‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

donderdag 6 augustus 2020 om 00:30
‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

foto: Joris Knapen

Update

De hele wielerwereld leeft mee met Fabio Jakobsen. De renner van Deceuninck-Quick-Step kwam tijdens de openingsrit van de Ronde van Polen zwaar ten val.

Aanvankelijk was er nog niet veel bekend over zijn toestand. Verschillende media wisten te melden dat de Nederlander na zijn horrorcrash bij bewustzijn was. Een verslaggever van TVP Sport meldt dat Jakobsen in een kunstmatige coma is gebracht.

De signalen die Renaat Schotte opving, waren eveneens onheilspellend. “Hij is net in een ambulance gelegd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest en hij is in een kunstmatige coma gebracht. Als ik naar de body language van zijn ploegmaten kijk, dan vrees ik voor de zaak”, zo liet hij weten aan de VRT.

Deceuninck-Quick-Step meldt dat Jakobsen direct na de valpartij door doktoren werd behandeld aan zijn verwondingen.


Update 20.35 uur – Koersarts Ronde van Polen: “Situatie Fabio Jakobsen levensbedreigend”

De situatie van Fabio Jakobsen zou levensbedreigend zijn. Dat laat koersarts Barbara Jerschina weten aan het Poolse nazosie.pl.

“We hebben alles gedaan wat we konden”, zo laat zij weten. “De werkomstandigheden waren zeer moeilijk. Er is sprake van zeer ernstig hersenletsel en een gebroken gehemelte, dus er waren problemen met intubatie, maar we hebben via buizen zuurstof bij hem aangebracht. We hebben de vitale functies gehandhaafd. Het hart werkte nog goed en hield de juiste druk in stand.”

Toch is de situatie van Jakobsen zeer zorgwekkend te noemen. “Hij heeft zeer ernstige verwondingen opgelopen. De situatie is levensbedreigend. Hij heeft ook heel erg veel bloed verloren. Hij leeft nog en hij is bij ons. Hopelijk winnen we…”

Jakobsen is naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec gebracht, waar een spoedoperatie wordt uitgevoerd.


Update 21.35 uur – Volgens Poolse media wordt Jakobsen op dit moment geopereerd

Een woordvoerder van het ziekenhuis waar Jakobsen momenteel een operatie ondergaat, heeft zojuist het volgende naar buiten gebracht: “De patiënt wordt moment geopereerd door een team van MKA-chirurgen (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, red.) en orthopedisten. Hij verkeert in een ernstige toestand, maar is hart- en luchtwegtechnisch stabiel. We moeten afwachten.”


Update 22.35 uur: ‘Pools ziekenhuis: Jakobsen is stabiel, donderdag verdere diagnose’

De eerste onderzoeken in het Poolse ziekenhuis waar Fabio Jakobsen naartoe gebracht is na zijn horrorcrash, zijn afgerond. Op de Poolse nationale televisie heeft de assistent-directeur van het ziekenhuis verklaard dat de Nederlands kampioen stabiel is.

Volgens de assistent-directeur is er geen hersen- en ruggenmergschade vastgesteld, maar verwacht men donderdag een betere diagnose te kunnen stellen.


Update 00.15 uur: Deceuninck-Quick-Step: “Ernstig, maar stabiel”

Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring gepubliceerd. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd. “De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel”, klinkt het. “Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice.”

“Verdere informatie zal in de loop van de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun”, besluit de ploeg.


Update 00:50 uur: Official bij bewustzijn en stabiel

De organisatie van de Ronde van Polen heeft bij monde van koersdirecteur Czeslaw Lang een verklaring afgelegd. “Ik ben net terug van het Sosnowiec Santa Barbara Hospital. Na een gesprek met de directeur kan ik zeggen dat ik enigszins opgelucht ben. Na het zien van de crash vreesden we het ergste, maar nu weten we dat de situatie ernstig maar gestabiliseerd is”, geeft hij aan.

Ook over de tweede betrokkene heeft hij nieuws. “De raceofficial die ook bij het ongeval betrokken was, liep hoofdletsel op, maar is al bij bewustzijn gekomen en verkeert nu in een stabiele toestand. Ik wil de artsen en het ziekenhuispersoneel heel hartelijk bedanken voor hun snelle zorg en hulp en ik wens ook alle atleten die bij de crash betrokken waren een spoedig herstel toe.”

Dit artikel delen:

231 Reacties

Flanagan Flanagan 5 augustus 2020 om 21:23

Dit heeft niets meer met sport te maken.
Zal mij niet verbazen als ze hem oppakken voor poging tot doodslag.
Hij is vernoemd naar Fabio Cassartelli.

Javier 5 augustus 2020 om 21:29

Spreekt iemand Pools?
Laatste update vanuit ziekenhuis:

https://twitter.com/sport_tvppl/status/1291093365006761984

Edit: volgens een Twitteraar:
"Well atm they can't tell because the whole trauma team is working on him. He has a broken plate and very serious craniocerebral trauma. Lots of things need to be diagnosed first. But he is in good hands."

Javier 5 augustus 2020 om 21:33

Het ziet ernaar uit dat Fabio zeer ernstige hersenschade heeft opgelopen.

Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:37

javier dat is nu tegen gesproken

Javier 5 augustus 2020 om 22:39

Oh mijn god, je hebt gelijk. Ik weet niet wat ik lees. Volgende de Poolse TV geen brain injuries. Wel facial en skull injuries. Wat zou dit een opluchting zijn..

Jacco van Stierop 5 augustus 2020 om 21:34

Verschrikkelijk dit, en dat op deze dag… Hoop is het enige wat we hebben nu.

Tinus1984 5 augustus 2020 om 21:35

Pff wat een hefitg gebeuren zeg. Schrikken was dit. Wat dylan doet kan zeker niet nee. Maar dit had ook hij zeker niet gewild.

Waar ik het meest nog van schrik naarmate ik de filmpjes overal vaker kijk, is dat het lijkt alsof het een soort van plastic bording is dat gele. En dat de aankomst dalende lijn is naast een spoorlijn. Hij klapt dus vol op het grind/rails

Velominatus 5 augustus 2020 om 21:46

Precies. Sprint op dalende weg, met boarding van bordkarton direct naast een tramrails.
Wat Dylan doet kan niet door de beugel maar de organisatie heeft hier ook schuld.

Ivanoviclover 5 augustus 2020 om 21:41

Het is toch niet te vatten dat we dag op dag 1j na Bjorg weer moeten hopen en bidden, ondertussen Poolse berichten lezend waarin je enkel vreselijke woorden herkent. Wat een verschrikkelijk gevoel. Ik had gehoopt om het nooit meer mee te maken.

Giel O 5 augustus 2020 om 21:42

Ik lees nu al jaar of 10 Wielerflits, voel me nooit echt geroepen om op dit forum te reageren, maar ik wilde zo – voor wat het waard is – Jakob, familie, vrienden, ploeg e.a. veel sterkte toewensen. Echt vreselijk dit.

Veloburto 5 augustus 2020 om 21:45

Ik denk het ergste, als hij het al overleeft zal hij wss ook niet normaal meer kunnen functioneren. Ik zat het live te kijken op tiz en ben er nog steeds zwaar aangeslagen van. Die commentator zei al dat hij het raar vond dat ze het zo vaak herhaalde. Schokkende beelden

ozziepix 5 augustus 2020 om 21:46

Is het verhaal van dat Fabio meerdere keren is gereanimeerd eigenlijk bevestigd? Die Poolse arts bevestigde wel dat hij in levensgevaar is, maar had het niet over reanimatie.

Hollow Knight 5 augustus 2020 om 21:48

Czesław Lang (automatic translation)

– We are not stopping the race. We canceled the decoration ceremony because it would be wrong to be happy when a player is fighting for his life. We are in touch with the hospital all the time. We will pray for the player to survive. His condition is serious. Doctors say that vital functions are preserved. It’s not like Bjorg Lambrecht who practically died on the spot. The rescue operation was efficient. There were several ambulances at once, a helicopter arrived. Specialists carried out the resuscitation action. We can not fault ourselves as organizers of anything. But such a situation is always extremely difficult for everyone. The atmosphere became heavy.

Stacey Dijkstra 5 augustus 2020 om 21:49

Ongelooflijk dit, ik kan dit echt niet bevatten. Wat een vreselijke update. Ik bid voor je Fabio!

bartp25 5 augustus 2020 om 21:49

Wat ik lees is dat hart en longen in orde zijn dat is al heel belangrijk, nu hopen dat er geen hersenschade is en het, hoe erg ook, enkel aangezicht schade is.

zanderl 5 augustus 2020 om 21:50

Wat Groenewegen deed was niet goed te praten, maar de aankomstlijn leek ook The perfect storm te zijn voor ellende, dalende sprint en de aankomstlijn was mi ook vrij smal.

Ik hoop echt dat Jakobsen hieruit komt en kwaliteit van leven heeft.

DeGroteMolen 5 augustus 2020 om 21:58

Levenslang schorsen die Groenewegen en strafrechtelijk vervolgen. Iemand opzettelijk potentieel fataal letsel toebrengen toen hij dreigde te verliezen. Misdadig. Walgelijke eikel.

assen 5 augustus 2020 om 22:01

Er wordt in strafzaken (gelukkig) niet alleen gekeken naar consequenties van acties,maar ook naar intenties van acties.

SS3000NL 5 augustus 2020 om 22:22

Juridisch gezien gaat dit nooit gebeuren. De jurisprudentie iis zeer duidelijk, dat als je deelneemt aan sport de lat voor strafrechtelijke vervolging haast onhaalbaar wordt. In Nederland was 1 van de weinige keren de doodschop die Niels Kokmeijer kreeg. Dit soort zaken worden in 99,99% van de gevallen civielrechtelijk afgedaan. Plus, en nee ik wil Groenewegen niet verdedigen, maar er is nog een groot juridisch probleem wat vervolging in de weg staat. De regels laten afwijken van de lijn niet toe, de renner wordt dan teruggezet. Een rechter moet dan laten meewegen, dat Jacobsen had kunnen remmen en via de jury de overwinning had kunnen opeisen. In het heetst van de strijd doet geen renner dat, maar als je niet remt aanvaardt je de aanmerkelijke kans, dat er wat gebeurd. Nogmaals, niet mijn persoonlijke mening, maar een onderbouwing waarom strafrechtelijke vervolging haast onmogelijk is.

Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:28

wat de rechter ook waarschijnlijk zal meenemen is het algemene gedoogbeleid omtrent dit soort regels als van de lijn afwijken wat de UCI hanteert.

Henk den Ouden 5 augustus 2020 om 22:02

Verschillende keren ‘live’ kunnen kijken naar Dylan na een verloren race. Vorig jaar nog in Toulouse. By far de meest onsportieve en opgefokte renner in het peloton. M.i. levenslang schorsen. En Lotto Jumbo uit de koers zodat ze hun adrenaline waar ze na 1 goed jaar patent op hebben eens kunnen laten zakken. Neem aan dat Frits van Eerd wel zal ingrijpen; ook een schande voor de schaatsport nu.

Glorious 5 augustus 2020 om 22:06

De organisatie wil dat renners ruim 80 km per uur gaan dat is één. Twee is dat wat Groenewegen deed geen procent erger is dan wat Sagan, Cavendish, Renshaw deden. En wat was hun straf??

Ja en we willen allemaal het allerbeste nu voor Fabio.

JayJay 5 augustus 2020 om 22:28

Ocharme die Dylan…

Jacco van Stierop 5 augustus 2020 om 22:36

“Ja, maar hunnie deden het ook!”
Triest, heel triest.

Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:47

nee, relativerend. Dylan zat fout maar dezelfde actie zien we al jaren en de UCI doet er niks aan totdat het goed mis gaat.

lt86 5 augustus 2020 om 22:10

Groenewegen is gewoon een arrogante, gevaarlijke zot. AOf om het met de woorden van Oliver Naesen te zeggen, ‘t is gewoon nen deb. Schande voor het wielrennen. Dit kun je gewoon niet goedpraten.

Veloburto 5 augustus 2020 om 22:19

Ik lees dat het ziekenhuis rond middernacht een update geeft over de situatie. Hopen op het beste :(

Poeksel 5 augustus 2020 om 22:19

Very GOOD news from assistant director of hospital! General condition is STABILIZED, but the next few hours will be the most important in terms of neurology. There is NO brain injuries, though there are facial and skull injuries.
We hope that the health condition will systematically improve! After the radiological examination, we know that the internal organs are not badly affected. Plastic surgery on the face tomorrow.

Aldus https://twitter.com/D_Ludwinski

S. Morgenstern 5 augustus 2020 om 22:23

Fijn! Blijven duimen.

nickdt 5 augustus 2020 om 22:24

Zo gelukkig komt ie daar relatief 'goed' vanaf als je bedenkt wat er voor ergs had kunnen gebeuren. Brrr nog steeds akelig. Ik vrees wel einde seizoen voor Jakobsen (En mogelijk ook volgend seizoen zal het denk ik moeilijk worden). Hopen dat ie volledig hersteld.

Marik 5 augustus 2020 om 22:25
Murcia 5 augustus 2020 om 22:27

Bedankt hiervoor! Dit klinkt tenminste iets beter dan de eerdere berichten. Ik hoop dat dit zich positief doorzet. Alle beste wensen naar Fabio van mijn kant, hoe weinig dat ook uit maakt.

Limal 5 augustus 2020 om 22:28

Hopelijk wordt dit in de komende uren en dagen opgevolgd met meer goed nieuws. Veel sterkte Fabio, blijven vechten!

Veloburto 5 augustus 2020 om 22:28

Zo, dat klinkt idd heel positief

Sephiroth 5 augustus 2020 om 22:29

Dank voor dit nieuws, ten eerste vanwegen Fabio en zijn leven maar ook als relativerend nieuws temidden van de hele emotionele storm van mensen die aannames maken en niet rationeel analyseren.

Hollow Knight 5 augustus 2020 om 22:34

Oef, kan ik toch iets geruster gaan slapen vannacht.

bartp25 5 augustus 2020 om 22:26

Redelijk goed nieuws maar hij is er nog niet. Hopen op een goede nacht

wiebipedia 5 augustus 2020 om 22:27

Geen hersenbeschadiging wordt nu gezegd in onbevestigde berichten. Dat zou ‘goed’ nieuws zijn

Laatste man 5 augustus 2020 om 22:28

Lijkt me met open mond in een dranghek gevallen te zijn.. Brrrr.

HF2013 5 augustus 2020 om 22:28

“We can not fault ourselves as organizers of anything. ”

Misschien een beetje voorbarig. Maar als je straatje het belangrijkste is, dan zegt dat genoeg.

Ivanoviclover 5 augustus 2020 om 22:31

Ik las ook onbevestigd geen hersenletsel, wel een verbrijzelde luchtpijp.

Laatste man 5 augustus 2020 om 22:32

The referee after #TDP20 crash. He’s ok.

JayJay 5 augustus 2020 om 22:33

Ik zie Dylan al in zijn bed liggen. Alleen , niet slapend. Peinzend of het de overwinning wel waard was. Ik voel ook wel met hem mee. Hij is een bowlingbal die de grens opzoekt en erover kan gaan maar dit wilde hij natuurlijk ook niet.
Doet hij volgens mij ook nooit meer.
Kom op Fabio. We denken aan je! Geef Bjorg maar een andere keer een knuffel. Kom maar terug naar ons!

Headlines

Materiaalzone

Populair