‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

donderdag 6 augustus 2020 om 00:30
‘Situatie Fabio Jakobsen ernstig maar stabiel’

foto: Joris Knapen

Update

De hele wielerwereld leeft mee met Fabio Jakobsen. De renner van Deceuninck-Quick-Step kwam tijdens de openingsrit van de Ronde van Polen zwaar ten val.

Aanvankelijk was er nog niet veel bekend over zijn toestand. Verschillende media wisten te melden dat de Nederlander na zijn horrorcrash bij bewustzijn was. Een verslaggever van TVP Sport meldt dat Jakobsen in een kunstmatige coma is gebracht.

De signalen die Renaat Schotte opving, waren eveneens onheilspellend. “Hij is net in een ambulance gelegd. Er zijn verschillende reanimatiepogingen geweest en hij is in een kunstmatige coma gebracht. Als ik naar de body language van zijn ploegmaten kijk, dan vrees ik voor de zaak”, zo liet hij weten aan de VRT.

Deceuninck-Quick-Step meldt dat Jakobsen direct na de valpartij door doktoren werd behandeld aan zijn verwondingen.


Update 20.35 uur – Koersarts Ronde van Polen: “Situatie Fabio Jakobsen levensbedreigend”

De situatie van Fabio Jakobsen zou levensbedreigend zijn. Dat laat koersarts Barbara Jerschina weten aan het Poolse nazosie.pl.

“We hebben alles gedaan wat we konden”, zo laat zij weten. “De werkomstandigheden waren zeer moeilijk. Er is sprake van zeer ernstig hersenletsel en een gebroken gehemelte, dus er waren problemen met intubatie, maar we hebben via buizen zuurstof bij hem aangebracht. We hebben de vitale functies gehandhaafd. Het hart werkte nog goed en hield de juiste druk in stand.”

Toch is de situatie van Jakobsen zeer zorgwekkend te noemen. “Hij heeft zeer ernstige verwondingen opgelopen. De situatie is levensbedreigend. Hij heeft ook heel erg veel bloed verloren. Hij leeft nog en hij is bij ons. Hopelijk winnen we…”

Jakobsen is naar het St. Barbara’s ziekenhuis in Sosnowiec gebracht, waar een spoedoperatie wordt uitgevoerd.


Update 21.35 uur – Volgens Poolse media wordt Jakobsen op dit moment geopereerd

Een woordvoerder van het ziekenhuis waar Jakobsen momenteel een operatie ondergaat, heeft zojuist het volgende naar buiten gebracht: “De patiënt wordt moment geopereerd door een team van MKA-chirurgen (mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, red.) en orthopedisten. Hij verkeert in een ernstige toestand, maar is hart- en luchtwegtechnisch stabiel. We moeten afwachten.”


Update 22.35 uur: ‘Pools ziekenhuis: Jakobsen is stabiel, donderdag verdere diagnose’

De eerste onderzoeken in het Poolse ziekenhuis waar Fabio Jakobsen naartoe gebracht is na zijn horrorcrash, zijn afgerond. Op de Poolse nationale televisie heeft de assistent-directeur van het ziekenhuis verklaard dat de Nederlands kampioen stabiel is.

Volgens de assistent-directeur is er geen hersen- en ruggenmergschade vastgesteld, maar verwacht men donderdag een betere diagnose te kunnen stellen.


Update 00.15 uur: Deceuninck-Quick-Step: “Ernstig, maar stabiel”

Zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring gepubliceerd. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd. “De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel”, klinkt het. “Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice.”

“Verdere informatie zal in de loop van de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun”, besluit de ploeg.


Update 00:50 uur: Official bij bewustzijn en stabiel

De organisatie van de Ronde van Polen heeft bij monde van koersdirecteur Czeslaw Lang een verklaring afgelegd. “Ik ben net terug van het Sosnowiec Santa Barbara Hospital. Na een gesprek met de directeur kan ik zeggen dat ik enigszins opgelucht ben. Na het zien van de crash vreesden we het ergste, maar nu weten we dat de situatie ernstig maar gestabiliseerd is”, geeft hij aan.

Ook over de tweede betrokkene heeft hij nieuws. “De raceofficial die ook bij het ongeval betrokken was, liep hoofdletsel op, maar is al bij bewustzijn gekomen en verkeert nu in een stabiele toestand. Ik wil de artsen en het ziekenhuispersoneel heel hartelijk bedanken voor hun snelle zorg en hulp en ik wens ook alle atleten die bij de crash betrokken waren een spoedig herstel toe.”

Dit artikel delen:

231 Reacties

josi 6 augustus 2020 om 07:53

Het klinkt in ieder geval een beetje beter dan in de eerste uren na de crash. Hopelijk blijft dat zich doorzetten en gaat alles voor zowel Fabio als de official goedkomen, dat zou wel een klein wonder zijn.

Al Phila 6 augustus 2020 om 08:02

Nadat ik van de schrik bekomen ben, kom ik tot de volgende conclusies:

1) Fabio was op het eind sneller dan Groenewegen en probeerde aan de rechterzijde, waar een minimaal gaatje was, binnendoor te glippen. Dat is risicovol, er zijn meer dan genoeg voorbeelden met hetzelfde scenario (renner in de hekken).
2) Danny zet zijn schouder vóór Fabio naar buiten. Dit gebeurt vaker, en wordt zelden bestraft. Zelf vind ik het niet kunnen.
3) Fabio stuurt de hekken ik (terwijl er ook remmen op zijn fiets zitten).
4) Fabio verliest op wonderbaarlijke wijze zijn helm al in de lucht: die zat dus niet (goed) vast.
5) allerlei hekken vliegen het parcours op, waardoor ook andere renners ten val komen. Dat zou niet mogen kunnen gebeuren, fout van de organisatie.
6) de official staat met zijn camera/telefoon wel heel erg dicht tegen de boarding. Dat was nergens voor nodig.
7) een sprint bergaf met 80 km/uur is vragen om moeilijkheden.
8) datzelfde geldt voor de relatief smalle finishstraat, waarbij het vrijwel zeker is dat er een massasprint gaat komen.

Ik wil het gedrag van Danny niet goed praten, maar in de Tour lag hij er (door anderen) ook regelmatig bij. Sprinters die de streep ruiken worden wilde honden. Dat wil niet zeggen dat je je tegenstander moet belemmeren, maar ook niet dat je hem gewoon voorbij moet laten rijden.

Hoe zit het met de renner van Quickstep die in Milaan-Turijn een aantal renners meesleurde in zijn val ? Ook levenslang schorsen ?? Of destijds de zo geroemde Quickstep-renner N. Terpstra die willens en wetens Maarten Wijnands opzettelijk en gevaarlijk de weg blokkeerde en de berm in reed toen Tony Martin (destijds ook Quickstep) was weggesprongen uit het peloton (ik dacht in de Ronde van België van ca 3-4 jaar geleden) ?? Ook levenslang schorsen ??

Ik wil het gedrag van Danny niet goedpraten, maar Fabio weet dat hij een klein gat in duikt en dat dit kan gebeuren. Er is nauwelijks een rechte sprint gereden in de afgelopen jaren (op die van Albi in de Tour na).

Hoe is het trouwens met Danny ? Ik lees daar niets over.

Ik hoop echt dat Fabio en Danny snel weer tegen elkaar mogen koersen, zodat beide topsprinters weer overwinningen voor Nederland kunnen gaan pakken. Beterschap aan allen.

Cyclinglife 6 augustus 2020 om 08:24

Je betoog klinkt mooi alleen moet je kijken vanaf waar fabio zijn move begint om langs dylan te komen. En dat is op het moment dat de lijnen op de weg een knikje maken. En dan valt op dat dylan in het midden van het parcours rijdt en fabio langszij begint te komen. Op dit moment bedraagt het gat een complete autobaan breedte. Dus geen klein gat.
Vervolgens begint dylan dit gat bewust te verkleinen en gigantische
Van zijn lijn af te wijken en fabio richting de dranghekken te duwen want deze zit langszij.
Conclusie fabio duikt niet in een klein gat maar in een groot gat. Dylan kiest er bewust voor om dit grote gat kleiner te maken.
Helaas maakt hij het gat met zijn actie te klein. Had hij 30 cm minder afgeweken van zijn lijn was er grote kans dat ze heelhuids over de streep zouden komen.

Krul 6 augustus 2020 om 12:48

Danny moet Dylan zijn.

En Dylan treft hier helaas toch veel schuld. Sprinten moet in een rechte lijn en dat is hier niet gebeurd. Fabio treft 0,0 blaam. Die duikt in een super groot gat en wordt gewoon de hekken ingereden. Zelfs als hij super hard had geremd zouden er ongelukken vallen.

En de UCI en organisatie moeten zichzelf eens goed aankijken hoe ze zo'n debiele finish kunnen blijven faciliteren en bizar hoe de hekken niet goed vast stonden waardoor er ook een official gewond is geraakt (en wellicht Fabio nog harder geraakt is).

skylimit 6 augustus 2020 om 08:03

Hoopgevende updates over zijn vitale functies, hopelijk blijft dit zo en bevestigen verdere diagnoses vandaag dit.

@nickdt nuances zijn prima, maar om dit voorval ook voor een deel in de schoenen te schuiven van Jakobsen is echt stijlloos. Het enige wat Jakobsen had kunnen doen is eerder in de remmen knijpen, maar met deze snelheid en de mogelijkheid om een etappe te winnen zal dat niet de gedachte zijn die in hem is opgekomen.
Groenewegen is voor 100% schuld aan deze valpartij. Hij doet dit doelbewust en neemt daarmee het risico op de gevolgen.
Helaas waren de gevolgen deze keer zeer heftig.
Er is nog geen update of Groenewegen de koers kan, mag voortzetten, alleen dsq van gisteren is een feit.

Limal 6 augustus 2020 om 08:04

Het zou het beste voor iedereen zijn, zeker ook voor hemzelf, om af te stappen om alles te laten bekoelen en om te bezinnen in het gezelschap van zijn familie.

nickdt 6 augustus 2020 om 08:21

Jakobsen maakt zichzelf ook doelbewust breed.

Waar 2 vallen, hebben er 2 fout (Al helemaal als iemand zich zo ontzettend breed maakt als je er al naast zit om je erdoorheen te beuken). Groenewegen is meer fout dan Jakobsen, maar om alleen de fout bij Groenewegen te leggen is dan weer oneerlijk voor Groenewegen.

KimJungPoels 6 augustus 2020 om 08:33

Dit is echt gelul Nick. Jakobsen komt op rechts op een gat wat er gewoon ruim is. Wordt langzaamaan steeds meer de hekken in gereden met drie tussentijdse ellebogen en kan gewoon geen enkele kant meer op. Dat breed maken is in een poging zichzelf te redden uit een situatie die volledig ontstaat door Groenewegen. Dat is geen fout van Jakobsen zelf.

Groenewegen zal 0,0 intentie hebben gehad om dit te veroorzaken. En dat het zo ernstig is komt ook doordat de hekken slecht geplaatst zijn en doordat er een hele risicovolle finale is gekozen. Maar Groenewegen heeft ook gewoon één van de meest vuile sprints ooit gereden gisteren. Hij heeft een enorm risico genomen door gewoon op zijn minst bewust een snellere concurrent proberen klem te rijden. Alleen was die concurrent dusdanig veel sneller dat hij al naast hem zat, en kiest Groenewegen er in een split second voor ook nog meerdere keren zijn elleboog te gebruiken in plaats van meer ruimte te creëren.

Alles maar dan ook alles aan de sprint van Groenewegen is zeer lelijk. Er zijn enigszins vergelijkbare manoeuvres te vinden, al vind ik ze stuk voor stuk net iets minder erg lijken. In hindsight vind ik ook dat die incidenten de licht bestraft zijn. We hebben allemaal onze bek vol over hoe onveilig wielrennen is. En Groenewegen heeft er gisteren voor gekozen om het heel veel onveiliger te maken voor concurrenten om zo zelf zijn winstkansen te vergroten. Jammer voor Groenewegen, maar volgens mij kan de UCI niets beters doen dan dit incident gebruiken om nu eindelijk te zorgen dat de norm in het sprinten anders komt te liggen.

En verder vooral het allerbelangrijkste; hopelijk komt alles nog goed met Fabio. Qua leven, qua kwaliteit van leven, en hopelijk zelfs nog met zijn carrière als wielrenner.

Limal 6 augustus 2020 om 08:03

Ik wacht met veel ongeduld op het eerste nieuws van vandaag. Als hij de hele nacht stabiel is gebleven en er nog steeds geen sprake is van een hersenletsel dan ziet het er al bij al goed uit. Veel sterkte Fabio, blijven vechten!

fringale 6 augustus 2020 om 08:27

Stabiel en geen schade aan hersenen of ruggenwervel, dat moet gezien wat we gezien hebben, het beste mogelijke nieuws zijn. Laten dat sterkte geven !

ddjong67 6 augustus 2020 om 08:29

Kan iedereen alsjeblieft zn zelfbeheersing behouden. Het is een immens vreselijke situatie. Niemand gunt iemand dit.

Dit raakt mij ook intens, maar dan nog … en vergeet niet, ik begrijp dat emoties hoog oplopen. Natuurlijk. het is niet niks.

Maar scherpe berichten de wereld in ‘slingeren’, daar help je ook niemand mee. Je kunt ook met woorden iemand doden … Laat oordeel over aan officials.

Please, please …

Heel, heel veel sterkte aan zn ouders en familie en nabij staanden.

trigger 6 augustus 2020 om 08:45

Kruis de vingers dat het de goede kant blijft uitgaan met Fabio.

Nooit geen fan geweest van massasprints, voor mij mogen die meteen uit het wielrennen gebannen worden.
En als ze dan toch moeten blijven bestaan, waarom geen zone markeren met bv dikke witte strepen waarbinnen gespurt kan worden, met langs weerskanten een zone van 2m ruimte zodat renners niet meteen de hekken invliegen? Een soort van pechstrook zeg maar. UCI zou ook extra regels kunnen invoeren, bv weg moet minimaal 18 meter breed zijn, geen spurten in dalende lijn zodat geen snelheden van 80km/u gehaald kunnen worden,… en/of waarom het gebruik van treintjes niet beperken tot de laatste km… elke ploeg mag 1 sprinter afzetten, die het tegen elkaar opnemen, dan ga je met 15 renners naar de aankomst, niet met 60-70.

Op dit moment zijn onze gedachten bij Fabio, maar misschien is het tijd om het concept massasprint eens te herzien.

Krul 6 augustus 2020 om 13:07

Vooral die stroken op de weg zouden een goede oplossing zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair