Filippo Ganna soleert naar zege in helse Parijs-Roubaix U23

Filippo Ganna soleert naar zege in helse Parijs-Roubaix U23

foto: Sirotti

zondag 29 mei 2016 om 16:48

De beloftenversie van Parijs-Roubaix 2016 is aan het palmares toegevoegd van Filippo Ganna. De 19-jarige Italiaan van Colpack was in een regenachtig Noord-Frankrijk de betere van Jenthe Biermans en Hamish Schreurs. Peter Lenderink was op plek acht de beste Nederlander.

Zware beloftenkoers
Parijs-Roubaix U23 is een losse beloftenkoers die nog nooit meetelde voor de UCI Nation’s Cup U23. Met 21 kasseistroken – waaronder het gevreesde Carrefour de l’Arbre – uit de originele hellenklassieker, konden de U23-coureurs zich opmaken voor een zware dag. Met SEG Racing Academy en Rabobank stonden er twee Nederlandse ploegen aan de start. WielerFlits maakt dit seizoen naast de Nation’s Cup U23-wedstrijden ook verslagen van de beloftenversies van monumenten Luik-Bastenaken-Luik, deze Parijs-Roubaix, de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

Deze koersen zijn namelijk een mooie maatstaf om te kijken welke aanstormende talenten eraan komen. Zo wonnen in het verleden onder meer Marc Madiot, Stephen Roche, Thor Hushovd, Yaroslav Popovych, Damien Gaudin, Taylor Phinney (twee keer) en Bob Jungels de mini Hel van het Noorden. Nederland is de laatste twaalf jaar ook bijzonder succesvol, met Koen de Kort (2004), Tom Veelers (2006), Coen Vermeltfoort (2008), Ramon Sinkeldam (2011) en Mike Teunissen (2014) als winnaars.

Vroege vlucht houdt lang stand
Na tien kilometer koers had zich een kopgroep van maar liefst vijftien renners zich afgescheiden van het peloton. Pavel Sivakov (BMC Development), Thomas Denis (Vendée U), Hamish Schreurs (Klein Constantia), Michael Thompson (WIGGINS), Edward Planckaert (Lotto Soudal U23), Filippo Ganna, Oliviero Troia (beiden Colpack), Dylan Kowalski (VC Rouen 76), Piet Allegaert (EFC-Etixx), Carl Soballa (LKT-Brandenburg), Henrik Evensen (SEG Racing Academy), Joseph Berlin-Semon (Franche-Comté), Phil O’Donnel, Justin Oien (Axeon-Hagens Berman) en Thomas Chassagne (Limousin) maakten het mooie weer.


Paris-Roubaix Espoirs 2016 : l’échappée matinale door directvelo

Rabobank aan de bak
Alle sterke ploegen hadden een mannetje meegestuurd in de vlucht, waardoor de vijftien de ruimte kregen. Rabobank en Chambery CF (opleidingsploeg AG2R La Mondiale) hadden wel de slag gemist en moesten de gehele dag in de achtervolging. De voorsprong van de vijftien was niet erg ruim, maar door het slechte weer en het harde tempo viel het veld wel compleet uiteen. Een deel van de vroege vlucht hield in de finale stand, terwijl er uit de achtergrond diverse renners de oversteek maakten. Daarbij onder meer onze landgenoten Peter Lenderink (Rabobank) en Jaap de Jong (Chambery CF), die samen met Jenthe Biermans (SEG Racing Academy) naar de kopgroep toe reden.


Paris-Roubaix Espoirs 2016 : le peloton sur les… door directvelo

Ganna’s krachtexplosie
In de diepe finale was het Filippo Ganna die zijn medevluchters achterliet met een ferme versnelling. Het Italiaanse supertalent beschikt over een grote motor en met diens tijdritcapaciteiten reed hij na de kasseistrook Hem snel een voorsprong van een halve minuut bijeen. Dat bleek uiteindelijk de beslissende demarrage te zijn geweest, want niemand zou de Italiaan meer achterhalen. Biermans bolde op de wielerbaan van Roubaix opnieuw als tweede over de streep, net als in de editie van vorig jaar. De Italiaanse winnaar tekende aan het einde van vorig jaar een contract bij Lampre-Merida, waarvoor hij later dit seizoen eerst als stagiair gaat koersen. Vanaf 1 januari 2017 is hij vervolgens prof bij de Italiaanse WorldTour-ploeg.

Dit artikel delen:

7 Reacties

123poetertjes 29 mei 2016 om 16:58

Deze knul is volgens mij ook wereldkampioen op de kilometer, sterke mens.

0
Dayer Quintana 29 mei 2016 om 17:37

Slim dat Lampre deze al binnenhaalde, hopelijk halen ze een ervaren kasseispecialist erbij om deze jongen volgend jaar bij te staan.

0
spins 29 mei 2016 om 18:01

Wereldkampioen op de achtervolging is ie, niet op de kilometer….

0
Wheely 29 mei 2016 om 18:17

In de U23 variant staat veel minder publiek langs de stroken, de knaapjes kunnen gewoon langs de kant de kasseien ontwijken. :)

0
Verweggistan 29 mei 2016 om 18:44

@Wheely: van wie was die uitspraak ook weer; Sinkeldam volgens mij, maar ik kan er naast zitten.

0
Wheely 29 mei 2016 om 19:06

@Verweggistan: ik meen dat het Traksel op eurosport was maar mijn geheugen laat me ook in de steek, het kan net zo goed Sinkeldam of een ander tijdens wielerflits live zijn geweest. ;)

0
Verweggistan 29 mei 2016 om 20:06

@Wheely: Volgens mij was Jetse Bol tijdens WF live.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone