Eindejaarslijstjes: De mooiste zege van Tadej Pogacar van 2021

Eindejaarslijstjes: De mooiste zege van Tadej Pogacar van 2021

foto: Cor Vos

donderdag 23 december 2021 om 19:00
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2021? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: De mooiste zege van Tadej Pogačar.

Wil je de tussenstand of uitslag van de Eindejaarslijstjes-poll bekijken? Check dan elke dag de Instagram Stories van @WielerFlits!


flag-it Tirreno-Adriatico – Etappe 4

foto: Cor Vos

Dat Tadej Pogačar er in 2021 zou staan, werd al vroeg duidelijk. In de UAE Tour toonde de Sloveen zich al dominant, waarna hij als topfavoriet van start ging in de Tirreno-Adriatico. In de Italiaanse rittenkoers toonde hij op Prati di Tivo in de vierde etappe nog maar eens zijn dominantie door bij iedereen weg te rijden.

Vanaf de voet van de 14,2 kilometer lange slotklim werd duidelijk dat het menens was bij Pogačar. Als hij de eindzege wilde grijpen, moest hij namelijk ruimschoots wegrijden bij de sterk rijdende Wout van Aert. Bij alle aanvallen in de openingsfase zat hij probleemloos mee, terwijl hij zelf ondertussen ook al wat speldenprikjes had uitgedeeld. Van Aert hield echter nog stand.

Anders was dat toen de renner van UAE Emirates op 5,5 kilometer van de meet aan zijn beslissende aanval begon. Niemand was in staat om de ontketende Pogačar nog te volgen. Van Aert zag zijn concurrent en de eindzege zo uit zicht geraken, maar reed nog stug door. Met een ruime voorsprong op zijn tegenstanders kwam de Sloveen uiteindelijk over de meet. Alleen Simon Yates (op zes seconden) bleef nog in de buurt, maar of hij echt aan de zege dacht?

Lees hier het verslag


flag-be Luik-Bastenaken-Luik

Pogacar juicht in Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Luik-Bastenaken-Luik is de eerste monumentale zege voor Pogi. Nadat de Sloveen er in 2020 al dichtbij was achter Primož Roglič en Marc Hirschi, mocht Pogačar LBL in 2021 op zijn palmares bijschrijven na een fraaie finale. Die finale begon met een aanval van Davide Formolo op de Roche-aux-Faucons, die door Richard Carapaz werd gepareerd.

Pogačar was tot die tijd nog redelijk onzichtbaar gebleven, maar toen Michael Woods versnelde wist hij dat het tijd was om mee te zijn. Met David Gaudu, Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe kwamen zij vervolgens over de top, om hun voorsprong tot de meet vast te houden.

Een sprint zou uiteindelijk de winnaar uitwijzen. Alhoewel Woods het in de finale nog tevergeefs zou proberen met een alles-of-nietsaanval. Pogačar leek in de sprint niet over de beste papieren beschikken, omdat hij in vijfde positie zat toen Valverde op 250 meter van de streep aanging. Als je echter zo sterk bent als Pogačar, dan maakt dat niet uit – hij won.

Lees hier het verslag


flag-fr Tour de France – Etappe 5

Op weg naar een nieuwe tijdritzege – foto: Cor Vos

De zege van Tadej Pogačar in de vijfde etappe van de Tour de France kan gezien worden als een bevestiging van zijn tijdritkwaliteiten. Een jaar nadat hij de eindzege in de Tour de France greep door op La Planche des Belles Filles vriend en vijand te verbazen, verpulverde hij in Laval opnieuw zijn tegenstanders.

In een vlakke tijdrit van 27,2 kilometer bleef hij hardrijders als Stefan Küng (op 19 seconden), Jonas Vingegaard (op 27 seconden) en Wout van (op 30 seconden) ruim voor. Maar misschien nog wel belangrijker: grote concurrenten werden wederom op een of meer minuten gereden. Dat Pogačar ook dit jaar weer de te kloppen man zou zijn, was toen wel duidelijk.

Lees hier het verslag


flag-fr Tour de France – Etappe 17

Pogacar wint op de Col du Portet – foto: Cor Vos

De Tour de France was eigenlijk al lang en breed beslist toen de Franse wielerwedstrijd aan de laatste bergetappes begon. Tadej Pogačar was op een lastig momentje op de Mont Ventoux na onfeilbaar gebleven. Saaie etappes (op het gebied van strijd om de eindzege) naar de Col du Portet en Luz Ardiden lagen in het verschiet, maar Pogačar besloot eigenhandig om er toch nog een spektakelstuk van te maken door nog maar eens ten aanval te trekken.

Op acht kilometer van de meet vond de Sloveen al dat het tijd was om aan te vallen. Jonas Vingegaard, Richard Carapaz en Rigoberto Uran konden volgen, maar van harte ging het niet. Sterker nog, Uran wapperde er snel weer af, Carapaz leek tot de laatste kilometer op lossen te staan. De geniepige Ecuadoraan probeerde het daarna nog, maar daar was Pogačar niet van gediend. Met een laatste versnelling schudde hij alsnog iedereen van zich af – zijn eerste ritzege ooit in de gele trui.

Lees hier het verslag


flag-fr Tour de France – Etappe 18

Ook de beste in Luz-Ardiden – foto: Cor Vos

In de laatste bergrit naar Luz-Ardiden was het weer Tadej Pogačar die de knuppel in het hoenderhok gooide, terwijl hij in het algemeen klassement al meer dan vijf minuten voorstond op Jonas Vingegaard en Richard Carapaz. Het script leek op die van een dag daarvoor, behalve dat Enric Mas en Sepp Kuss deze keer konden aanhaken.

De Amerikaan reed nog even op kop als lead-out voor Vingegaard, omdat Jumbo-Visma graag had gezien dat hun Deense goudhaantje nog een ritzege zou meegraaien. Pogačar ging echter niet mee in dat verhaal. Ook in de laatste bergrit zou hij geen cadeautjes uitdelen.

Na een aanval van Mas klapte de Sloveen over iedereen heen, om zo zijn hattrick in de Tour de France te voltooien en zijn eindzege zo goed als veilig te stellen. Al vond Pogačar na afloop zelf van niet: “Mijn eindzege is pas voor vijftig procent binnen.”

Lees hier het verslag


flag-it Ronde van Lombardije

Ook in Lombardije was de Sloveen de beste – foto: Cor Vos

Tadej Pogačar voegde zich met zijn zege in de Ronde van Lombardije in een rijtje met Fausto Coppi en Eddy Merckx. Alleen deze renners slaagden er ooit in om twee monumenten en een grote ronde in hetzelfde seizoen te winnen. Na zijn zeges in Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France schoot hij ook in Lombardije overtuigend raak.

De voorbereiding van de Sloveen op Il Lombardia verliep echter alles behalve vlekkeloos. Na zijn zege in de Tour de France had Pogačar niet meer kunnen overtuigen en des te verrassender was het dat de UAE-renner op de Passo di Ganda alle mannen, die in de weken daarvoor wel bewezen hadden in topvorm te verkeren, besloot achter te laten. Primož Roglič, Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe: allemaal hadden ze geen antwoord.

In de afdaling kon alleen Fausto Masnada nog terugkeren. Spannend werd het echter niet. In de straten van Bergamo bleek de Italiaan voer voor de haaien te zijn.

Lees hier het verslag


Stem hier op jouw favoriet!

Dit artikel delen:

36 Reacties

FDJ 23 december 2021 om 07:13

Eigenlijk was zijn mooiste staaltje die Alpenrit waar hij iedereen op een hoopje reed, maar die won hij niet. Was dat niet de etappe die door een Bahreinrenner werd gewonnen?

Secondant 23 december 2021 om 07:57

Inderdaad, FDJ. Rit 7 of 8 naar Le Grand Bornard in de stromende regen. Pogacar werd volgens mij 4e of 5e, Teuns won de rit. Alle andere favorieten verloren minuten. Yates twee minuten. Mas, Vingegaard, Kelderman etc. ruim 3 minuten.
Abosluut zijn mooiste staaltje de afgelopen Tour.

Kopinkas 23 december 2021 om 10:20

Juist! Misschien moeten we pleiten voor een alternatieve rubriek ‘Het mooiste staaltje van … in 2021’ Bij MVDP en WVA zou dat ook al een ander lijstje opleveren…

Dikke Man 23 december 2021 om 07:47

Urska Zigart

LaDoyenne 23 december 2021 om 09:07

Ronde van Lombardije. Dat was nipt. Heel nipt. Indien Evenepoel niet "5 minuten slechte benen" zou hebben gehad, dan zou Pogacar immers niet 3 minuten voor Evenepoel, maar 2 minuten achter winnaar Evenepoel zijn aangekomen. Pure Evenepoel-logica.

Dantiest 23 december 2021 om 13:28

Het is heerlijk te weten dat jij iedere dag met irritatie aan dat ventje denkt.

LaDoyenne 23 december 2021 om 19:22

@Dantiest

Met irritatie? Integendeel.

Marik 23 december 2021 om 09:17

Met dit lijstje haalt WF haar gelijk wat betreft het lijstje van Evenepoel. Op dit tijdstip gisteren waren al significant meer reacties geplaatst dan onder het lijstje van Pogacar.
Evenepoel spreekt tot de verbeelding, zowel onder zijn voor- als tegenstanders.

Lalsacien 23 december 2021 om 10:02

Over Pogacar zijn meer mensen het eens.

Kopinkas 23 december 2021 om 10:23

De helft van de reacties bij Evenepoel ging erover of Evenepoel überhaupt zo’n lijstje op Wielerflits verdiende. Het aantal reacties zegt in deze niets over de noodzaak van een item, maar WF spint er wel garen bij natuurlijk, want dat de forumleden over elkaar heen gingen tuimelen wist WF verduiveld goed.

Wheely 23 december 2021 om 09:25

De mooiste zege: eindklassement Tour natuurlijk.

josi 23 december 2021 om 09:33

Inderdaad, dat was ook mijn eerste gedachte.

Bontempi 23 december 2021 om 10:13

Win je de Tour, komt het niet eens in je lijstje van mooiste overwinningen 2021. Merkwaardig.

Turtlehead 24 december 2021 om 11:14

Ja, heel raar. Maar de gemiste Giro-zege van Remco stond natuurlijk óók niet in zíjn lijstje…. :)

Michelangelo 24 december 2021 om 11:27

Turtlehead die hier heel professioneel het gras voor de voeten van LaDoyenne wegmaait….

Tuubke 24 december 2021 om 11:39

Waarom mogen we hier niet op eindklassementen stemmen en bij Roglic wel?

Romāns Vainšteins 23 december 2021 om 09:38

Deze lijstjes zijn leuk dit jaar want zoals MvdP en WvA hun grootste doelen misten heeft Pogi het tot tweemaal toe op het nippertje nagelaten zijn fraaiste zege te boeken. Ik doel hiermee uiteraard op zijn terminator raids in TA en Tour waar de rest de rol van achtergrondstipjes en een klokje bovenin het scherm vervulden, zonde dat hij ze niet helemaal afmaakte en ik vermoed snuggere opzet vanuit hemzelf en teamleiding in deze. In de overlevering zie je natuurlijk zijn killer kop met plukje haar uit de helm stekend eerder terug dan de zwoegers die vanuit hun toegift als eerste de meet overkwamen.

Wat zeges betreft zou ik Luik aanduiden waar hij na met de toppoeffers weggereden te zijn ze er op inhoud uit spurtte. Die vond ik persoonlijk mooier en spannender dan de touretappe zeges of de ronde van Lombardije waarbij van tevoren het genoegzaam aannemelijk was dat Masnada het niet redden ging.

Alfons Haavers 23 december 2021 om 09:57

Haha dat snel naderende wapperende plukje. Een hele winter nachtmerries waarin ze angstig achter zich kijken en enkel dat lieflijke plukje zien komen afgestormd om dan badend in het zweet wakker te worden.

En dan Roxanne: Het was maar een droom Matje, het was maar een droom.

Gunther Leonhardt 23 december 2021 om 09:41

Als hij niet gelieerd zou zijn met Gianetti, zou ik enthousiast zijn.

Aart van Woud 23 december 2021 om 10:12

Dat gevoel heb ik ook nog steeds.

Panache 23 december 2021 om 11:55

Dat is natuurlijk ook de allergrootste overwinning van Pogacar. Dat hij bij het qua omkadering meest omstreden team rijdt maar een Chriet Titulaer ‘welkom in de wondere wereld’ – ik snap ook niet dat ik zó hard fiets – imago heeft weten aan te meten.

Dantiest 23 december 2021 om 13:31

reed ie maar voor Jumbo :(

Mystieke_Monnik 23 december 2021 om 09:53

Als je het zo op een rij ziet líjkt hij niet alleen, nee, ís hij onverslaanbaar. Hopelijk wordt het volgend jaar wat spannender als het om de echte knikkers gaat.

Lalsacien 23 december 2021 om 10:04

Kunnen we spreken van falen tijdens de Olympische wegrit?

LaDoyenne 23 december 2021 om 10:25

@Lalsacien

Enkel indien je een bronzen olympische medaille kort na winst in de Ronde van Frankrijk als een tegenvaller beschouwt.

Romāns Vainšteins 23 december 2021 om 11:16

Hij misgokte daar ook een klein beetje, achteraf gezien. Had wellicht meer moeten vertrouwen op een spurt tegen WvA en iets meer mee moeten rijden ipv zo af en aan. Ook reed er lang een ploeggenoot voorop wat altijd meespeelt/belemmert.

Soit, de gouden helm zit op een passende kop. Koers is geen pure wiskunde.

Alfons Haavers 23 december 2021 om 10:21

Superjaar van Plukkie. Inderdaad de 2 regen-solo’s die qua beeld het meeste bij blijven, maar die won hij niet.

Maar ook al zijn zeges van hierboven waren van hoge kwaliteit. Geweldige tijdrit, dominante bergaankomsten en ook de 2 monumenten sterk en uitgekookt naar zijn hand gezet.

Paar keer duidelijk geklopt ook, al dan niet vanwege nog in opbouw. In de Strade moeten lossen, op het EK eraf gereden door Het Ventje en in de tijdrit daar zelfs ingehaald door Ganna, en op het WK ook geen rol van betekenis gespeeld. Dat moet de anderen moed geven.

Baskenland en OS vond ik hem niet meteen de mindere, maar tonen aan dat ook voor Pogacar geldt dat koersen tactisch de verkeerde kant uit kunnen vallen.

En zuivere koffie of niet, weet ik niet. Dat zie ik dan wel weer als het uitkomt, anders is er niks meer aan om het wielrennen te volgen.

Groetjesaandevoetjes 24 december 2021 om 07:56

Dat qua zuivere koffie deel ik. Tot het tegendeel bewezen is ga ik ervanuit dat er geen doping in het spel is en voor de rest is het een prachtige renner die nagenoeg een perfect seizoen heeft gedraaid. Vind het dan wel vervelend dat er geen regels zijn voor ploegleiders die eerder in de fout zijn gegaan, want zijn omkadering blijft me wel frustreren.

Japsie 23 december 2021 om 10:34

Ik ga voor Luik. De nieuwe koning van de Ardennen en de oude keizer van de Ardennen verslaan met hun eigen ultieme wapen, een verschroeiende eindsprint.

Michelangelo 23 december 2021 om 12:52

Ook ik hem met meer bewondering gekeken naar de rit die hij niet won, dan naar de ritten die hij wel wist te winnen.

Dantiest 23 december 2021 om 13:33

Krankzinning seizoen gereden. Een die ‘m in de gallerij van de allergrootsen zet.

platteprijs 23 december 2021 om 18:59

Ronde van Slovenië. Voor eigen publiek, fantastisch toch :)

girardengo 23 december 2021 om 20:21

Inderdaad, hij is toegetreden tot de galerij der groten. De keuze voor een van zijn overwinningen vind ik lastig te maken, doe ik maar niet. Alleen die ploeg, tja……

Mwielerfan 23 december 2021 om 20:36

Hele grote overwinningen, maar groots en meeslepend was toch vooral die tour etappe waarin ie de tour won, maar niet de rit

Dantiest 23 december 2021 om 20:44

Lombardije was toch ook behoorlijk gedurfd.

Covadonga 23 december 2021 om 21:53

Wat een rare poll. Zijn mooiste zege is de Tour. Maar daar kun je niet op stemmen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair