Dumoulin, Ten Dam en Gesink tevreden na Rettenbachferner

woensdag 17 juni 2015 om 23:00

Op de flanken van de monsterlijk steile Rettenbachferner moesten de Nederlanders woensdagmiddag al vroeg de rol lossen. De koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland kende de Franse topfavoriet Thibaut Pinot als winnaar, die klassementsleider Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. De 24-jarige coureur van Giant-Alpecin kon daar echter mee leven. Ook LottoNL-Jumbo-kopmannen Laurens ten Dam en Robert Gesink waren na afloop positief.

Dumoulin vecht zich sterk terug
Dumoulin leek aanvankelijk een serieuze draai om zijn oren te krijgen, toen hij op 9,5 kilometer van de streep de groep der favorieten moest laten gaan. “Het ging hard in het begin. Dat-ie (de klim, red.) zo steil is, heeft ook het voordeel dat je heel goed je eigen tempo kan rijden. Ik hoefde niet de hele tijd op iedereen te reageren, zoals je op een klim van vijf procent wel moet. Dan ga je je misschien eerder opblazen. Uiteindelijk raap ik nog veel mannen op. Het ging goed vandaag”, vertelt de Limburger tegen NOS Langs de Lijn.

De leiderstrui raakte Dumoulin wel kwijt aan Pinot, maar dat was ingecalculeerd. Uiteindelijk passeerde onze landgenoot de finish in Sölden als tiende, op 1.37 van Pinot. Vooraf hoopte Dumoulin – met de 38 kilometer lange slottijdrit in het verschiet – de schade te beperken tot anderhalve minuut. “Ik ben blij dat dat gelukt is. Maar ik vind het moeilijk om te zeggen of dat genoeg gaat zijn in de afsluitende rit tegen de klok. Ik ben bang dat het voor de eindwinst net te kort is. Maar ik kan hier wel verder mee.” Onder meer Geraint Thomas (45 seconden voorsprong op Dumoulin) en Simon Špilak (42 seconden bonus) staan nog voor hem in het klassement; beiden zijn erkende tijdrijders en wereldtoppers in de middellange etappekoersen.

Ten Dam stak Dumoulin helpende hand toe
Laurens ten Dam (veertiende, op 2.16) leek zich in eerste instantie gemakkelijk te handhaven in de groep met favorieten, maar blies zichzelf een beetje op. “Ik kende deze klim nog uit 2007, toen ik als jong mannetje hier mijn doorbraak kende. En nu rij ik als een oude lul om hoog en zit ik veel verder als toen!”, lacht de klimmer na afloop tegenover de NOS. “Ik had liever nog iets meer naar voren gezeten. Maar gezien de rest van het jaar, mag ik denk ik heel tevreden zijn. Ik voelde me heel goed en besloot zelfs aan te gaan in een bochie. Toen kwam Špilak eroverheen gedenderd op het buitenblad, en dacht ik: ‘Ja daag, het is hier 13%. Dat ga ik echt niet doen’. Daar kreeg ik wel een knauw van.”

Ten Dam verloor de aansluiting met het groepje en kwam niet veel later de opstomende Dumoulin tegen. Beide renners wonen in Maastricht en trainen vaak met elkaar. “Ik heb ‘em nog een klein handje toegestoken, door hem naar het wiel van zijn ploegmaat Warren Barguil te rijden. Dat doe je als trainingsmaten. En daarna reed hij mij er nog af ook, verdomme. Dat zal ik hem zo eerst eens zeggen, dat-ie dat niet meer moet doen!”, knipoogt de goedlachse Ten Dam opnieuw. “Nee, maar vorig jaar heeft hij mij af en toe ook een handje toegestoken, in de aanloop naar een col bijvoorbeeld. Als je dan in de positie – al was het volgens mij nog minder dan een kilometer – bent om hem te helpen, doe je dat.”

Gesink zet stap in de goede richting
PIC532187486

Negen tellen na ploegmaat Ten Dam kwam Robert Gesink over de streep, als zestiende. De Aaltenaar verloor twee minuten en 27 seconden op dagwinnaar Pinot, maar steeg wel van plek zeventien naar plaats elf in het algemene klassement. Meer zat er voor de kopman ook niet in, vertelt hij op het digitale thuis van LottoNL-Jumbo. “Dit soort ritten heb je nodig om een volgende stap te zetten. De laatste klim was heel zwaar. Het was steil en je zit aan het einde echt op een hele grote hoogte. Dan trap je voortdurend op je adem. Ik heb er aan het begin van de klim voor gekozen om op mijn eigen tempo naar boven te rijden. Waar ik uiteindelijk uitkom, is niet slecht. Ik heb het maximale eruit gehaald en het is zeker weer een stap in de goede richting.”

Dit artikel delen:

61 Reacties

piet115 17 juni 2015 om 23:55

Dumoulin heeft het geweldig gedaan. Ten Dam kan tevreden zijn zag er al een stuk beter uit. Gesink nog erg matig, maar wel fantastisch geknokt. Hopen dat hij nog een aantal stappen kan maken.

Wheely 17 juni 2015 om 23:58

Heerlijk altijd de verhalen van Ten Dam.

Romāns Vainšteins 17 juni 2015 om 23:59

Ik ben over Dumoulin zoemend tevreden, ik denk wel dat hij nu top-top-top is en dat tot de eerste 12 dagen van de tour wil doortrekken. Een AK in de tour rijden zal het voor hem niet gaan worden denk ik maar hij en Schippie mogen graag mijn ongelijk bewijzen.
Wat ten Dam en Gesink denk ik dat ze aardig op koers liggen voor plek 25-15 in de tour , wanneer de variabele 'wegvallers' en de variable 'geluk' meezitten heeeeel misschien zelf tegen de 10. Eigenlijk mogen ten Dam en Gesink hopen dat Kelderman weer helemaal fris aan de start staat want '1 voor allen, allen voor 1' 's Neerlands hoop Kelderman aan stek 9 in het AK helpen is misschien wel een betere campagne dan als los zand stekken 23, 19 en 16 behalen, om maar wat saais te zeggen.

Romāns Vainšteins 18 juni 2015 om 00:11

Ik zal hem nog even aansterken > wanneer ten Dam en Gesink graag nog door willen rijden bij team Jumbo is er veel aan gelegen om een nieuwe held met potentieel te doen opwekken en als dat hun eigen AK kost moet dat maar. Met een nieuwe potentiele top 5-10 kanidaat zal de sponsor eerder geneigd zijn om er nog een jaar aan vast te knopen.

Wheely 18 juni 2015 om 00:16

Niet vergeten dat als je goed wilt zijn in de derde week van de Tour dat je nu nog vol in opbouw hoort te zijn en absoluut niet dient te pieken. Ik had het leuk gevonden als Gesink of Ten Dam hier bij de toppers hoorden maar met het oog op de Tour denk ik dat ze prima bezig zijn.

Voor Dumoulin is nou eenmaal die eerste Tour dag van groot belang, hopen dat hij dan nog net dat ene schepje boven op de zijn huidige vorm kan doen.

Romāns Vainšteins 18 juni 2015 om 00:18

Maar Wheely, Pinot knalt hier als een malle en die gaat er echt wel staan in de tour hoor. Froome (en ook van Garderen) idem in de Dauphine. Het is geen zekerheid dat nu erg goed zijn inhoudt dat je in tour gaat inleveren, er zijn verschillende wegen, dat wel.

Wheely 18 juni 2015 om 00:29

Daar ben ik dus erg benieuwd naar RV, moet het nog maar gaan zien met van Garderen en Pinot. Froome zie ik maar even als uitzondering; die is van een ander niveau zeg maar.

Banddikte 18 juni 2015 om 00:43

Dumoulin gewoon klassse!! Slim en op max vermogen gereden. LtD doet het ook heel aardig. Wat Gesink betreft heb ik toch gemengde gevoelens. Ruim 2 minuten op de winnaar is mi net iets te veel en de Tour ligt niet meer zo ver weg.

Chaba 18 juni 2015 om 00:55

Dumoulin vooral slim gereden. zichzelf niet opgeblazen en op eigen tempo die berg op. En op basis daarvan uitzonderlijk goed gereden. Daar zit echt nog wel rek op.
Ten Dam fantastische gozer en fantastische reactie maar ik hoop wel dat hij nog iets beter wordt naar de tour toe want echt top was het nog niet.
Gesink had ik ook minder van verwacht vanwege de grote achterstand die hij heeft opgelopen dit seizoen maar helaas was hij nog iets minder dan ik had verwacht. Hij zal nog wel wat verbeteren maar het zou me verbazen als hij voor top 10 meedoet in de Tour.
Kruiswijk heeft een loodzware Giro gereden dus daar verwacht ik ook een stuk minder van in deze beter bezette Tour dus ik hoop echt op Kelderman. Misschien niet helemaal reëel maar ik vrees wel voor de rest als het gaat om een klassement.

Tiim 18 juni 2015 om 00:56

Dumoulin heeft hier echt fantastisch gereden, Ten Dam ook prima, die is nou eenmaal niet van het niveau Pinot en co, Gesink moet er op zo’n klim langer bijzitten vind ik. Lijkt zich niet te hebben verbeterd sinds Californië

MartijnG 18 juni 2015 om 01:26

Mooi dat LTD een landgenoot helpt.. veel beter dan de panasonic-kwantum aversie.

Even off topic. Klopt het dat ik het forum in de app niet kan zien en zo ja beste redactie waarom niet? Dat schakelen tussen app en de site is best hinderlijk. Verder heerlijke app hoor!

wiebipedia 18 juni 2015 om 01:29

Iedereen lijkt in het geval van Gesink over zijn reactie heen te lezen. Natuurlijk is hij nog niet op het niveau waar hij wil zijn met de tour. Misschien komt hij daar ook niet gezien z’n voorbereiding. Zelf geeft hij duidelijk aan dat hij hier vanaf procent 1 op eigen tempo heeft gereden. Ergo waarschijnlijk helemaal niet de intentie heeft gehad om met de kop mee te rijden. de eerste week tour komt die jongen op karakter echt nog wel door. Daar kan hij ook nog aansterken. Zeg daarmee niet dat hij eenvoudig top 15 rijdt. Maar het zou me niet verbazen

Rosanero 18 juni 2015 om 01:59

Lees ik nu dat Spilak een erkend tijdrijder is? Hahaha. Wie zegt dat? Ducrot? Die noemt iedereen tijdrijder.

Dat hij in zijn jaarlijkse Ronde van Romandië-flow een leuke tijdrit rijdt, wil niet zeggen dat hij de rest van het jaar hetzelfde doet. Af en toe eens in het Baskenland, als het parkoers hem ligt. Dat vlakke, dat kan hij alleen eind april. 42 seconden op Spilak moet een makkie zijn.

45 seconden op Thomas acht ik ook wel te doen. De anderhalve minuut op Pinot, die veel eerder een erkend tijdrijder is dan Spilak want altijd constante tijdritten rijdt, wordt al wat moeilijker. Alhoewel, als Dumoulin gaat knallen, berg je dan maar. Zowat de enige Nederlander die mijn hartslag wat omhoog krijgt. Gun hem de eindzege ontzettend.

Chasinque 18 juni 2015 om 02:01

Gesink kan, als hij in vorm is, geweldig klimmen. Maar het lijkt mij onmogelijk voor hem om nog zoveel te verbeteren dat hij opeens top 15 rijdt in de Tour. Als ik hem was, zou ik me op dagzeges gaan richten.

Ten Dam laat zien dat hij een belangrijke knecht gaat zijn voor Steven en Wilco in de bergen. Toch een constante factor, die Ten Dam.

En Dumoulin, wat een klasbak. Deze jongen zou de Tour kunnen winnen als hij een kilootje of 5 kwijtraakt. A la Wiggins.

Rosanero 18 juni 2015 om 02:01

Pinot is ook gewoon een toprenner trouwens, die zal er makkelijk staan in de Tour als hij geen pech kent. Van Garderen zal er ook staan, maar heeft altijd slechte dagen in de bergen en gelukkig mag dat in deze Tour ervoor zorgen dat hij geen top vijf gaat rijden. Tenminste, als de mooie mannen niet vallen.

noordhollander 18 juni 2015 om 07:50

ach robert is in opbouw,mij zou het niet verbazen als hij het hoogst eindigt in de tour van de Nederlanders
mijn vertrouwen heeft hij in in ieder geval,
kelderman bakte er toch helemaal niets van in de dauphine!!

F4L 18 juni 2015 om 07:54

Dumoulin heeft het verbazingwekkend goed gedaan, maar de eindzege zal nog heel lastig worden. Ten Dam rijdt gewoon prima en zal er wel staan in de Tour. Gesink is het grootste twijfelgeval bij mij, vond hem niet overtuigen. Hij moet echt nog wel wat aanscherpen richting de Tour.

JasperVG 18 juni 2015 om 08:05

Kruijswijk zou ook geen top 10 rijden volgens velen?

schipperaar 18 juni 2015 om 08:14

Mooi die foto van Tom en Lau, er wordt weer gelachen. Een week geel vanaf Youtrekt is best mogelijk en hoop ook dat ze met de ploegentijdrit een keer potten gaan breken.

tendam 18 juni 2015 om 08:38

Dumoulin heeft alle reden om tevreden te zijn. Dit is meer dan je van hem mocht verwachten op zo’n col. Ten Dam valt me ook niet tegen, die haalt waarschijnlijk gewoon weer z’n niveau in de Tour. In California reed hij eigenlijk ook al beter bergop dan Gesink, dat zet zich nu voort, en zal in de Tour hoogstwaarschijnlijk ook zo zijn.

LaurentJalabert 18 juni 2015 om 08:47

Van tevoren heb ik gezegd dat als Gesink iets minder dan twee minuten zou verliezen op Pinot, die zou winnen, hij aardig bezig zou zijn. Maar nu ik zie dat en Tom en Laurens voor hem eindigen vind ik die 2,5 minuut erg veel. Ook als hij in opbouw is moet hij toch minimaal bij Tom kunnen blijven. De stap die hij nu nog moet maken is heel groot, want hij zit nu niet bij de beste 20 klimmers in de tour. Laat er daar 5-8 van afvallen en een talentje of 2-3 opstaan, dan rijd je top 15.. Daar hoef je niet voor te rijden lijkt me.

west 18 juni 2015 om 08:52

O Nee! Het T-woord weer in de titel! ;)

Bulcke 18 juni 2015 om 09:06

Ik wil heel graag blijven supporteren voor Gesink en als een malle klappen en juichen om hem te doen/ zien presteren. Laat ik het er maar bij houden dat ik blij ben dat ik gisteren geen tv heb kunnen kijken. Het duurt gelukkig nog een maand voordat de eerste serieuze berg op gefietst moet worden in Frankrijk. Dat geeft de burger moed.

En wat maakt het fietsen van Dumoulin een hoop goed. Of het voldoende is om de rvz te winnen is de vraag, maar hij laat het Nederlands wielerhart wel sneller kloppen.

BlancoProCycling 18 juni 2015 om 09:27

Ach, is iedereen alweer vergeten wat Gesink afgelopen jaar in de Vuelta liet zien en waar hij toen stond? Ik zie Gesink nog altijd als een betere renner dan Kelderman, en ik denk dat Kelderman wat dat betreft af en toe wel een beetje overhypet is. Maar we zullen het zien in de Tour…

vinnievidefietsen 18 juni 2015 om 09:33

Tja, een stap in de goede richting van de Vuelta denk ik eerder. Vrees dat de Tour te vroeg komt voor Robert, ookal train je nu lekker door in de bergen, dan nog. Hij heeft een hele winter gemist en daardoor komt hij wat mij betreft echt koershardheid/wedstrijdritme tekort. Alleen maar vraagtekens als ik naar de Nederlanders kijken richting de Tour, maar dat maakt het dan wel extra leuk als er wel eentje boven de verwachtingen uitstijgt. Dumoulin verbaast mij hier enorm, wat een stappen zet die jongen nog zeg, even oud als Kelderman, maar hij lijkt grotere stappen te zetten (maar wellicht zette Wilco deze al eerder, dat kan ook). Als Tom zijn tijdrit kan behouden en het voor elkaar krijgt om nog 3-4 kilo af te vallen, kan hij langzaam aan ook voor een goed klassement gaan proberen te fietsen in een grote ronde. Ik verwacht overigens podium voor hem a.s. weekend. Alles hoger dan plek 3 zou een wereldprestatie zijn.

Headlines

Materiaalzone

Populair