Feltrin volgt Riis op bij Tinkoff-Saxo

dinsdag 31 maart 2015 om 18:16
Feltrin volgt Riis op bij Tinkoff-Saxo

Stefano Feltrin (links) foto: Sirotti

Stefano Feltrin is de nieuwe manager van wielerploeg Tinkoff-Saxo. Dat meldt teameigenaar Oleg Tinkov op Facebook. De Italiaan is de opvolger van Bjarne Riis, die afgelopen week door Tinkov op straat werd gezet.

Tinkov geeft in zijn betoog Riis nog een trap na. “Winnaars zijn vandaag de dag niet de personen die het hardst, maar op de juiste manier trainen. Niet zij die het meeste EPO injecteren, maar renners die op de juiste manier trainen en voeding tot zich nemen.”

Tinkov schrijft bovendien dat hij zich zorgen maakt over de wielersport. “Het wielrennen moet veranderen. Anders zal de sport sterven of van schandaal naar schandaal hobbelen”, betoogt hij. “De ploegen hebben alleen maar uitgaven, geen inkomsten. Dat is ondenkbaar in iedere andere sport. Teams zijn voor 99% afhankelijk van sponsoren. In iedere andere sport is zoiets ondenkbaar. Dit model is niet levensvatbaar. Hier komen ook alle dopingschandalen en eindeloze schandalen uit voort. Het is een paradox dat wielrennen op voetbal na de populairste, maar tegelijkertijd ook een hele arme sport is.”

Dit artikel delen:

57 Reacties

Stelvio-fan 31 maart 2015 om 18:19

Een beetje gelijk heeft hij wel met het verdienmodel van de wielersport, maar dat is ook wel het mooie: heel laagdrempelig voor de fans.

0
pantaniet 31 maart 2015 om 18:24

Absurd, eerst de EPO-bom Riis als ploegleider in je ploeg hebben en dan diezelfde Riis ontslaan omdat hij niet presteert en natrappen dat het niet meer om EPO gaat.

0
woutersluis 31 maart 2015 om 18:27

Lees anders zn statement op facebook even. Allemaal wel wat genuanceerder dan hier beschreven

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2015 om 18:30

Vaag verhaal. Wielrennen is gewoon de eerlijkste sport > Geen geld jammer dan, stekker eruit next. Wel wat anders dan geldtoeschuivende gemeentes uit angst dat een kudde halfapen hun identiteit dreigt te verliezen en stukken stad slopen gaat. Totaal oneerlijk vergelijk maar wel leuk om te doen.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2015 om 18:32

En dat EPO-verhaal slaat al helemaal nergens op. Was Riis dan zijn renners vol EPO aan het spuiten in zijn tijd als ploegleider? En hoezo werk je ermee samen dan?

0
pantaniet 31 maart 2015 om 18:33

@woutersluis Heb het nu gelezen en ben het eigenlijk behoorlijk eens met zijn analyse. Al zijn het wel een hoop open deuren.

Ik heb vanuit een professionele rol eens meegedacht over het verdienmodel rondom wielrennen en daar werden al snel vergelijkbare conclusies getrokken. Moeilijkste punt blijft gewoon dat wielrennen op de openbare weg plaats vindt en teams geen traditie, thuishonk, stadion hebben en daarmee en belangrijke basis aan inkomsten wegvalt.

Je zult moeten toewerken naar redelijk stabiele, vaste ploegen die een vaste fanbasis kunnen kweken en naar een model dat qua tv-rechten een aantrekkelijkere propositie is dan het huidige format. Dat zit enerzijds in technologie, anderzijds in de kalender, koerstypen en koersweergave.

0
josi 31 maart 2015 om 18:40

Hij zegt het inderdaad wel wat genuanceerder dan deze kort-door-de-bocht-samenvatting. Valt me dan weer wel op dat hij niet weet hoe je Cancellara of Bruyneel spelt. Ook Steven de Jongh – die nota bene voor zijn eigen ploeg werkt – moet het trouwens doen met “Steve de Jong”.

0
Lucatony 31 maart 2015 om 18:47

Het statement zojuist gelezen. Tinkoff zegt slimme dingen. Ik raad iedereen aan het advies van woutersluis ten harte te nemen en het volledige stuk eens te lezen. Tinkoff oppert vergelijkbare dingen als Thijs Zonneveld al jaren doet in Nederland. Daarnaast biedt hij een alternatief verdienmodel dat mij als ondernemer zeer aanstaat. Hij heeft, getuige dit enkele bericht, het beste voor met de wielersport. Nu hopen dat hij de daad bij het woord voert en inderdaad trouw blijft aan de wielersport, stappen onderneemt en voor een sport zonder doping gaat vechten.

0
nickdt 31 maart 2015 om 19:06

Tinkoff heeft hier wel gelijk, maar zegt eigenlijk ook dat in voorgaande jaren alle prestaties van Saxo met Epo zijn behaald.

0
Kelder is de Man 31 maart 2015 om 19:14

Entree vragen om op een berg te mogen staan, zo’n twee dagen vantevoren. Het hoeft maar een paar euro per persoon te kosten. Een camper een paar extra. Mensen betalen dat echt wel. En degenen die dat weigeren gaan ergens anders langs de route staan. Zorgt ook weer voor verdeling van het publiek langs het parcours. Opbrensten maken deel uit van het geld dat verdeeld wordt onder de ploegen. Misschien moeilijk realiseerbaar en weet niet wat het op zou brengen, maar als je kijkt wat een volk er staat op de bekende- en slotklimmen.

0
Thijs E 31 maart 2015 om 19:33

Gezien de beperkte lengte van zijn statement had dat hier wat mij betreft in zijn geheel mogen worden weergegeven. Het is genuanceerd, doordacht en geeft een heldere kijk op de zakelijke kant van het wielrennen. Als de helft van die dingen lukt dan is het wielrennen al een grote stap verder.

Er wordt hier wel eens lacherig gedaan over veldrijden, maar die hebben de financiële kant van hun sport beter voor elkaar dan de wegbroeders.

0
ikbenprocycling 31 maart 2015 om 19:41

Ik ben blij dat die Deense biljartbal exit is. Er moet een frisse wind blijven doorwaaien. Als die nu ook door het hoofd van Tinkov blaast, dan is dat een goede zaak.

0
sven241 31 maart 2015 om 19:42

Mensen betalen om langs het parcours te gaan staan, hahaha. Elke sport leeft van commercie en tv deals, alleen bij wielrennen verdwijnt dat geld allemaal in verkeerde handen. Hij heeft gewoon groot gelijk hierin. Valt er nou ook te begrijpen dat Tinkoff dacht dat Riis weer met de Doping aan het spelen was? Blij dat we in ieder geval van die man af zijn

0
Sephiroth 31 maart 2015 om 19:45

@RV Mr.MoneyRus heeft toch echt wel een aantal goede punten. Wat jij een eerlijke sport noemt staat gelijk aan elke keer de spaken in het wiel opnieuw uitvinden. Nieuwe sponsor, nieuwe afspraken etcetc.. Wielrenners hebben 0 zekerheid over hun toekomst, want zelfs met een tweejarig contract kan je sponsor nog pleite gaan(belkin bijv ;-))

Dus eerlijk? ja geld op is pleite ploeg, duurzaam en verstandig voor de sport? nee. Eerlijk voor de renners vs andere sporters? nee.

Stabiliteit lijkt mij een goed iets in het wielrennen, al is het enkel om al die jongens en meiden die hun studie mogelijkheid er voor opgeven een iets stabielere tijd te bieden.

0
Wheely 31 maart 2015 om 19:49

@Thijs
Klopt, veldrijden heeft het goed voor elkaar maar dat is dan ook niet op de openbare weg. Misschien moeten we het oude wielrennen maar afschaffen en ook in de zomer door het veld gaan banjeren. ;)

0
Tom Opheij 31 maart 2015 om 19:59

De trap na is schandalig… Zijn visie op de toekomst van het wielrennen klopt… Daar heeft hij echt een punt..

0
Thijs E 31 maart 2015 om 19:59

@Wheely: de Tour heeft ook een start- en een finishplaats? Met wat hekwerk, horeca, merchandisekraampjes, toegangskaartjes, pre- en post raceinterviews en entertainment moet daar geld te verdienen zijn. Tribunes bij de finish, vakken in haarspelbochten enz.

Tien minuten brainstormen en je hebt bakken met mogelijkheden.

Maar de beperkte wil om de veranderen in de traditionele wielerwereld kan de sport wel eens duur komen te staan.

0
Verweggistan 31 maart 2015 om 20:03

Wat is de achtergrond van die Feltrin eigenlijk?
Edit: Ah, hij was ook al manager bij het vorige (procontinentale) team Tinkoff. Vandaar.

0
Wheely 31 maart 2015 om 20:16

@Thijs
Er zal in sommige koersen vast zeker geld mee te verdienen zijn, en dan met name de Tour en de voorjaarsklassiekers in Belgie en NL. Kan me alleen niet voorstellen dat het ooit de oplossing zal zijn. Het overgrote gedeelte van de wedstrijden krijgt het niet voor mekaar namelijk. De ploegen zullen zelf ook met een verdienmodel moeten komen.

0
Thijs E 31 maart 2015 om 20:20

@Wheely: TV-gelden anders verdelen is het eerste dat me te binnen schiet. De UCI kan dat koppelen aan de rijders en teampunten. Moet de ASO wel meewerken natuurlijk.

0
Verweggistan 31 maart 2015 om 20:24

@ThijsE: Het lastige met die TV gelden is dan dat het voor iedere koers zou moeten gelden, want je kunt het moeilijk alleen voor de Tour of voor ASO koersen doen. En bij veel koersen kost het maken van de beelden net zoveel als dat het oplevert, of maken ze zelfs verlies op dat gebied. Dus als die ook nog een een percentage van de opbrengst aan de ploegen moeten geven, dan kost het minder om geen beelden te maken.

0
Coldeportes 31 maart 2015 om 20:33

Oleg, de messias van het wielrennen… :6

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2015 om 20:36

De duurzaamheid van het wielrennen is zelfberooiend > wanneer een ploeg einde verhaal is springt een nieuwe sponsor op de inboedel of komt de stoelendans op gang en promoveert er eentje van onderuit, uiteindelijk heeft iedere aansprekende koers gewoon weer circa 200 prima renners aan de start die er een mooie wedstrijd van maken. Hoe de commercie erachter, van hak-op-de-tak of in steen gegriffeld, precies zit boeit het grote publiek geen moer.

Wat de aantrekkelijkheid of het weren van doping betreft levert kortere wedstrijden trouwens niets op. Ze gaan nog steeds maximaal maar delen het anders in. Rondjes op commercieel interessante plekken (Monaco hoorde ik) gaat doodsaaie koersen genereren, helpt ook niks.

Wat mij betreft ligt de innovatie met name in het verkleinen van teams (minder controle) het buiten trappen van de te vele kleine rondes en het plaatsmaken voor nieuwe, lange, aansprekende neo-klassiekers van het type strade bianche (kom maar met wat origineels) waarbij een streek of land zelf de sponsoren voor de koers bijeen schurkt en een leuke premie op de winst zet.

Betaalparcours gaat een regelrechte ramp worden in nagenoeg alle wedstrijden > geen hond die komt. Wielrennen is sowieso een TV/Sponsor sport en leuk voor de passant/inwoner om voorbij te zien komen en zo moet dat blijven ipv allemaal halfgare business-modellen van zogenaamd innoverende visionairs te moeten verteren.

0
DirkDeWolf 31 maart 2015 om 20:41

@Verweggistan. Ik denk dat de TV inkomsten nog wel wat omhoog zouden kunnen gaan als de organisatoren wat commerciëler zouden gaan denken. Waarom zijn de bergetappes in de Tour bijvoorbeeld niet altijd in het weekend? Nu kijken we in het weekend naar etappes sans histoire terwijl we niet live naar bergetappes kunnen kijken omdat we werken.
Waarom eindigen de etappes niet op prime time (kan makkelijk in de zomer)? Waarom niet meer variatie in de lengte van wedstijden? En Tinkoffs idee van een race voor de GP van Monaco is ook wel aardig. Hoewel … trainen die lui niet op zaterdag? Dan is er nog wel een veiligheidsdingetje.

0
Romāns Vainšteins 31 maart 2015 om 20:48

Hoi Dirk. Dat van Prime-time, zou dat een achtergrond van infrastructuur kunnen hebben?
MAW > Na 1800 moet de weg gewoon vrij zijn.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone