Fem van Empel tegen Puck Pieterse op het WK veldrijden: eindelijk een echt duel?

Fem van Empel tegen Puck Pieterse op het WK veldrijden: eindelijk een echt duel?

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
donderdag 2 februari 2023 om 19:45
Special

Fem van Empel en Puck Pieterse vochten al heel wat duels uit in het veld. De twee rensters keken elkaar al drie keer in de ogen op een WK veldrijden. Wie trok het vaakst aan het langste eind? WielerFlits zet, in aanloop naar het WK 2023 in Hoogerheide, de duels op een rijtje.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

2020: Zilver voor Pieterse

In 2020 kwamen de twee Nederlandse vrouwen voor het eerst samen aan de start van een WK veldrijden. Een jaar eerder werd Pieterse, als 17-jarige, al zesde op het WK in Bogense, maar Van Empel stond destijds niet aan de start. In Dübendorf was ze er wel bij. Toch was het niet Van Empel of Pieterse die de grote favoriete was.

Shirin van Anrooij was de renster die als topfavoriete werd bestempeld voor de wereldtitel bij de junioren. Van Anrooij maakte die favorietenrol ook waar. Ze nam meteen de kopstart en gaf die eerste positie nooit meer af. Pieterse reed al snel op positie twee en kon haar zilveren medaille veiligstellen. Van Empel kwam minder goed uit de startblokken in Dübendorf en werd vijfde na een lange inhaalrace.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag

Pieterse (links) was tevreden met haar zilveren medaille – foto: Cor Vos


2021: Zandkoningin Van Empel

Het zand in Oostende was het decor voor het WK in 2021. Dit keer kregen we niet dominantie vanaf de start, maar een zeer spannende wedstrijd. Van Empel schoot snel uit de startblokken en nam meteen het initiatief. Alleen Blanka Kata Vas en landgenoten Inge van der Heijden en Aniek van Alphen konden volgen. Pieterse kende een minder goede dag en kwam nooit in het stuk voor.

Vooraan kregen we een fantastische wedstrijd te zien. Van der Heijden reed een aantal rondjes solo, maar Vas reed in de achtervolging een hoog tempo. Voor het ingaan van de laatste ronde kregen we dan ook een hergroepering. Uiteindelijk was het Van Empel die flink doortrok en Van der Heijden en Vas kon lossen. Van Alphen moest na een nieuwe versnelling van Van Empel op de loodzware brug ook afhaken. Goud voor Van Empel, Pieterse werd zesde.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag

Van Empel werd op impressionante wijze wereldkampioen in 2021 – foto: Cor Vos


2022: Goud voor Pieterse, drama voor Van Empel

Vorig jaar stonden Van Empel en Pieterse als twee grote favorieten aan de start van het WK in Fayetteville. Van Anrooij werd ook ingeschat als een van dé kanshebsters en ze toonde ook al snel waarom. Op de lange klim versnelde ze, in eerste instantie kon alleen Pieterse haar wagonnetje aanhaken. Iets later sloot echter ook Van Empel aan en zo begon de strijd met drie. De drie koploopsters trokken samen de laatste ronde in, waar het wachten was op de klim.

Pieterse moest Van Empel troosten in Amerika – foto: Cor Vos

Pieterse nam het commando over en reed een strak tempo naar boven. Van Anrooij moest een aantal meters laten, maar kon na de top toch weer aansluiten. Op dat moment moest Van Empel kort van de fiets na een foutje, wat daarna zorgde voor mechanische pech. Ze zag zo haar kans op een gouden medaille verdwijnen. Van Anrooij moest ondertussen weer een gat dichten op Pieterse, maar dat deed ze. De twee gingen samen de laatste lijn in. Pieterse beschikte over de meest frisse benen en klopte Van Anrooij voor goud. Van Empel werd derde en was ontroostbaar.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag


2023: Voor het eerst een echte tweestrijd?

Dit jaar zijn Van Empel en Pieterse niet de favorieten in de U23-categorie, maar bij de elite vrouwen. De twee jonge Nederlandse rensters hebben gekozen om niet meer in actie te komen bij de beloften en voortaan te strijden voor de titel bij de elite rensters. In Hoogerheide zullen ze elkaar voor de vierde keer in de ogen kijken op een WK. Krijgen we voor het eerst een echt duel tussen Van Empel en Pieterse op het WK?

Lees ook:
WK veldrijden 2023 in Hoogerheide: Voorbeschouwing vrouwen – Titanenstrijd tussen Van Empel en Pieterse?

Dit artikel delen:

8 Reacties

Wieler-Joke 1 februari 2023 om 13:28

Ik zie eigenlijk de vrouwelijke versie van Van Aert (Fem) en vdp (Puck) rondrijden bij hun intrede bij de profs. Van Empel lijkt al ‘rijper’ maar Pieterse is technisch waanzinnig en beide rijden ze bij hun eerste jaar al alles aan flarden. De rest buiten Shirin en Backstedt op termijn lijkt mij de volgende jaren gezien.

3
Wheely 1 februari 2023 om 09:42

Mooie foto van de Fem troostende Puck. Ik gun het ze alletwee enorm.

1
Raul Alcala 1 februari 2023 om 10:38

Ik ben fan van Fem

1
Lars Maden 1 februari 2023 om 11:17

Beide toppers!

1
JTR 1 februari 2023 om 21:47

En toch is er nog één die deze 2 toppers wel eens een beetje zand in de ogen heeft gegooid. Pas op voor Lucinda !

0
lo squalo dello Stretto 3 februari 2023 om 08:51

Geef mij maar Demi Vollering

0
Mooie Sjors 1 februari 2023 om 09:56

Aangename kennismaking, Madigan Munro.

-1
Wheely 1 februari 2023 om 10:09

Marilyn Monroe is er niks bij.

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone