Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019

dinsdag 3 december 2019 om 20:00
Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019

foto: Cor Vos

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de populairste wielercommentator.

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator. Ze zijn er van start tot finish bij om te vertellen waar je naar zit te kijken én wat je moet weten van wat je niet ziet. In deze editie van de Eindejaarslijstjes staat centraal wie de populairste Nederlandstalige wielercommentator is.

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandstalige wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan voor kleinere koersen soms uitwijken naar betaalzenders (Ziggo), regionale omroepen of livestreams.

NOS

Bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zitten Herbert Dijkstra en analist Maarten Ducrot nog stevig op hun troon tijdens de Tour de France. Het duo is al jarenlang een vaste waarde tijdens de drieweekse door Frankrijk. Wanneer het koersverloop het toelaat, neemt Dijkstra uitgebreid de tijd om de geschiedenis van de streek te bespreken. Het ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt.

Herbert Dijkstra – foto: Cor Vos

Dijkstra had dit jaar de eer om samen met zijn vaste collega het commentaar te verzorgen bij de historische overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. In de winter is de Drent echter het vaakst te horen op NPO 1, zij het als commentator van het schaatsen.

Wanneer Dijkstra bij de NOS niet achter de microfoon zit, is de kans groot dat Joris van den Berg aan het woord is. In het verleden leverde hij al het commentaar bij de overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar was hij onder andere te horen tijdens de BinckBank Tour en het EK wielrennen in Alkmaar. Hij is ook al jarenlang de stem van de etappesamenvattingen van het Tourjournaal, en commentator van de schaatsdiscipline Shorttrack.

De derde genomineerde bij de NOS in deze lijst is Gio Lippens. Hij is dé stem van Radio Tour de France, maar maakt steeds vaker uitstapjes naar de televisie. Zo was hij al de begeleidende stem bij het veldrijden en de hoofdcommentator tijdens het NK wielrennen in Ede.

Eurosport

Van grote tot kleine koersen, de meeste uren live wielrennen zijn te zien op Eurosport. De zender noemt zichzelf ook de Home of Cycling. Nagenoeg alle belangrijke wielerkoersen zijn op de sportzender te zien. Wie de Giro d’Italia wil kijken, kan zelfs niet om de zender heen aangezien zij exclusief de uitzendrechten bezitten in Nederland en België.

Sander Kleikers – foto: Cor Vos

Desalniettemin is er regelmatig kritiek op de zender vanwege de vele reclame-onderbrekingen, die soms op cruciale momenten in de finale worden ingestart. De drie commentatoren die je het vaakst hoort bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, Bobbie Traksel en Jan Hermsen.

Een nieuwe vaste waarde bij de sportzender is Sander Kleikers. De Limburger, die jarenlang verbonden was aan de regionale zender L1, is bij Eurosport ook het gezicht van hun eigen wielertalkshow. José Been, de nummer twee in de verkiezing van vorig jaar, is vertrokken bij de sportzender. Zij verzorgt alleen nog wielercommentaar voor buitenlandse opdrachtgevers in het Engels.

VRT

Michel Wuyts – foto: Cor Vos

Bij Sporza vormen Michel Wuyts en analist José De Cauwer een bijna iconisch duo. In de lijst van populairste commentator en beste analist prijken zij al enkele jaren onbedreigd aan de top. Naast Wuyts is ook de stem van Renaat Schotte geregeld te horen. Schotte combineert het leveren van commentaar met andere functies als man op de motor in de voorjaarsklassiekers, finishinterviewer in de Tour de France, verslaggever in het veld bij het veldrijden en bij het baanwielrennen.

Ook Karl Vannieuwkerke mag in deze lijst niet ontbreken. Hoewel hij de minste uren op de commentaartribune doorbrengt (dit jaar deed hij onder andere Parijs-Roubaix en Dwars door Vlaanderen) is hij onlosmakelijk verbonden aan het wielrennen als stem en gezicht van de voor- en nabeschouwing van de Vlaamse voorjaarskoersen en als presentator van de Tourtalkshow Vive le Vélo.

Christophe Vandegoor – foto: Cor Vos

Christophe Vandegoor is het makkelijkst te omschrijven als de Vlaamse Gio Lippens. Man van de radio en met regelmaat te horen en te zien op televisie bij zowel wegwielrennen, het baanwielrennen als in het veldrijden.

Ruben Van Gucht ontwikkelt zich als vaste stem van het vrouwenwielrennen. Al een aantal jaar voorziet hij onder andere de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen van commentaar. Dat doet hij ook voor de wat kleinere mannenkoersen op televisie. Van Gucht is ook presentator van wielertalkshow Extra Time Koers en in verschillende hoedanigheden (commentator of pitreporter) te horen en te zien bij het veldrijden.

Overig

Merijn Casteleyn (r) samen met Wout van Aert (l) – Cor Vos

In Vlaanderen is Merijn Casteleyn de wielerspecialist van televisiezender VTM. Hij voorziet commentaar bij enkele Italiaanse wielerkoersen en de veldritten van de Ethias Cross. Voor een aantal kleinere koersen kan de die hard wielerfan uitwijken naar een betaalzender als Ziggo Sport of naar online streams.

Bij Ziggo Sport begon Marc de Maar als analist naast ex-Eurosport-commentator en rennersmakelaar Martijn Berkhout. De Maar is inmiddels zelf gepromoveerd tot commentator bij de sportzender waar ze onder andere de CRO Race, Tour of Norway en de veldritten van de Superprestige uitzenden. De Maar is ook nog actief als commentator op de streams van de Holland Cup. De laatste genomineerde in deze categorie is Daan van den Berg. Hij was de voorganger van De Maar als commentator van de Holland Cup. Inmiddels is Van den Berg incidenteel te horen bij Eurosport en bij een aantal losse koersen zoals de Tacx Pro Classic. Ook is hij als freelancer verbonden aan Materiaalzone (WielerFlits) en de NOS.

Later deze week komt een Eindejaarslijstje waarin gestemd kan worden op de analisten, zoals Maarten Ducrot, José De Cauwer, Karsten Kroon en anderen.


Dit artikel delen:

103 Reacties

Secondant 3 december 2019 om 07:24

Mooi lijstje. Jammer dat Jose Been geen (TV)-commentator meer is. Die werd vorig jaar nog tweede in dit lijstje, zijnde het als een soort van antiheld. Ik moet zeggen dat ik vind dat Eurosport het dit jaar qua commentatoren uitstekend voor elkaar had. Enige verbeterpunt vond ik dat Sander Kleikers echt heel druk gebarend regelmatig nabeschouwingen deed. Ik luister liever dan dat ik hem zie, vooral omdat hij heel druk overkomt in beeld. Maar dat is muggenziften. Eurosport, dikke pluim naar jullie.

Thijs E 3 december 2019 om 07:27

Is er een aparte Hors Categorie voor Jose de Cauwer?

tvm 3 december 2019 om 18:05

Eens.
De Cauwer en Schotte.

Dan een tijd niets.

Kroon en Wuyts.
Dan al de rest.

RonnieG 3 december 2019 om 07:34

Een beetje raar dat de twee beste en aangenaamste commentatoren (Kroon en de Cauwer) onder de analisten geschaard worden.

Guushovd 3 december 2019 om 11:35

Het is een duidelijke rolverdeling hoor. De commentator regisseert het commentaar en de analist …. analyseert. Dat ze de rollen niet altijd even strikt zijn of overlappen is zo, maar Kroon en De Cauwer zijn duidelijk analisten. En inderdaad (vind ik ook) de meest aangename om naar te luisteren.

Olly 3 december 2019 om 08:42

Kroon

dikkechaap 3 december 2019 om 09:02

Opmerkelijk dat Wuyts zo wordt gewaardeerd. Als ik voor Sporza kies is dat vooral voor De Cauwer (of Van Nieuwkerke, maar dan vooral als talkshow host). Wuyts wordt met het jaar chauvistischer. Daarnaast lijkt hij ook steeds minder goed op de hoogte te zijn van jonge renners. Kortom, tijd voor vers bloed.

Massimo Bataille 3 december 2019 om 10:43

Ik ga akkoord dat ik ook liever De Cauwer heb dan Wuyts, maar aangezien je niet op Jose kunt stemmen pak ik dan bij uitbreiding Wuyts.

Wat hij zegt is inderdaad vervelender, maar die warmte in zijn stem is wel uniek van Wuyts

Apemantus 3 december 2019 om 12:51

Ik snap die fascinatie voor Wuyts niet. De man heeft een zeer prettige stem (zou een prima voorleesopa of stemacteur zijn), maar kraamt werkelijk de grootste onzin uit in abominabel en slordig Nederlands. Verkeerd woordgebruik, armzalige zinsopbouw en half zelfverzonnen gezegdes. De ene fout boven op de andere de hele uitzending door. Als je naar Wuyts luistert wordt je Nederlands er echt niet beter op. Pure verloedering van de taal. Let er maar eens nadrukkelijk op hoe slecht dat is. Holt zichzelf voorbij in de drang naar bloemrijk taalgebruik en in het elk klein detail te willen becommentariëren. En dan gaat het inhoudelijk vaak nergens over. De passie bij Wuyts is weliswaar groot, maar het inzicht is dikwijls geveinst. Dat ondervindt men des te duidelijker tijdens zijn commentaar bij de cross.

Het is voornamelijk eigen aan Wuyts, want Ik heb ook wel eens voetbal op de Belg gekeken, en dat was een heel stuk beter.

Emergo 3 december 2019 om 14:08

QApamantus Wat een gezeurpiedt.

Apemantus 3 december 2019 om 14:35

Het zou gezeur zijn wanneer het enige incidenten betrof, het euvel is echter structureel. Zo erg zelfs dat het bijna lachwekkend wordt. Maar puur inhoudelijk wordt Wuyts ook ruiterlijk overschat in mijn optiek.

Maikel Vennix 4 december 2019 om 11:04

Ik ben het helemaal eens met Apermantus. Ook voor mij zijn er betere en deskundigere commentatoren dan Wuyts. Als je hem bij het veldrijden bijna hoort “kl..rkomen” als Sanne Cant naar een 7e plaats fietst. Met haar geweldige techniek, blablabla. Het zou hem sieren als hij gewoon zou zeggen dat ze voor een wereldkampioenen ronduit als een natte dweil aan het rondrijden is, en dat het schandalig is voor een van de weinige dames die fullprof voltijds veldrijdster is.

Voor mij is hij te chauvinistisch. Te dramatisch. Ik ben echt Wuyts-moe. En het is niet altijd eenvoudig om alles rond te praten, maar hij is wat mij betreft over zijn houdbaarheidsdatum heen. Laat hem lekker (zoals Mart Smeets) de avondetappe presenteren. En geef anderen de ruimte voor het commentaar bij de wedstrijd.

vlaamse ardennen 13 december 2019 om 20:17

Wuyts hoort zichzelf wel graat praten en vergeet daardoor de koers is mijn indruk. Vind hem ook wel lomp tov José.

Peter Lippens 22 december 2019 om 06:37

Mee eens, erger me al jaren aan het gez… van Wuyts, mag voor mij naast José blijven zitten maar dan wel met een grote tutter (fopspeen) in zijn mond

Josephus Wortelboer 3 december 2019 om 09:28

Jose de Cauwer, elke keer weer een feest om naar te luisteren.

josemanuelfuente 3 december 2019 om 09:34

Wuyts, maar er zit duidelijk sleet op

Romāns Vainšteins 3 december 2019 om 09:34

Heb sinds vorig jaar de ES Player want geen TV en geen zin in allerlei vage T*f*sstreams. Daarom op NOS en ES aangewezen en niks van de rest gehoord. Het duo Vanbelleghem – Kroon heeft serieuze stappen gemaakt waarbij die laatste vermakelijk en de eerste totaal steriel is, een VB-fan zal ik nooit echt worden maar het werkt wel, ik vind dus dat hij wel wat meer stemmen mag krijgen onderhand.

Guushovd 3 december 2019 om 11:38

Ik vind Kroon aangenaam, maar ook een beetje lui. Ik vind hem niet altijd kundig. José de Cauwer weet alles en heeft overal verstand van. Of het nu renners, tactiek, de situatie in de koers, techniek, organisatie, of aanverwante zaken gaat. Hij zorgt dat zijn kennis goed en up to date is.

toke 3 december 2019 om 09:57

De Cauwer is met voorsprong de beste….Van Herbert Dijkstra krijg ik braaknijgingen….Van Ducrot moet ik kokhalzen…..En Smeets was vroeger nog erger als die 2…..gelukkig hebben we de belze tv.

heuvelcolombia 3 december 2019 om 14:22

Dank voor deze structurele bijdrage

Pizzi 3 december 2019 om 10:01

De Cauwer hoort natuurlijk ook in deze ‘categorie’. En nogal bovenaan ook.

The98Joker 3 december 2019 om 10:01

In ieder geval niet Dijkstra en/of Ducrot. Niet normaal hoeveel fouten die 2 maken. Tenenkrommend.

De belgen altijd +1 en Traksel vind ik ook wel fijn.

Markjow 3 december 2019 om 10:27

Ik luister altijd graag naar de Cauwer, vind het sowieso bij Sporza prettig wielrennen kijken. Maar dit jaar heb ik me ook prima vermaakt met het duo Jeroen Vanbelleghem/Kartsten Kroon. Laatst genoemde had van mij ook in de poll gemogen.

Cyclinglife 3 december 2019 om 10:28

logischer zou zijn als je naar duo’s kijkt ipv individu, want de meeste zijn vaste koppels, die samen de dynamiek maken in het commentaar.
En komt er ook een verkiezing voor slechtste wielercommentator van het jaar?

A.M.M. Jonkers 3 december 2019 om 10:57

Dan staat het duo Dom & Dommer (Dijkstra & Ducrot) steevast op de 1e plaats………

Elvs 3 december 2019 om 10:30

Vind zelf Karsten Kroon erg prettig om naar de luisteren, verveelt nooit wat mij betreft. Jammer dat hij er niet bij staat.

Maxim Horssels 3 december 2019 om 10:46

Die staat in de lijst van beste analisten. Verschijnt morgen.

Cyclinglife 3 december 2019 om 11:53

@maxim kan je uitleggen waar wielerflits de lijn trekt tussen wielercommentator en analist? Want een wielercommentator doet tijdens de wedstrijd toch niet anders dan analyseren van de beelden, hier zijn mening over geven, en aanvullende informatie verschaffen, met waar ruimte een verbredend verhaal uit de wielrennerij. Een analist die op tv of radio te horen is, doet volgens mij hetzelfde, tijdens de wedstrijd de beelden analyseren en hierop zijn mening geven etc…

Apemantus 3 december 2019 om 13:08

Heel leuk al die verhalen over dieren, maar het gaat snel vervelen als hij er wat de koers betreft steeds naast zit. Amstel Gold Race en het WK schieten me te binnen. Zit steevast te slapen of zit er gewoon helemaal naast.

toiletduck 3 december 2019 om 10:30

José de Cauwer en Maarten Ducrot zorgen er hoogstpersoonlijk voor dat ik NOS en Sporza waar mogelijk oversla. Ik kan dus eigenlijk niet echt eerlijk oordelen over Wuyts en Dijkstra. Bij Eurosport zijn de analisten juist een enorme toegevoegde waarde, waardoor ik daar altijd graag naar luister. Jammer van de reclame maar die neem ik dan maar voor lief. Extra pluspunt voor Eurosport is dat ze zo ontzettend veel uitzenden en dat je via de Player alles terug kunt kijken wanneer je wil.

Boomie1 3 december 2019 om 16:26

Haha ik geloof dat je zowat de enige bent die naar Eurosport kan luisteren!

robhert 4 december 2019 om 02:57

Nee hoor. Prima te doen nu Jose Been weg is.

Maikel Vennix 4 december 2019 om 11:08

kunt zeggen van Jose Been wat je wilt. Maar ze was qua feitenkennis en qua herkennen van renners altijd heel goed op de hoogte (misschien wel het beste van allemaal…)

Elfring 3 december 2019 om 10:51

Voor mij Vanbelleghem / kroon. Of als kroon er niet is dan Traksel.
Altijd mooi aan het einde van een etappe dat die Vanbelleghem helemaal begint te flippen als het spannend is. Alle andere bij Eurosport vind ik niks.
Sporza paar keer gekeken maar er zit totaal geen sfeer in vind ik.
NOS alleen goed omdat er geen reclame is. Maar die gasten zijn triest. Vooral als er een Nederlander in beeld komt. 100 keer zijn naam roepen en gelijk zeggen dat die zo goed is.

Glorious 3 december 2019 om 11:01

Door Maarten Ducoix kijk ik alleen de NOS als het echt nergens anders te zien is.
Wat een simpele domme man is dat, vreselijk.

Lang leve de Belg!!

sooike 3 december 2019 om 11:11

Ben je alleen commentator als je ervoor het gestudeerd of zo? Of in vaste dienst bent van een zendgemachtigde. Decauwer is veel meer dan een analist en zelfs veruit de beste commentator. Vreemd dat WF trouwens dit onderscheid maakt. Krijgen jullie anders te weinig eindejaarslijstjes? Het duo Wuyts/Decauwer voert het klassement met grote voorsprong aan, waarbij Wuyts vooral punten scoort dankzij Decauwer! De Eurosport-jongens blijven nog een beetje in de buurt, maar alle NOS-“coryphëen” verdienen niet eens een plaats in dit lijstje ! Ze weten nog minder van wielrennen dan mijn schoonmoeder en die weet al van niks !

Emergo 3 december 2019 om 14:10

Punten scoren dankzij de Cauwer. Tja.

Boomie1 3 december 2019 om 16:28

Dankzij de Cauwer hoor je nog iets over andere nationaliteiten dan Belgen/Vlamingen. Wuyts is een kundig man, maar o-zo nationalistisch:

Jarenlang was het Boonen Boonen Boonen en Nijs Nijs Nijs
Nu is het van Van Avermaet Van Avermaet Van Avermaet en Van Aert Van Aert Van Aert

Pizzi 3 december 2019 om 20:20

Je vergeet Evenepoel.

Groningen 3 december 2019 om 11:17

Dit lijstje is ieder jaar weer hetzelfde, net als de reacties overigens. Woon zelf al een paar jaar in Duitsland (waar het commentaar op de duitse eurosport er de laatste jaren duidelijk op vooruit gegaan is), maar De Cauwer is de enige die ik wel eens mis.

Jasper11 3 december 2019 om 11:23

Jeroen Vanbelleghem mag van mij alle koersen van commentaar voorzien. Eigenlijk heeft hij alles in zich. Een prettige stem die na 5 uur koers niet irritant wordt, hij heeft een bijzonder hoog kennisniveau, heeft humor maar is ook bloedserieus, hij weet wanneer hij commentaar moet geven maar vooral ook wanneer hij even niets moet zeggen. Ondanks zijn jonge leeftijd gaat hij een hele grote worden; daar is hij hard naar op weg.

Ik stoor mij er toch wel aan dat het gros stemt op Michel Wuyts, want wat geeft deze man nog voor toegevoegde waarde? Zijn negativiteit en chauvinisme zijn nemen alleen maar toe. Kennelijk vinden we het moeilijk om door te selecteren, want bij de NOS gebeurd dat ook maar mondjesmaat. Tijd voor meer frisse wind.

erikvoncken 3 december 2019 om 11:29

Waarom De Cauwer hier niet bij staat is mij een raadsel. Die wint namelijk afgetekend. De rest staat niet op de foto.

rahimns 3 december 2019 om 11:39

Omdat ze die als analist zien en dat is een aparte categorie

erikvoncken 3 december 2019 om 12:19

@rahimns Dat had ik begrepen ja. En toch vind ik dat onderscheid schimmig. Bij de nos hebben ze die rolverdeling namelijk ook in gedachten denk ik, met Dijkstra en Ducrot. Maar daar wordt dat onderscheid niet gemaakt. En bij Eurosport heb je allerlei verschillende rollen. Kan je die Kleikers een commentator noemen bijvoorbeeld? Dan maar allemaal op de grote hoop wat mij betreft.

Boomie1 3 december 2019 om 16:29

Ik volg je Erik. Wat mij betreft is Jose de Cauwer net zoveel commentator als Wuyts.
Alsmede Paul Hereygers in de cross.

De aankondiging is standaard: Commentaar krijgt van Michel Wuyts en Jose de Cauwer/Paul Hereygers.

rahimns 3 december 2019 om 16:56

De analist is gewoon vaak de ervaringsdeskundige… in dit geval dus mannen als Kroon, Wuyts en Ducrot. Op zich geen vreemde gedachte toch. Van mij mogen ze bij WF het ook wel op 1 hoop gooien maar blijkbaar vinden ze het leuker om daar 2 categorieën van te maken. Ik maak me daar verder niet druk om. Kleikers is geen analist.. dat vind ik wel echt een commentator.

Covadonga 3 december 2019 om 20:23

@boomie
Precies dat. Onderscheid maken doet alleen wf.

assen 3 december 2019 om 11:53

Jose de Cauwer en Kroon

koetje 3 december 2019 om 12:05

die Kleikers was wel echt zo slecht, had echt geen idee hoe hij renners moest aanspreken zo vlak over de finish. samen met Traksel was het een soort buurman en buurman

Wheely 3 december 2019 om 12:16

Traksel en Kroon hebben bij ES toch een vergelijkbare rol? Waarom die in een aparte categorie? Zijn beiden als ex-renners oorspronkelijk sidekick/analist, echter weten de koers prima te verslaan en van commentaar te voorzien.

Jean Dumas 4 december 2019 om 01:49

+1.

ThomasVoeckler 3 december 2019 om 12:29

Waar is de poll?

Wheely 3 december 2019 om 12:34

Nieuw tv format?

“Wie wint de poll?” Vind ik beter.

Headlines

Materiaalzone

Populair