‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

donderdag 6 augustus 2020 om 00:30
‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

foto: Joris Knapen

Update

De hele wielerwereld leeft mee met Fabio Jakobsen. De renner van Deceuninck-Quick-Step kwam tijdens de openingsrit van de Ronde van Polen zwaar ten val.

Aanvankelijk was er nog niet veel bekend over zijn toestand. Verschillende media wisten te melden dat de Nederlander na zijn horrorcrash bij bewustzijn was. Een verslaggever van TVP Sport meldt dat Jakobsen in een kunstmatige coma is gebracht.

De signalen die Renaat Schotte opving, waren eveneens onheilspellend. “Hij is net in een ambulance gelegd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest en hij is in een kunstmatige coma gebracht. Als ik naar de body language van zijn ploegmaten kijk, dan vrees ik voor de zaak”, zo liet hij weten aan de VRT.

Deceuninck-Quick-Step meldt dat Jakobsen direct na de valpartij door doktoren werd behandeld aan zijn verwondingen.


Update 20.35 uur – Koersarts Ronde van Polen: “Situatie Fabio Jakobsen levensbedreigend”

De situatie van Fabio Jakobsen zou levensbedreigend zijn. Dat laat koersarts Barbara Jerschina weten aan het Poolse nazosie.pl.

“We hebben alles gedaan wat we konden”, zo laat zij weten. “De werkomstandigheden waren zeer moeilijk. Er is sprake van zeer ernstig hersenletsel en een gebroken gehemelte, dus er waren problemen met intubatie, maar we hebben via buizen zuurstof bij hem aangebracht. We hebben de vitale functies gehandhaafd. Het hart werkte nog goed en hield de juiste druk in stand.”

Toch is de situatie van Jakobsen zeer zorgwekkend te noemen. “Hij heeft zeer ernstige verwondingen opgelopen. De situatie is levensbedreigend. Hij heeft ook heel erg veel bloed verloren. Hij leeft nog en hij is bij ons. Hopelijk winnen we…”

Jakobsen is naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec gebracht, waar een spoedoperatie wordt uitgevoerd.


Update 21.35 uur – Volgens Poolse media wordt Jakobsen op dit moment geopereerd

Een woordvoerder van het ziekenhuis waar Jakobsen momenteel een operatie ondergaat, heeft zojuist het volgende naar buiten gebracht: “De patiënt wordt moment geopereerd door een team van MKA-chirurgen (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, red.) en orthopedisten. Hij verkeert in een ernstige toestand, maar is hart- en luchtwegtechnisch stabiel. We moeten afwachten.”


Update 22.35 uur: ‘Pools ziekenhuis: Jakobsen is stabiel, donderdag verdere diagnose’

De eerste onderzoeken in het Poolse ziekenhuis waar Fabio Jakobsen naartoe gebracht is na zijn horrorcrash, zijn afgerond. Op de Poolse nationale televisie heeft de assistent-directeur van het ziekenhuis verklaard dat de Nederlands kampioen stabiel is.

Volgens de assistent-directeur is er geen hersen- en ruggenmergschade vastgesteld, maar verwacht men donderdag een betere diagnose te kunnen stellen.


Update 00.15 uur: Deceuninck-Quick-Step: “Ernstig, maar stabiel”

Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring gepubliceerd. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd. “De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel”, klinkt het. “Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice.”

“Verdere informatie zal in de loop van de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun”, besluit de ploeg.


Update 00:50 uur: Official bij bewustzijn en stabiel

De organisatie van de Ronde van Polen heeft bij monde van koersdirecteur Czeslaw Lang een verklaring afgelegd. “Ik ben net terug van het Sosnowiec Santa Barbara Hospital. Na een gesprek met de directeur kan ik zeggen dat ik enigszins opgelucht ben. Na het zien van de crash vreesden we het ergste, maar nu weten we dat de situatie ernstig maar gestabiliseerd is”, geeft hij aan.

Ook over de tweede betrokkene heeft hij nieuws. “De raceofficial die ook bij het ongeval betrokken was, liep hoofdletsel op, maar is al bij bewustzijn gekomen en verkeert nu in een stabiele toestand. Ik wil de artsen en het ziekenhuispersoneel heel hartelijk bedanken voor hun snelle zorg en hulp en ik wens ook alle atleten die bij de crash betrokken waren een spoedig herstel toe.”

Dit artikel delen:

231 Reacties

Javier 5 augustus 2020 om 20:19

Hier is de laatste informatie van de racearts, Dr. Barbara Jerschina, die heeft deelgenomen aan de medische behandeling van Fabio Jakobsen.

– We hebben er alles aan gedaan. De arbeidsomstandigheden waren erg moeilijk, het is een zeer ernstig craniocerebraal trauma, een gebroken gehemelte, dus het was moeilijk om te intuberen, maar de larynxbuizen en zuurstof waren nog steeds verbonden. We behielden het niveau van verzadiging en levensactiviteiten. Het hart werkte goed, het handhaafde de juiste druk

– beschreef het verloop van de reddingsoperatie van Dr. Jerschin.

Op de vraag van journalisten of er een levensbedreiging was, antwoordde ze helaas bevestigend.

– Deze fietser is zwaargewond en levensbedreigend. Het gehemelte en de bovenste luchtwegen waren verpletterd, maar hij slaagde erin te intuberen, hij ging naar het ziekenhuis, maar verloor veel bloed. Hij leeft tenslotte, hij is bij ons en laten we hopen dat we winnen.

Dr. Jerschina met tranen in haar ogen."

Bron: https://naszosie.pl/2020/08/05/lekarz-wyscigu-tour-de-pologne-fabio-jest-z-nami-zyje-i-mamy-nadzieje-ze-wygram/

Limal 5 augustus 2020 om 20:30

Ik vind het afschuwelijk om lezen, maar bedankt om ons op de hoogte te houden. Zoals iemand eerder al zei: als ik gelovig was dan zou ik bidden dat alles goed komt met Fabio.

Arema Pro Cycling Team 5 augustus 2020 om 20:40

Pfffff…ik vrees voor een heel naar bericht morgenvroeg. Fabio jongen, vecht met al je kracht.

S. Morgenstern 5 augustus 2020 om 20:49

‘Hij is bij ons’ zou dat betekenen dat hij bij bewustzijn is?

Velominatus 5 augustus 2020 om 20:53

edit wf: let op je taalgebruik

ProfrondeZevenbergen 5 augustus 2020 om 20:54

Dat helpt niet hoor.

Romāns Vainšteins 5 augustus 2020 om 20:56

Hij is bij ons betekent hier waarschijnlijk dat zijn hart nog klopt. De hier omschreven trauma’s omschrijven eigenlijk een hoofd dat volledig in puin ligt aan de voorkant in ieder geval.

Verweggistan 5 augustus 2020 om 20:21

:'( wat een crash. De finish liep ook nog aardig af, dus de snelheid lag ook hoger dan normaal.

josemanuelfuente 5 augustus 2020 om 20:25

Ik ga een kaarsje opsteken ….

Japsie 5 augustus 2020 om 20:25

Kan wel janken

Fuubs 5 augustus 2020 om 20:31

Mag ik zo vrij zijn een virtuele arm om je heen te slaan en even een potje mee te janken?

Cintu 5 augustus 2020 om 21:21

Ik kreeg deze morgen nog de tranen in mijn ogen toen ik terug dacht aan vorig jaar.
En nu dit weer :-(
Wielrennen is een geweldige sport. Maar de risico’s zijn jammer genoeg ook zeer groot.

Olly 5 augustus 2020 om 20:26

Wow, komaan Fabio hou vol. Wat een ellende dit.

Ronald Apers 5 augustus 2020 om 20:27

ploegarts meld levensgevaar voor fabio

de nieuweMerckx 5 augustus 2020 om 20:30

Zelfs Theo Bos kwam ooit met slechts een maand schorsing weg na een aanslag op Daryl Impey…
Gewoon zorgen dat er geen massasprints meer kunnen zijn, meestal is een brug over de snelweg genoeg. Sprinters zijn gewoon malloten, het is altijd zo geweest en het zal altijd zo blijven. Geen enkele toegevoegde waarde in een duursport.

04398 5 augustus 2020 om 20:32

Groenewegen nam podium of jodium heel serieus vandaag. Wat een gek, hij moet zich diep schamen is niet de eerste keer dat hij zo een actie uitvoeren in de sprint. Als je zoiets doet met 80 km/u dan ben je niet goed bij je hoofd en heb je 0 respect voor je collega’s en gun dierbare. Winaarsmentsliteit is goed maar je moet grenzen hebben.

SS3000NL 5 augustus 2020 om 20:34

Niet goed te praten wat Groenewegen deed, maar werd de situatie niet erger door de omstandigheden? Hoe kan de beboarding zo los schieten, hoe kunnen dranghekken door de lucht vliegen? Dsq volledig terecht, maar ik denk dat de organisatie ook wel even in de spiegel mag kijken.

Dekker 5 augustus 2020 om 20:37

Die omheining gaven juist redelijk mee, dat was de schade niet. Hij vliegt echter vol tegen die constructie aan van de finishboog, dat is van metaal.

Cyclinglife 5 augustus 2020 om 20:56

@dekker misschien voor fabio is er geen verschil. Maar wel voor de andere getroffen renners. De manier hoe Groenewegen gekatapulteerd wordt doordat het hek tegen zijn achterwiel komt. Dat soort schade door rondvliegende dranghekken is niet normaal. En de meeste zouden zonder deze brokstukken niet gevallen zijn

Dekker 5 augustus 2020 om 23:20

Ik denk bij nader inzien dat je gelijk hebt. Het kan best zijn dat de initiële klap op de boarding de meeste schade heeft veroorzaakt, je ziet hem ook meteen 180 graden rond slingeren nadat hij met zijn gezicht en bovenborst de boarding raakt.

Hensie 5 augustus 2020 om 20:35

In levensgevaar, volgens nu.nl:

https://www.nu.nl/wielrennen/6068986/arts-ronde-van-polen-fabio-jakobsen-vecht-voor-zijn-leven.amp?__twitter_impression=true

Edit: was al eerder genoemd hierboven. Overheen gelezen. Hoe dan ook: laten we er het beste van hopen.

Ivanoviclover 5 augustus 2020 om 20:48

Senechal postte zijn met bloed doordrenkte handschoenen waarmee hij Fabio heeft geholpen. Heftig man.

martini151 5 augustus 2020 om 20:53

Ik krijg enorm het gevoel alsof men wacht tot de familie gesproken is. Laten we hopen datxik er verschrikkelijk naast zit.

HF2013 5 augustus 2020 om 20:53

Bijzonder, bijzonder triest.

Jungle Man 5 augustus 2020 om 20:53

Die sprints…
Ik krijg een heel naar gevoel bij dit ongeval.

martini151 5 augustus 2020 om 20:57

Ben ik de enige diende val van Jalabert ineens ook weer helder voor de geest heb?

ProfrondeZevenbergen 5 augustus 2020 om 21:00

Nee, helaas.

hjjanssen1973 5 augustus 2020 om 21:27

Daar moest ik ook meteen aan denken. Maar Jalabert zat tenminste nog rechtop. Verdwaasd weliswaar.

hjjanssen1973 5 augustus 2020 om 21:28

Daar moest ik ook meteen aan denken. Maar Jalabert zat tenminste nog rechtop. Verdwaasd weliswaar.

hjjanssen1973 5 augustus 2020 om 21:28

Daar moest ik ook meteen aan denken. Maar Jalabert zat tenminste nog rechtop. Verdwaasd weliswaar.

Jacco van Stierop 5 augustus 2020 om 22:02

Moest denken aan Lubberding die Michel Laurent de hekken in reed in de Tour. Geen massasprint maar een sprint à deux. Ook Lubberding probeerde veel te laat de deur op slot te gooien.

Wheely 5 augustus 2020 om 20:59

Ik wens iedereen veel sterkte toe, uiteraard in eerste plaats de naasten van Fabio.

Wat hier gebeurt is zo intens verdrietig. Voor de wielerliefhebber is dit een zeer donkere dag dus wil ook jullie allemaal sterkte toe wensen. Laten we hopen en bidden voor Fabio.

Ivanoviclover 5 augustus 2020 om 21:00

UCI sleept Groenewegen voor de tuchtcommissie: “We vragen sancties in verhouding met ernst van de feiten“

HV 5 augustus 2020 om 21:06

Terecht.

Slepen ze zichzelf ook voor de tuchtcommissie voor deze aankomst? Een sprintaankomst heuvelaf aan 80 per uur met wapperende doeken.

sl2512 5 augustus 2020 om 21:06

Terecht, maar nu totaal onbelangrijk. Straf van Groenewegen is voor later, nu gaat het alleen maar om Fabio. Laten we hopen op enigszins goed nieuws.

Muldriaen 5 augustus 2020 om 21:07

Pak dan ook even de organisatie van de Ronde van Polen aan aub. Zo’n vreselijke val kun je ook hebben bij een vlakke finish, maar dat gaat een beduidend tandje minder hard, waardoor de schade wellicht wat minder fors was geweest.

EHV 7 augustus 2020 om 12:49

De UCI kennende gaan ze er alles aan doen haar straatje schoon te vegen

martini151 5 augustus 2020 om 21:04

Laatste bericht uit het ziekenhuis is dat hij wordt geopereerd door orthopedische en aangezichtschirurgen

Cochise 5 augustus 2020 om 21:06

Ik vond de straf voor Sagan in de Tour destijds al veel te licht, was toen wel ongeveer de enige die er zo over dacht. Toen was er dan nog het verschil dat Cavendish in een gat dook dat er niet was en het elleboogje van Sagan als zelf-bescherming kon opgevat worden.
Maar ik blijf achter mijn oordeel staan: je weet als renner echt wel wat er kan gebeuren als je daar op dat moment en aan die snelheid de deur dicht doet en dat is gewoon crimineel.
Ik heb mijn Sagan-verhaal trouwens ook aangehaald in de discussie ivm Moscon die met z’n fietsje gooide. Ik onthoud niet wie welke reactie postte maar hoop dat de gematigde reacties (“dit hoort bij wielrennen dus dsq is voldoende”) niet van dezelfde mensen komen als diegene die voor een ontslag en schorsing aan het roepen waren in die zaak Moscon.
Wat mij betreft hebben de Groenewegens en Bouhannis van deze wereld geen plaats in het peloton. Jaartje schorsen en dan een tweede kans…

Man met de hamer 5 augustus 2020 om 21:10

Veel ik, ik, ik, Cochise. Misschien niet het goede moment.

KV97 5 augustus 2020 om 21:11

Simon geschke zei ook nog op twitter dat hij het ook niet begrijpt waarom ze een finish aanleggen op een dalende aankomst.

josemanuelfuente 5 augustus 2020 om 21:24

Die finish is er wel al jaren

SnellePelle 5 augustus 2020 om 22:18

Dat betekent altijd niet dat dit een goede situatie is.

Vroeger werden ook afrikanen als slaaf gedreven. Doen we ook niet meer.

Javier 5 augustus 2020 om 21:13

Hersenletsel… ik maak me zo zorgen :(

KV97 5 augustus 2020 om 21:14

Waarschijnlijk einde carriere. Maargoed dat is nog niet het ergste als hij er maar boven op komt.

cubie 5 augustus 2020 om 21:14

Ik hoop dat Fabio het overleeft. Fietsen zal hij waarschijnlijk nooit meer als ik lees wat er allemaal aan de hand is. En Dylan Gr. Tsja die moeten ze direct ontslaan bij Jumbo of levenslang schorsen. En als Frits van Eerd besluit om de ploeg om te heffen zou ik daar geen traan om laten. Die ploeg is onder leiding van een ex hoofdredacteur van een fietsblaadje een nog arrogantere ploeg geworden dan Sky/Ineos.

Muldriaen 5 augustus 2020 om 21:17

Ja joh, trek alles er maar bij. Doe even normaal zeg.

La Primavera 5 augustus 2020 om 21:17

Jezus man.. je kan ook overdrijven zeg. Een actie van één man gelijk op de hele ploeg projecteren. Doe normaal.

Amsteldam 5 augustus 2020 om 21:18

Einde carriere voor Neerlands beste sprinters

Javier 5 augustus 2020 om 21:19

:'(

assen 5 augustus 2020 om 21:54

Vrees met je mee.

gatto 5 augustus 2020 om 21:18

Wat een vreselijke val van Fabio. Een situatie met alleen verliezers. Hopelijk komt Fabio er weer bovenop. Weer professioneel fietsen is even voor latere zorg; dat kan altijd nog. Eerst maar eens goed en volledig herstellen van deze verschrikkelijke val. Sterkte gewenst aan familie, naasten en ploeggenoten die in onzekerheid zitten. Laten we hopen op snel goed en gerust nieuws.

Laatste man 5 augustus 2020 om 21:22

Wat een reacties vandaag ook weer. Social media, afvoerputje van de samenleving.

Coureurs du Courage 5 augustus 2020 om 22:58

Met je eens.. denk echter dat veel mensen hebben onderschat hoe zorgwekkend de toestand van Jakobsen was/is.

Headlines

Materiaalzone

Populair