Dylan van Baarle: “Ik had Dwars door Vlaanderen kunnen winnen”

Dylan van Baarle: “Ik had Dwars door Vlaanderen kunnen winnen”

foto: Sirotti

woensdag 25 maart 2015 om 19:08

Niet Niki Terpstra of Lars Boom, maar wel Dylan van Baarle was de meest prominente Nederlander in de finale van Dwars door Vlaanderen. De renner uit Zoetemeer werd slechts nipt geklopt door een duo van Topsport Vlaanderen-Baloise, na een tactisch steekspel in de slotfase. Achteraf kreeg hij kritiek van wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Bij WielerFlits doet hij zijn verhaal.

Wachten op de Paterberg
De beslissing in de zeventigste Dwars door Vlaanderen viel op een vijftigtal kilometer van de streep, net na de Taaienberg. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski probeerde samen met Edward Theuns naar de ontsnapte Jelle Wallays toe te rijden. Van Baarle was attent. “Er was wat chaos en ik zag dat er achter mij een gaatje was gevallen. Dat was voor mij het sein om door te gaan. Ik had direct het gevoel dat die vlucht wel eens ver zou kunnen geraken, vooral omdat Etixx-Quick Step een sterke pion meehad. Toch heb ik tot na de beklimming van de Paterberg gewacht om mij echt helemaal te geven.”

Dat deed Van Baarle naar eigen zeggen niet uit schrik voor de wereldkampioen. “Ik verwachtte zelfs geen aanval van hem. Op de wegen naar de finish was er toch de hele tijd tegenwind, waardoor een aanvalspoging voor hem eigenlijk bijna onmogelijk vol te houden zou zijn. Zeker omdat er in ons groepje twee renners van dezelfde ploeg aanwezig waren. Ik ben, op aanraden van mijn ploegleider Andreas Klier, wel constant in de buurt van Kwiatkowski gebleven. Hij was normaal gesproken de snelste en de sterkste van onze groep, al keerde zijn sterkte zich in de finale misschien wel helemaal tegen hem.”

Verrast door Belgisch duo
Het viertal ging uiteindelijk gezamenlijk de slotkilometer in, waar de 22-jarige totaal verrast werd door de winnende aanval van Jelle Wallays. “Ik zat eigenlijk nog vrij fris, maar ik had verwacht dat Wallays het tempo zou blijven onderhouden tot in de laatste rechte lijn en dat Theuns het dan maar moest proberen af te maken voor hun team. Maar het liep dus anders en dat is bijzonder jammer. Ik had het gevoel dat ik zeker nog kon reageren op Wallays, maar ik liet mij volledig verrassen. Ook Kwiatkowski was niet aan het opletten, waardoor het gat vrij snel te groot geworden was om nog dicht te gaan rijden.”

De wereldkampioen deelde achteraf via Twitter een sneer uit aan Van Baarle. De Pool ergerde zich eraan dat ‘niet iedereen voor de overwinning rijdt en dat sommige renners zelfs tevreden zijn met de tweede plaats.’ “Het was niet aan mij om het gat op Wallays te gaan dichten”, weerlegt Van Baarle deze kritiek. “Ik wilde heel graag winnen en net daarom bleef ik zitten. Als ik zelf achter Wallays aan ging rijden, dan tekende ik mijn doodvonnis en dan kon Kwiatkowski zonder problemen naar de zege rijden. Als hij er zo over denkt, kon hij ook zelf gaan achtervolgen, zodat ik de koers had kunnen winnen.”

Opwarmertje
Desondanks is Van Baarle, die uiteindelijk als derde over de finish kwam, een behoorlijk tevreden man. “Natuurlijk had ik graag willen winnen, maar deze podiumplek is wel een bevestiging dat ik goed bezig ben. Het gevoel was al redelijk goed in Parijs-Nice en nu ben ik helemaal zeker dat ik klaar ben voor de klassiekers, waar ik Sebastian Langeveld ga ondersteunen. Dat wordt een heel belangrijke periode voor mij en voor de ploeg. Deze koers was eigenlijk een opwarmertje, al was het de hele dag vrij koud”, sluit Van Baarle lachend af.

Dit artikel delen:

84 Reacties

wielrenner 25 maart 2015 om 19:12

Dan had ie moeten winnen!!

janwillem92 25 maart 2015 om 19:13

Goede reactie. Dat hij niet achter wallays aan ging valt te begrijpen. Als hij had willen winnen had hij zelf aan moeten vallen misschien… maar zoals hij aangaf was dat niet makkelijk ook door te tegenwind.

vlek 25 maart 2015 om 19:16

Vandaag was een dag waar hij mee verder kan. Hij was op de Taaienberg misschien al (samen met Kwiatkowski) de beste van het stel en die klim liegt niet. Benieuwd wat hij dit jaar al kan in de wedstrijden die nog een dik uur langer duren.

Samus_Aran 25 maart 2015 om 19:17

Door in de wielen te blijven zitten zul je niet winnen. Zo maak ,je snel veel vijanden en die gaan in de toekomst achter je aanzitten.

joeri 25 maart 2015 om 19:17

makkelijk gezegd dat het niet aan hem was om het gat te dichten.. voor hetzelfde geld krijgt hij nooit meer z’n kans

aapdedino 25 maart 2015 om 19:18

Goed dat jullie het als Nederlands medium hier meteen het werk doen en hem interviewen. NOS laat het in de samenvatting weer lopen om interviewtjes toe te voegen.

Wheely 25 maart 2015 om 19:18

Topper Dylan, laat Kwiatkowski maar janken. Is zeker niet meer gewend tegenspraak te krijgen.

Hopelijk gaat van Baarle een sterk voorjaar rijden. Dit geeft moed.

WieVis 25 maart 2015 om 19:20

Jammer dat hij niet voor eigen kansen mag gaan in de andere klassieker, al hoop ik stiekem ook eens op een succesje van Langeveld na de Omloop in 2011

katerkop 25 maart 2015 om 19:22

@samus aran
Kijk jij heel selectief wielrennen?
Zaterdag Degenkolb gezien? Hoe won die?

IljoKeisseFan 25 maart 2015 om 19:23

Als die niet zo laf had gereden wel ja..

Jopie 25 maart 2015 om 19:24

De jongens van Etixx doen weer huilie huilie. Als ze winnen de grootste mond van allemaal. Als ze verliezen kunnen ze er nooit iets aan doen.

Jowinho 25 maart 2015 om 19:29

@katerkop: Er is een verschil tussen in de wielen blijven zitten in een peleton of in een groep van 4. Als je meteen op dat wiel springt dan is er niks verloren.

TomDJ 25 maart 2015 om 19:31

Achteraf had hij misschien beter 1 keer op kop kunnen komen in de hoop dan Kwiatkowski daarna vol in de achtervolging zou gaan.

wielrenner 25 maart 2015 om 19:32

Blijft wel opvallend dat die Belgen allemaal zo kort rijden….

LyndaLid 25 maart 2015 om 19:33

Klasse gereden! De eerste keer dat ik hem echt zo zie presteren, Ronde van GB kijk ik niet.

Laat sommigen maar lekker lullen, blijven zitten toen het gaatje er was was sowieso de goede move, prima dat ie dat zelf ook zo ziet. Dat een handvol wielerflitsers dat anders ziet zal hem niet van de wijs brengen, hopelijk ;).

Overigens beste in koers samen met Kwiatkowski? Dan doe je volgens mij de andere twee vooraan ernstig te kort, en ook Lars Boom. Ik heb heel weinig gezien maar dat begreep ik uit het volgtopic.

pirazzi 25 maart 2015 om 19:39

As is verbrande turf.

Wheely 25 maart 2015 om 19:40

@wielrenner
heel opvallend dat die Belgen zo kort rijden dwars door Vlaanderen heen, jeetje.

vlek 25 maart 2015 om 19:41
Quote:
Overigens beste in koers samen met Kwiatkowski?

Als hij dat zo gevoeld heeft onderweg, dan zou ik dat geen gekke opmerking van hem vinden. Zicht op het rijden van Boom had hij natuurlijk niet.

Lombarda 25 maart 2015 om 19:41

Wat een zeur die Pool.

Tokstar 25 maart 2015 om 19:42

@wielrenner
wat bedoel je?

LyndaLid 25 maart 2015 om 19:43

@ vlek

Dat ging over een reactie, de jouwe zie ik nu ;)

Bettinwel 25 maart 2015 om 19:48

Als de wereldkampioen over je twittert, doe je toch iets goed. Om te winnen moet je nog beter zijn.

vlek 25 maart 2015 om 19:48

De beklimming van de Taaienberg even opzoeken in het volgtopic, daar springt Van Baarle er al bovenuit… al zijn die reacties waarschijnlijk ook van mij. :\

Romāns Vainšteins 25 maart 2015 om 19:48

Het blijft natuurlijk twisten maar feit blijft dat Kwiat en van Baarle (en hun ploegleiders) een grove fout hebben gemaakt door buiten de aanval van Wallays te rekenen. Het daarna niet van het gat dichten is op beider conto te schrijven en Kwiat’s sneer vind ik onterecht.

Boom was echt wel super maar heeft het helaas niet vol kunnen bewijzen door die ongelukkige val.

Kirsipuu 25 maart 2015 om 19:49

Op het moment dat Wallays weg ging was hopen dat Kwiatkowski het gat dicht zou rijden reed het enige dat Van Baarle nog kon doen om te winnen. De keuze van Van Baarle was er dus, in mijn ogen, juist een voor de winst en niet voor de tweede plek. Verder is het sterk gereden van hem en had hij een beetje pech dat hij in een groep met twee ploeggenoten en de sterkste man (met Boom) in koers zat.

p.s: voor mij op de bank was de aanval van Wallays wel te verwachten. Een klassiek een-tweetje van twee ploeggenoten in een groep. De minst rappe demarreert en de snelste slaat toe als de anderen zijn ploeggenoot terughalen. Dat zal Klier toch ook wel weten?

Headlines

Materiaalzone

Populair