Eindejaarslijstjes: De meest opvallende finish van 2018

Eindejaarslijstjes: De meest opvallende finish van 2018

foto: ASO

woensdag 19 december 2018 om 08:00

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de meest opvallende finish van 2018.

Wielrennen is onvoorspelbaar. Soms wint de topfavoriet, soms wint de underdog. Er is in elk geval na de koers altijd genoeg stof om over na te praten: de ene keer iets meer dan de andere. Ook dit jaar eindigden er weer koersen op een absurde manier. Coureurs vonden meer dan eens hun Waterloo op een Alpenreus, terwijl soms ook valpartijen de uitslag van een koers drastisch veranderden. Welke opvallende finishes in 2018 staan WielerFlits nog bij?

flag-nl Van Vleuten passeert Van der Breggen in La Course

Duwen, boren, trekken, harken en stoempen. Wat Annemiek van Vleuten op 17 juli in de buurt van Le Grand-Bornand deed, mag geen fietsen heten. De kopvrouw van Mitchelton-Scott toonde haar taaiheid in de laatste kilometer van La Course by Le Tour de France door in extremis Anna van der Breggen te passeren. En dat terwijl de achterstand tussen de twee beste rensters in de koers in de laatste kilometer nog tien seconden bedroeg.

Van der Breggen en Van Vleuten toonden zich op de slotbeklimming, de Col de La Colombière, de besten in de wedstrijd. Even daarvoor hadden zij zich ontdaan van Ashleigh Moolman, die de twee Nederlandse vrouwen het langst van alle concurrenten nog kon volgen. Het slotuur van de wedstrijd mondde vervolgens uit in een duel tussen de rensters van Mitchelton-Scott en Boels-Dolmans. Van der Breggen fladderde in de laatste kilometers van de klim weg bij Van Vleuten, daar waar zij met haar monsterverzet schijnbaar stilstond.

Schijn bedriegt. Het lukte Van der Breggen niet om Van Vleuten definitief van zich af te schudden. Het gat schommelde tussen de tien en twintig seconden, waardoor het tot de laatste kilometer spannend bleef. In de laatste kilometer leek Van der Breggen uitgebreid haar feestje te kunnen vieren, maar daar was dan Van Vleuten. Wat een finish!

Uitslag flag-fr La Course by Le Tour de France 2018
flag-nr1 flag-nl Annemiek van Vleuten in 3u20m43s
flag-nr2 flag-nl Anna van der Breggen +1s
flag-nr3 flag-za Asleigh Moolman +1m22s


flag-nl Steven Kruijswijk sneuvelt op de Alpe d’Huez

Nog een Nederlander in het lijstje! Steven Kruijswijk veroverde in de twaalfde etappe van de Tour de France niet alleen de harten van wielerminnend Nederland, maar van de gehele wielerwereld. Al vroeg in de etappe liet de rosse klimmer van LottoNL-Jumbo zich van voren zien. Kruijswijk was namelijk meegesprongen met de vroege vlucht, en frivool danste de Brabander op de pedalen tijdens de beklimming van de Col de la Madeleine. De Sky-trein zag het toe, maar wilde de voorsprong nooit verder op laten lopen dan drie minuten.

Kruijswijk leek bezig te zijn aan een zelfmoordmissie, tot hij zijn duivels ontbond. Op de flanken van de Col de la Croix de Fer bleek de kleerhanger veel beter te zijn dan zijn vluchtgenoten én de Sky-trein. Kruijswijks voorsprong was op de top van de Alpenreus namelijk opgelopen tot meer dan zes minuten en bij Sky was vaste kracht Vasil Kiriyienka overboord gegaan.

De vallei tussen de Col de la Croix de Fer en de Alpe d’Huez bleek uiteindelijk het kerkhof te zijn van Kruijswijks dromen over de gele trui. Kiriyienka was in de vallei weer teruggekeerd en de oud-wereldkampioen tijdrijden haalde in de achtervolging een aantal minuten van de voorsprong van Kruijswijk af. Met een kleine vier minuten voorsprong begon de Nederlander aan de Alpe d’Huez. Daar stortte hij in. De sympathieke klimmer werd op twee kilometer van de finish opgeslokt door de Sky-trein en Dumoulin. Op 53 seconden eindigde Kruijswijk die dag als tiende. Winst zat er niet in voor de Nederlander, eeuwige roem én uiteindelijk een vijfde plaats in het klassement van de Tour de France wel.

Uitslag etappe 12 flag-fr Tour de France 2018
flag-nr1 flag-gb Geraint Thomas in 5u18m38s
flag-nr2 flag-nl Tom Dumoulin +2s
flag-nr3 flag-fr Romain Bardet +3s


flag-co López vallend naar tweede plaats in Milaan-Turijn

Is David Gaudu momenteel de beste knecht ter wereld? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Wel is het duidelijk dat de talentvolle Fransman zijn kopman Thibaut Pinot in Milaan-Turijn aan een grote zege hielp. Op de flanken van de Colle di Superga toonde Gaudu zich een superknecht, waarna hij zich dat in de slotkilometer des te meer toonde.

Met nog 1,3 kilometer te gaan deed Gaudu een machtige lead out met alleen nog maar Alejandro Valverde, Miguel Ángel López en Pinot in zijn wiel, om zijn Franse kopman naar de overwinning te lanceren. Uitgeblust boog de 22-jarige Fransman het hoofd na zijn lead out, waarna hij met een ferme ruk aan zijn stuur uitweek naar de zijkant van de weg: daarbij hield Gaudu echter geen rekening met een opkomende López. Samen kwamen zij ten val, waarna Pinot onbedreigd naar de zege kon rijden.

Had Pinot gewonnen als López niet ten val was gekomen? We zullen het nooit weten. Het bizarre einde van de koers gaf in ieder geval genoeg stof om over na te praten.

Uitslag flag-it Milaan-Turijn 2018
flag-nr1 flag-fr Thibaut Pinot in 4u43m36s
flag-nr2 flag-co Miguel Ángel López +10s
flag-nr3 flag-es Alejandro Valverde +28s


flag-nl Excellente bocht brengt Vos de zege in Crescent Vårgårda

Marianne Vos is geen gewone. Elk jaar laat het Nederlandse uithangbord van het vrouwenwielrennen dat weer een aantal keer zien, zo ook dit jaar. Een sublieme bocht bracht de renster van WaowDeals een prachtige zege in Crescent Vårgårda. Daar waar de wedstrijd leek uit te monden in een massasprint, wist Vos met een scherpe bocht afstand te nemen van haar concurrenten en uiteindelijk solo met twee seconden voorsprong op Kirsten Wild over de finish te komen.

Vos eindigde dit seizoen met acht zeges en nog veel meer podiumplaatsen. Het feit dat bijna al deze overwinningen in de WorldTour geboekt werden, zegt veel over haar klasse. Haar overwinning in de Crescent Vårgårda is misschien wel de meest aansprekende. Oordeel zelf!

Uitslag flag-se Crescent Vårgårda 2018
flag-nr1 flag-nl Marianne Vos in 3u27m55s
flag-nr2 flag-nl Kirsten Wild +2s
flag-nr3 flag-fi Lotta Lepistö +2s


flag-lt Evaldas Šiškevičius weigert op te geven in Parijs-Roubaix

Menig ProContinental-team leeft op de publiciteit dat het krijgt in wedstrijden waar zij een wildcard voor gekregen hebben. Dat geldt ook voor Delko-Marseille Provence-KTM dit jaar in Parijs-Roubaix. Tussen de wereldtop stond de blauwe formatie daar aan de start om de grootste kasseienwedstrijd ter wereld te betwisten. Kansen op de overwinning waren er nauwelijks, maar toch wist de ProContinentale ploeg zijn stempel te drukken op de wedstrijd.

Dat deden zij niet door een goede uitslag neer te zetten – Gatis Smukulis was op een 75ste plaats op een kwartier van winnaar Peter Sagan de beste renner van de ploeg – maar door renner Evaldas Šiškevičius, die op heroïsche wijze de wedstrijd wist uit te rijden.

De bezemwagen passeerde de Litouwer na 230 kilometer koers: fin de la course! Toch weigerde Šiškevičius in te stappen. Slechts 30 kilometer lag er nog tussen hem en het Vélodrome in Roubaix in en dus ging de Litouwer door. Ruim een uur na de binnenkomst van Peter Sagan werden de poorten van de wielerbaan nog eenmaal opengedaan voor een coureur. Hoewel er did not finish achter de naam van Šiškevičius staat, weet hij zelf wel beter; hij reed Parijs-Roubaix uit.

Uitslag flag-fr Parijs-Roubaix 2018
flag-nr1 flag-sk Peter Sagan in 5u54m06s
flag-nr2 flag-ch Silvan Dillier +z.t.
flag-nr3 flag-nl Niki Terpstra +57s


Outsiders

Er waren dit jaar nog véél meer opvallende finishes. Een aantal aankomsten heeft het lijstje niet gehaald, maar verdient wel een vermelding bij de outsiders. De WK-finish van Van Vleuten met een gebroken knie staat nog op het netvlies gebrand, en wie herinnert zich nog de vermoeidheidsval van Wout van Aert (video) in Strade Bianche toen hij op het punt stond te finishen?

Of de lepe aanval van Vincenzo Nibali in de Ronde van Lombardije, die hem uiteindelijk toch nog de tweede plaats opleverde? Daarnaast heeft elk wielerjaar weer een aantal stervende zwanen: coureurs die in het zicht van de haven stranden. Mikel Nieve werd in de elfde etappe van de Tour de France nog in extremis bijgehaald door een ontketende Geraint Thomas en Karol-Ann Canuel kende hetzelfde lot in de door Vos gewonnen eerste etappe van de Tour of Norway.Missen wij een bijzondere finish in ons Eindejaarslijstje? Deel deze dan in de reacties!

Dit artikel delen:

22 Reacties

jvh93 19 december 2018 om 08:26

De finish van Kruijswijk gaat wel de boeken in als een van de meest heroische aanvallen, maar niet als meest opvallende finish denk ik

aardappeljager 19 december 2018 om 17:41

erg onopvallende finish als je het mij vraagt. Een tamelijk vroege vluchter die niet eens heel dicht voor de meet wordt teruggepakt zien we natuurlijk heel vaak

wiebipedia 19 december 2018 om 08:42

Ik ben voor de Litouwer gegaan. Hij belichaamd een stukje opportunisme en optimisme wat me mooi lijkt om het jaar mee af te sluiten.

aardappeljager 19 december 2018 om 17:42

Helemaal eens. Dit is wat wielrennen en zeker PR is. Doorgaan tot het eind.

Daar horen een van Vleuten en Gilbert uiteraard ook bij

Secondant 19 december 2018 om 09:00

Als je de heroische aanval van Kruijswijk als mooie finish benoemd, dan mag Froome’s coupe in de Giro ook op zijn minst vermeld worden.

Vind zelf de finish van Nibali in MSR ook niet misstaan.

In dit lijstje overigens blind op Van Vleuten gestemd. Fantastische zege.

tendam 19 december 2018 om 09:04

Die aanval van Froome was wel anders, die had niet een heel peloton achter zich aan. Maar wel een van de opmerkelijkste prestaties van het jaar, inderdaad.

Mwielerfan 19 december 2018 om 09:14

Omdat ie het hele peloton zelf naar de kloten had gereden

tendam 19 december 2018 om 09:32

@mwielerfan
Nee.

Of rijdt Groenewegen soms ook het peloton naar de klote als hij wint?

Secondant 19 december 2018 om 09:57

@tendam

Enigszins wel vergelijkbaar als je het mij vraagt. Beide gingen vroeg aan in een bergetappe, hopende om een kanteling in het klassement teweeg te brengen.

Froome slaagde hier in, Kruijswijk helaas niet. Mede door toedoen van Froome bleef er geen volledig peloton meer over om hem te achtervolgen en bleef het beperkt tot een klein groepje met o.a. Reichebach en Pinot. Dat Kruijswijk een grotere groep achter hem aanhad doet er niet toe, voornamelijk Sky deed het kopwerk in de achtergrond. Leuk dat Bardet ook in die groep zat, maar niet vooraan gezien.

De coupe van Froome is veel succesvoller en daarom legendarischer. Hij won er nota bene een grote ronde mee. Als je dus de aankomst van Kruijswijk als opvallend bestempeld, moet die van Froome er absoluut bij.

tendam 19 december 2018 om 15:46

@secondant
Bardet reed zelf niet achter Kruijswijk aan, maar z'n ploeg wel… Movistar ook, Sky natuurlijk, en daarnaast nog wat andere knechten. De demarrage van Froome was indrukwekkend, maar daarna had hij het relatief makkelijker om weg te blijven, omdat er maar 3 man achter hem aan reed, en omdat het parcours gunstiger was voor een solo.

Als Kruijswijk op die dag in juli Dumoulin en Reichenbach achter zich aan had was hij ook weggebleven. Niet echt vergelijkbaar dus.

Mwielerfan 19 december 2018 om 09:17

Kruijswijk was leuk geprobeerd maar aan de voet van de laatste klim was na de eerste kilometers meteen duidelijk dat hij te snel tijd verloor. Maakte geen moment kans op de winst.
Gaudu en van vleuten waren beste

Chasse_patate 19 december 2018 om 09:38

Ik ben ook voor de Litouwer gegaan. Dat is zeker de meest opmerkelijke finish van het jaar.

VerstandOpNul 19 december 2018 om 11:36

Toen ik de kop las, dacht ik gelijk aan v Vleuten..

josi 19 december 2018 om 11:43

Het is een beetje hoe je de term “opvallend” interpreteert. De finish van Van Vleuten was wat mij betreft het meest spectaculair. De aanval van Kruijswijk was prachtig, maar een renner die enkele kilometers voor de streep wordt ingehaald is wat mij betreft niet echt een opvallende finish.

Martin Bergstra 19 december 2018 om 11:53

Van vleuten.
Alles wat wielrennen mooi maakt zat er in voor mij.

fietsvriend 19 december 2018 om 13:33

Van dit rijtje: van Vleuten.

Maar Froome in de Giro was één van de meest memorabele wielermomenten ooit, onvergetelijk.

Brabander 19 december 2018 om 17:35

De meest opvallende finish. Als je dat letterlijk interpreteert kan dat alleen maar La Course zijn

aardappeljager 19 december 2018 om 17:48

Wat versta je onder finish is dan de vraag. La Course is zeker opvallend maar niet uniek.

Iemand die ruim na de bezemwagen solo binnenkomt hoor je minder vaak

Romāns Vainšteins 19 december 2018 om 18:18

Froome’s raid in de giro was natuurlijk verschrikkelijk maar even zo onnavolgbaar gruwelijk. Dat is gewoon de finish van het jaar ja, hoe hoog of laag we ook springen mogen.

fringale 19 december 2018 om 18:28

en wat met de finishes van Richie Porte in de Vuelta ?

oborobo 19 december 2018 om 18:58

José Been weg bij Eurosport!

Rendo 19 december 2018 om 23:05

Onduidelijk lijstje dit. En dan dan kan je nog kiezen uit de helft NL. Los daarvan was de finish van La Course zeker geweldig om te zien.

Headlines

Materiaalzone