Tadej Pogacar klopt Fausto Masnada en wint Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar klopt Fausto Masnada en wint Ronde van Lombardije

foto: Cor Vos

zaterdag 9 oktober 2021 om 16:37

Tadej Pogačar heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De renner van UAE Emirates bleek in de straten van Bergamo sneller te zijn dan Fausto Masnada. De laatste podiumplaats was voor Adam Yates.

Met de Ronde van Lombardije stond zaterdag het laatste monument van wielerjaar 2021 op het programma. Uittredend kampioen Jakob Fuglsang stond niet aan de start, maar oud-winnaars Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Dan Martin en Thibaut Pinot waren wel aanwezig. Favoriet voor de zege in Bergamo waren zij echter niet. Daarvoor moesten we ons richten tot Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar of misschien wel Remco Evenepoel.

Vermoedelijk zouden zij zich pas roeren op de Passo di Ganda, de laatste zware beklimming op het parcours met een lengte van 9,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

Kopgroep met Wellens, Campenaerts en Bakelants
Voordat het zover was reed er een kopgroep met tien renners weg uit het peloton. Daarbij zaten met Jan Bakelants, Victor Campenaerts en Tim Wellens drie Belgen. Verder schaarden ook Thomas Champion, Mattia Bais, Domen Novak, Chris Hamilton, Amanuel Ghebreigzabhier, Andrea Garosio en Davide Orrico bij dit tiental, dat een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar reed.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Finale geopend op Dossena door Bagioli en Dunbar
Tot de beklimming van de Dossena bleef deze koerssituatie intact. Aldaar ontplofte de wedstrijd voor de eerste keer. Van voren en van achteren. Waar Andrea Bagioli en Eddie Dunbar vanuit het peloton ten aanval trokken, ranselde Bakelants in de kopgroep de boel uit elkaar. Het zorgde ervoor dat in beide groepen de achterdeur wagenwijd openstond.

Geen van allen geraakte echter weg. In het peloton konden we nog aanvallen noteren van Neilson Powless, Michael Woods, George Bennett, Fausto Masnada en Pavel Sivakov, maar de topfavorieten lieten dat niet zomaar gebeuren. Een wapenstilstand tot de Passo di Ganda volgde.

In de kopgroep bleven Bais, Bakelants, Ghebreigzabhier, Hamilton, Novak en Garosio over op de top van de Dossena, maar hun voorsprong was inmiddels geslonken naar anderhalve minuut. Een hergroepering liet dan ook niet lang op zich wachten. Met nog 55 kilometer te gaan werden zij ingerekend door het peloton en kon de finale echt beginnen.

Benoot houdt tempo hoog op Passo di Ganda, Pogačar valt aan
Voor de voet van de Passo di Ganda reed Lorenzo Rota nog even vooruit, maar hij kon niet voorkomen dat een compacte groep aan deze beklimming begon, met Tiesj Benoot op kop van het peloton. De Belg van Team DSM wilde graag het tempo hoog houden voor Romain Bardet, die klaarblijkelijk over goede benen bezat.

De Fransman bewees dat even later door mee te springen met aanvallen van eerst Nibali en daarna Pogačar. Bardet kon de Sloveen even volgen, maar moest hij even later toch laten gaan. De Tourwinnaar kwam zo alleen te rijden: met een voorsprong van een halve minuut kwam hij uiteindelijk over de top.

Pogacar in de aanval – foto: Cor Vos

Roglič kende niet zijn beste dag. Toen Pogačar ten aanval trok, besloot de renner van Jumbo-Visma niet te reageren. Vlak voor de top leek Roglič zelfs te moeten passen in de groep met achtervolgers, maar op hangen en wurgen kon hij toch nog aanhaken.

Masnada sluit aan bij Pogačar
In de afdaling was het Fausto Masnada die in de tegenaanval trok. De Italiaan van Deceuninck-Quick-Step slaagde er na een lange achtervolging in om de kloof met Pogačar te dichten, waardoor we op 15 kilometer van de meet twee kanshebbers op de zege in de Ronde van Lombardije hadden.

De achtervolgers verzuimden achter Masnada en Pogačar om het gat te dichten door de matige samenwerking. Elke keer als Roglic, Vingegaard, Adam Yates, Woods, Bardet, Alejandro Valverde en Alaphilippe  toch wel ronddraaiden, zakte de voorsprong van de koplopers snel. Maar even snel stokte de samenwerking weer en liep de achterstand weer op tot 50 seconden. In Bergamo zouden zij strijden voor de laatste podiumplaats.

foto: Cor Vos

Pogačar klopt Masnada
In de laatste kilometers vielen zowel Pogačar en Masnada nog een keer aan, maar beide renners konden elkaar niet afschudden. Na meer dan 239 kilometer zou een sprint de winnaar uitwijzen. Zonder al te veel moeite kon de Sloveense Tourwinnaar de versnelling van Masnada op 150 meter van de streep opvangen, waardoor hij na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monument van het jaar won. Bijna een minuut later won Yates de sprint voor de derde plek.

Dit artikel delen:

212 Reacties

Koers 9 oktober 2021 om 16:39

Roglic en Yates die er nog eenvoudig voorbij gaan………………
Dat is wel een enorm cadeau

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 16:51

Yates en Roglic halen hier wellicht het best mogelijke resultaat voor hen. Pakt het groepje Pogi en Masnada terug, dan liggen ze er op de laatste klim ook af en valt het vooraan niet meer stil.

Man met de hamer 9 oktober 2021 om 16:57

Verschrikkelijke groep achtervolgers, deed pijn aan de ogen. Vingegaard was al halfdood en heeft bovendien in de Tour laten zien geen snelle daler te zijn, en dan laten ze hem het werk doen. Dat Roglic aan zijn eind was hadden ze schijnbaar ook niet door. Valverde, Woods, Gaudu, Bardet, allemaal ervaren renners, ze hadden beter moeten weten en beter moeten werken.

Panache 9 oktober 2021 om 17:16

Als Alaphilippe er niet bij zat dan hadden ze ook beter gewerkt.

Jean Dumas 9 oktober 2021 om 17:21

Een groep met berekende types als Valverde en Roglic gaat natuurlijk nooit goed samenwerken. Al had een paar kilometer extra beuken de twee weer in beeld gebracht.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:34

Alaphillipe heeft de achtervolging dood gemaakt. Eerst door in de afdaling op de tweede plek te gaan rijden terwijl hij zelf sneller kon. En daarna door heel opzichtig niet mee te draaien.

Wat slim leek (van voor niet rijden en van achter niet rijden) is uiteindelijk gewoon dom als je je realiseert dat de kans dat Masnada Pogi in de sprint klopt klein is. Als Alaphillipe gewoon mee rond draait en op 80% zijn kopbeurtjes doet, dan rijden ze wel door en rijden ze er wel naar toe.

Maar niemand had zin om DQS in een zetel af te zetten bij de finish….

limburgia 9 oktober 2021 om 19:09

De groep achter Podacar hadde allemaal schrik om met Roglic naar de meet te gaan.
Maar ik heb diep respect voor Evenepoel .

Covadonga 10 oktober 2021 om 00:36

Wat een flutfinale. Ik sluit me dan ook aan bij het commentaar van Kartsen Kroon.

roeleur 10 oktober 2021 om 01:59

“Roglic en Yates die er nog eenvoudig voorbij gaan………… ” En Mollema ? Hield zich duidelijk in en gaat al te fris de winter in. Dat belooft wat voor volgend jaar!

vevie 9 oktober 2021 om 16:39

The Terminator slaat weer toe. Was de sterkste dus uiteindelijk meer dan verdiend. Wie gaat deze killer stoppen? Wie?

En, wat een achterlijk gefiets weer van de achtervolgers. Hadden het kunnen dichten maar rijden ofcourse weer tegen elkaar. As usual. Jammer dat je het op voorhand al weet dat ze altijd elkaar in de wielen rijden.

appiett 9 oktober 2021 om 16:40

Bennie Gosink

Xevar 9 oktober 2021 om 16:40

Het feit dat Yates en Roglic hier nog 3 en 4 worden zegt wel alles. Eigenlijk moeten ze niemand als nummer 3 meenemen op het moment, want ze verdienden het allemaal niet.

Ik merk dat ik me steeds meer begin te ergeren aan het totaal achterlijke koersgedrag(lees: het constante pokeren) van de renners vandaag de dag. Het is inmiddels schering en inslag. Hoe vaak is het dit seizoen nou al niet gebeurd dat er één renner voorop rijdt en het groepje daarachter simpelweg weigert om ook maar enigzins fatsoenlijk samen te werken. Of zoals in bijvoorbeeld L’Avenir en Emilia waar ze praktisch zaten te surplacen.

Als groepje ben je al-tijd sneller dan als eenling, maar dan moet je wel willen rijden. De achtervolgers hadden Pogacar en Masnada met speels gemak kunnen terugpakken, maarja, blijkbaar wilden ze niet winnen. Er was werkelijk geen enkele reden voor die mannen(uitgezonderd Alaphilipe) om niét te rijden.

Het is koersen om de ander te laten verliezen in plaats van koersen om zelf te winnen. Kan onmogelijk fan zijn van deze laffe honden. Karsten was er ook duidelijk helemaal klaar mee.

Lalsacien 9 oktober 2021 om 16:46

Wat een onzin, ze verdienen het allemaal niet… Er is een winnaar en een tweede, de rest zit verdiend op zijn plaats.

Aerosolo 9 oktober 2021 om 16:48

Niet samenwerken gebeurde vroeger natuurlijk ook vaak zat. Als er altijd eendrachtig samengewerkt zou worden, zouden er minder aanvallen zijn. Maar het kan frustrerend zijn als kijker om te zien.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 16:53

Inderdaad, dat is koers, het is al decennia zo. Het is bvb duidelijk waarom Jumbo het niet dichtrijdt: zowel Roglic als Vingegaard zaten kapot, weinig aan te doen

rahimns 9 oktober 2021 om 16:55

@Xevar dit is van alle dag hoor…. dit is echt niet iets van de laatste tijd, nooit de koersen tussen de mannen van Post en Raas gezien waarschijnlijk

Jacco van Stierop 9 oktober 2021 om 17:23

Merkwaardig om verbolgen af te geven op de wezenlijke charme van deze wegsport.

Romāns Vainšteins 9 oktober 2021 om 17:34

Dit is juist wat wielrennen wielrennen maakt.

Man met de hamer 9 oktober 2021 om 18:03

Hier wordt door sommigen interessante tactiek verward met volledige werkweigering. Blijkbaar zijn daar ook liefhebbers voor. Soit.

Pietspeed 9 oktober 2021 om 20:16

@xevar
Dat pokeren is van alle tijden.

Tuubke 9 oktober 2021 om 16:40

De aanpak van DQS in deze koers gaat vast hoge ogen scoren bij de verkiezing van ‘de tactische flater van het jaar’.

Jean Dumas 9 oktober 2021 om 17:22

Onzin. Flip was niet goed genoeg, gaf Masnada sein om aan te vallen.

dit is mijn voorwiel 9 oktober 2021 om 17:23

Of dacht dat poga niet goed genoeg was. Is iets voor te zeggen gezien zijn resultaten in recent verleden. Verkeerd gegokt is ook een mogelijkheid hier

Romano1800 9 oktober 2021 om 16:41

Pfff wat een renner in plaats van om evenepoel de nieuwe merckx te noemen kan je dat beter pogacar de nieuwe merckx noemen pff wat een fenomeen . Kan je hier van genieten als wielerliefhebber

Handige Harry 9 oktober 2021 om 16:44

Het is te hopen dat Pogacar een stuk schoner is dan Merckx.

vevie 9 oktober 2021 om 16:45

De Eef kun je de prullenbak ingooien wat betreft De Nieuwe Merkx. Ook vervelend voor de renner zelf, want dat gaat hij natuurlijk nooit klaarspelen. Het niveau van Pogacar, Roglic, Alaphilippe, VD Poel, Bernal, Carapaz en Van Aert zie ik hem ook zo snel niet aantikken, trouwens

dit is mijn voorwiel 9 oktober 2021 om 17:25

Denk ik niet. Evenepoel is net als mercks super allround maar heeft daardoor niet een sterk wapen. In deze tijd van specialisten is het moeilijker winnen dan in de tijd van merkx

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:44

Wat is er super allround aan Evenepoel?

Roglic of Pogacar, die zijn allroud. Kunnen met de allerbesten de berg over, winnen tijdritten en zijn ook nog eens snel aan de meet. En Ketje… die wint her en der een tijdrit of een c-koers, maar allroud goed wil ik hem op basis van dit seizoen zeker niet noemen.

Ik denk vooral dat Evenepoel in heel veel dingen nog net niet goed genoeg is. En dat er sinds zijn debuut weinig progressie lijkt in te zitten, en daarmee de verwachtingen vanuit zijn juniorentijd niet weet om te zetten in het winnen van dikke vissen. En misschien wel te graag ronderenner willen zijn, terwijl zijn kracht / kernkwaliteit wat mij betreft toch echt het tijdrijden is. Maar het lijkt nu te stoppen bij kleine eendagswedstrijden, rondjes van een week zonder echt grote bergen, en “net niet” bij het tijdrijden..

dit is mijn voorwiel 9 oktober 2021 om 18:53

Precies wat jij zegt: evenepoel heeft geen wapens behalve een redelijk goede tijdrit. Maar verder is hij niet exeptioneel. Heeft geen uitstekende sprint (bergop), klimvermogen of ubergoede tijdrit waarmee hij verschil kan maken. Roglic is ook allround maar altijd nog betere afmaker evenzo pogacar.

Pietspeed 9 oktober 2021 om 20:21

@michelangelo
Daar doe je Remco mee te kort. Die kerel heeft gigantisch in de kreukels gelegen, en zijn comeback via de Giro was te vroeg.
Idd is hij (nog) niet zo allround, maar deze gast is net 21…gun hem de tijd.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 21:03

@Pietspeed,
Ik gun die jongen alle tijd. Sterker nog, als er hier iemand is die al heel lang roept dat hij stap voor stap zijn loopbaan moet uitbouwen dan ben ik het wel. Maar hij wil zelf de giro rijden met ambitie, hij probeert zelf op slinkse wijze wereldkampioen te worden, etc.
Die jongen moet zichzelf tijd gunnen. Leren bidonnen halen voor een ander. Eerst een grote ronde uitfietsen voordat je hem wilt winnen. Maar dat wil hij niet, en ook zijn fans, zijn ploegbaas en de media hebben niet het geduld. Nou ja, dan moet je ook niet zielig doen als hij wordt afgefakkeld op zijn eigen ambities.

peter s 9 oktober 2021 om 16:42

Zo!!!!! LaDoyenne, je had weer eens gelijk

LaDoyenne 9 oktober 2021 om 22:46

Eigenlijk was het Michelangelo die altijd al gelijk had. Hij prikte door de Evenepoel-hype.

Ik zou ook een andere bekende naam kunnen citeren:
“Sommige mensen kan je altijd belazeren. Soms kan je alle mensen belazeren. Maar je kan niet altijd alle mensen belazeren.”

Wheely 9 oktober 2021 om 16:42

Mooie winnaar, die is echt supergoed in pieken. Heel knap.

Italia 9 oktober 2021 om 16:42

Volgend jaar weer van Bergamo naar Como aub

de adelaar 9 oktober 2021 om 16:46

Eens…. Deze was voor mij echt een lekijkerd

Wheely 9 oktober 2021 om 17:04

Ik vond dat laatste klimmetje wel weer geinig maar finishen aan het meer is wel het mooist ja.

SolitaryShell 10 oktober 2021 om 00:09

Dit blijft wel weer een paar jaar zo.

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 16:42

Mooie finale! Een absoluut wonderjaar van Pogi, het strafste seizoen van een renner sinds heel, héél lang. Gilbert ‘11 x2. Op zijn 23ste naast de Tour ook de 2 zwaarste eendagskoersen van het jaar op zak gestoken. Aspirant-GOAT.

Roglic dit jaar toch wel zijn meerdere moeten erkennen in zijn landgenoot in de echte topkoersen, na de Tour en LBL opnieuw afgetroefd. Wie dacht dat Rogla de beste renner ter wereld was, weet na vandaag wel beter.

Evenepoel die duidelijk tekort kwam. Geen schande als 21-jarige in een loodzware koers als Lombardije, maar zal toch wel ontnuchterend geweest zijn om te zien hoe ver hij nog af zit van de wereldtop in dit soort wedstrijden. Nu maar een goeie winter draaien en volgend jaar weer een stap proberen zetten. Al zal het in de zware koersen (LBL, Lombardije, de rondes) een ferme kloof zijn om te dichten met het Sloveense wonderkind.

Masnada ijzersterk maar was natuurlijk moeilijk tegen de explosievere Pogacar. Alaphilippe kreeg erachter weinig ruimte en kon ze ook niet lossen, dus veel andere opties hadden ze niet denk ik. Vermoed gewoon de beste DQS-man vandaag.

Valverde blijft me verbazen. Dat is eigenlijk toch ook wel 1 van de betere renners uit de wielergeschiedenis.

vevie 9 oktober 2021 om 16:47

Zeker geen schande. Heeft genoeg gepresteerd dit jaar. Alleen tegen de echter toppers komt hij nog steeds telkens tekort. Dat moet en gaat volgend jaar hopelijk beter voor hem.

Ik hoop trouwens niet dat je nu pas tot de conclusie komt dat Valverde een van de beste renners ooit is. Wat een ieder ook van de man mag vinden. In schone en niet schone periodes. Het is een absolute klasbak. Een levende legende op de fiets.

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 17:16

Een beetje wel eigenlijk. Ik vond hem altijd al een topper uiteraard maar niet per sé beter dan Contador, Froome, Gilbert, Cancellara, etc., zeg maar de andere groten van ‘zijn’ generatie.

Maar als je ziet wat hij dit jaar op zijn 41 nog doet in LBL en ook hier weer, en dan de voorbije jaren erbij rekent… Toch wel dé klepper van zijn tijdperk wellicht.

vevie 9 oktober 2021 om 17:23

Ik denk dat hij een ‘grotere’ renner is dan Gilbert en Cancellara. En eigenlijk ook dan Froome, hoewel dat moeilijk te zeggen is over een renner die 7 GT’s heeft gewonnen.

Chippen 9 oktober 2021 om 17:44

bij het vergelijken van generaties heb je altijd het nodige opportunisme, want velen lijken een drang te hebben om de huidige helden uit te roepen tot meest getalenteerde renners ooit. datgene waar ik nu naar zit te kijken, moet toch liefst legendarischer zijn dat datgene wat gebeurde voor ik het volgde.

het is echt nog maar een jaar of 4 geleden dat froome 3 grote rondes won binnen de 12 maanden en dat lijkt nu al een formaliteit te zijn die we al tientallen keren hebben gezien.

kleomantre 9 oktober 2021 om 17:46

Froome is idd ook weer niet zo’n grote. Reed een beperkt deel van het jaar goed en liet zich daarnaast vrijwel nergens zien.

Oftewel hij was een fikse upgrade van Kruijswijk die nergens elders wat kan winnen en dat wist-ie van zichzelf, of hij had vrijaf vanwege redenen zoals we die kennen uit het Armstrong tijdperk.

Door wat Pogacar dit jaar heeft laten zien, is hij m.i. Froome al overstegen. En uit Froome zijn tijd zijn Nibali en Contador ook renners met een groter palmares.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:50

Vergeet niet dat Valverde al in zijn jeugd de “Evenepoel van Spanje” was. Niemand wilde rijden als hij daar aan de start stond.
Vanaf zijn debuut bij de profs ook meteen goede resultaten. Als sprinter, puncher en uiteindelijk ook klassementsrenner. Grote ronde gewonnen, vele kleintjes gewonnen, etappes in grote rondes, wereldkampioen, klassiekers… Wat mij betreft een van de allergrootsten van de afgelopen twee decennia.

En ja, hij heeft ook uit de verkeerde potjes gesnoept, is daarvoor geschorst geweest, en heeft als 1 van de weinigen daarna ook nog de motivatie weten te houden om op heel hoog niveau terug te komen. En als je van je 20e tot je 40e bij de wereldtop hoort, dan ben je een monument in de sport als je het mij vraagt.

reusjen 9 oktober 2021 om 18:26

Valverde z’n schorsing was natuurlijk een farce, hij is er eigenlijk nooit echt uit geweest. Daarnaast gaan mensen er klakkeloos vanuit dat hij na zijn schorsing opeens schoon reed, geen idee waar dat op gebaseerd is. Ik heb wel respect voor hoelang hij het op kan brengen om prof te zijn, maar verder is het voor mij de zoveelste dopeur die ik liever uit het peloton zie verdwijnen.

Killco 9 oktober 2021 om 18:42

Helemaal eens met reusjen

Pietspeed 9 oktober 2021 om 20:26

Ik betwijfel of de prestaties van Pogacar grootser zijn dan die van Van Aert dit seizoen.
Van Aert is toch wel de nr. 1 allrounder. Vergeet ook niet dat Van Aert ook dit seizoen in de lappenmand heeft gezeten.

de nieuweMerckx 9 oktober 2021 om 21:35

Hahaha, dat is een goede. Jeetje, hoe zielig kunnen fanboys zijn.

Handige Harry 9 oktober 2021 om 16:43

Pogacar claimt nu definitief de titel van beste renner ter wereld.

tvm 9 oktober 2021 om 19:40

Van de afgelopen 25 jaar ook wel.

Pietspeed 9 oktober 2021 om 20:51

Oneens. Ik zet Van Aert op 1. Wint massasprints in de Tour. Kan mi alle monumenten winnen. Eén na beste tijdrijder. Solist pur sang in ééndagskoersen. Heeft alleen net dat gewichtsnadeel als klimmer.

Sjonge Jonge 9 oktober 2021 om 21:53

Van Aert meest allround denk ik ook.
Maar de ‘solist pur sang in eendagskoersen’ kan ik niet plaatsen?

Jordy Schep 9 oktober 2021 om 22:17

@Pietspeed je vergeet ook even te vermelden dat Van Aert op de Mont Ventoux won in de Tour. VA is een veel completere en betere renner dan Pogacar naar mijn mening. Roglic vandaag de benen niet, maar over het algemeen is hij ook beter bergop. Ben benieuwd naar Roglic vs Poga volgend jaar

Michelangelo 9 oktober 2021 om 22:31

Alles hangt samen met de definitie van “allround”. Kijk je naar de meest uiteenlopende types fietsen, dan is VDP het meest allround.
Kijk je enkel naar het wegwielrennen, dan denk ik dat Van Aert en Pogacar op een andere manier even allround zijn. Van Aert wint massasprints, bergritten, tijdritten en klassiekers, maar geen klassementen (ok dan, Engeland). Pogacar wint groepssprints, bergritten, tijdritten, klassiekers en klassementen, maar geen massasprints. Net als Roglic.

En misschien moet je dan Alaphillipe van 2 jaar geleden hier wel bij zetten. Won een tijdrit in de TdF, won massasprints, bergritten, klassiekers en was behoorlijk dicht bij de eindzege in de TdF.

Het is dus net een beetje hoe je er naar kijkt, maar bovengenoemde renners springen er qua veelzijdigheid wat mij betreft echt bovenuit.

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 22:56

Ik vind WvA een groot en veelzijdig renner, maar beter dan Pogi? Pogacar wint 3 absolute topkoersen dit seizoen, Wout 0.

WvA en MvdP zijn leuke, sterke renners maar toch echt wel een niveautje lager in te schalen. Het absolute topniveau rijdt de Tour mee voor eindwinst, daar kan je enkel etappes of een Amstel, Strade of Gent-Wevelgem niet mee vergelijken.

Bij wijze van round-up, voor mij dit seizoen:

1) Pogacar
2) WvA
3) Roglic
4) Alaphilippe
5) MvdP
6) Bernal
7) Carapaz
8) Colbrelli
9) Asgreen
10) Moet ik nog even over nadenken tot aan de eindejaarslijstjes, maar op dit moment zeg ik: Cavendish!

Michelangelo 9 oktober 2021 om 23:04

@Alfons,
Kan hier redelijk ver in mee. Wout boven Roglic vanwege ook zijn cross seizoen. Maar op de weg denk ik toch Roglic boven Wout, vanwege de Vuelta en alles wat hij nog meer heeft gewonnen (zoals Baskenland tegen Pogacar en de OS). Kan allebei wat mij betreft.

Enigen die ik mis in deze lijst is Van Vleuten… sla ik toch een stuk hoger aan dan de prestaties van Cav en sommige anderen ;-))

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 23:20

Ja Roglic en WvA twijfel ik ook over. Primoz vorig jaar natuurlijk nog een stuk beter dan Wout, dit jaar zit het dicht bij elkaar.

De Tour (en ook Parijs-Nice) pech gehad, en in LBL en Lombardije net wat tekortgekomen tegen Pogi. Daarnaast met de Vuelta en Olympisch goud in de tijdrit wel 2 dikke vogels afgeschoten, met nog wat leuks er rond zoals Baskenland en de Italiaanse najaarskoersen.

Wout mist eigenlijk een écht grote koers, maar heeft zo constant gepresteerd op alle verschillende terreinen dat ik het toch een topseizoen vind.

Alaphilippe net wat minder dan de 2 afgelopen jaren, maar wel op magistrale wijze wereldkampioen geworden.

MvdP de spectaculairste van het jaar, maar dat heeft zich niet echt uitbetaald in het grootste palmares (al zat hij er in Vlaanderen en Roubaix zó dichtbij).

Na Pogi zitten de 4 anderen dichtbij elkaar wat mij betreft. Ook daarna is het moeilijk om de volgorde te bepalen. Bernal en Carapaz vergelijkbaar, Colbrelli geweldig najaar, Asgreen geweldig voorjaar.

Als nummer 10 neem ik dan maar Cav als comeback van het jaar met zijn 4 Tour-etappes en het groen. Ik zie niet echt een andere kandidaat? Mohoric? Pidcock? Vingegaard? Ganna?

Van Vleuten geweldig uiteraard maar mannen en vrouwen op 1 hoop gooien laat ik aan de Vélo d’or.

Rufusvb 9 oktober 2021 om 16:44

Pogacar de sterkste vandaag. Al zullen we het nooit echt weten, want de achtervolgende groep reed vrij lafjes: vooral bang om te verliezen ipv rond te draaien met kans op winst. En Evenepoel heeft gewoon gefaald: moet leren met z’n benen te spreken

kleomantre 9 oktober 2021 om 17:00

Als je ziet waar hij lost, heeft hij het uiteindelijk nog netjes gedaan. Moest hij ook niet ergens lossen in Classica San Sebastian?

Maar het is denk ik wel wat meer duidelijk aan het worden dat klimmen op een hoger piekvermogen niet zo Remco z’n ding is. Of hij is nog veel te kwistig in mindere belangrijke koersen. Blijft ook moeilijk, zie Roglic die voor de 2de keer als hoogst genoteerde favoriet toch in Lombardia tekort komt.

Hoe dan ook maakt Evenpoel tenminste wel de show in B-koersen die daardoor een stuk aantrekkelijker zijn en het valt ‘m te prijzen dat hij gewoon gaat. Hetgeen we ook zo waarderen van Vdp en Alaphilippe. En Pogacar is ook niet te beroerd om van een stuk verder er aan te beginnen.

Jean Dumas 9 oktober 2021 om 17:23

EK en San Sebastian zijn geen monumenten.

Bankzitter 9 oktober 2021 om 16:44

Tja, Remco. Wie geven we nu de schuld? Misschien toch maar weer tegen Jip en Janneke rijden…

de adelaar 9 oktober 2021 om 16:48

Niet doen….

harryjohan71 9 oktober 2021 om 16:52

@Adelaar Het is toch duidelijk dat Evenepoel op WT niveau dit jaar te kort schiet. Hoe Evenepoel erbij kwam dat hij het WK kon winnen, omdat hij van Jip en Janneke kon winnen was al vreemd. Nu is het wel duidelijk dat hij het WK nooit kon winnen. Tegen de groten komt hij dit jaar nog duidelijk te kort.

Bankzitter 9 oktober 2021 om 16:58

@DE ADELAAR; Joh, dat bepaal ik zelf wel. Remco heeft altijd zo’n grote smoel en rijdt ze in kleine koersjes er wel af, maar wanneer de kanonnen aan de startlijn staan dan is hij niet meer als sub-top op een redelijke dag.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 17:08

Ja, hij kwam te kort.
Maar hij heeft toch echt zelf niet gezegd dat hij ging winnen.
Sommigen op dit forum wel. Er waren er ook die beweerden dat de koers niet gereden hoefde te worden omdat een ander met twee vingers in de neus ging winnen. En die kwam ook te kort.

Klaas Foppen 9 oktober 2021 om 17:14

Ik heb bij de voorbeschouwing ok aangegeven niet te snappen dat er mensen waren die hem als favoriet zien/zagen. die jongen hoe goed hij ook is heeft nog nooit op het niveau gereden dat hij de gasten uit de top 10 hier in gewone goede vorm kan verslaan, al zie ik hem in de toekomst wel eerder een monument winnen dan een grote rone. Maar dit seizoen kwam op world tour niveau zeker te kort om met de echte top mee te kunnen.

meqadon 9 oktober 2021 om 18:10

Remco heeft de fout gemaakt in de coppa bernochi zich volledig leeg te rijden in het slechte weer. Ik denk dat een masnada het op dat vlak beter heeft gespeeld. Meer dan 100km in de aanval in zon hondenweer mag je toch niet onderschatten. Veel atleten voelen daar achteraf de weerslag van. Zie maar bv moscon. Vorige week mss wel de sterkste man in koers en vandaag nergens gezien. Ik denk dat hij ook nog niet hersteld was want deze koers ligt hem toch ook (heeft hier al een paar keer de finale gereden). En zeker in deze vorm had ik er iets van verwacht. Maar hij en remco hebben niets klaargespeeld vandaag en dat ligt niet aan hun kwaliteiten, maar aan andere factoren.
Dit terzijde denk ik niet dat remco hier ooit een winstkans had tegen roglic pogacar en julian.

fietsvriend 9 oktober 2021 om 16:44

Pogacar zich afgelopen week rustig gehouden en nu een monument in zijn zak, slim.

Turtlehead 9 oktober 2021 om 16:47

Niet stilgehouden, maar opgebouwd naar deze dag, al vanaf de EK.

fietsvriend 9 oktober 2021 om 16:52

Ik zag hem in Emilia met een wheely omhoog rijden (vond ik een beetje minachting voor de koers eerlijk gezegd van een TdF winnaar) terwijl Roglic 2x vol is gegaan deze week. Onder aan de streep zal Pogacar toch blijer zijn.

Innsbruck 9 oktober 2021 om 17:00

UAE de slimmere “PIEKers” van TJV?

Sjonge Jonge 9 oktober 2021 om 18:54

UAE de slimmere “PIEKers” van TJV en DQS*

lars de kan 9 oktober 2021 om 16:45

Wat een sterke baas. Mooie renner.

Gebruikersnaam 9 oktober 2021 om 16:45

De entourage van Jumbo mag toch eens een cursusje gaan volgen bij dokter Inigo, want niemands performance is zo perfect gemanaged als die van Pogacar, dat is tot op de dag geregeld, gewoon pieken op bestelling. Niet vaak, meestal of dikwijls, maar gewoon áltijd daar als het echt moet.

Bij Jumbo lijken ze er altijd een week (of 2) naast te zitten.

Rufusvb 9 oktober 2021 om 16:49

Het grote verschil tussen beide renners is dat Roglic vrijwel het hele seizoen op een hoog niveau koerst. Pogacar heeft ook een prima niveau maar kan een aantal keren echt serieus pieken. Ik kan van beiden genieten.

YogiBear 9 oktober 2021 om 16:49

Te makkelijke reactie. Wederom Top3 dit jaar voor TJV in zowel UCI als PCS ranking met een grote ronde en een aantal mooie andere overwinningen (Tijdrit OS). Pogacar is duidelijk de sterkste op de momenten waar hij echt naartoe piekt. Roglic is wel over een groter deel van het seizoen top.

Wheely 9 oktober 2021 om 16:50

Zo ingewikkeld is het niet hoor volgens mij. Geen enkel mens kan elke dag voluit, merk het zelf en in de koers zie je het steeds weer. Roglic en Van Aert moeten die voorbereidingskoersen gewoon op reserve rijden.

Gebruikersnaam 9 oktober 2021 om 16:54
Quote:
Het grote verschil tussen beide renners is dat Roglic vrijwel het hele seizoen op een hoog niveau koerst.

Gaat niet alleen over Roglic, Van Aert is ook altijd top in de buurt van wanneer het ongeveer moet, maar ook vrijwel nooit echt exact op hét juiste moment. Viel nu vandaag op bij Roglic, maar geldt ook voor een Mathieu of een Alaphilippe en andere toppers.

Flipje zelf heeft ook nog een relatief hoog percentage en kan dat sporadisch (WK uiteraard), maar komt ook niet in de buurt van de 100% efficiëntie van Pogacar, die mist niets.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 17:02

Pogacar wint de UAE Tour, Tirreno, Luik, Tour en Lombardije.
Tussendoor ook 3de op de Spelen en flink wat ereplaatsen.
Dat vind ik ook over het hele seizoen top.

Chippen 9 oktober 2021 om 17:08

san millan had ook al tijdens de tour gezegd dat de waarden van pogacar niet zo exceptioneel waren, maar dat pogacar die ronde met gemak won omdat de rest gewoon hun topniveau niet haalde op het juiste moment, wat hij onbegrijpelijk vond, want voor hem is het schijnbaar bijzonder eenvoudig om daar de juiste timing te vinden

Wheely 9 oktober 2021 om 17:09

Het gaat vooral om de planning rondom de grote wedstrijden. Je kunt inderdaad best het hele jaar door scoren maar echt maximaal in het rood gaan lukt blijkbaar maar 1 keertje per maand ofzo. Het is raar maar waar… eigenlijk is het zo logisch als wat als je iets van training en herstel afweet.

Jacco van Stierop 9 oktober 2021 om 17:15

@ YogiBear
De Olympische tijdrit wordt niet in dienst van een merkenploeg afgewerkt.

Jean Dumas 9 oktober 2021 om 17:25

Eens met Wheely. Roglic rijdt vol koers in Turijn, terwijl Pogi daar gas terug neemt.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:57

Da’s wel erg gemakkelijk. De kans dat je een wedstrijd verliest (welke dan ook) is groter dan de kans dat je hem wint. Ja, natuurlijk wint iedereen graag de dikste vis. Maar met een iets ander koersverloop was Pogi misschien derde geworden achter Alaphillipe en iemand anders. En dan baal je als je de week ervoor de benen had om te kunnen winnen in een mooie semiklassieker. Ik denk namelijk dat ook Roglic gewoon met een heel goed gevoel kan terugkijken op zijn Italiaanse najaar (en wie weet ook Evenepoel wel, die toch ook maar gewoon een koers gewonnen heeft).

reusjen 9 oktober 2021 om 18:32

Als 1 renner dat kan en de rest niet, bij verschillende ploegen dan is je conclusie naar mijn mening niet perse de meest logische. Het kan ook aan de renner liggen. De rest prutst heus niet maar wat aan. Een andere mogelijkheid is dat er meer aan e hand is wat betreft middelen gebruik, maar daar is geen bewijs voor dus daar ga ik maar even niet vanuit.

de adelaar 9 oktober 2021 om 16:46

Wat een slecht gepoker….. ik zag dat de sterkste won ( of de slimste) maar wat een verloop (saai ) van een monument

Scott Sunderland 9 oktober 2021 om 16:46

Oei Masnada. Hopelijk wordt dat geen knokken met Alaphilippe & co straks. De kans dat Masnada hier Pogacar ging kloppen was miniem. Maar het contract van Masnada bij Quickstep loopt af hè. Hij zal wel weggaan dan en met een dikke vinger dus ook.

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 16:49

Ik denk toch vooral dat Pogi de anderen gewoon de vernieling heeft ingereden. Toen hij ging wist de rest toch ook dat ze mee moesten zitten? Volgens mij konden ze gewoon niet beter. Meer dan tactisch falen zie ik in Pogacar en Masnada de 2 sterksten van de race.

kleomantre 9 oktober 2021 om 17:07

Zou wel een mooie dikke middelvinger zijn. Bij die Tour of the Alps en de etappezege in de Giro aansluitend heeft Masnada laten zien dat hij echt wel wat meer kan dan enkel voor mannen als Evenepoel of Almeida rijden, het keurslijf waarin hij een seizoen erna terecht is gekomen. Het is wat dat betreft goed dat hij ambitie laat zien. De vraag is nou of Lefevre en de rest van de staf dat ook kan hebben.

YogiBear 9 oktober 2021 om 16:47

Als de achtervolgende groep iets langer had samengewerkt, waren ze er gewoon bij geweest. Waarom ze het dan ineens verkl*ten is één groot raadsel. Zal wel te maken hebben met elkaar een overwinning niet gunnen.

fietsvriend 9 oktober 2021 om 16:54

Uiteindelijk had niemand zin om Alaphilippe gratis naar de meet te rijden. Denk ik.

xistnc 9 oktober 2021 om 16:58

Teveel renners die bij voorbaat weten dat ze in sprint toch niet zullen winnen.

kleomantre 9 oktober 2021 om 17:14

xistnc, dat gaat normaal wel op maar hier had je op zeg 10 seconden kunnen komen met nog 1 klimmetje te gaan. Dan kun je het evt overbruggen als Pogacar toch teveel heeft gegeven. Kijk als je ze daar niet lost dan weet je als Woods dat je gezien bent, maar goed. Het kan natuurlijk ook zijn dat iedereen al geen trap extra kon toen Masnada het tempo achter Pogacar moest maken.

TIO 9 oktober 2021 om 18:17

Als , als , als mijn zuster een flieter had was het mijn broer.

Kosmonaut 9 oktober 2021 om 16:47

Wat een renner! Puur genieten om deze jongen te zien koersen. Met afstand de beste renner van dit seizoen. Tirreno, LBL, Tour, Lombardije, hier komt echt niemand bij in de buurt.

Turtlehead 9 oktober 2021 om 16:49

TJV ook raar gereden, ik denk individueel niet sterk genoeg.

xistnc 9 oktober 2021 om 16:54

Dus je legt hier aan jezelf uit waarom het toch niet zo raar was?

Marik 9 oktober 2021 om 16:50

Pogacar gewoon verreweg de sterkste van iedereen. Niet gestolen. Maar waarom dat groepje erachter op een halve minuut achterstand gewoon stopte met achtervolgen….onbegrijpelijk…

Reiger 9 oktober 2021 om 16:52

Beste renner van het seizoen wint Tirreno, L-B-L, Tour de France en Lombardije in één jaar. Net aan 23 jaar oud. Gewoon de nieuwe Hinault. Rijdt ook koersen als voorbereiding en is daar redelijk onzichtbaar maar de koersen die hij wil winnen pakt hij. Een fenomeen.
Roglic viel tegen en Evenepoel weet exact waar hij aan toe is. Je zag hem op 50 km van de streep al een keer blazen tegen een ploegmaat en werd op de beklimming van de dag gewoon uit het wiel gereden. Op dit moment zeg ik dat hij een renner is tot 200 km en meer niet. Nog een te kleine motor. Kan nog verbeteren maar het lijkt ook een beetje op stagnatie. Hij kan niet zeggen dat hij niet de goede conditie had want hij rijdt al weken goed in de kleinere koersen.

Martino87 9 oktober 2021 om 17:02

In welke koersen was Pogacar dit seizoen dan onzichtbaar?

Reiger 9 oktober 2021 om 17:08

Ik zeg redelijk onzichtbaar. Op het WK was hij pelotonvulling en in de Italiaanse voorbereidingskoersen was hij redelijk maar niet de beste. Niets wees erop dat hij zo zou uithalen vandaag. En hij doet het toch. Dus beheerst hij ook het wegsteken in andere wedstrijden. Een fenomeen.

Martino87 9 oktober 2021 om 17:14

Nou, als je Pogacar ‘redelijk onzichtbaar’ noemt dan geldt dat voor het hele peloton. Hij heeft gewoon het hele seizoen vooraan gefietst. Ik heb hem alleen op het WK en in Emilia niet gezien.

Reiger 9 oktober 2021 om 17:25

@Martino Volgens mij mis je de grote lijn van mijn post en heb je het idee dat ik hem afkraak. Laat voor jouw gevoel dat ene woordje dan weg en lees hem dan nog eens..

Martino87 9 oktober 2021 om 17:41

Nee, totaal niet! Ik vind alleen dat er geen klap van klopt. :)

Jacco van Stierop 9 oktober 2021 om 16:54

Pogačar schitterende winnaar; op tijd vertrokken na mooi voorbereidend werk van Nibali en knap standgehouden. Masnada ijzersterk gereden maar er zijn nu eenmaal klasseverschillen. Alaphilippe leek scherp maar zat gevangen in de koerssituatie.
Erg mooi parcours, onderhoudende koers.

Innsbruck 9 oktober 2021 om 16:54

De groep van 7 lieten 'm voor. Valverde en Alaphilippe waren zeker sterk genoeg maar gutsy move van Pogacar. Knappe zege, vrij leuke koers gehad.

YogiBear 9 oktober 2021 om 16:56

Wat wel echt opvalt wat mij betreft; Evenepoel laat het nog niet zien in de koersen waar andere toppers aan de start staan. Hij moet volgend jaar nog echt stappen maken om te zorgen dat zijn benen doen wat zijn mond zegt.

vevie 9 oktober 2021 om 16:59

Dat is idd toch echt een duidelijke conclusie dit seizoen. Als de échte mannen aan de start staan, wordt Eef er finaal afgereden. En niet zo een beetje ook. Ben benieuwd of hij volgend jaar een stap kan zetten en deze mannen meer kan bijbenen.

Innsbruck 9 oktober 2021 om 17:05

Zei gistere nog dat Pogacar en Roglic 2 stappen boven 'm staan.

Maar tegelijk mag ie toch ambitieus zijn?

Trouwens wel een aantal races in de top 10 gëeindigt met 'de grote mannen' hoor.

Giro-ritten, EK, Emilia.

Reiger 9 oktober 2021 om 17:12

Evenepoel heeft dit jaar uitslagen gereden in koersen tot 200 km. Daarboven lijkt het vat snel leeg te zijn. Dat kan verbeteren maar is ook een klein teken aan de wand dat zijn inhoud niet zijn sterkste punt is.

Innsbruck 9 oktober 2021 om 17:16

werkpunt van maken hé

Reiger 9 oktober 2021 om 17:17

Nog een hoop werkpunten op de lijst.

djerkson 9 oktober 2021 om 17:38

De voorbije jaren deed hij af en toe wel mee (tot de valpartij Sormano en zege Clasica), maar idd, dit jaar komt hij nog kort, zowel hier als op de OS. Goede winter doormaken nu en volgend jaar opnieuw proberen.

Chippen 9 oktober 2021 om 17:57

het is absurd om bij een renner van 21 al te gaan concluderen dat het een eeuwige net-niet renner zal blijven, want sommigen al doen, maar anderzijds smeekt hij er met zijn uitspraken wel zelf om om daar nu al op afgerekend te worden.

verder is ’t wel duidelijk dat dit nog steeds niet de evenepoel van voor zijn val is. niet dat die hier even pogacar had kunnen volgen, maar die had wel in de groep van roglic en alaphilippe moeten zitten.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 18:04

@Chippen,
Misschien is het roepen dat het een "net niet renner" is wel een reactie op de Evenepoel applausmachine die hem steeds op voorhand de zege in allerlei grote wedstrijden voorspelt.

We kunnen geen van allen in de toekomst kijken, maar dit seizoen heeft Evenepoel nog niet bevestigd dat hij het kan maken in grote wedstrijden. Dat moet zelfs jij toch met me eens zijn als je terug kijkt op dit seizoen.

En wat er komt? Ik weet het niet. Maar als ik het gat zie tussen Evenepoel en de net een jaar oudere Pogacar, dan is er nog heel veel werk aan de winkel als hij wil winnen waar Pogi aan de start staat. Op dit moment schat ik enkel in het tijdrijden Evenepoel in als de evenknie van Pogi….

Innsbruck 9 oktober 2021 om 18:10

"de applausmachine die hem op voorhand zeges voorspeld"

overdrive…

Mensen genieten van zijn aanvallende instelling en solo's in koersen in aanloop naar(terecht)
Is het noemen bij de kanshebbers dan zo'n schande die op deze manier moet aangepakt worden? Vreemd gedrag.

Chippen 9 oktober 2021 om 18:27
Quote:
Misschien is het roepen dat het een “net niet renner” is wel een reactie op de Evenepoel applausmachine die hem steeds op voorhand de zege in allerlei grote wedstrijden voorspelt.

dan moet die applausmachine daarop afgerekend worden, niet evenepoel.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair