Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 3 december 2019 om 20:00

Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de populairste wielercommentator.

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator. Ze zijn er van start tot finish bij om te vertellen waar je naar zit te kijken én wat je moet weten van wat je niet ziet. In deze editie van de Eindejaarslijstjes staat centraal wie de populairste Nederlandstalige wielercommentator is.

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandstalige wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan voor kleinere koersen soms uitwijken naar betaalzenders (Ziggo), regionale omroepen of livestreams.

NOS

Bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zitten Herbert Dijkstra en analist Maarten Ducrot nog stevig op hun troon tijdens de Tour de France. Het duo is al jarenlang een vaste waarde tijdens de drieweekse door Frankrijk. Wanneer het koersverloop het toelaat, neemt Dijkstra uitgebreid de tijd om de geschiedenis van de streek te bespreken. Het ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt.

Herbert Dijkstra – foto: Cor Vos

Dijkstra had dit jaar de eer om samen met zijn vaste collega het commentaar te verzorgen bij de historische overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. In de winter is de Drent echter het vaakst te horen op NPO 1, zij het als commentator van het schaatsen.

Wanneer Dijkstra bij de NOS niet achter de microfoon zit, is de kans groot dat Joris van den Berg aan het woord is. In het verleden leverde hij al het commentaar bij de overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar was hij onder andere te horen tijdens de BinckBank Tour en het EK wielrennen in Alkmaar. Hij is ook al jarenlang de stem van de etappesamenvattingen van het Tourjournaal, en commentator van de schaatsdiscipline Shorttrack.

De derde genomineerde bij de NOS in deze lijst is Gio Lippens. Hij is dé stem van Radio Tour de France, maar maakt steeds vaker uitstapjes naar de televisie. Zo was hij al de begeleidende stem bij het veldrijden en de hoofdcommentator tijdens het NK wielrennen in Ede.

Eurosport

Van grote tot kleine koersen, de meeste uren live wielrennen zijn te zien op Eurosport. De zender noemt zichzelf ook de Home of Cycling. Nagenoeg alle belangrijke wielerkoersen zijn op de sportzender te zien. Wie de Giro d’Italia wil kijken, kan zelfs niet om de zender heen aangezien zij exclusief de uitzendrechten bezitten in Nederland en België.

Sander Kleikers – foto: Cor Vos

Desalniettemin is er regelmatig kritiek op de zender vanwege de vele reclame-onderbrekingen, die soms op cruciale momenten in de finale worden ingestart. De drie commentatoren die je het vaakst hoort bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, Bobbie Traksel en Jan Hermsen.

Een nieuwe vaste waarde bij de sportzender is Sander Kleikers. De Limburger, die jarenlang verbonden was aan de regionale zender L1, is bij Eurosport ook het gezicht van hun eigen wielertalkshow. José Been, de nummer twee in de verkiezing van vorig jaar, is vertrokken bij de sportzender. Zij verzorgt alleen nog wielercommentaar voor buitenlandse opdrachtgevers in het Engels.

VRT

Michel Wuyts – foto: Cor Vos

Bij Sporza vormen Michel Wuyts en analist José De Cauwer een bijna iconisch duo. In de lijst van populairste commentator en beste analist prijken zij al enkele jaren onbedreigd aan de top. Naast Wuyts is ook de stem van Renaat Schotte geregeld te horen. Schotte combineert het leveren van commentaar met andere functies als man op de motor in de voorjaarsklassiekers, finishinterviewer in de Tour de France, verslaggever in het veld bij het veldrijden en bij het baanwielrennen.

Ook Karl Vannieuwkerke mag in deze lijst niet ontbreken. Hoewel hij de minste uren op de commentaartribune doorbrengt (dit jaar deed hij onder andere Parijs-Roubaix en Dwars door Vlaanderen) is hij onlosmakelijk verbonden aan het wielrennen als stem en gezicht van de voor- en nabeschouwing van de Vlaamse voorjaarskoersen en als presentator van de Tourtalkshow Vive le Vélo.

Christophe Vandegoor – foto: Cor Vos

Christophe Vandegoor is het makkelijkst te omschrijven als de Vlaamse Gio Lippens. Man van de radio en met regelmaat te horen en te zien op televisie bij zowel wegwielrennen, het baanwielrennen als in het veldrijden.

Ruben Van Gucht ontwikkelt zich als vaste stem van het vrouwenwielrennen. Al een aantal jaar voorziet hij onder andere de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen van commentaar. Dat doet hij ook voor de wat kleinere mannenkoersen op televisie. Van Gucht is ook presentator van wielertalkshow Extra Time Koers en in verschillende hoedanigheden (commentator of pitreporter) te horen en te zien bij het veldrijden.

Overig

Merijn Casteleyn (r) samen met Wout van Aert (l) – Cor Vos

In Vlaanderen is Merijn Casteleyn de wielerspecialist van televisiezender VTM. Hij voorziet commentaar bij enkele Italiaanse wielerkoersen en de veldritten van de Ethias Cross. Voor een aantal kleinere koersen kan de die hard wielerfan uitwijken naar een betaalzender als Ziggo Sport of naar online streams.

Bij Ziggo Sport begon Marc de Maar als analist naast ex-Eurosport-commentator en rennersmakelaar Martijn Berkhout. De Maar is inmiddels zelf gepromoveerd tot commentator bij de sportzender waar ze onder andere de CRO Race, Tour of Norway en de veldritten van de Superprestige uitzenden. De Maar is ook nog actief als commentator op de streams van de Holland Cup. De laatste genomineerde in deze categorie is Daan van den Berg. Hij was de voorganger van De Maar als commentator van de Holland Cup. Inmiddels is Van den Berg incidenteel te horen bij Eurosport en bij een aantal losse koersen zoals de Tacx Pro Classic. Ook is hij als freelancer verbonden aan Materiaalzone (WielerFlits) en de NOS.

Later deze week komt een Eindejaarslijstje waarin gestemd kan worden op de analisten, zoals Maarten Ducrot, José De Cauwer, Karsten Kroon en anderen.


RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
3 december 2019 12:53
Karsten moet toch echt in dit lijstje staan....
3 december 2019 13:02
Bobbie Traksel staat gewoon zesde en boven Herbert Dijkstra in deze poll..... Als ik naar één commentator niet kan luisteren, dan is het wel Bobbie Traksel. Jeroen Vanbelleghem wordt vaak ondergewardeerd maar staat hier gelukkig nog boven Traksel.
3 december 2019 13:11
Persoonlijk vind ik het onderscheid tussen commentator en analist nogal kunstmatig. Kun je de commentator niet juist zien als analist? In het nieuws heb je het onderscheid tussen de verslaggever in het veld en de commentator die in de studio duiding geeft (analyse, commentaar). Dus dan is Wuijts de verslaggever en De Cauwer de commentator, maar beide vermengen die rollen dan ook weer. Wuijts (wel te chauvinistisch geworden) en De Cauwer (hors categorie) blijven bovenaan staan, maar Van Bellegem (een echte verslaggever) en Kroon (achtergronden; ezeltjes!) zijn sterk verbeterd. Ducrot bereikte een dieptepunt met zijn pleidooi om door te rijden tijdens de Tour, terwijl niet meer te rijden was.
3 december 2019 13:16
Renaat Schotte heeft trouwens hele slechte humor. Bizar slechte humor. Meer een type voor het Jeugdjournaal ook.
3 december 2019 13:17
Jose de Cauwer steekt boven alles uit. Daar dankt ook Wuyts voor een goot deel zijn populariteit aan. Als Sporza er niet is, dan is Karsten Kroon ook niet verkeerd om naar te luisteren.
Echt verschrikkelijk is het bij de NOS met Dijksta en Ducrot en tegenwoordig nog irritanter ene Joris van den Berg, die geen verstand van wielersport heeft , maar in de nabeschouwing achteraf probeert live verslag te geven, dat klinkt als een diskjockey, die probeert een beetje popi jopi te spelen, dat is helemaal niet om aan te horen. Doe het dan in de nabeschouwing als bij Sporza gebeurt of Gio Lippens bij de NOS de samenvattingen becommentarieert. Ik zou zeggen, direct kappen met die Joris DJ.
    3 december 2019 13:50
    Volledig eens met je analyse over Joris van den Berg!
    3 december 2019 14:35
    Haha ja. Daar komt me inderdaad toch een partij onzin uit. Schandalig eigenlijk gewoon
3 december 2019 13:34
Wuyts is eht niet om aan te horen met zijn zelfingenomen toontje, haal Jose van zijn schoot af en hij is binnen het jaar weer schoolmeester...
3 december 2019 13:43
Herbert Dijkstra is altijd blij waneer het 14 jullie is.....Dan kan hij tijdens de uitzending ongveer 100 keer zeggen dat het quatorze juilliet is.
Ik verwacht dat Ducrot en Dijkstra ontslag nemen na het zien van de uitslag van deze poll.
3 december 2019 13:48
Vreemd die verdeling tussen commentatoren en analisten, ik zie Kroon en De Cauwer toch echt als commentatoren en daar had ik hier graag op gestemd. Meer commentator ook dan Kleikers en Vannieuwkerke, wat toch meer presentatoren zijn. En is Traksel dan ook niet meer analist dan commentator? Waar ligt die scheiding dan?
3 december 2019 14:33
Typisch dat in de poll gevraagd wordt naar de populairste ipv de beste. Maar goed: van bovenstaand rijtje vind ik Wuyts - mede vanwege zijn soms bloemrijk taalgebruik - toch wel het best te pruimen.
    3 december 2019 14:39
    Ga toch weg. Die man krijgt geen fatsoenlijke Nederlandse zin uit zijn strot. Dat gekunsteld taalgebruik van 'm lijkt helemaal nergens op.
3 december 2019 14:39
Traksel en De Cauwer als duo. Ze zijn,voor mij, individueel de besten.
3 december 2019 15:02
Vergeleken met Joris van den Berg zijn het allemaal toppers! Wat een verschrikking is die man.
3 december 2019 15:03
Traksel de beste? Die man heeft een vocabulaire van 50 woorden en kan geen enkele naam goed uitspreken. De enige die nóg erger is om naar te luisteren dan Ducrot en Dijkstra.
3 december 2019 15:05
Merijn Casteleyn ook erg onderschat, flink gegroeid in zijn commentaarstijl.
3 december 2019 15:19
Ik stem niet, want ik mis Karsten Kroon. Waarom noemen jullie hem analist en Traksel of Ducrot niet?
3 december 2019 15:54
De reacties lezend, lijkt het erop dat de meerderheid (mezelf incluis) graag ook De Cauwer en Kroon ertussen ziet staan. Ik vind de scheiding ook zeer kunstmatig en de keuzes vrij willekeurig.

Vooral "Ook Karl Vannieuwkerke mag in deze lijst niet ontbreken" en vervolgens als reden aangeven dat hij de stem en gezicht is van de voor- en nabeschouwing van de Vlaamse voorjaarskoersen en presentator is van de Tourtalkshow Vive le Vélo, geeft eerder aan dat hij juist niet in deze lijst hoort.

@redactie, misschien aanpassen?
3 december 2019 16:05
De Cauwer staat op eenzame hoogte. Logisch dat hij niet in deze poll staat want de rest mag zijn veters nog niet eens strikken en een poll waarin iedereen, nouja op één na want las hier ergens één negatief bericht over José van een waarschijnlijk verward persoon, is geen poll.

Wuyts is walgelijk, de man wordt met het jaar chauvinistischer en begint ook steeds vaker de plank mis te slaan. Daarbij is het vreselijk hinderlijk hoe hij keer op keer José onderbreekt/afkapt middenin een verhaal omdat bijvoorbeeld van Aert ofzo door het beeld schiet.
Renaat heeft mijn stem gekregen, vooral in combinatie met de Cauwer levert dit echt een gouden duo. Op de een of andere manier hebben die twee een heerlijke chemie waardoor er lekker veel humor tussen het commentaar door komt. Verder is Renaat prima van alles op de hoogte én itt Wuyts laat hij de Cauwer wel uitpraten en stelt vervolgens ook nog eens zinnige vragen na aanleiding van analyse/verhaal van José.

En dan Eurosport... nou nou nou nou. Moet toch zeggen dat ik de werken van van Belleghem wel steeds meer begin te waarderen. Vormt een prima koppel met Kroon en heb me echt prima vermaakt tijdens de Giro met hen. Heerlijk soms de wisselwerking tussen die twee, hard tegen onzacht met de wat nonchalante Kroon met zijn grapjes en opmerkingen en de bloedserieuze Jeroen die het toch altijd wel goed opvat.

NOS kan ik kort over zijn. Hepie en Hepie met hun gezwam vermijd ik steevast. Joris van de Bergh is een act.
3 december 2019 16:37
Dijkstra gaat over schaatsen praten als het 35 graden is. Op het N.K op de weg dit jaar. Het moet en zal over schaatsen gaan want dat zijn pas sportmensen.
3 december 2019 17:22
Van Babbelgem op 8 procent van de stemmen. Ik laat het even op mij inwerken.



Begrijpen doe ik het niet. Een vreselijk stemgeluid en een chauvinist pur sang.
3 december 2019 17:35
@ redactie
Ik heb al deze reacties gelezen en ze komen in grote lijnen overeen. Ik mis de reactie van de redactie van WF, die toch wordt bekritiseerd vanwege de twee lijstjes en de merkwaardige scheiding tussen commentators en analisten. Wordt het geen tijd voor een nadere toelichting, want normaal reageren jullie snel als mensen met lange teentjes, als er ook maar enig kritisch woord aan jullie adres wordt geschreven. Leg al deze mensen nu eens uit waarom is gekozen voor twee lijstjes en dat absurd aandoende onderscheid tussen analisten en commentatoren. Wachtend op uw reactie, met vriendelijke groeten vanuit Brabant !
3 december 2019 18:05
Precies wat Kosmonaut zegt.
3 december 2019 18:23
Het onderscheid is onzin omdat je als kijker/luisteraar niet direct een onderscheid hoort. Maak het gewoon allemaal commentatoren.

Maar het zijn de jaarlijks terugkerende komkommertijdlijstjes, dit. Wat de mening vorig jaar was is het nu weer. Herkauwde armoede.
3 december 2019 18:24
wielerflits op zijn slechts deze poll !
3 december 2019 18:34
Dat Herbert Dijkstra hier nog stemmen trekt. die man is een lopend cliche'woordenboek. Kan zich beter bij schaatsen houden in mijn beleving. De Cauwer is de beste analist in combinatie met Renaat Schotte en ik vind Van Bellegem bij Europsort het ook goed doen in combinatie met Karsten Kroon.
3 december 2019 18:50
Het is in iedergeval duidelijk wie er niet winnen:Dijkstra en Ducrot.
Dus NOS doe hier iets mee!
    3 december 2019 19:03
    Volgen mij zijn in er de loop de jaren al hele petities naar de NOS gestuurd om aan vervangers te denken. (o.a. wielerprikbord etc.). Maar het duo zal wel goed in de NOS-'sekte'liggen. Elke TdF hebben ze toch wel een aardig aantal kijkers omdat veel ,met name oude, mensen het aanzetten, desnoods als achtergrond.
    De belgen doen dat toch al vele jaren stukken beter met Schotte en de Cauwer, qua commentaar, die hebben dan ook menig Hollandse kijkers.
    3 december 2019 20:44
    Het punt is gewoon dat wielerfreaks maar een heel klein gedeelte van het totaalaantal behelst, de incidentele kijker vindt D&D prima gasten.
3 december 2019 19:29
Waar kan ik stemmen /de resultaten zien?

Reacties zijn gesloten.