Lotto Dstny dient officiële klacht in bij UCI na twijfel over uitslag GP Monseré

dinsdag 7 maart 2023 om 09:10
Lotto Dstny dient officiële klacht in bij UCI na twijfel over uitslag GP Monseré

foto: Cor Vos

Update

Caleb Ewan had zijn winnaarsinterview al gegeven, maar uiteindelijk werd Gerben Thijssen zondag – na het bestuderen van de finishfoto – als winnaar uitgeroepen van de GP Monseré. Dit tot ongenoegen van de Australiër, die nog altijd zijn twijfels heeft. “Ik denk eigenlijk dat ik gewonnen heb”, laat hij weten via social media. Inmiddels heeft Lotto Dsnty een officiële klacht ingediend bij de UCI.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De sprintkopman van Lotto Dstny deelt op Twitter enkele foto’s, die weer voor twijfel zorgen. “Toon me een foto waarop duidelijk te zien is dat Gerben de winnaar is, daar zou ik me echt beter door voelen”, is Ewan duidelijk.

Ewan werd direct na de finish nog tot winnaar uitgeroepen en zelfs geïnterviewd, maar de jury kwam – na het bestuderen van de finishfoto – terug op zijn eerdere inschatting en dus mocht de Belg Gerben Thijssen plaatsnemen op het hoogste schavotje. Ewan moest zo – niet voor het eerst dit seizoen – genoegen nemen met een tweede plaats.

Lees ook:
Fotofinish: Gerben Thijssen toch winnaar GP Monseré na duel met Caleb Ewan
Lees ook:
Gerben Thijssen vol ongeloof na GP Monseré: “Dacht dat ik tweede was”

Sam Welsford, die zelf als derde over de streep kwam in de GP Monseré, zit in het ‘kamp-Ewan’. “WTF, je hebt dit duidelijk gewonnen”, reageerde hij al via Twitter. En ook enkele ploeggenoten van Ewan hebben zich al uitgesproken. “De UCI zou dit opnieuw moeten bekijken”, schrijft Thomas De Gendt. Rüdiger Selig heeft dan weer een vraag voor de internationale wielerunie. “UCI, kunnen jullie mij dit uitleggen?”, laat hij weten op Instagram.

Update 7 maart (09.10 uur)

Nadat de organisatie van de Grote Prijs Monseré en vervolgens de Belgische wielerbond maandag al van zich lieten horen, is er nu ook nieuws vanuit Lotto Dstny. Het ProTeam heeft een officiële klacht ingediend bij de UCI, meldt Het Laatste Nieuws. Lotto Dstny stelt dat er geen bewijs is dat Thijssen de streep eerder overschreed dan Ewan en eist duidelijkheid van de Internationale Wielerunie. Mocht de UCI die duidelijkheid niet kunnen verschaffen, dan is het mogelijk dat er twee winnaars worden uitgeroepen.

Dit artikel delen:

51 Reacties

Cycling 6 maart 2023 om 08:57

Als organisatie kun je het niet verkopen om geen duidelijke beelden te overleggen op basis waarvan vastgesteld is dat Thijssen alsnog heeft gewonnen. Als deze er niet zijn, had de organisatie/jury de eerste beslissing (Ewan winnaar) nooit mogen terugdraaien.

12
YogiBear 6 maart 2023 om 09:17

Dit dus. Hoe kan het zijn dat op .1, .pro en WT niveau het nog steeds niet mogelijk is om altijd goede hoge resolutie finish foto’s te hebben die exact op de lijn worden genomen. Dat kun je als organisatie in mijn ogen gewoon echt niet meer maken.

4
Mad 6 maart 2023 om 09:24

Sterker nog: als de finishfoto te belabberd is om een winnaar aan te wijzen dan moeten er toch gewoon twee winnaars zijn? En een flinke reprimande voor de organisatie natuurlijk.

10
Mad 6 maart 2023 om 09:31

Maar goed, ik heb vorig jaar bij de tussensprint in de Vuelta mogen meemaken hoe het op het hoogste niveau gaat. Dan komt er dus een halve minuut voor het peloton een mannetje aanrijden met een smartphone. Die moet dan heel snel een plekje zoeken bij de lijn om te filmen, maar daar staat natuurlijk die paal van de boog in de weg… Niks uitgemeten positie. Niks statief. Niks gespecialiseerde camera. Niks geijkte apparatuur. Gewoon een smartphone dus…
Dan ben ik toch heel bang hoe het er op lagere niveaus aan toe gaat…

3
Wheely 6 maart 2023 om 09:55

Deze koers wordt hoogstwaarschijnlijk gerund door een stel Belgische bejaarden die normaal op zondagmiddag aan de Leffe zitten op het plaatselijk café. (Wat ik ze overigens van harte gun en credits voor het organiseren van koers, zeker geen haat)

4
Mooie Sjors 6 maart 2023 om 09:58

Of misschien drinken ze wel liever een Amstel?

3
Wheely 6 maart 2023 om 10:07

Dat betwijfel ik ten zeerste Sjors ;-)

4
zietemgaan 6 maart 2023 om 10:37

Wheely, het is Roeselare: maak er een Rodenbach grand cru van en we zijn akkoord;) (Leffe is voor de toeristen ;) )

7
Wheely 6 maart 2023 om 11:02

Ik geef onmiddellijk toe dat ik geen bierkenner ben!

0
Ward 6 maart 2023 om 12:55

@Mad Hier was wel degelijk een fotofinish-toestel geïnstalleerd, maar als je dan de kwaliteit van de foto ziet had dit misschien wel zijn beste tijd gehad :)
Wat wel grappig is: het peloton is blijkbaar zelf overtuigd wie de winnaar was op basis van die foto’s, maar dat is dus helemaal onmogelijk. Dan roepen Welsford en de hele Lotto-ploeg maar dat het overduidelijk voor Ewan was, maar dat is gewoon ingegeven door persoonlijke voorkeur. Het zou kunnen dat dit voor de organisatie andersom ook een reden was om Thijssen als Belg tot winnaar uit te roepen, maar zo’n Ewan op de erelijst is misschien toch net wat aantrekkelijker…

1
FeitenZijnFeiten 6 maart 2023 om 14:37

Fotofinish is verantwoordelijkheid UCI, daar heeft de organisatie hoegenaamd niets mee vandoen

1
Geit in mijn Kelderman 6 maart 2023 om 08:59

Het grappigste aan dit geheel is nog dat de organisatie alleen maar met een finish foto komt waar welgeteld minder pixels op staan dan op een gameboy uit de jaren’90 en denken daarmee voldoende bewijs te hebben geleverd. Als ik deze foto zie snap ik Ewan z’n boosheid wel.

7
mocca 6 maart 2023 om 09:24

Foto’s, als bij een finish foto moeten in een zeer snelle sequentie worden genomen. En dat gaat niet met een hele hoge resolutie.

2
Geit in mijn Kelderman 6 maart 2023 om 09:54

Nou, ik zie anders regelmatig finishfoto’s voorbij komen van aanzienlijk betere kwaliteit dan deze. Het is 2023 he, camera technologie heeft ook een vlucht genomen.

0
Limal 6 maart 2023 om 10:05

Wat mocca zegt klopt dan ook niet – een finishfoto wordt gemaakt met een speciaal daarvoor ontworpen sensor met zeer hoge uitleessnelheid en een extreem smalle/hoge vormfactor. Bij het opstellen en afregelen van zo'n toestel kan het wel fout gaan natuurlijk…

2
mocca 6 maart 2023 om 10:54

@limal,
klopt, maar die sensoren hebben niet een hele hoge resolutie. Want alle data moet verwerkt worden, en dat brengt tal met moelijkheden met zich mee. Zoals rekenkracht, wat ontzettend veel hitte genereerd. (ze kunnen tot 3000 foto’s per seconde maken)
En een finish camera is gewoon rete duur. Daar moet je als organistaie ook het geld voor hebben.

0
debarreman 6 maart 2023 om 11:02

Tja, eigenlijk heeft die finish foto (zie sporza.be) geen enkele resolutie.

Waarom schaft de Belgische bond niet een goed foto apparaat aan dat in de vele koersen op Belgische bodem kan worden gebruikt? Kan mij goed voorstellen dat dit veel te duur is voor een organisatie als die van GP Monsere. Schat de kosten in op minimaal 500 Rodenbach Grand Cru’s.

0
Limal 6 maart 2023 om 12:01

@mocca, zo'n finishfotocamera is een gespecialiseerd toestel dat speciaal voor die inzet is ontworpen – de horizontale resolutie (het aantal pixels) is zeer beperkt omdat de opgenomen 'strips' achter elkaar geplakt worden, maar de verticale resolutie is óók speciaal gekozen, om de breedte van de weg er afdoende mee te bestrijken. Die horizontale en verticale resoluties zijn gewoon wat ze moeten zijn voor de toepassing en zeker niet (te) laag vanwege beperkingen gesteld door koeling of rekenkracht.
Enkele opmerkingen:

1) voor zover ik weet worden er altijd gespecialiseerde (gecertificeerde!) bedrijven ingehuurd ( @debarreman ) om finishfotocamera's correct op te stellen en te gebruiken – daar zal een typisch prijskaartje aan hangen dat organisatoren al decennialang standaard in hun kostenplaatje voorzien
2) de wazige finishfoto in dit geval is ten eerste een gevolg van het feit dat we enkel nog maar een gsm-foto-vanop-afstand van het schermpje van de jury te zien kregen; volgens getuigen was de finishfoto zelf ook niet helemaal scherp, maar dat moet dan liggen aan een slechte afstelling door het ingehuurde bedrijf
3) ook op een wat wazige foto kan een verschil van enkele millimeter nog altijd duidelijk zijn, daarover kunnen we pas oordelen als we het hoge-resolutie origineel te zien krijgen
4) de finishfotocamera kan ook fout opgesteld geweest zijn en de finishlijn was blijkbaar niet helemaal recht – dat eerste zou dan op het konto van de ingehuurde specialist zijn, dat tweede (waar de renners zich op richten) moet de organisatie op zich nemen.

In elk geval heeft Ewan gelijk dat hij niet tevreden is met de gang van zaken, wat de bron van de eventuele fout(en) ook is.

0
mocca 6 maart 2023 om 14:42

@Limal

Klopt het is ook specialistisch apparatuur.
Maar ook specialistische apparatuur ontkomt gewoon niet aan de limieten.

Voor de hoeveelheid foto’s die worden genomen is er gewoon zeer veel rekenkracht/buffer nodig. Onkom je niet aan.
Hoe meer pixels je zou hebben, hoe meer pixels er uitgelezen moeten worden. Hoe meer rekenkracht je nodig hebt. Het zijn dus geen hoge resolutie camera’s (is ook niet nodig)

Als je kijkt naar de verschillen die ze laten zien, dan zit je gewoon eigenlijk al in de foutmarges van de apparatuur te meten.
Als de verschillen te klein zijn, dan moet je gewoon 2 winaars aanduiden.
Want er zijn zo veel factoren die meespelen.
Temperatuur, je krijgt ander beeld te zien bij hoge of lage temperatuur.
Wind, een klein beetje te veel wind, en het trilt, en met hele kleine verschillen kan je net wel/niet winnen.
De streep. Die moet inderdaad kaarsrecht zijn anders heb je zo een vrij grote fout.
En dan kom je weer op temperatuur uit. Zit de streep op een net dikker stuk asfalt geplakt dan kan dat stuk net wat minder uitzetten, en de streep net anders liggen. Dus weer net wel/niet winaar.

De fout zit gewoon erin dat je vanaf een bepaald klein verschil je gewoon niet een winaar kan aanwijzen, omdat het in de foutmarge zit.

0
Cycling 6 maart 2023 om 10:04

Ik verwacht nog een reactie van de organisatie. Als deze reactie niet komt, is het wel duidelijk dat de ‘bewijslast’ om Thijssen als winnaar aan te wijzen onvoldoende is. Het is dan gedaan op basis van subjectiviteit ipv objectiviteit. In de jury/organisatie zat iemand die Thijssen als winnaar wou hebben. Dit is een slechte zaak voor het wielrennen in het algemeen. Persoonlijk hoop ik dat de organisatie/jury het tegendeel kan aantonen.

3
Soit 6 maart 2023 om 09:12

Wat me ook opvalt is dat ze allebei nog hun bidon in de houder hebben…

2
toiletduck 6 maart 2023 om 20:32

De meeste fietsen zijn zo ontworpen dat ze meer aero zijn mét bidons. Dus bij een min of meer vlakke finish loont het meestal om ze te bewaren.

0
the student 6 maart 2023 om 09:43

Wel duidelijk iets mis gegaan met de instellingen van de finishfoto. Dat ding goed opstellen, scherpstellen en instellen is ook een vak apart. Die dingen hebben voor de hogere resoluties wel redelijk veel licht nodig omdat de sampling snelheid van de camera zo hoog is. Nu was het niet al te best weer een een beetje donker. Misschien is het daarom wat mislukt.

2
Limal 6 maart 2023 om 09:59

Het is altijd pijnlijk wanneer eerst de ene tot winnaar uitgeroepen wordt en dan de andere. Dat er dan duidelijk bewijs moet zijn is vanzelfsprekend en dat lijkt hier niet het geval. Daarom: die finishfoto MOET openbaar gemaakt worden. En dan heb ik het niet over een onduidelijke gsm-foto vanop afstand van een schermpje in het juryhok, want voor zover ik weet is dat het enige dat we tot nu te zien kregen?

1
Silent Hill 6 maart 2023 om 10:31
Quote:
Sam Welsford, die zelf als derde over de streep kwam in de GP Monseré, zit in het ‘kamp-Ewan’.

Verrassend. En vooral lekker neutraal.
Zou er ergens een Aussie rondlopen die niet in het ‘kamp Ewan’ zit ?

1
Cycling 6 maart 2023 om 10:35

@Silent Hill Dat kun je ook omdraaien “Zou er iemand in de Belgische organisatie niet in het kamp Thijssen zitten?”.

1
Maillot à Pois 6 maart 2023 om 10:53

@cycling
Niet de organisatie, maar de jury beslist, en die is internationaal. In dit geval was de voorzitter Damien Bois, een Fransman.
Maar ik vind het sowieso raar te denken dat je per se in iemand zijn kamp moet zitten omdat die toevallig dezelfde nationaliteit heeft

1
Gelei 6 maart 2023 om 11:52

Het is een schande dat er enkel een wazige finishfoto wordt vrijgegeven wat ergens bevestigt dat geen pixel-perfecte foto voorhanden is om meteen de hetze de kop in te drukken.

Maar het is everzeer kwalijk dat Ewan via Twitter de overwinning probeert te claimen op basis van fotos die op geen enkele grond (evenmin) duidelijkheid kunnen verschaffen.

1
zacht 7 maart 2023 om 09:45

Hoe het ook afloopt, ik vind het ook erg sneu voor Thijssens.

1
Polleke 6 maart 2023 om 09:13

De finish foto past dan wel weer bij het decor van deze wedstrijd…mislukt…

0
Kaj 6 maart 2023 om 09:41

Ik had als ploegleider van Ewan de boel op de kop gezet. Had de finishfoto willen zien. Of werd er alleen met een transponder gewerkt. Ach ja de commissarissen zijn lui geworden

0
Poeksel 6 maart 2023 om 09:54

Het is toch gebruikelijk dat een finishfoto in dit soort gevallen openbaar wordt gemaakt, of vergis ik mij nu?

0
the student 6 maart 2023 om 10:09

De finishfoto is openbaar gemaakt. Alleen die is nogal mislukt en niet scherp. Al wint Gerben daar wel op..

0
Cycling 6 maart 2023 om 10:26

@The student Welke finish foto heb jij het dan over?

1
Limal 6 maart 2023 om 10:30

Waar heb je de officieel vrijgegeven finishfoto gezien, @student? Totnogtoe heb ik enkel een slechte foto van het schermpje in de jurybox zien langskomen. Sowieso kan Ewan ook de opstelling van de finishfoto-camera en de kromming van de finishlijn in vraag stellen ( https://sporza.be/nl/2023/03/05/wazige-foto-en-kromme-aankomstlijn-gp-monsere-blijft-ewan-dwarszitten-denk-dat-ik-won~1678052428426/ ).

2
Silent Hill 6 maart 2023 om 11:07

Ook een kromme aankomstlijn dus ? Te gek voor woorden.

Je weet dat deze koers op een massasprint eindigt, dan bereid je je als organisatie daar toch extra op voor ? Monseré draait zich om in zijn graf.

0
Draadband 6 maart 2023 om 11:42

Heb het niet gezien, maar ben het eens met eerdere reacties dat het onacceptable is als de jury eerst de ene renner als winnaar uitroept en dan toch de andere. De vraag is echter, is dat hier gebeurd ? Caleb Ewan is blijkbaar eerst als winnaar geinterviewd, maar was dat op grond van een jurybeslissing of op grond van overijverige journalisten die dachten te weten wie de winnaar was voordat de jury een uitspraak had gedaan ? In dat laatste geval waren het journalisten die goed fout zaten, niet de jury.

0
Chippen 6 maart 2023 om 12:15

volgens mij is ewan nooit officieel uitgeroepen tot winnaar en was dat vermoeden vooral gebaseerd op ’t feit dat thijssen hem ging feliciteren

0
thorsen 6 maart 2023 om 12:41

Perspectief kan een verschil maken, rechts of links rijden kan met sommige cameras een verschil maken (qua camera perspectief dus voor en achter). Dus soms is de ene foto de andere niet.

Maar op deze foto's lijkt het eerder om centimeters in het voordeel van Ewan te gaan dan om milimeters…

Maar als ik dan weer de foto zie dat de finishlijn uberhaupt niet recht ligt…

Conclusies kunnen we hier niet helemaal uit trekken, maar om het Ewan's termen te plaatsen: Denk eigenlijk dat Ewan gewonnen heeft.

0
Cycling 6 maart 2023 om 13:42

De organisatie legt de ‘schuld’ bij Belgian Cycling. Benieuwd bij wie Belgian Cycling de schuld neerlegt en met welke uitleg Belgian Cycling komt.

0
wimvl 6 maart 2023 om 16:42

Zelfs in klassiekers gaat het soms mis. Denk aan de Amstel gold race.

0
Posterix 6 maart 2023 om 09:38

Ik zeg: bij twijfel (lees: niet te zien wie er als eerste met zijn band de lijn aantikt) kijk dan naar welk voorwiel als eerste de lijn over is (dus wanneer de band (aan de framezijde) van het wiel het meetpunt op de lijn verlaat. Dan heb je iig degene met de hoogste snelheid (of de dunste bandjes bedenk ik mij nu)

-2
Maillot à Pois 6 maart 2023 om 10:55

En dàt zou je dan wél duidelijk kunnen zien?

1
Posterix 7 maart 2023 om 06:44

Wellicht, want een wiel verder is de snelste echt een stukje verder. Plus twee kansen op verschil zien is beter dan een…

0
Vangenechten 6 maart 2023 om 09:05

Jezus, wat een heisa. We hebben het hier over de GP Monseré, niet over de Ronde van Vlaanderen of het WK. Leg je er bij neer en move on!

-20
Cycling 6 maart 2023 om 09:08

@Vangenechten Heb jij wel gezien hoe belangrijk voor Ewan en Thijssen een overwinning is?

4
Vangenechten 6 maart 2023 om 09:28

Voor Thijssen: ja.
Voor Ewan: nee. Als je zo een palmares hebt, kom op zeg.

-11
Cycling 6 maart 2023 om 09:32

@Vangenechten De 1e sprintoverwinning van het seizoen is voor elke sprinter belangrijk. Elk jaar starten ze weer op nul en moeten de sprinters zich bewijzen. Bovendien heeft Ewan de hete adem van De Lie in zijn nek.

4
Wheely 6 maart 2023 om 09:47

Het gaat Ewan natuurlijk ook om het principe, als je eerst tot winnaar wordt uitgeroepen en vervolgens niet en er is geen accurate foto zou ik ook aan de bel trekken.

9
Vangenechten 6 maart 2023 om 12:30

Bende bleiters

-9
11 na 11 7 maart 2023 om 13:15

Ewan kan wel een opsteker gebruiken. Drie jaar geleden was hij 1 van de 2 “snelste spurters in het peloton”, intussen werd hij links en rechts voorbij gestoken door zowat een dozijn mindere goden. Bij Lotto heeft hij al maanden geen grote koers meer gewonnen, en De Lie heeft van hem een voetnoot gemaakt. Moest Ewan nu 34 zijn, zou je zeggen dat dit de natuurlijke gang van zaken is, maar die is nog steeds maar 28.

Dus uiteraard is dit voor Ewan van groot belang. Als hij bij Lotto, niet eens een WT ploeg, wordt afgeserveerd, dan ziet het er niet meteen goed uit voor zijn volgende loons- en contractonderhandelingen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone