Drie individuele tijdritten in Giro 2016

dinsdag 8 september 2015 om 12:38
Drie individuele tijdritten in Giro 2016

foto: FLAVIO LO SCALZO

De Giro d’Italia telt volgend jaar drie individuele tijdritten. Wedstrijddirecteur Mauro Vegni heeft dat desgevraagd laten weten aan Cyclingnews. De eerste grote ronde van het jaar begint in 2016 in Nederland.

De openingstijdrit rond Apeldoorn telt op vrijdag 6 mei 8,1 kilometer. Gisteren onthulde de wedstrijdorganisatie dat de negende eveneens een individuele strijd tegen de klok is. Langs wijngaarden van Chianti zal dan een traject uit worden gezet van veertig kilometer, later die Giro volgt nog een klimtijdrit van twintig kilometer. Voor het eerst in tien jaar ontbreekt een ploegentijdrit in de Giro d’Italia.

Giro d'Italia 2016

Nederland ontvangt volgend jaar voor de derde keer de Giro d’Italia. Het wielerspektakel strijkt voor drie dagen neer in Gelderland. Apeldoorn is op vrijdag 6 mei de gastheer van een korte tijdrit, waarna er twee etappes zullen volgen over Nederlands grondgebied. De eerste voert van Arnhem naar Nijmegen (180 km), de tweede van Nijmegen naar Arnhem (190 km). Beide ritten zijn volgens de organisatie uitstekend geschikt voor het sprintersgilde. Op de maandag vindt een overtocht naar Italië plaats, waarna de Giro zijn weg op dinsdag 10 mei zal vervolgen.

Dit artikel delen:

89 Reacties

MrSpeckNeck 8 september 2015 om 12:41

Wat voor onze Tom?

luckyloek 8 september 2015 om 12:42

Ze willen Dumoulin graag aan de start hebben :)

Kelderman of Gesink ook a.u.b. Giro/Vuelta.

vinnievidefietsen 8 september 2015 om 12:48

Zeker top voor Tom, die gaat de combi Tour en Rio toch niet doen denk ik. Met Nibali, Rodriguez en Landa voor Sky aan het vertrek, kan het dan weer een interessante Giro worden. Kruijswijk zal weer de Giro betwisten als kopman en dat dan ook weer zijn in de Vuelta (gok ik). Kelderman en Gesink zullen wel weer de Tour willen doen en wat ze over hebben aan krachten, pieren ze er dan in de Vuelta nog uit. Ik zeg ook maar wat :)

Poeksel 8 september 2015 om 12:49

Ja, dat wordt wel een dilemma voor de Nederlanders met een goede tijdrit, want ze willen allemaal graag de tour rijden (en ik hoop ook dat ze dat niet allemaal gaan doen).
Kruijswijk Tour, Gesink/Kelderman/Dumoulin Giro/Vuelta, dat lijkt me wel wat.

Romāns Vainšteins 8 september 2015 om 12:51

Tja, wanneer de tour bijvoorbeeld met een klimparcours aankomt waar alle AK-mannen als gekken op af vliegen kan Dumoulin natuurlijk ervoor kiezen om Ardennendrieluik-Giro te focussen aankomende jaargang, ik zou dat een mooie vervolgstap in zijn carrière vinden. Dan later het seizoen, al naar gelang de ontwikkelingen, in de tour op een rit jagen (voor zoalng het nog loopt óf de vuelta (titelverdediger?) wederom te rijden. Lijkt me beter dan meteen de tour als speerpunt aanvangen voor Giant dan wel in het keurslijf/als topknecht van een vd HC-teams….

slice 8 september 2015 om 12:53

Dit is perfect voor Tom. Eerste piek richting Ardennen/Giro om vervolgens volledig op te laden voor de Olympische Spelen!

LinusGerdemann 8 september 2015 om 12:54

Begint t gezeur nu alweer dat renners de Tour niet moeten rijden maar Giro en Vuelta?

De Tour is en zal altijd het belangrijkste blijven. Kijk even naar de media aamdacht voor Gesink en Mollema afgelopen Tour? De Nederlanders hebben in de Vuelta misschien wel de beste klassementen gereden de afgelopen jaren. Maar wie heeft het bij Mollema nog over la Vuelta 2011? Iedereen heeft t over de Tour van 2013 of afgelopen zomer. Gesink die zonder val in 2009 podium Vuelta gereden had? Nee hoor 2010 en afgelopen zomer.

De Tour is het enige wat telt. Overigens liggen de Franse lopers Dumoulin ook gewoon beter.

Vive le Tour! Vive la France.

Rubencontador 8 september 2015 om 12:55

Nou Tom gaan dan maar haha

Kingstown 8 september 2015 om 12:55

Vind het erg leuk dat er 3 verschilende soorten tijdritten zijn. Dat de ploegentijdrit geschrapt is daar ben ik ook niet rouwig om, dus al met al een prima bericht. En de sprinters hebben tenmiste nu ook een serieuze kans om de leiderstrui te dragen iets wat ik toch wel een gemis vond in de Tour en Vuelta van dit jaar.

Kingstown 8 september 2015 om 12:59
Quote:
De Tour is het enige wat telt.

In dat geval tot volgend jaar juli! Tot ziens en alvast prettige kerstdagen gewenst.

LyndaLid 8 september 2015 om 12:59

@ linus

De olympische spelen zijn echt nog wel even een stapje belangrijker, dus Dumoulin zal niet vol voor een klassement in de Tour gaan. Waarom dan niet de Giro proberen? Of zelfs geen van beiden voor een klassement. Een jaar zoals Wiggins lijkt me nog niet voor hem weggelegd, dus ik kan mee voorstellen dat het doel van de Spelen een prachtige is om naartoe te werken.

Wheely 8 september 2015 om 13:02

@Kingstown
Grijns :)

Marszzz 8 september 2015 om 13:04

Leuk voor Tom! De voorjaarsklassiekers, dan Giro en Tour (niet voor het algemeen klassement maar voor Kittel en de tijdritten) en dan naar Rio.
En ik kan ook niet begrijpen dat sommigen hier al de Nederlanders netjes willen verdelen over de 3 grote ronden. De Tour is met afstand de belangrijkste. Dus altijd Giro-Tour of Tour-Vuelta. Maar moet toegeven dat Kruijswijk qua parcours in de Vuelta beter op zijn plaats was geweest met al die steile aankomsten dan in de afgelopen Tour.

Liefhebbertje 8 september 2015 om 13:04

2015 winnaar van de Vuelta
2016 winnaar van de Giro
Daarna 10 jaar de tijd voor de Tour
(en natuurlijk tussendoor minimaal 1x WK tijdrit, WK op de weg en wat goud op Olympics)
Kortom de komende jaren gaan we heel veel plezier krijgen met Tom

Romāns Vainšteins 8 september 2015 om 13:09

Zeg Linus, het roest me volkomen wat de wereld wil, ik wil gewoon dat Dumoulin volgend jaar de giro rijdt omdat mij en mijn kijkplezier dat beter uitkomt.

DrJ 8 september 2015 om 13:11

Ik denk dat we sowieso Wout Poels gaan zien in deze editie als misschien wel de kopman. Dumoulin moet gewoon voor tour gaan ..ALS er genoeg tijdritten in zitten.
Kruijswijk Giro/Vuelta en Kelderman/Gesink lekker de Tour.

Wheely 8 september 2015 om 13:12

De Giro is een mooie ronde om voor de eerste keer met uitgesproken klassementsambities te starten. Als je kijkt wat hij er nu al uithaalt, wat gebeurt er dan als hij er zich voor de volle honderd op voorbereid?

Van het heuvelwerk dan wel alleen de AGR rijden.

Reynaerde 8 september 2015 om 13:14

Lijkt inderdaad ideaal voor Dumoulin met zo veel tijdritkilometers. Tijdrit pakken in eigen land is natuurlijk ook altijd leuk, kan hij wellicht alsnog een leiderstrui pakken op eigen bodem ;). Perfecte voorbereiding voor Rio, lijkt me.

Wielario 8 september 2015 om 13:15

@Redactie:
Jullie schrijven: De openingstijdrit rond Apeldoorn telt op vrijdag 6 mei 8,1 kilometer.

Ik lees op http://www.cyclingnews.com/news/2016-giro-ditalia-to-include-three-individual-time-trials/
“We will have three time trials, the first of which is in Holland will be around 11km,” Vegni added.

Waar halen jullie de 8,1 km vandaan? De berichtgeving spreekt elkaar tegen.

Quote van redactie:
De 8,1 km. komt uit het persbericht van RCS (26-06-2015) waarin Apeldoorn officieel als startplaats werd bekendgemaakt. Hieronder het citaat:

GIRO D’ITALIA 2016 BIG START FROM THE NETHERLANDS
Three stages in the Province of Gelderland and the official start on Friday 6 May from Apeldoorn – home of the world famous velodrome – with an 8.1km Individual Time Trial. The first in line stages, for sprinters, will be held on Saturday 7 and Sunday 8. Monday 9 is the first Rest Day and air transfer to southern Italy. It will be the 12th foreign start for the Corsa Rosa, the third in the Netherlands.

Tuubke 8 september 2015 om 13:19

Zullen we t.z.t. gewoon aan Tom Dumoulin zelf vragen wat hij ervan denkt?

ProLottoNL 8 september 2015 om 13:21

TOM DUMOULIN!!!!! Ik zou Kelderman en/of Kruijswijk ook de giro laten rijden, kunnen toch ook goed tijdrijden.

vinnievidefietsen 8 september 2015 om 13:24

Oh ja, Wout Poels hebben we ook nog, wat een weelde!!! Eens met Liefhebbertje, Tom leest vast mee, dus dat komt goed :). @Linus: de vierde plaats van Mollema in de Vuelta herinner ik me beter dan zijn plekken in de Tour afgelopen jaren, hij reed toen beresterk in Spanje en mocht ook de rode leiderstrui dragen. Zo te lezen weet jij het gelukkig ook nog ;)

MaukeBollema2 8 september 2015 om 13:30

De Tour is misschien 10x zo belangrijk voor het grote publiek, maar voor de fanatiekere volgers en de renners zelf is het verschil wat kleiner. Zou ik een renner van het niveau van onze Nederlandse klassementsrenners zijn, dan zou ik veel liever Giro en Vuelta rijden. Immers: twee kansen op een topklassering in een grote ronde in plaats van één, een reële kans op het podium in plaats van aan te haken voor plek 6 tot en met 10, een mooier parcours (hoewel de Tour de laatste jaren erop is vooruitgegaan), en minder hysterie op allerlei fronten (valpartijen, mediaspektakel, dopinginsinuaties).

rahimns 8 september 2015 om 13:33

@Vinnievidefietsen Hoe weet jij zo zeker dat Kruijswijk volgend jaar weer naar de Giro gaat ?

52voor11achter 8 september 2015 om 13:33

Natuurlijk gaat Tom hier niet aan mee doen. Die jongen wil het hoogst haalbare en ziet dat hij dat nu kan. Hij gaat de komende vijf jaar aan de Tour meedoen (voor zijn idee om te winnen) en hij zal de Giro dus zeker overslaan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair