Ellen van Dijk valt werelduurrecord aan: “Ik hoop dat meer vrouwen dat gaan doen”

Ellen van Dijk valt werelduurrecord aan: “Ik hoop dat meer vrouwen dat gaan doen”

foto: Cor Vos

maandag 23 mei 2022 om 13:50
Interview

Ellen van Dijk valt maandagmiddag het werelduurrecord voor vrouwen aan op de wielerbaan van Grenchen, Zwitserland. De 35-jarige wereldkampioene tijdrijden van Trek-Segafredo gaat proberen het huidige record van 48,405 kilometer op naam van Joscelyn Lowden te verbreken. “Ik heb het geluk dat een sponsor als Trek me zo helpt bij dit project, want volgens mij is dat in het vrouwenwielrennen nog nooit gebeurd. Dit is speciaal”, vertelt Van Dijk in een interview met WielerFlits.

De Europees kampioene op de weg heeft een lange voorbereiding achter de rug, die ze samen heeft afgewerkt met onder andere Koen de Kort. Ze ziet de uitdaging van het werelduurrecord als een mooie poging om te laten zien waar vrouwen toe in staat zijn. “Dat hoef je niet te vergelijken met de mannen, want ik ga niet eens in de buurt komen van de 55,089 kilometer van Victor Campenaerts. We zijn ook andere mensen met andere sterktes. Ik wil het vrouwenrecord dan ook niet vergelijken met het mannenrecord. Het uurrecord is iets historisch, iets dat in de loop der jaren evolueert. Voor mij is dat heel erg speciaal.”

Daarbij is voor Van Dijk de grootste uitdaging om een uur lang gefocust te blijven. “Ik heb me nog nooit in mijn leven zo lang moeten concentreren”, geeft ze toe. “Dat gaat misschien ook wel een van de moeilijkste zaken tijdens het uur zijn. Ik heb tijdritten gedaan, maar zo veel lange tijdritten hebben wij niet in een jaar. Het WK tijdrijden in Leuven was er bijvoorbeeld eentje, maar die duurde 36 minuten. Dat was de langste die ik ooit deed, denk ik. Dan ben je pas net halverwege. Wat daarbij ook speelt: in een gewone tijdrit kun je nog toewerken naar bochten, een klimmetje of afdaling. Je moet je op de weg heel anders focussen dan hier.”

Het uurrecord aanvallen, een discipline op zich
“Nu zie je alleen een dikke zwarte lijn en dat is je uitzicht voor een uur”, legt ze uit. “Het is echt een uitdaging. Ik werk ook met de sportpsycholoog van onze ploeg, Elisabetta Borgia. We hebben veel over dit onderwerp gediscussieerd. Veel mensen zeggen me ook dat ik anderen moet vragen hoe zij dat hebben aangepakt. Maar het is iets dat in je eigen hoofd zit. Je kunt niet iets doen wat iemand anders gedaan heeft. Het is mijn uur en het zijn mijn gedachten. Niemand werkt vanbinnen hetzelfde. Ik heb al verschillende strategieën geprobeerd en daardoor weet ik nu dat het simpelweg afhangt van de dag die je hebt.”

Ellen van Dijk tijdens het WK tijdrijden op de ‘oude’ Speed Concept – foto: Cor Vos

Daarmee doelt Van Dijk erop dat ze zich de ene dag nu eenmaal beter kan concentreren dan een ander etmaal. “Ik kan daarom alleen maar hopen dat ik maandag zo’n dag heb waarop ik me heel goed kan afsluiten. Het is ook niet te vergelijken met een normale tijdrit. Ik zie dit echt als een totaal andere discipline. Ik ben geen onervaren tijdrijder, maar ik heb heel veel moeten leren voor dit uurrecord. Ja, ook ondanks mijn verleden op de baan. Zo heb ik nog nooit zo lang aan mijn positie gewerkt; nu moet ik zo aerodynamisch mogelijk zijn. En dan moet ik zo goed mogelijk op de zwarte lijn blijven rijden, zonder te zien waar ik naartoe rijd.”

Wat voor de Nederlandse ook anders is, is dat ze niet gestuurd wordt vanuit een ploegleiderswagen. Ze moet de rondjes echt in haar eentje wegwerken. “Natuurlijk zal mijn coach Josu Larrazabal langs de baan staan. Hij zal me van feedback voorzien. Overigens kwam ik er tijdens de voorbereiding ook achter dat ik niet te veel feedback wil ontvangen. Je kunt na iedere ronde feedback krijgen, maar dat betekent effectief ook na iedere twintig seconden. Dat is echt veel. Te veel. Ook daarom is het echt niet te vergelijken met een tijdrit op de weg. Ook met een andere techniek en vele andere zaken die ik normaal gewend ben.”

Maandag zal ze desondanks haar eigen plan trekken om ervoor te zorgen dat ze de focus vindt om er het maximale uit te halen. “Ik heb andere grote wedstrijden gereden waarvoor ik altijd de nodige zenuwen had. Omdat te managen ga ik heel dichtbij mezelf blijven. Ik wil in mijn eigen zone zitten, waardoor ik niet snel afgeleid raak door anderen. Binnen alle hectiek die er gaat zijn, moet ik mijn eigen plekje zien te vinden. Ik moet alvast niet te veel meegaan in de hele hype en proberen rustig te blijven. Na het ontbijt en de lunch zal ik me afzonderen op mijn kamer, ik zal niet te veel praten met anderen en social media zet ik uit.”

Uitdagen met een benchmark
Van Dijk speelt al jaren met het idee om het werelduurrecord aan te vallen en maandag is het dus zo ver. “Wat er voor mij mogelijk is, weet ik nog niet precies. Natuurlijk weet ik een beetje hoe het gaat, maar een vol uur is nog iets anders. Ik ga starten om zo snel mogelijk onder het schema van het record te komen. Begrijp me goed: het huidige record is echt een hoge standaard. Niet veel mensen zullen de naam van Joss Lowden kennen, omdat ze niet superbekend is. Maar wat zij gedaan heeft, is echt heel speciaal. Het is echt niet gemakkelijk om dat record zo maar uit de boeken te rijden. Laat me dat eerst proberen te breken.”

De customized Trek Speed Concept voor de werelduurrecordpoging van Ellen van Dijk – foto: Sean Hardy

Dat is al een noemenswaardig feit an sich, want sinds Leontien Zijlaard-van Moorsel in 2003 heeft geen enkele vrouwelijke topper een poging gedaan om het werelduurrecord aan te scherpen. Dat terwijl het evenement bij de mannen sinds 2015 weer in aanzien toeneemt. “Dat komt omdat het een andere discipline is. Je moet je goed voorbereiden. Het is niet iets dat je zomaar beslist om te doen. Het kost ook veel geld en energie van verschillende mensen. Het is een groot project. Er zijn nu eenmaal niet veel vrouwen die veel tijd en geld willen én kunnen opofferen om een poging te wagen. Ook je team moet willen investeren.”

Van Dijk prijst zichzelf gelukkig met de kans die ze krijgt, omdat ze goed begrijpt dat deze poging niet voor iedereen is weggelegd. “Daarnaast is het zo dat als je bij de vrouwen tot de top behoort, je het gehele jaar op je beste niveau bent. Je moet goed zijn in het voorjaar, in de Tour, in de Giro en op het WK. Ik hoop in ieder geval het werelduurrecord met mijn poging ook in het vrouwenpeloton weer op de kaart te zetten. Dat meer vrouwen het de komende jaren gaan aanvallen. In het komende uur wil ik het maximale uit mezelf halen. Ik hoop dat mijn recordafstand een goede kan zijn, die alleen te breken is op een baan op hoogte.”


Ellen van Dijk valt maandagmiddag om 17.00 uur het werelduurrecord aan. Mis niets in de Volg Hier op WielerFlits!

Dit artikel delen:

23 Reacties

KissMyAce2.0 23 mei 2022 om 07:32

Het zou een schande zijn als ze het niet haalt

0
SprintMaster 23 mei 2022 om 11:01

Kijkend naar het WK, met veel meewind, dan reed van Dijk daar meer dan 2.5 km/h sneller dan Lowden (50.38 om 47.75). Verder in Lauwersoog, een kortere rit met de helft tegenwind en de helft meewind een verschil van 1.37 km/h. De 50 km is zeker haalbaar.

0
Wheely 23 mei 2022 om 07:59

Mooi gedaan die fiets. Succes Ellen!

0
Stephen 23 mei 2022 om 08:35

Is het ergens live te volgen?

0
Poeksel 23 mei 2022 om 08:46

Eurosport Player en ik dacht ergens op de site van de UCI. Raar dat het artikel “Wielrennen op TV” er niets over zegt. (Edit: inmiddels toch maar wel)

0
Poeksel 23 mei 2022 om 10:14

nos.nl zendt het ook uit.

0
SprintMaster 23 mei 2022 om 10:36

Qua luchtdruk heeft ze het gunstigste tijdstip uitgekozen:

https://www.windfinder.com/forecast/grenchen

0
dikkechaap 23 mei 2022 om 15:33

Dat is wel een heel gunstige luchtdruk inderdaad.

0
Kopinkas 23 mei 2022 om 11:04

Een kaderstukje over de historiek van het uurrecord bij de vrouwen zou hier ook mooi bij passen.
Zelf denk ik spontaan aan Longo en van Moorsel, maar verder tast ik wat in het duister.

Wat deze poging betreft, als je ziet dat Lowden op het WK op 2 minuten eindigt van Van Dijk over 30 vlakke kilometers, dan moet hier toch wel een behoorlijke verbetering inzitten. Tussen de 48,800 en de 49km?

0
Poeksel 23 mei 2022 om 13:22

1955 Tamara Novikova (USSR) 38,473 km Irkoetsk (USSR)
1978 Keetie van Oosten-Hage 43,082 km Munchen (Dui)
2000 Jeannie Longo (Fra) 45,094 km Mexico-Stad (Mex)
2003 Leontien van Moorsel 46,065 km Mexico-Stad (Mex)
2021 Joscelin Lowden (GBr) 48,405 km Grenchen (Zwi)

Die van Keeten van Oosten-Hage is wel bijzonder: "Op 16 september 1978 reed zij in München een werelduurrecord van 43,082 km. Onderweg verbeterde zij ook de wereldrecords op de 5, 10 en 20 kilometer."

0
NiM 23 mei 2022 om 15:09

Was dat niet de tante van Vollering? Herinner me vaag iets

0
Poeksel 23 mei 2022 om 15:54

Tante van Jan van Velzen, eenmalig deelnemer aan de Ronde van Italië.

0
vanSpringel 23 mei 2022 om 11:28

Ik ga kijken. Vind ’t altijd een moedig initiatief zo’n bestaand snelheidsrecord in 1 uur proberen te verbeteren. Het is ook precies wat de “Lama van Leusden” hierboven zegt dat de concentratie een uur lang, en met name in de tweede helft, strak moet blijven.
Body and soul.

0
De Condor van Echt 23 mei 2022 om 12:07

Heel veel succes!

0
re-cycle 23 mei 2022 om 12:55

ik denk dat ze het uurrecord brengt op 59 minuten en 60 seconden

0
Koers 23 mei 2022 om 14:03

dat zou dan een evenaring zijn van het huidige record

0
Turtlehead 23 mei 2022 om 14:24

Ac, ’t is allemaal niks jongens. Fred Rompelberg reed 86.449 km in een uur (in 1986). Helaas wel in Moskou, maar dat was toen ook al fout.

0
sprintgeit 23 mei 2022 om 14:54

“Het werelduurecord is iets historisch, iets dat in de loop van jaren evolueert.”

Mooi dat ze het in dat perspectief plaatst. Het werelduurrecord geeft wat mij betreft inderdaad een bepaalde cadans aan, een teken van de staat van de sport op dat moment in de tijd. Aangezien de Nederlandse vrouwen de sport de afgelopen jaren naar een hoger niveau hebben getild, vind ik het daarom mooi dat de sterkste pure hardrijdster uit die generatie nu deze aanval doet.

0
tvm 23 mei 2022 om 15:29

Prachtige duiding.

0
NiM 23 mei 2022 om 15:11

Denk niet dat momenteel iemand in staat is haar te kloppen op dit onderdeel. Van Vleuten is een goede tijdrijdster maar op de baan komt het aan op power. Lijkt me een beetje Ganna tegen Evenepoel in dat geval. Misschien iemand als Reusser?

0
orlando dani 23 mei 2022 om 16:14

Ook een stream bij nos.nl

0

Headlines

Populair

Materiaalzone