Filippo Ganna over grote rondes: “Ik durf niet te dromen van het onmogelijke”

zaterdag 25 december 2021 om 14:52
Filippo Ganna over grote rondes: “Ik durf niet te dromen van het onmogelijke”

foto: Cor Vos

Filippo Ganna kende een succesvol 2021, maar heeft voor komend seizoen minstens even grote ambities. De Italiaan richt zich in 2022 onder andere op Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, en zal daarnaast mogelijk het werelduurrecord aanvallen. Het grootste doel is echter de Tour de France, vertelde de renner van INEOS Grenadiers tijdens de Giro d’Onore, een jaarlijks feest van de Italiaanse wielerfederatie, waar de succesvolste renners van de natie prijzen uitgereikt krijgen.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

“Ik droom van de gele trui”, tekent Tuttobiciweb op uit de mond van Ganna. “Ik zou hem graag dragen, ook al zal het niet gemakkelijk zijn aangezien het een zware wedstrijd is. De eerste kans dient zich gelijk op de eerste dag aan, in de openingstijdrit (komend seizoen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, red.). Daarna moeten we kijken hoe de wedstrijd verloopt, maar van één ding ben ik zeker: het zal elke dag zwaar zijn.”

De laatste tijd rijzen er vragen of de wereldkampioen tijdrijden op een dag zijn vermogen niet zou kunnen inzetten om te strijden voor een eindzege in een grote ronde. “Nee”, is hij bij La Gazzetta dello Sport duidelijk. “Het is alsof je Usain Bolt vraag om een marathon te gaan lopen. Denk je dat zoiets mogelijk is? Ik denk er niet eens over na. Volgens mij is het onmogelijk om met mijn spiermassa bergop mee te kunnen. Ik ben een realist en durf niet te dromen van het onmogelijke.”

Ganna werd dit jaar opnieuw wereldkampioen tijdrijden – foto: Cor Vos

Ondertussen denkt hij ook na over een werelduurrecordpoging. “We moeten kijken of we alles precies zo kunnen regelen als ik zou willen. Ik zit eraan te denken en met de ploeg werken we eraan. Want als je het doet, moeten we niets aan het toeval overlaten. Ik ga de poging in ieder geval niet op hoogte doen, zoals velen adviseren om te doen. Ik zal het werelduurrecord dan aanvallen op zeeniveau. Als ik het op die manier doe, is het anders en dat geeft mij meer voldoening.”

Ganna zal zijn seizoen beginnen in Argentinië, waar eind januari de Vuelta a San Juan op de kalender staat. Vervolgens werkt hij de UAE Tour af in voorbereiding op onder andere Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. De Helleklassiekers wist hij in 2016 als belofte al eens op zijn naam te schrijven, door vanuit de vroege vlucht de overige favorieten voor te blijven. Bij de profs is dat andere koek, weet hij. “Als je ziet wat er vorig jaar met Gianni Moscon gebeurde, heb je ook geluk nodig”, aldus Ganna.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Wheely 22 december 2021 om 13:18

Heerlijke gedachte dat deze man in Roubaix wil meedoen om de prijzen. Wordt de boel daar eindelijk eens fatsoenlijk aangewalst.

0
Franco Ballerini 22 december 2021 om 17:11

Zeer goed nieuws. Een volledig Italiaans podium in PR is zeer goed denkbaar.

0
Alfons Haavers 22 december 2021 om 13:19

Cancellara achterna?

0
Dantiest 22 december 2021 om 17:58

Zijn idool is Tom Boonen.

0
KnightBiker 22 december 2021 om 20:02

@dantiest
Kan wel zo zijn, de parallel met Cancellara is voor de hand liggend, tenzij Ganna ineens massa sprinter wordt.

0
Dantiest 22 december 2021 om 20:38

Knightbiker
Bedankt voor de duiding.

0
lo squalo dello Stretto 22 december 2021 om 13:27

Leek me logisch dat hij in de Tour zich mag richten op die openingstijdrit + bijkomend geel. Giro heeft hij zich nu wel al genoeg bewezen; tijd voor andere doelen dit seizoen.

0
Mystery Rider 23 december 2021 om 03:36

Het is wel iemand die duidelijke doelen stelt. Het lijkt me ook wel iemand die daar baat bij heeft om naar een doel toe te werken om echt op topniveau te zijn…dat wordt een leuk jaar om Ganna te volgen!

0
Mystieke_Monnik 23 december 2021 om 11:23

Geen giro, toch een teleurstelling…

0
de nieuweMerckx 25 december 2021 om 16:15

Hij verandert elke vijf minuten van gedacht, dus wie weet…

0
Wim Kruithof 25 december 2021 om 19:03

in ieder geval een realist, die doelen stelt passend bij lichaamsbouw en talent. Mooi.

Ronderenners zijn er al genoeg.

0
tvm 25 december 2021 om 22:35

Inderdaad. Remco, lees je mee?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone