Duivels dilemma voor Jumbo-Visma: wie vervangt Robert Gesink in de Giro?

Duivels dilemma voor Jumbo-Visma: wie vervangt Robert Gesink in de Giro?

foto: Cor Vos

maandag 29 april 2019 om 14:03

Robert Gesink staat minimaal zes tot twaalf weken aan de kant met een bekkenbreuk en een gebroken sleutelbeen. Verschrikkelijk voor de renner zelf en sportief gezien een fikse streep door de rekening voor Jumbo-Visma. Gesink was namelijk van vitaal belang voor de ploeg in de jacht op de eindzege in de Giro d’Italia door kopman Primož Roglič. Wie vervangt hem? WielerFlits zet de opties op een rij.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Botte pech en de loopbaan van Robert Gesink lopen hand in hand met elkaar. De 32-jarige klimmer kreeg ontelbaar vaak in zijn carrière te maken met tegenslag; daardoor heeft hij misschien wel nooit zijn volle potentieel kunnen bereiken. Ook zondag was het weer raak. Een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik leverde hem een sleutelbeen- en bekkenbreuk op. Kruis over de Giro d’Italia en misschien zelfs over de Tour de France. De seizoensplanning voor de grote rondes van Jumbo-Visma draait daarmee ook de soep. Primair probleem: wie moet Gesink vervangen tijdens de Giro?


flag-nz George Bennett (29)

foto: Cor Vos

De positie van Gesink binnen Jumbo-Visma is behoorlijk uniek. Er is namelijk geen enkele andere renner met de kwaliteit van de Nederlander die net zo veel ervaring heeft. De enige coureur de enigszins in de buurt komt, is de 29-jarige George Bennett. De Nieuw-Zeelander is echter een van de leiders van de Nederlandse ploeg. Hij was voorzien om als knecht voor Steven Kruijswijk naar de Tour te gaan, om dan zelf het kopmanschap in te vullen tijdens de Vuelta a España. Drie grote rondes lijkt te veel van het goede voor Bennett. In mei moest hij wel goed zijn voor de Tour of California, dus zijn vorm zal goed genoeg zijn om Gesink adequaat te kunnen vervangen.


flag-be Floris De Tier (27)

foto: Marcel Koch

Bij de seizoensplanning aan het begin van het jaar was de blauwdruk van de selecties van de grote rondes al rond. Floris De Tier was daarin voorzien in ondersteuning van Roglič, maar de 27-jarige Belg werd geslachtofferd: hij was de enige uit de voorlopige Giro-ploeg die de daadwerkelijke selectie niet haalde. De Belg lijkt daarom de logische vervanger van Gesink, al zou de ploeg daarmee wel aan kwaliteit inboeten in het hooggebergte. Antwan Tolhoek en de in goede vorm verkerende Laurens De Plus blijven over daarvoor. De Tier zou samen met Koen Bouwman en Paul Martens wel een belangrijke rol in de valleien tussen de bergen en in de heuvelritten kunnen vertolken.


flag-nl Lennard Hofstede (24)

foto: Cor Vos

Wanneer je naar een iets minder ervaren renner zoekt, kom je uit bij Lennard Hofstede. De 24-jarige Nederlander stond in zijn beloftenjaren te boek als een talentvolle renner voor het heuvelwerk en de iets minder zware beklimmingen. Zijn eerste twee seizoenen als prof bij Team Sunweb kwam hij niet echt uit de verf, maar bij Jumbo-Visma krijgt hij een nieuwe kans. Hij krijgt van de ploegleiding de kans om zich verder te ontwikkelen en zou dan aan het einde van het seizoen de Vuelta rijden. Door het wegvallen van Gesink zou dat ook zo maar de Giro kunnen zijn. Maar vorig jaar eindigde Hofstede in 21 etappes niet één keer bij de eerste honderd, dus het is maar de vraag hoeveel hij kan betekenen.


flag-us Sepp Kuss (24)

foto: Cor Vos

Als de ploegleiding een jongere renner overweegt, kom je ook automatisch uit bij Sepp Kuss. De 24-jarige Amerikaan is een rasklimmer, maar hij is nog grillig in zijn prestaties. Vorig jaar boekte hij op een week tijd drie ritoverwinningen en het eindklassement in de Tour of Utah, waarna hij zijn vuurdoop in een grote ronde kende in de Vuelta. Daar kwam hij – net als de meeste andere wedstrijden dat seizoen – iets minder uit de verf. Ook dit jaar heeft Kuss nog niet veel potten kunnen breken. Niet gek ook, want het is pas zijn tweede jaar als profrenner. Als Jumbo-Visma besluit om hem mee te nemen, is het een dubbeltje op z’n kant. Maar wellicht valt-ie net de goede kant op.


flag-nl Bert-Jan Lindeman (29)

Lindeman in de vlucht van de Ronde van Catalonië – foto: Cor Vos

Waar de twee jongelingen zich nog moeten bewijzen, heeft Bert-Jan Lindeman een mooie staat van dienst bij de ploeg. Afgelopen seizoen reed hij met de Giro en de Vuelta nog twee grote rondes, maar in 2019 stond hij nergens bij de voorlopige selecties. De 29-jarige Nederlander is in het hooggebergte niet de evenknie van Gesink, maar in het middengebergte moet Lindeman zeker zijn rol kunnen spelen. Ook als aanvaller kan hij een belangrijke rol spelen, als hij dan in de finales nog iets voor de kopman kan betekenen. Met het opstellen van de Assenaar heeft Jumbo-Visma er een veelzijdige renner bij, maar of Roglič tijdens de zware cols op hem kan terugvallen is de vraag.


flag-de Tony Martin (34)

foto: Cor Vos

Gesinks ervaring als voormalig kopman in het rondewerk is misschien wel cruciaal. Een andere renner binnen de ploeg die al jarenlang op het hoogste niveau meedraait, is Tony Martin. De 34-jarige Duitser begon in totaal aan zestien grote rondes, maar – niet onbelangrijk – in de helft daarvan haalde hij het einde niet. Bovendien staat Der Panzerwagen niet bekend om zijn gevleugelde klimmersbenen. De krachtpatser zou vooral in de vlakke etappes zijn rol moeten spelen en hij kan in de drie individuele tijdritten mogelijk richtlijnen voor Roglič neerzetten. Martin is door Jumbo-Visma binnengehaald als knecht voor de grote rondes en rijdt normaal gesproken ook de Tour.


Andere opties lijken uitgesloten

De bovenstaande zes renners lijken de voornaamste kandidaten om Gesink tijdens de Giro te vervangen. Daan Olivier had daar normaal gesproken ook tussen kunnen staan, maar hij kwakkelt met een langslepende knieblessure die hem al enige tijd parten speelt. Voor jonkies Pascal Eenkhoorn, Neilson Powless en eerstejaars prof Jonas Vingegaard (allen 22) komt deze Giro d’Italia te vroeg, zeker in een rol die de vervanger van Gesink vraagt. Voor Eenkhoorn en Vingegaard had de ploegleiding sowieso nog geen grote ronde voorzien in 2019 en voor Powless hoogstwaarschijnlijk alleen de Vuelta.

Wie helpt Roglič (na Tirreno-Adriatico) aan een nieuwe eindzege in Italië? – foto: Cor Vos

Al bij al lijkt Bennett de topkandidaat, maar dan moet Jumbo-Visma ook weer gaan puzzelen met de selectie voor de Tour. Zeker wanneer blijkt als Gesink ook die ronde niet gaat halen, want dat zou betekenen dat je twee plekken opnieuw moet invullen en in beide gevallen gaat het om goede klimmers. Maar aan de andere kant: het hoofddoel van de ploeg is het winnen van de Giro met Roglič. De vraag is alleen in hoeverre de selectie van de Tour – hoe je het ook wendt of keert de belangrijkste koers van het jaar – daaraan is ondergeschikt. Al blijft een ploeg natuurlijk altijd zo sterk als de beste man. Tom Dumoulin bewees dat in 2017 nog maar eens.

Lees ook: Dit zijn de voorlopige selecties van Jumbo-Visma voor de grote rondes


Dit artikel delen:

71 Reacties

ikbenprocycling 29 april 2019 om 14:08

dus keuze zat, we moeten Gesink niet belangrijker maken dan hij zou zijn geweest.
mooie kans nu voor ander

0
Wielert 29 april 2019 om 15:55

Zeker keuze zat, ik vraag me dan ook af wat het ‘dilemma’ is van de titel, want ik zie zeker meer dan 2 opties

0
josi 29 april 2019 om 14:14

Ik zou toch maar voor De Tier gaan, dan. Lindeman is ook een optie, maar heeft er behoorlijk veel koersdagen op zitten.

0
Verweggistan 29 april 2019 om 14:15

Als De Tier fit genoeg is, hij werd op het laatst vervangen in LBL, lijkt mij dat de meest logische vervanging. Volgens mij was ook Hofstede reserve. Ik zou in ieder geval Kuss en Bennett lekker in Californië laten koersen en hun programma’s niet omgooien en Roglic heeft ook meer aan ondersteuning van een echte helper en Bennett blijft er altijd zo lang mogelijk nog zelf aanhangen.

0
kelderfan 29 april 2019 om 14:50

Ik ben ’t in deze met je eens. Bennett en Kuss trainen nu in Boulder; dus die optie lijkt mij niet. Ja Floris De Tier stond ook gepland voor de Giro na AGR/WP/LBL maar hij kennelijk niet fit.

0
jorisverkerk 29 april 2019 om 14:29

Echt goede opties als knecht zijn de bovenstaande renners natuurlijk niet.
Lindeman en Martin zijn wellicht niet de beste klimmers, maar voor kopwerk(ook bergop) zijn zij het meest geschikt. De andere renners zijn meer aanklampers of voor tempoverschillen, maar niet om langere tijd snelheid te maken op kop van een peloton of groep.

Zonder gekkigheid, ik zie ze Kruiswijk nog wel meesturen naar de Giro.
Als de Giro echt het hoofddoel is en Kruiswijk aankomende week in de ronde van Romandië een goed niveau haalt, lijkt me dat een uitstekende optie.

Hij hoeft niet elke etappe met de besten mee, dus kan hij relatieve rust pakken in een aantal etappes, om zo toch fris en in topvorm naar de Tour te gaan.

Wel zal Kruiswijk dan gaan snijden in de overige voorbereidingskoersen die hij voor de Tour op het oog had.

0
Timothy12 29 april 2019 om 14:29

Voor mij is Powless eigenlijk de enige logische optie. Bennett en Kuss zitten volgens mij in de VS voor californië en het lijkt me niet handig één van hen nu daar weg te halen. Ik geloof ook dat Bennett perse de Tour wilde rijden. De rest van de optie zijn bergop gewoon niet goed genoeg. Powless heeft in ieder geval wel laten zien dat hij bergop zeker zn steentje kan bijdragen. Met Martens, Van Emden en Leezer heb je meer dan genoeg ervaring in de ploeg. Plus, Powless zit nu in Romandie, dus die kan er zo bijkomen.

0
kelderfan 29 april 2019 om 14:51

Eens dat Powless eigenlijk de enige optie is om de plek van Gesink over te nemen in de Giro.

0
the student 29 april 2019 om 14:31

Het is niet altijd zo simpel als een mannetje aanwijzen en zeggen. Hup nu naar de giro. Die giro is al over twee weken. Je moet de renner kiezen waarbij het trainingsschema er het meest klaar voor is. Het kan zijn dat renners die nu in een opbouwende fase zitten niet de wedstrijdintensiteit halen die nodig is. Het kan ook zijn dat een andere renner juist nu zou moeten rusten. 3 weken koersen in de giro is nogal wat, daarvoor heb je een specifieke opbouw nodig. Nu kunnen wij wel in een glazen bol kijken en zeggen wij zien graag Bennett. Maar die heeft serieus kansen om het in Californië in een wat minder veld goed te doen. En de tour moet ook fitte renners aan de start krijgen. Zijn programma van tour-vuelta nu naar giro-tour omgooien is waanzin. Dus een renner als Kuss (zou fit moeten zijn voor californië)of Powless of martin( voor romandië) lijkt me waarschijnlijker.

0
Ome Richard 29 april 2019 om 14:36

Floris de Tier heeft darmproblemen volgens Rahimns – die checkt blijkbaar dagelijks zijn ontlasting.

0
rahimns 29 april 2019 om 14:55

Ik niet… bron is een andere gebruiker hier op WF die blijkbaar dicht bij hem staat

0
xistnc 29 april 2019 om 15:53

Of toch in ieder geval dichterbij zijn ontlasting.

0
ikbenprocycling 29 april 2019 om 18:13

kun jij ueberhaupt nog redelijke reacties geven of ben je totaal van het padje na 20000 -niet memorabele- posts ?

0
Romāns Vainšteins 29 april 2019 om 14:39

Ik zou eigenlijk nog wel overwegen om Kruijswijk er bij te zetten en de giro vol in te vliegen met die 2. Vast wel eentje die ook de tour kan doen maar zo niet heb je daar met de bowlingbal al genoeg reden om aan te treden.

0
peervaneynthoven 30 april 2019 om 00:18

Gelukkig heb jij meer verstand van verzekeringen!

0
hartstikkebedankt 29 april 2019 om 14:39

Als de enige opdracht voor Kruijswijk is om in de 3e week van de Giro goed te zijn en Roglic te ondersteunen dan zou het in theorie nog een optie zijn maar in de praktijk is het bijna een belediging. Bovendien zit je dan weer met de Vuelta, Kruijswijk rijdt zo weinig dit voorjaar dat daar ook een echte piek in zijn schema lijkt te liggen.

0
Sagan=hulk 29 april 2019 om 14:40

Net zoals het Van Der Poel artikel is dit ook weer een enorm subjectief geschreven artikel. Zelfs Rahimns zou niet zo overdreven schrijven over Gesink. Het is een hele toffe mens, maar laten we niet overdrijven over zijn capaciteiten. Hij wordt hier beschreven alsof hij dé onvervangbare meesterknecht is van Roglic. Om te beginnen is De Plus gewoon een stuk sterker dan Gesink dit seizoen, zijn knechtenwerk in de UAE Tour was formidabel. Bij een ploeg als Sky zou Gesink ineens niet de Tourselectie halen, dus laten we de capaciteiten van deze man absoluut niet overschatten.

De Tier zou de logische vervanger zijn, aangezien hij eerste reserve is. Voor de eindafrekening van Roglic zou het ook helemaal niet uitmaken of het nu Gesink of De Tier is die hij meekrijgt. Het lijkt me dat er vele leden op deze site Gesink gaan blijven bestempelen als een wereldtopper tot aan zijn pensioen, terwijl hij al jaren onder zijn salaris rondrijdt. Wat een emoties moet deze man toch tien jaar geleden hebben teweeggebracht in zijn twee goede seizoenen als profrenner.

Dan lees ik nog dat er geen enkele renner binnen de ploeg is met zijn ervaring. Nou jongens, als er één wiel is dat ik aan Roglic zou afraden om in te kruipen dan is het toch wel dat van Gesink. De vele valpartijen zijn echt niet allemaal brute pech, wat het artikel suggereert. Gesink kan gewoon niet sturen en dat is toch van cruciaal belang om in een peloton te rijden.

0
Youri IJnsen 29 april 2019 om 14:55

Je kent duidelijk de kwaliteiten van Gesink niet.

0
Frank 29 april 2019 om 15:11

De beste man geeft gewoon zijn mening, Youri, en hij beoordeelt Gesink anders dan jij.

0
leegloper 29 april 2019 om 15:31

De beste man kent blijkbaar wel Gesinks salaris.

0
rahimns 29 april 2019 om 15:54

@Sagan-Hulk het is denk ik wat Stef Clement gisterenavond op de radio zegt, de persoon Robert Gesink is gewoon een zeer geliefd persoon, binnen en buiten het peloton. Ik kan daar persoonlijk over meepraten, hij neemt altijd de tijd voor zijn fans.. nooit te beroerd om een praatje te maken. Ook binnen de ploeg is hij heel er gewaardeerd en dat maakt waarom hij zoveel bij mensen losmaakt, naast ook nog eens zijn kwaliteiten als renner.

0
Frank 29 april 2019 om 16:25

Dus tijd nemen voor fans is tegenwoordig iets bijzonders? En te beroerd zijn om een praatje te maken… dat moet er nog eens bij komen.

0
katerkop 29 april 2019 om 17:59

Reactie van Engels gezien. Dat zegt veel meer als een buitenstaander die hier eens wat post. Afwezigheid Gesink wordt doror ploeg als enorm gemis ervaren. Laten we dat als uitgangspunt nemen en niet als buitenstaanders hetgeen beter weten

0
Samlambeej 29 april 2019 om 21:19

haha, Youri is in z'n wiek geschoten door de random die Gesink niet zo veel vindt.
Overigens, ik hoorde in die podcast dat Gesink het huis van Lance Armstrong in Girona heeft gekocht. (jaren geleden) Daar moet je toch een uit de kluiten gewassen bankrekening voor hebben, is het niet? trolololol.

0
Romāns Vainšteins 29 april 2019 om 21:34

Gesink gaan ze op 2 vlakken missen

A : Fysiek > Simpelweg een goede, taaie klimmer.
B : Mentaal > Ervaren, sympathiek en dapper.

Ik vind het echt wel een aderlating die je eigenlijk alleen kan opvangen met Kruijswijk meesturen.

0
Mwielerfan 30 april 2019 om 07:15

Ik vind gesink de laatste 2 jaar ook weer teleurstellen. Als knecht komt ie niet in de buurt van voormalig niveau in hooggebergte.
Wel mag gezegd dat hij twee Vueltas en ik dacht twee tours echt goed mee deed destijds, dus maak er maar 4 goede seizoenen van. En dan zijn er nog Canada 2x, Emilia 2x

0
Paul1963 30 april 2019 om 08:33

@Sagan=hulk, je hebt wel erg veel tijd en woorden gebruikt om duidelijk te maken dat je niets te zeggen hebt.

0
marcinho11 29 april 2019 om 15:13

Ik hoop toch op een powless. Zal waarschijnlijk al in een goede vorm zitten vanwege de ronde van romandië en heeft toch al laten zien meer dan aardig bergop te kunnen rijden. Dit geld natuurlijk ook voor kuss en bennet maar die pieken al richting Californië en ben bang dat dit anders te veel omgooien wordt. Indien powless vorm laat zien in romandie denk ik dat powless een goede vervanger kan zijn van gesink.

0
Schollekop 29 april 2019 om 15:14

Tolhoek, Bouwman of Kuss.

0
Witte Trui 29 april 2019 om 15:28

Ik zie Gesink toch ook als een renner die van onschatbare waarde had kunnen zijn voor Roglic. Dat zie ik potentiele vervangers als de Tier, Lindeman of Powless niet zijn. Om tegenwicht te bieden aan Yates en Bernal, moeten enkele klimdiesels mee. Dat is de Plus dit jaar zeker, maar Gesink was de tweede daarin. Tolhoek is nog niet zover, de rest van de geselecteerde ploeg helemaal niet. Dus zeker een gemis aan Gesink.
De enige die ik op dat niveau zie acteren (Kruijwijk daargelaten) is Bennett. Wanneer die inderdaad een fysieke piek nadert, zou ik hem meenemen en in de Tour vervangen door de Plus (en hopen dat Gesink mee kan). Dan kan Bennett alsnog als kopman naar de Vuelta. Ik mag hopen dat een Tour of California geen beletsel zal zijn om het hoofddoel (Giro winnen) te realiseren…

0
Jori 29 april 2019 om 15:30

Kan je niet Danny van Poppel sturen? Tuurlijk heeft Roglic er niks aan, maar geef hem in dit deelnemersveld grote kans om aan het einde met de puntentrui te staan. En de andere renners lijken me ook niet echte versterkingen

0
jelleboode 29 april 2019 om 15:33

Danny van Poppel misschien. En als de Giro echt het doel is dit jaar voor TJV dan moet je Kruiswijk gewoon sturen

0
krypton 29 april 2019 om 15:36

Als ze de Giro echt willen winnen moet het natuurlijk Bennett zijn.

0
Jean Dumas 29 april 2019 om 15:48

Als De Tier fit is, is dat een adequate vervanger.

0
VerstandOpNul 29 april 2019 om 16:07

Kruiswijk!

Toen ik de selectie met Gesink zag vroeg ik me al af of Kruiswijk er niet bij had gemoeten. Met het wegvallen van Gesink kunnen ze daar toch niet omheen?
Ze hebben met Roglic een zeer reeële kans om de Giro te winnen, die man verdient toch gewoon de best mogelijke ondersteuning? Of moet hij het hebben van de ’tactische meesterzetten’ van Addy Engels die al 2x (!) een GT-overwinning heeft verprutst..

Als Dumoulin en Froome deze rondes al op topniveau weten te combineren, dan kan Kruiswijk toch de Giro wel als knecht rijden? Ik kan me echt niet voorstellen dat hij hierdoor in de Tour significant minder zal zijn, mits ze het goed plannen.
Wie weet komt het zijn prestatie wel ten goede, zo’n onverwachte wijziging.. Haalt hem uit de ingesleten patronen en hij krijgt er vast nog meer goodwill mee binnen het team..

0
bart12 30 april 2019 om 01:13

Welke 2 GT’s?

0
rossini 29 april 2019 om 16:25

Alles op de giro,Kruiswijk mee.
De tour alles op Groenewegen.
Vuelta voor de jonkies.

0
Jungle Man 29 april 2019 om 16:26

Gewoon Danny va Poppel naar de giro en inzetten op ritwinsten. Een giro winnende roglic kan mij weinig boeien.

0
Dumoulinke 29 april 2019 om 16:58

Rossini is mij te snel af. Ik wilde exact hetzelfde zeggen.
Zet alles op de Giro en haal daarom Kruiswijk of Bennett erbij.

Laat de Tour v.w.b. het klassement zitten. Daar gaat het wonder voor jumbo toch niet gebeuren: een Roglic met de Giro in de benen, een Kruijswijk die goed kan klimmen maar voor een podiumplek tekort komt, Bennett idem …

Zet vol in op Groenewegen in de Tour zodat hij de groene trui kan pakken en laat Kruijswijk voor de bollentrui gaan. Zet het klassement daar uit het hoofd.

0
thijssss 29 april 2019 om 17:00

Ik zou misschien Hofstede doen, op zo’n korte termijn zal niet elk van deze opties er zin in hebben. Voor hem is het wel een kans

0
StonedCamel 29 april 2019 om 17:06

Laat Kruijswijk lekker de Tour rijden zeg. Zou je even als Nederlandse ploeg het belangrijkste seizoensdoel van je beste Nederlandse rondekopman opofferen zodat hij een paar klimmetjes op kop kan rijden voor een Sloveen die zichzelf echt wel kan redden, en dat ik de koers waar heel Nederland bij voor de buis zit.

Het inzetten van Bennett in de Giro kan ik me dan iets bij voorstellen, maar Kruijswijk is hopelijk uitgesloten.

0
jacques 29 april 2019 om 17:06

jammer dat tony martin nooit geprobeerd heeft zijn klim qualiteiten te verbeteren, ik weet nog in een van zijn eerste jaren kon hij heel goed bergop, met de klassements mannen maar ook op de vantoux tegen garate. zou nu wel welcom zijn geweest

0
VerstandOpNul 29 april 2019 om 17:25

Eens..
Jammer dat het zo kort dag is om die nog even op dieet te zetten.. :-p

0
tdola 29 april 2019 om 17:18

Hofstede, Powless of Lindeman.
De tier niet fit dus geen optie. Martin al te veel gereden, Kuss en Bennett in VS.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone