Eindejaarslijstjes: De beste Nederlandse renner van 2018
donderdag 27 december 2018 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De beste Nederlandse renner van 2018

Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken heel december terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: Wie was de beste Nederlandse renner van 2018?

flag-nl Tom Dumoulin

Tweede worden in de Tour de France, dat is in jaren geen Nederlandse wielrenner gelukt. Om daarnaast ook nog eens tweede te worden in de Giro d’Italia, een jaar na zijn eigen eindwinst, daarmee bevestigde Tom Dumoulin nog maar eens zijn klasse. Het was niet genoeg voor een nominatie als Sportman van het Jaar. Wel werd hij door de Club 48 en lezers van De Telegraaf gekroond tot de beste Nederlandse wielerprof. Is hij dat ook bij jullie, de bezoekers van WielerFlits?

Het verhaal van de Giro is al vaak genoeg verteld. In de eerste twee weken was Simon Yates veel te sterk voor Dumoulin, maar de Brit stortte in de slotweek in. Precies op die dag was Chris Froome als herboren en moest Dumoulin een andere Brit voor zich dulden. In de Tour vocht de Sunweb-kopman tegen het Sky-blok, maar dat was voor de in uitstekende vorm verkerende Dumoulin niet genoeg: Geraint Thomas won dit keer.

In beide rondes wist Dumoulin ook een etappezege te boeken. Beide keren was het een individuele tijdrit die hij in zijn regenboogtrui wist te winnen. In Israël was hij nipt Rohan Dennis te snel af en in de Tour moest hij concurrenten Chris Froome en Geraint Thomas van zich afhouden.

Op het WK tijdrijden kon hij zijn wereldtitel niet verdedigen. Dit keer was Dennis hem veel te snel af en moest Dumoulin zich nog haasten voor het zilver. Mogelijk is Dumoulins vierde plaats in de wegrit van Innsbruck hoger in te slaan dan die zilveren plak op de chrono. Hoe lang was het geleden dat een Nederlander zo dicht bij de wereldtitel was? Tom Leezer in Doha misschien?

Belangrijkste resultaten 2018
2e flag-fr Tour de France – Eindklassement
2e flag-it Giro d’Italia – Eindklassement
flag-nr2 flag-at WK tijdrijden
1e flag-fr Tour de France – Etappe 20
1e flag-it Giro d’Italia – Etappe 1
4e flag-at WK wielrennen op de weg
4e flag-de Deutschland Tour – Eindklassement


flag-nl Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen is dé Nederlandse zegekoning van 2018 met maar liefst veertien overwinningen. Maar ben je dan ook de beste van Nederland voor het publiek? Het seizoen van de rappe, in Abcoude wonende, Amsterdammer begon furieus met de winst in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een klassieker die weer een extra stap betekende in zijn ontwikkeling. Die vorm trok Groenewegen door naar Parijs-Nice, waar hij ook een massasprint won.

Het kon niet op voor Groenewegen, die met drie zeges in Noorwegen en één in Slovenië afreisde naar het Nederlands kampioenschap. Het rondje Hoogerheide bleek te zwaar voor het bonk spier dat Groenewegen is. In de Tour de France wilde het de eerste dagen ook niet lukken, terwijl wel het nodige verwacht werd. In etappe 7 sprak Ome D met de benen. In Chartres legde hij alles en iedereen op de pijnbank, resulterend in het vingertje voor de mond. Een dag later had ook in Amiens iedereen het nakijken. Een nare val in de Roubaix-etappe zorgde ervoor dat Groenewegens Tour vroeg eindigde.

Het najaar kleurde Groenewegen op met overwinningen in Veenendaal-Veenendaal en het Kampioenschap van Vlaanderen. Ter afsluiting reed hij nog de Tour of Guangxi, waar hij de openingsetappe op zijn naam schreef. Een seizoen voor Groenewegen waarin hij stappen maakte en waarin de tegenstand meer en meer rekening met hem ging houden. Waartoe is Groenewegen in staat namens Jumbo-Visma?

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-fr Tour de France – Etappe 7
1e flag-fr Tour de France – Etappe 8
1e flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne
1e flag-fr Parijs-Nice – Etappe 2
1e flag-cn Tour of Guangxi – Etappe 1
1e flag-nl Veenendaal-Veenendaal Classic
1e flag-be Kampioenschap van Vlaanderen


flag-nl Steven Kruijswijk

Noem één prestatie van Steven Kruijswijk uit 2018 en je zal negen van de tien keer horen: die aanval naar Alpe d’Huez! Een waanzinnige poging van Steven Kruijswijk om de Tour de France op zijn kop te zetten, dat was het. De kopman van LottoNL-Jumbo schuwde de aanval niet en ging vroeg op pad, wat resulteerde in een voorsprong van mi-nu-ten. Bij Team Sky knepen ze hem, toen Kruijswijk virtueel het geel bedreigde. Maar oke, dat lukte niet. Dan had hij toch wel genoeg aan de vier minuten waarmee hij aan Alpe d’Huez begon? Nee, ook dat niet. Een kilometer voor de meet viel het doek voor Kruijswijk. Lof alom. Geen zege. Geen geel.

Maar het jaar 2018 is voor Kruijswijk meer dan alleen die ene donderdag, de 19e van juli. Die hele maand presteerde Kruijswijk uitmuntend. Voor het eerst focuste hij zich echt op de Tour en dat resulteerde in een vijfde plek, nog achter zijn ploeggenoot Primoz Roglic, die voor een nog wel grotere verrassing zorgde. Kruijswijks hoogvorm trok hij door naar de Clásica San Sebastián, waar hij als niet-eendagscoureur knap negende werd. Daarna volgde nog de Vuelta a España voor de Brabander. Tot in het slotweekend had Kruijswijk het eindpodium in zicht, maar de jonge springveren waren hem te slim af: Enric Mas en Miguel Ángel López mochten met Simon Yates mee het podium op.

Dat was allemaal in de zomer en het najaar, maar in het voorjaar liet Kruijswijk al zien dat er rekening met hem gehouden moest worden. In de rondes van Catalonië (achtste), Romandië (zesde) en Zwitserland (achtste) pakte hij ereplaatsen. Die vorm wist de breedgeschouderde Kruijswijk daarna nog twee keer te halen, goed voor een nominatie in deze categorie.

Belangrijkste resultaten 2018
4e flag-es Vuelta a España – Eindklassement
5e flag-fr Tour de France – Eindklassement
6e flag-ch Ronde van Romandië – Eindklassement
8e flag-es Ronde van Catalonië – Eindklassement
8e flag-ch Ronde van Zwitserland – Eindklassement
9e flag-es Clásica San Sebastián


flag-nl Mathieu van der Poel

Tsja. Mathieu van der Poel. Hij kende een ongekend seizoen met – naast zijn prestaties in het veldrijden en op de mountainbike – meerdere uitschieters op de weg. De kopman van Corendon-Circus zette in ‘zijn’ Hoogerheide een dikke streep onder zijn potentie. Onderweg kleurde hij de koers, maakte hij de wedstrijd hard, werd hij teruggepakt en won hij de oplopende eindsprint. Zijn naam als toptalent was andermaal bevestigd.

VIDEO: Samenvatting van het NK wielrennen op de weg

Daarnaast was Van der Poel op dreef in de regio van zijn opa Raymond Poulidor. Aan één ritzege had hij genoeg om later ook het eindklassement te winnen van Boucles de la Mayenne. Die hoogvorm trok de alleskunner door naar de Belgische Ronde van Limburg. Alleskunner, want Nacer Bouhanni verslaan in een sprint is niet niks. Ook al zat de Fransman niet goed in zijn vel.

Zijn wegcampagne sloot Van der Poel af met het Europees kampioenschap in een nat Glasgow, waar hij de beslissende vlucht haalde en naar het zilver sprintte. In de kopgroep bleek de erkend rappe Matteo Trentin sneller. De Italiaan hield Van der Poel en Wout van Aert nipt af. Ook in een internationaal veld liet Van der Poel zich dus zien en streed hij mee om de winst. Dat liet hij ook in de Arctic Race of Norway zien. Hij won er twee etappes en werd tweede in een door zijn ploegmaat Adam Toupalik gewonnen rit.

En dan hebben we het nog niet eens over zijn titels op het NK veldrijden en mountainbike, zijn nieuwe Europese titel cross en het brons op het WK mountainbike.

Belangrijkste resultaten 2018
flag-nr1 flag-nl NK wielrennen op de weg
flag-nr1 flag-nl NK veldrijden
flag-nr1 flag-nl NK mountainbike
flag-nr1 flag-nl EK veldrijden
1e flag-fr Boucles de la Mayenne – Eindklassement
1e flag-fr Boucles de la Mayenne – Etappe 2
1e flag-be Ronde van Limburg
1e flag-no Arctic Race of Norway – Etappes 1 en 4
flag-nr2 flag-gb EK wielrennen op de weg
flag-nr3 flag-ch WK mountainbike Cross Country
flag-nr3 flag-nl WK veldrijden


flag-nl Niki Terpstra

Een Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen moet altijd in dit lijstje met kanshebbers staan. Niki Terpstra flikte het om zijn voorjaar te bekronen met winst in de Vlaamse Hoogmis. De ervaren Noord-Hollander was al bezig aan een indrukwekkend voorjaar.

In een helse Le Samyn was hij met zijn ploegmaats van Quick-Step Floors superieur. Hij profiteerde optimaal van het overtal en perste een sterke solo uit de benen. Dat plan werd overgeheveld naar de E3 Harelbeke. Quick-Step haalde 70 kilometer voor de finish de vroege vlucht terug, waarna Terpstra met Yves Lampaert ontsnapte. De Nederlander wist zijn ploeggenoot te lossen en alleen over de finish te komen.

In de Ronde schitterde Terpstra met een bijzonder lange solo. Na een eerdere poging plaatste hij op twintig kilometer op de Oude Kwaremont een aanval waar niemand een antwoord op had. Enkel Mads Pedersen bleef in de buurt, maar de Deen liet een gat dat niet meer te overbruggen was. Zo kon Terpstra na zijn winst in Roubaix wéér een monument op zijn palmares bijschrijven. In de Hel van het Noorden was de ervaren rot niet opgewassen tegen wereldkampioen Peter Sagan; hij was wel de best of the rest en daarmee knap derde.

De Tour van Terpstra viel in het water door een val in de aangestipte Roubaix-etappe. Zijn seizoen sloot hij nog wel af in vorm. Op het WK ploegentijdrit wist hij voor de vierde keer in zijn loopbaan goud te winnen op dit onderdeel, een prestatie van formaat met zijn Quick-Step Floors-ploegmaats. Door zijn aangekondigde (en verrassende) overstap naar Direct Energie wist hij dat een vijfde titel lastig ging worden. In oktober wist hij op de onverharde wegen van Parijs-Tours nog tweede te worden.

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-be Ronde van Vlaanderen
1e flag-be E3 Harelbeke
1e flag-be Le Samyn
flag-nr1 flag-at WK ploegentijdrit
2e flag-fr Parijs-Tours
flag-nr2 flag-nl NK tijdrijden
3e flag-fr Parijs-Roubaix


Outsider: flag-nl Fabio Jakobsen

Een nieuw gezicht op het hoogste niveau, dat was Fabio Jakobsen. Een sprinter met potentie in het voorjaar, zo werd hij omgeschreven. Zijn sprintbenen liet de jonge Nederlander zeker zien in zijn eerste profjaar, waarin hij indruk maakte met zes zeges. De Scheldeprijs was zijn eerste grote overwinning, in een natte editie van het WK voor sprinters. Tel daar nog zijn overwinningen in de WorldTour (openingsrit BinckBank Tour en twee etappes in Guangxi) bij op, en Jakobsen verdient een eervolle vermelding. Maar maakt het hem ook de Nederlandse renner van het jaar?

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-nl Binck Bank Tour – Etappe 1
1e flag-cn Tour of Guangxi – Etappes 3 en 6
1e flag-be Scheldeprijs
1e flag-be Nokere Koerse
1e flag-no Tour des Fjords – Etappe 1
1e flag-si Ronde van Slovenië – Etappe 4
2e flag-be Halle Ingooigem
4e flag-be Dwars door West-Vlaanderen


Outsider: flag-nl Bauke Mollema

Winnen op het hoogste niveau is niet velen gegeven. Bauke Mollema won wel twee keer dit jaar. Zijn hoofddoel, een goede klassering in een grote ronde kon hij al snel vergeten. Hierdoor was de kopman van Trek-Segafredo in de Tour en de Vuelta veelvuldig op zoek naar ritsucces. In Frankrijk werd hij een keer derde en een keer vierde, waarna hij in Spanje twee keer tweede werd. Zijn vele aanvallen werden nog beloond met de Superstrijdlust. Met een knappe overwinning in de GP Bruno Beghelli, ritwinst in Coppi e Bartali en een uitstekende tweede plek in San Sebastián achter een ongenaakbare Julian Alaphilippe, moet Bau wel genoemd worden.

Belangrijkste resultaten 2018
1e flag-it GP Bruno Beghelli
1e flag-it Settimana Internazionale Coppi e Bartali – Etappe 2
2e flag-es Clásica San Sebastián
2e flag-it Settimana Internazionale Coppi e Bartali – Eindklassement
6e flag-be Waalse Pijl
7e flag-es Ronde van het Baskenland – Eindklassement


De laatste namen die afvielen waren: Taco van der Hoorn (etappezege Binck Bank Tour en winnaar Primus Classic), Sam Oomen (negende Giro d’Italia, zevende Ronde van Zwitserland en negende Ronde van Polen) en Wout Poels (tweede Ruta del Sol, Tour of Britain en meesterknecht bij eindzeges Giro en Tour).

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
27 december 2018 08:27
Hebben we deze discussie niet al gehad tijdens de Wielrenner van het Jaar verkiezing (Gerrit Schulte Trofee)?
Destijds gewonnen door Dumoulin en daar lijkt mij weinig op aan te merken.

Geen verdere discussie mogelijk. Het was een topjaar voor NL, maar er kan er maar 1 de uitblinker zijn.

-Topic Gesloten-
27 december 2018 08:30
Rondes Dumoulin, sprinten Groenewegen en klassiekers Terpstra. Dat lijkt me duidelijk. Maar welke specialisatie hoger gewaardeerd zou moeten worden?
27 december 2018 08:38
TD, MVDP en NT in willekeurige volgorde met een lichte voorkeur voor Dumoulin op één.
27 december 2018 08:49
Het grootste winnen in je specialisme is natuurlijk voorwaarde 1. Dus terpstra
    27 december 2018 10:50
    +1 topsport gaat om winnen niet om tweede en vierde plaatsen. Ik vond dit jaar ban Dumoulin dan ook minder dan vorig jaar.
27 december 2018 08:53
Wát een wielerjaar hebben we gehad! Ik kan me de tijd nog herinneren dat we het met Remmert Wielinga moesten doen.
    27 december 2018 11:26
    Qua ronderenners bedoel je? Wielinga reed in de tijd van Erik Dekker en Boogerd, toch geen onverdienstelijke wielrenners.
27 december 2018 09:32
Ik kies voor Terpstra omdat ik toch vind dat Dumoulin als beste wielrenner ter wereld naast de SKYMonsters toch behoorlijk gemangeld is door deze. Ze hebben hem uiteindelijk levend opgevreten waar Terpstra zelf de concurrenten levend opvrat op Paris Roubaix na waar een truc speciale van Sagan (+ ploegleiding en kopgroep) hem het nakijken gaf. Ook met TTT'en heeft TD geen terrein goed weten te maken, die laatste tour TT was echt wel voor 'the washcloth' geweest als niet per se Froomey deze had moeten winnen / de waarneming in orde was geweest.
    27 december 2018 10:48
    Zo is dat! Ik snap echt niet waarom dumoulin overal bovenaan staat. Was net overal niet de beste toch? Of hebben jullie een ander wielerjaar voor? 2018 he jongens, hoofd erbij houden bij het stemmen!
    27 december 2018 11:04
    @Vinyakke
    De verkiezing is die van beste Nederlandse wielrenner van het jaar hè. Dan kan er nog wel iemand met een andere nationaliteit boven staan toch... Maar twee keer 2e in een grote ronde in één jaar is zo'n unieke prestatie voor een Nederlander (en eigenlijk ook daarbuiten, want wie kan dit in Giro plus Tour?), geen twijfel mogelijk dat Dumoulin dit moet winnen.

    Dat Terpstra niet wint met zo'n geweldig jaar of Groenewegen met twee etappezeges in de Tour zegtt alleen maar hoe ongelooflijk goed het is gegaan met het Nederlandse wielrennen in 2018.
    27 december 2018 11:29
    @vinyakke
    In België zou Terpstra winnen, maar in Nederland worden ronderenners hoger aangeslagen. Ik zou Dumoulin ook hoger inschatten. Terpstra kan nooit wat Dumoulin kan, terwijl met een specifieke voorbereiding Dumoulin best de Ronde zou kunnen winnen.
27 december 2018 09:35
Ik heb op Dumoulin gestemd omdat 2x podium rijden in een grote ronde mij het meest aanspreekt, maar al deze renners hebben natuurlijk een fantastisch seizoen gereden en hebben ervoor gezorgd dat ik me als wielerliefhebber vermaakt heb.
27 december 2018 09:58
Voor mij gaat het tussen Terpstra en Dumoulin.

Maar Terpstra wón uiteindelijk ook echt de kleppers waar hij zijn geld op zette! Dus hij krijgt mijn stem. Jongens hé, wie was de laatste wielrenner die twee monumenten won?

Zijn zoon was overigens de verrassing van 2018! Maar daarmee nog niet de renner van het jaar.
27 december 2018 09:59
Wil graag nog toevoegen dat het héle bovenstaande lijstje natuurlijk te gek is qua luxe.

Echt geloof me, deze generatie hebben we het over 20 jaar nog over!

Geniet ervan!!!
    27 december 2018 10:03
    Hoe doe je dat precies ? In een luie stoel met een vlaggetje in je hand ?
27 december 2018 10:20
"Bij Team Sky knepen ze hem, toen Kruijswijk virtueel het geel bedreigde. "
Volgens mij had de 6de man van Sky alles onder controle en begonnen vooral de andere teams hem te knijpen.
    27 december 2018 12:05
    Kruijswijk liep meteen aan de voet van de slotklim totaal leeg. Er verdwenen meteen minuten dus vanaf de voet was het duidelijk dat alle fantasieën van de fans de ijskast in konden. Dat sommige zichzelf graag nog voorlogen totdat hij gepakt was kan maar het is een beetje maf om die fantasie het hele jaar te blijven koesteren
27 december 2018 10:26
Doet me deugd dat Groenewegen maar 2% van de stemmen krijgt - blij dat sprinten hier NIET overgewaardeerd wordt.

Tom, Terpstra en Turbo-Mathieu zijn ook voor mij de top 3. Mijn vermoeden is dat volgend jaar Tom en Mathieu weer tot de top-3 behoren, maar Terpstra niet...
    27 december 2018 12:07
    Terpstra is de oudste en bovendien niet stabiel de allerbeste in klassiekers. Dumoulin en vdp hoeven niet op niveau te winnen om stemmen te krijgen kennelijk dus waarschijnlijk heb je gelijk
27 december 2018 10:26
Als we het zo breed gaan trekken dat we veldritmedailles en mtb-medailles ook mee gaan rekenen (beste Nederlandse renner (wielrenner), niet -rijder of -biker), dan moeten we Anna van der Breggen ook meerekenen en laten winnen.
Dat terzijde, het moet natuurlijk Terpstra zijn omdat hij, in tegenstelling tot Dumoulin wel iets gewonnen heeft. Het zijn niet te vergelijken disciplines, dus moet je de cijfers laten spreken.
    27 december 2018 18:17
    Je kan van de Breggen prima meerekenen, maar dan ook beoordelen naar de standaard van de mannen. En bij de mannen zou ze 146e geworden zijn in eender welke koers die ze nu gewonnen heeft.
    28 december 2018 14:12
    Waarom moet je van de Breggen naar de standaard van de mannen beoordelen? Je neemt voor Groenewegen, MvdP, Terpstra en Dumoulin toch ook vier verschillende standaards?
27 december 2018 10:27
Ik ga voor Lars Boom dit jaar
27 december 2018 10:36
echt wel terpstra

winnen in vlaanderen en dan ook nog een keer 3de PR
27 december 2018 10:54
De bekende discussie hoe je een klasseringen in klassiekers vergelijkt met klasseringen in een (Grote) Ronde.
Vlaanderen levert Terpstra 275 PCS en 500 UCI punten op, plaats 2 in de Giro levert Dumoulin 290 PCS en 600 UCI punten op. Plaats 3 in PR levert Terpstra 150 PCS ounyten op, net zoveel als plaats 4 van Dumoulin op het WK tijdrijden.
Kijk de lijstjes erop na:
https://www.procyclingstats.com/rider.php?id=140747
https://www.procyclingstats.com/rider/tom-dumoulin

PCS ranking TD plaats 6 en Terpstra plaats 24, UCI Ranking TD plaats 8 en Terpstra 22.

Ook zonder punten te geven schat ik de prestaties van Dumoulin net wat hoger in, maar het blijft altijd lastig al is dit minder lastig dan een turner met een schaatser of voetballer te vergelijken, dat is (nog) meer appels en peren vergelijkingen.
    27 december 2018 12:08
    Je kunt ook gewoon verliezers niet meenemen ;)
27 december 2018 11:07
Ik schat Dumoulin's prestaties duidelijk hoger in dan die van Terpstra.
Wel heel lastig kiezen tussen Dumoulin en MvP die ongekende dingen laat zien op jonge leeftijd. Voor de rest sowieso een fantastische lijst.
27 december 2018 11:23
Tja. Het is ook maar net hoe je het noemt.
Natuurlijk is Tom Dumoulin 'de beste'.
En heeft Dylan Groenewegen de meeste overwinningen.
En is Mathieu van der Poel een unieke meervoudige kampioen.
Maar ik heb toch voor Niki Terpstra gekozen, want hij was toch duidelijk de succesvolste, kijkend naar het aantal overwinningen en de kwaliteit daarvan.
Het gaat toch om winnen..

Al moet ik West gelijk geven: Anna van der Breggen steekt overal met kop en schouders bovenuit.
    27 december 2018 12:09
    Behalve van vleuten, ze was dit jaar maar ietsje beter
27 december 2018 11:25
Tom dumoulin
Een klassements renner is het hoogste goed in het wielrennen
    27 december 2018 12:10
    Mollema is ook klassement renner. Het gaat wel om presteren en niet om wat voor doel je nastreeft
    27 december 2018 18:59
    Mwielerfan wil jij zeggen dat Mollema net zo goed heeft gepresenteerd als Dumoulin sit jaar?
27 december 2018 12:06
Wat een onmogelijk lijstje zeg. Op elk terrein doen we mee zo onderhand. Ik kan hier geen keuze uit maken, dus doe dan maar Anna van der Breggen :)
27 december 2018 12:23
2e in Giro en Tour = 40 dagen op het allerhoogste niveau rijden. Wat mij betreft kan geen enkele eendagskoers daar tegenop.

Maar wat een weelde dit jaar!
    27 december 2018 13:20
    Ik Ben Het Met je eens, maar, Het kan net zo knap zijn te winnen In die 2 dagen dat het er om gaat, ze moeten Het namelijk allemaal doen op die eene dag. (5 kansen op 1 jaar)
    Wat mij betreft had Terpstra het normaal verdient, maar 2x 2e In Giro en Tour is bijna Mercxiaans. (Bijna) Terwijl Terpstra’s exploot Het resultaat van planning en gelegen opbouw is, was Dumoulin’s prestatie een sprong In het onbekende Met een niet te voorspellen uitkomst was.
    Had Terpstra nu nog een Tour etappe gewonnen dan had hij gepresteerd buiten zijn specialisms en dat had hem dan hoe dan Ook De prijs opgeleverd.
    (Dumoulin heeft laten zien dat er In sommige een daags wedstrijden (WK) Ook wat verwacht kan worden.
    (Lastig Ook, Paris-Roubaix en de Giro zijn mijn favoriete wedstrijden... wat een weelde)
27 december 2018 12:58
We hadden een aantal jaren terug niet kunnen denken dat er zo'n sterke generatie zat aan te komen. De prestaties van de grootste uitblinkers, Van der Poel, Dumoulin en Terpstra, staan op gelijk niveau, ze blinken uit op hun eigen terrein. Ik kies de auteur van de grootste overwinning, Niki Terpstra.

Overigens vind ik dat we af moeten van de vooronderstelling dat klassementsrenners ver boven klassiekerspecialisten staan. Dat doen we toch ook niet bij de atletieknummers.
    27 december 2018 13:28
    Het punt dat je probeert te maken is duidelijk, maar uiteraard doen we dit wel bij atletiek met diverse koningsnummers.
    De 100m sprint is een stuk prestigieuzer dan de 10km snelwandelen bijvoorbeeld.

    ;)
    27 december 2018 15:35
    @trickstuff
    Wellicht is de vergelijking duidelijker te maken door de tienkamp (klassement) en de loopnummers te vergelijken (al gaat elke vergelijking ergens mank). De tienkampers genieten wel ontzag, maar hun populariteit en status is niet hoger dan die van de beoefenaars van de andere, 'eendimensionale' nummers (denk aan Bolt).
27 december 2018 13:20
Makkelijk. 3x NK in 1 jaar. Gaat toch om beste Nederlander ;)

Dumoulin niets gewonnen op enkele etappes na. Dan kan ik hem toch niet kiezen als we zoveel mooie overwinningen hebben behaald dit jaar. Maar zeker de beste ronde renner van Nederlandse bodem die we in jaaaaren hebben gezien.

Terpstra geniaal in het voorjaar (voor mij de mooiste koersen van het jaar, maar dat is persoonlijk)

Verder vind ik sprinters altijd moelijk te vergelijken.

Wellicht dat meeste UCI (of andere)punten de meest objectieve uitslag geeft
27 december 2018 17:38
Er heeft toch al eentje een nominatie verzilverd. In Sporza's alternatieve Eindejaarspoll wint in de categorie "Lied van het jaar" : Niki Terpstra met Liefde voor de koers.
27 december 2018 18:29
Er is in de Nederlandse wielergeschiedenis niet een renner die zoveel wedstrijden heeft gewonnen in drie disciplines dan MATHIEU van der POEL.En het gaat in de wielersport nog steeds om winnen.
    27 december 2018 18:51
    Sven Kramer is ook een geweldige IJshockeyer ja.
    27 december 2018 18:55
    Je moet wel kijken wie zijn tegenstanders zijn, je kan niet zeggen dat het niveau van het veldrijden echt hoog ligt
    28 december 2018 08:50
    @edoxpcm
    Op het N.K weg waren toch alle Nederlandse toppers aanwezig, Hij heeft ze allemaal opgelegd.Wint in het jaar 2018 meer dan 40 wedstrijden welke Nederlandse topper heeft dat gepresteerd ???
    28 december 2018 14:16
    Waarvan meer van de helft in een veredelde kermissport. We tellen de onderdelen die Terpstra op een zesdaagse wint ook niet mee.
27 december 2018 18:53
Tsjonge jonge wat wordt hier de prestatie van Tom Dumoulin ondergewaardeerd door sommige zeg. Hij heeft er weer een uniek jaar opzitten, hoelang geleden was het wel niet dat een Nederlander nog op het podium stond in de Tour? En hoeveel renners lukt het nou eigenlijk om top te zijn in zowel de Giro als tour? Zijn jullie te verwend ofzo?

Ja Terpstra reed een sterk jaar maar mag de schoenveters van Dumoulin nog niet strikken. Bij het rijden van een Grote ronde komt veel meer kijken dan alleen het rijden van klassiekers. Dumoulin was super constant in zijn presentaties dit jaar.
    27 december 2018 19:00
    Jeej, de schoenveterstrikker, ik miste hem al in deze draad.

    Ik snap je heus wel maar ik, en met mij velen, hechten meer aan die ene x iedereen te grazen nemen tov overal net niet de beste zijn. Volkomen subjectief en even legaal.
    Strikt genomen is het ook knapper om wanneer je fysiek niet de beste bent toch de rpijs te grijpen terwijl zo'n Dumoulin een soort van halfgod is qua aanleg,
    27 december 2018 19:52
    Halfgod? Je blijft hem onderschatten.

Reacties zijn gesloten.