 9 augustus 2019 om 10:28

Waar hebben we t eigenkijkover Tarteletto en een renner die t nooit heeft gemaakt. Gedoe in de marge.

0
Zjoske 9 augustus 2019 om 11:58

Ik zie dat dit artikel zelfs wielerflits.be heeft gehaald.
Waar hebben we het over inderdaad?

0
Maxim Horssels 9 augustus 2019 om 13:39

We hebben het over een Nederlandse profrenner (NL) en een Belgische ploeg (BE). Relevant voor beide doelgroepen.

0
deadelaar 9 augustus 2019 om 10:29

Twee renners die eerder dit jaar zijn gestopt, waren ook ontevreden over het materiaal … zit dit bericht: https://www.directvelo.com/actualite/76166/deux-coureurs-quittent-tarteletto-isorex

Daarnaast is Gerts echt een keurige jongen, staat binnen peleton ook zo bekend, en heeft dubbel pech gehad … BMC stopte en Roompot was verkeerde keuze (zeker ook met samengaan Nuyens).

0
dikkechaap 9 augustus 2019 om 10:44

Opmerkelijk dat het originele HLN bericht nergens meer te vinden is.

0
xistnc 9 augustus 2019 om 10:32

– Wie is Bauwens?
– Wat is de bron?

0
Youri IJnsen 9 augustus 2019 om 11:24

Lees eerst even.

0
xistnc 9 augustus 2019 om 13:30

Teammanager is toegevoegd, dat stond er nog niet. Kwalijk om net te doen alsof dat wel zo is.

En de bronvermelding ontbreekt nog steeds.

0
Maxim Horssels 9 augustus 2019 om 13:41

Heb je je al afgevraagd waarom er geen bron in staat?

0
xistnc 9 augustus 2019 om 13:46

Wat een rare vraag, hoofdredacteur.

0
dikkechaap 9 augustus 2019 om 14:13

Dit soort (insider) discussies tussen xistnc en Wielerflitsredacteurs kent altijd alleen maar verliezers.

Beide partijen komen onsympathiek over, en de neutrale lezer wordt er niet veel wijzer van (behalve dan het idee dat er een raar soort persoonlijke band lijkt te bestaan).

0
Abdoe 9 augustus 2019 om 10:39

He said – she said, geen chocola van te maken zonder te speculeren. Enige wat duidelijk is, is dat ergens ten onrechte het begrip “op staande voet” is geïntroduceerd, want dat werkt toch echt anders. Dit ondermijnt de betrouwbaarheid van de rest van het toch al vage verhaal. We horen wel wat eruit komt.

Zal wel het einde betekenen van Gerts’ profambities, leek toch wel meer in huis te hebben, jammer.

0
Spinergy 9 augustus 2019 om 10:43

Nou als dat echt zo is, dan zou ik zelf wel een cassette, ketting en banden kopen en ze laten zien wat ik kan……

…..als het aan de fiets ligt

0
jessevdalen 9 augustus 2019 om 10:56

Al ben je bmc gewend en je krijgt ineens oud spul, dat kan pijn doen, maar was te verwachten.

De laatste zin is idd veelzeggend

0
thorsen 9 augustus 2019 om 10:57

Tijdens het lezen ging ik net als vele anderen wat heen en weer in mijn mening, maar vooral de laatste zin is inderdaad veelzeggend.
Als buitenstaander geef ik Gerts het voordeel van de twijfel.

0
VerstandOpNul 9 augustus 2019 om 10:57

Denk dat zelfs de meeste amateurploegen nog wel op fatsoenlijk, nieuw materiaal rijden.. Dus ik neig wel naar de kant van Gerts in dit verhaal..
Maar ongeacht de uitkomst, zijn carriere is wel als een nachtkaars uitgegaan.. Gelukkig kon hij dan weer wat Dumoulin niet kon: geneeskunde studeren..

0
ploeglijder 9 augustus 2019 om 11:04

Bauwens is wel een rare snuiter dat is al jaren bekend in het peloton. Ook Gerts heeft niet een super goede naam in het peloton volgens mij qua karakter en prestaties. Pech bij BMC en Roompot is natuurlijk onzin als je een goede waardevolle renner was zat je er nu nog, ploegen bestaan nog steeds.

Aan de andere kant was er vorig jaar ook niet een raar verhaal met Rob Ruijgh bij die ploeg, eerst de hemel in geprezen (reed toen ook veel uitslagen voor Bauwens) en een jaar later ook afgebrand door diezelfde Bauwens? (daar is nooit het fijne van boventafel gekomen)

0
Scott Sunderland 9 augustus 2019 om 12:17

Ruijgh was ook een vreemd verhaal ja. Won de ronde van Iran. Het jaar erop werd hij er niet eens meer opgesteld. Ruijgh zag de zinloosheid in en stopte maar.

0
Tutu888 9 augustus 2019 om 11:19

Klinkt mij in de oren als een combinatie van een ouderwets niet geregelde Belgische profploeg zoals er vroeger zeker 10 in een seizoen rondreden en een renner die het gewend is dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn en eigenlijk liever helemaal niet op dit niveau had willen rondrijden.
Gerts heeft veel pech gehad de laatste jaren: plek verloren bij BMC door inkrimping van het aantal renners, blessureleed bij Roompot en vervolgens weer geen plek door fusie.
Bij BMC echt wel een goed eerste seizoen als prof gereden dus het talent is er wel.

0
Scott Sunderland 9 augustus 2019 om 12:15

Op zich wel met je eens, met enige kanttekeningen.

Toen BMC moest inkrimpen was er geen plaats voor Gerts. Maar ze hadden ook kunnen besluiten hem te houden en een andere renner te laten gaan. Hij stond kennelijk onder aan de lijst van de ploeg.

Geen idee waarom hij niet bij Roompot kon blijven. Hij was zeker niet de slechtse renner daar. Om de een of andere (persoonlijke ?) reden wilden ze hem er niet meer bij hebben.

Zo’n ploegje als Tarteletto is een ramp voor een ambitieuze renner. Zeker als je BMC gewend bent

0
$kedel 9 augustus 2019 om 15:17

Gerts is altijd wat overschat geweest omdat hij van BMC de ronde van limburg een keer kado heeft gekregen.

0
Lalsacien 9 augustus 2019 om 16:05

Van wie kado gekregen? Heeft Thomas vorig jaar ook de Tour kado gekregen…. Je hebt altijd altijd te maken met koersomstandigheden. Als er drie BMC naar de finish waren gereden had je over een kado kunnen spreken. Maar hij kwam solo aan.

0
sjabu72 9 augustus 2019 om 13:20

Belgische kermiskoersploeg. Jammer genoeg zijn er amper nog profkermiskoersen.

Herinnert iemand zich Pol De Baerdemaeker nog ? Toen konden zulke fratsen nog onder het mom van ‘profploeg’.

0
maklukzat 9 augustus 2019 om 14:29

Reed de spiegels van collega ploegleiders eraf. De Cauwer was toen ook geen lieverdje.

0
assen 9 augustus 2019 om 14:19

Heeeeel triest dit.

Hopelijk kan Gerts zijn carriere ergens voortzetten, toch geen slecht renner.

0
Ben Geerts 9 augustus 2019 om 17:09

Zonde dat zo’n getalenteerde jongen bij zo’n obscuur ploegje rijdt. Ik zou bijna blij zijn als ik er ontslagen zou worden. Desnoods jaartje terug op lager niveau en daar laten zien dat ze het allemaal mis hebben

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone