Tom Dumoulin verliest nog een coach

Tom Dumoulin verliest nog een coach

Helmantel (rechts) - foto: Sirotti

woensdag 24 oktober 2018 om 09:33

Adriaan Helmantel staat op het punt op Sunweb te verlaten, meldt De Telegraaf. De trainer is dichtbij een akkoord om zich bij de KNWU te voegen, waar hij onder andere de rol van bondscoach voor de beloften gaat vertolken.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine
De Assenaar ondersteunde onder andere Tom Dumoulin bij de tijdritten. Hoewel Helmantel niet vaak volledige wedstrijden meedraaide, werd de Drent bijvoorbeeld tijdens grote rondes speciaal ingevlogen voor races tegen de klok van Dumoulin. Hij is echter niet diens vaste trainer. De traininsschema’s van Dumoulin komen van de hand van de Duitser Hendrik Werner.

Helmantel moet bij de nationale wielerunie ook het bondscoachschap van de duurrenners op de baan gaan invullen. Die functie staat sinds kort open, nadat bekend werd dat Peter Schep zijn KNWU-baan inruilt voor het ploegleiderschap bij de Amerikaanse WorldTour-ploeg EF Education First-Drapac.

Komen en gaan in technisch kader
Daarnaast zal de vaste trainer van Sunweb vanaf komend seizoen als assistent-coach aan de slag gaan bij de elite-mannen en vrouwen. Naast het vertrek van Helmantel, verlaten ook hoofd innovatie Tom Davids en coach Morten Bennekou de technische staf van Sunweb. Laatstgenoemde keert als Head of Performance terug bij de nationale Deense wielerbond.

Tegenover het vertrek van de drie staat de komst van Michiel Elijzen. De ex-prof was de gedroomde kandidaat voor de KNWU om het bondscoachschap bij de elite-mannen en de vrouwen op te vullen, maar daar bedankte Elijzen uiteindelijk voor. Het afgelopen jaar werkte onze landgenoot als performance manager bij Veranda’s Willems-Crelan.

Na de fusie met Roompot-Nederlandse Loterij werd echter duidelijk dat er geen plek meer voor hem was. Elijzen is nu met Sunweb in de afrondende fase om aan de slag te gaan als ploegleider. Naast Helmantel, Bennekou en Davids, nam Sunweb eerder ook al afscheid van ploegleider Tom Veelers.

Update 12.15 – Kemna bedankt Helmantel en Bennekou
Sunweb heeft middels een persbericht het nieuws bevestigd. “Met pijn in mijn hart zeg ik vaarwel tegen deze prachtige ploeg”, vertelt Helmantel. “Ik voel me hier thuis. Ik heb met alle renners en stafleden met plezier en professionaliteit gewerkt. Met een lach kijk ik terug op deze periode. Maar soms moet je nadenken over wat je doet. Samen met het aanbod dat ik kreeg, heb ik besloten om deze nieuwe uitdaging in een nieuwe omgeving aan te gaan.”

Net als Helmantel, kijkt ook Bennekou terug op een aantal mooie jaren bij de Duitse WorldTour-formatie. Head of Coaching Rudi Kemna bedankt beide trainers: “Met Adriaan en Morten zien we twee erg ervaren en hoog gewaardeerde trainers vertrekken. Beiden zijn geweldige collega’s geweest en ze hebben heel veel betekend voor de ploeg. Namens het hele team willen we hen dan ook bedanken voor hun grote inzet en toewijding. We wensen ze het beste in de toekomst.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

hahostolze 24 oktober 2018 om 09:34

Gek, ik dacht dat Elijzen naar Jumbo ging ivm de WvA connectie.

0
jvh93 24 oktober 2018 om 09:49

Denk dat ze bij Jumbo een prima staf hebben momenteel dus waarom zouden ze daar special voor Wva Elijzen bijnemen? Mooie stap voor hem als hij naar Sunweb kan

0
AlfredoBinda 24 oktober 2018 om 09:53

Als er nou 1 persoon is die ik qua karakter niet in de Sunweb doctrine vindt passen dan is het Elijzen wel.

0
Secondant 24 oktober 2018 om 09:57

Dat zijn allemaal mannen in de zogenaamde marge die vertrekken. Voor Helmantel een mooie stap omhoog, eveneens voor Bennekou als hij een mooie functie bij de Deense wielerbond krijgt.
Ploegleiders zijn vast wel ergens te vinden, een paar snuggere oud-renners benaderen en op de oude voet verder. Prestatie-coaches moeten toch ook wel te vinden zijn? Genoeg bewegingswetenschappers met wielrennen als specialisme.

Zolang de kern (Spekenbrink, Kemna, Visbeek, Reef) maar hetzelfde blijft lijkt me er niet zo veel aan de hand.

0
Romāns Vainšteins 24 oktober 2018 om 10:04

mwwwwprff

Om de tour te kunnen winnen is een maximale klap uitdelen in de ITT van essentieel belang voor Dumoulin. Heel wat belangrijker dan wie precies met welke intonatie ‘hup hop’ in de oortjes blert. Zou me niks verbazen als ze op freelance-basis die knakker specifiek voor de tour-TT inhuren.

0
Secondant 24 oktober 2018 om 10:21

@RV,
Maar wat doet Helmantel dan precies? Ik word weinig wijzer op de website van Sunweb. Hij is bewegingswetenschapper. Zou hij met Tom en de ploegleiding uitstippelen waar vol gas te gaan en waar de benen iets te sparen? Ik neem aan dat hij niet op dat moment nog aan de houding van Dumoulin of de ploeg hoeft te sleutelen.

De toevoeging van Helmantel zal ongetwijfeld van belang zijn, maar is deze toevoeging niet door een ander op te vangen?

0
vlek 24 oktober 2018 om 11:24

Helmantel iemand in de marge? Volgens mij is hij de afgelopen jaren toch echt regelmatig naar voren geschoven als dé trainer van de ploeg en is hij cruciaal geweest in de ontwikkeling van Dumoulin. Hij was vier jaar lang zijn persoonlijke trainer en werd daarna doorgeschoven naar de functie van hoofdtrainer (die alle trainers aanstuurde en altijd dicht bij Dumoulin bleef staan). Wat dat betreft zou ik niet weten waarom Reef en Visbeek belangrijker zijn geweest.

Elijzen lijkt me interessant voor Sunweb. Niet iemand die direct bij ze past, maar dat is misschien juist wel eens goed.

0
Mwielerfan 24 oktober 2018 om 14:16

Zo kun je alles wel weg redeneren. Ploegleiders doen alleen uitvoer en waarschuwen voor bochten. Management en performance figuur staat te ver weg en schrijven vooral beleidstukken en nog meer protocollen. Niemand is nog belangrijk!

0
Wheely 24 oktober 2018 om 11:37

Helmantel, is dat niet de cape van de Tourduivel?

0
tendam 24 oktober 2018 om 12:03

Deze naam duikt vaak op als het gaat over de prestaties van Dumoulin. Ik kreeg het idee dat hij zijn persoonlijke trainer was, het kan natuurlijk zijn dat hij dat blijft.

Elijzen lijkt me totaal niet bij Sunweb passen. Belkin was al te rigide voor hem, Sunweb is nog een paar tandjes erger.

0
Mwielerfan 24 oktober 2018 om 14:17

Toch lijkt hij weloverwogen beslissingen te nemen. Misschien dat hij als renner meer vrijheid nodig heeft dan als ploegleider?

0
tendam 25 oktober 2018 om 08:25

@mwielerfan
Ik weet niet wat je bedoelt, maar Elijzen was ploegleider bij Belkin, geen renner. En weloverwogen… tsja, ik weet niet of de ploegen voor hem in de rij staan.

0
arjando.ooms 24 oktober 2018 om 22:23

Wellicht hebben ze bewust een kritisch andersdenkend iemand binnen boord gehaald. Wordt je over het algemeen sterker van. Mits professioneel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone