WK veldrijden: Puck Pieterse wereldkampioen bij beloften vrouwen, volledig Nederlands podium

WK veldrijden: Puck Pieterse wereldkampioen bij beloften vrouwen, volledig Nederlands podium

foto: Cor Vos

zondag 30 januari 2022 om 20:48

Puck Pieterse heeft zondag de tweede Nederlandse wereldtitel op het WK veldrijden in Fayetteville veroverd. Na meer dan veertig minuten crossen bleek Pieterse beter te zijn dan landgenoten Shirin van Anrooij en Fem van Empel, die zorgden voor een volledig Nederlands podium.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Met Van Empel, Pieterse en Van Anrooij in de selectie schatte bondscoach Gerben de Knegt de kansen op een nieuwe Nederlandse wereldkampioene voorafgaand aan de cross hoog in. Zo hoog zelfs, dat hij zich waagde aan een gepeperde uitspraak bij de start: “Als wij het heft in handen nemen, dan zullen de sterke Franse concurrenten niet kunnen volgen.” De Knegt doelde daarmee op Amandine Fouquenet en Line Burquier.

De bondscoach bleek gelijk te hebben. Alhoewel Burquier en Foquenet samen met de drie Nederlandse dames na een ronde over de meet kwamen, moesten zij direct passen toen Pieterse voor een eerste maal versnelde halverwege de tweede ronde. In de rondes die volgden waren zij niet meer bij machte om het de Nederlanders nog lastig te maken.

Verrassend genoeg kostte de versnelling van Pieterse ook meteen Van Empel de kop, waardoor Van Anrooij en Pieterse al vroeg samen vooruit kwamen te rijden. Een definitieve kloof bleek het echter niet te zijn, omdat Van Empel in de vierde ronde uit het niets weer kwam aansluiten. In de tussentijd zagen we nog een nieuwe demarrage van de gretig ogende Pieterse, die op niets uitliep.

De trappen in de openingsfase – foto: Cor Vos

Felle strijd om wereldtitel
Met nog twee ronden te gaan kwamen de drie Nederlandse vrouwen zij aan zij over de finish. De vaart leek er een beetje uit en het was wachten op een eerste serieuze aanval. Die kwam er op de lange klim van – hoe kon het ook anders – Pieterse, maar weer slaagde zij er niet in om voorgoed weg te geraken. Had de Amersfoortse haar kruit verschoten?

Nee hoor, want een ronde later deed ze het op de lange klim opnieuw. Deze keer had ze meer succes. Van Anrooij kwam meteen op een gaatje te rijden, Van Empel kon volgen. Op de eerst volgende hindernis reed Van Empel echter haar ketting eraf, waarna Pieterse dankbaar gebruikgemaakt van het foutje van haar landgenote. Na 45 minuten kroonde de renster van Alpecin-Fenix zich tot wereldkampioene, al maakte Van Anrooij het in de laatste minuten nog heel erg spannend.

flag-wc WK veldrijden 2022 in Fayetteville
Uitslag beloften vrouwen
flag-nr1 flag-nl Puck Pieterse
flag-nr2 flag-nl Shirin van Anrooij in z.t.
flag-nr3 flag-nl Fem van Empel op 12s
4. flag-fr Line Burquier op 39s
5. flag-fr Amandine Fouquenet op 1m26s
6. flag-lu Marie Schreiber op 1m49s
7. flag-cz Kristyna Zemanova 2m15s
8. flag-us Madigan Munro op 2m16s
9. flag-us Katie Clouse op 3m03s
10. flag-gb Harriet Harnden op 3m34s

Dit artikel delen:

18 Reacties

Cyclejo Schwanen 30 januari 2022 om 20:49

Zooo mooi. De meest strijdlustige wint na een hele mooie spannende strijd.

0
Dikke Man 30 januari 2022 om 20:50

Leukste wedstrijd toch nog toe. Fem was hardleers op die molshoop en is terecht afgestraft.

0
Tripodboom 30 januari 2022 om 21:07

Veel te afwachtend gereden door van Empel en dan inderdaad twee keer dezelfde fout maken. Dommer kan haast niet.

0
Chippen 30 januari 2022 om 20:52

fijn dat de afwachtende passieve strateeg eens aan het kortste eind trok

0
Franco Ballerini 30 januari 2022 om 20:53

Terechte beloning voor haar seizoen. Wat een strijdster.

0
adelaarvanantwerpen 30 januari 2022 om 20:56

Geweldige wedstrijd. Pieterse was van de drie (vier met Vas erbij) beloften de beste/meest consistente in het seizoen en was de enige die nog geen prijs had. Dik verdiend. Al had ik op Sirin gehoopt.

0
klootje kriekeljon 30 januari 2022 om 20:57

Coca Cola mag wel even een paar euro sturen voor de gratis reclame. 15 euro ofzo.

0
Verweggistan 30 januari 2022 om 21:05

De Roodhoofts kennende heeft CocaCola daar al voor betaald. :)

0
Romāns Vainšteins 30 januari 2022 om 20:57

Leuke koers, fan van de opgefokte grinta van van Anrooij.

0
Turtlehead 30 januari 2022 om 20:58

Nys zou zeggen: ‘Pieterse ging zoals elke keer als een m…….l dat bultje op en daarom werden de anderen uitgeschakeld’.
Nou ja, zo gebeurt er tenminste nog eens iets.

0
Brabander 30 januari 2022 om 21:04

Onderhoudende cross. Ik ben geen fan van het parcours, maar dat weten jullie nu onderhand wel denk. Toevallig dat het enige technische stukje beslissend was. Verder een verwacht podium. Alleen over de volgorde viel eigenlijk te twisten. Burquier was de enige die nog enigszins in de buurt kwam

0
LeoR 16 30 januari 2022 om 21:09

Van Empel gooit goud weg door tot voor een tweede keer dezelfde fout te maken. Jammer voor haar, maar voor de rest wel een aangename wedstrijd voor de neutrale kijker.

0
Barry Batsbak 30 januari 2022 om 21:13

Leuke wereldkampioene! Fijn dat all in gaan vandaag werd beloond. Jammer voor Van Empel, maar ezel, steen, twee keer… kom op zeg.

0
JulseCr 30 januari 2022 om 21:18

Wat een wedstrijd zeg. Niet te geloven dat Eurosport het niet op de buis gooit, en eerder kiest voor een dubbele herhaling van Marseillaise en een herhaling van gisteren…

0
fietser80 30 januari 2022 om 21:20

Geweldig! Niet alleen verdiend in de wedstrijd, maar ook over het hele seizoen gezien.

0
xistnc 30 januari 2022 om 21:29

De fiets in crèche modus, twee keer dezelfde domme fout op het enige technische bultje, voortdurend aan haar mouwtjes aan het plukken: Fem had niet echt de focus om haar titel te verlengen. Anyway, Puck is de verdiende kampioen.

0
Murcia 30 januari 2022 om 23:10

Terechte titel voor Puck! Te veel fouten en foutjes van Fem die met name een beginnersfout maakte op die enige moeilijke puist. Je gaat er of als eerste op of je houdt afstand maar ze deed geen van beide. Dan kun je alleen jezelf wat verwijten want ze leek me helemaal over de problemen met de fiets heen. De Française zorgde er in haar eentje voor dat het niet helemaal op een wedstrijd met twee snelheden leek want jongens het verschil tussen Oranje en de rest in deze categorie is gigantisch.

0
Refie 31 januari 2022 om 08:12

De Francaise was ook op mee dan een minuut gezet als er door de NL dames geen tactisch spel was geweest.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone