Drie individuele tijdritten in Giro 2016

dinsdag 8 september 2015 om 12:38
Drie individuele tijdritten in Giro 2016

foto: FLAVIO LO SCALZO

De Giro d’Italia telt volgend jaar drie individuele tijdritten. Wedstrijddirecteur Mauro Vegni heeft dat desgevraagd laten weten aan Cyclingnews. De eerste grote ronde van het jaar begint in 2016 in Nederland.

De openingstijdrit rond Apeldoorn telt op vrijdag 6 mei 8,1 kilometer. Gisteren onthulde de wedstrijdorganisatie dat de negende eveneens een individuele strijd tegen de klok is. Langs wijngaarden van Chianti zal dan een traject uit worden gezet van veertig kilometer, later die Giro volgt nog een klimtijdrit van twintig kilometer. Voor het eerst in tien jaar ontbreekt een ploegentijdrit in de Giro d’Italia.

Giro d'Italia 2016

Nederland ontvangt volgend jaar voor de derde keer de Giro d’Italia. Het wielerspektakel strijkt voor drie dagen neer in Gelderland. Apeldoorn is op vrijdag 6 mei de gastheer van een korte tijdrit, waarna er twee etappes zullen volgen over Nederlands grondgebied. De eerste voert van Arnhem naar Nijmegen (180 km), de tweede van Nijmegen naar Arnhem (190 km). Beide ritten zijn volgens de organisatie uitstekend geschikt voor het sprintersgilde. Op de maandag vindt een overtocht naar Italië plaats, waarna de Giro zijn weg op dinsdag 10 mei zal vervolgen.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Cadellie 8 september 2015 om 13:34

Tom en Wilco gaat alstublieft hier heen. Heb liever dat ze hier etappe’s winnen/top 3 klassement rijden ipv kleurloos in de Tour.

Michael_ 8 september 2015 om 13:34

@liefhebbertje
Ik denk niet dat Aru volgend jaar naar de giro gaat, gaat wss toch voor tour gaan hoor.

Verweggistan 8 september 2015 om 13:36

Leuk dat de Giro juist weer tegen de stroom ingaat door juist weer nadruk te leggen op tijdritten.

Romāns Vainšteins 8 september 2015 om 13:47

Aru gaat aankomend jaar proberen ritten te grissen in de tour natuurlijk. Ik acht Dumoulin wel degelijk in staat om de hijgende HC-teams nog één jaartje van zich af te slaan en voor Giant, als absoluut speerpunt en wie weet zelfs met Barguil in steun (???) de giro aan te vangen en idd ‘relaxed’ de tour te doen (v Kittel, chrono’s & n rit) om daarna totaal ‘zen’ richting de Riochrono toe te werken. Hij is daar cool en slim genoeg voor.

ghostwriter 8 september 2015 om 13:52

Laat Dumoulin en Kelderman dan maar de Giro (en Vuelta) rijden. Met Mollema, Gesink en Kruijswijk dan in de Tour zal het vast en zeker een leuk jaar worden.

mus van de maasstad 8 september 2015 om 13:52

Ik hoop dat er naast (waarschijnlijk) Poels nog een Nederlander aan de start verschijnt die ambities heeft voor het AK.

Maar ik verwacht dat Gesink, Kelderman, Kruiswijk, Mollema en Dumoulin allemaal naar de Tour willen.

Jay 8 september 2015 om 13:54

Uitgelezen kans voor Tommetje om op het podium in de Giro te eindigen ( en wellicht zelfs te winnen)

gardeyn 8 september 2015 om 13:55

Als dumoulin niet gaat van Emden voor roze?

Op dag 1 dan hè; )

schipperaar 8 september 2015 om 13:57

Sinds zn zelfvertrouwen wat gestegen is, zal ie als tijdrijder inzien dat een trui verdedigen niet zo heel moeilijk is, zelfs zonder ploeg. Elke dag is een nieuwe, dus zowel in giro als tour gewoon voor de winst gaan. Op de spelen heeft een coureur eigenlijk niks meer te zoeken, net als een tennisser.

Romāns Vainšteins 8 september 2015 om 13:59

Jij wil te veel Schipperaar van m, serieus. Het is geen 1969 meer en Merckx is history ;)

schipperaar 8 september 2015 om 14:07

Juist dat relaxte maakt dat ie ook “gewoon”de tour kan winnen, net als Wiggins en Froome en daarnaast ook nog stayeren voor zijn sprinters, nadeel als je alles kan.

vlek 8 september 2015 om 14:10

@ schipperaar; hij doet nu voor het eerst mee om het klassement in een grote ronde, wat al een gigantische stap is in zijn ontwikkeling en je wil hem meteen in de volgende twee grote ronden hetzelfde zien doen? Om de winst nog wel. Wanneer is de laatste keer dat dat überhaupt is gedaan? Laat staan door iemand die nieuw is in deze discipline en waar we van aannemen dat hij zijn vak op geoorloofde wijze bedrijft.

tendam 8 september 2015 om 14:11

Het is logisch dat Dumoulin volgend jaar vol voor de Olympische tijdrit gaat, daar is hij gezien het parcours misschien wel topfavoriet en hij zal de ideale route moeten uitstippelen. Het lijkt mij dat de Tour daarin een onmisbare schakel is. De Giro zal hij dus niet rijden.

Met een Kruijswijk in topvorm hoeven de Nederlanders zich ook niet bepaald te vervelen tijdens de Giro…

Stelvio-fan 8 september 2015 om 14:15

Waarom is iedereen zo lyrisch over de kansen van Dumoulin in deze Giro? Er zit 1 klintijdrit in: daar is Tom dus niet per sé in het voordeel. Daarnaast is de eerste tijdrit vrij kort, dus zul je geen grote verschillen kunnen maken.

Wacht eerst het hele parcours naar af en wie van de grote contenders mee doen

schipperaar 8 september 2015 om 14:22

@vlek
Hij heeft hier praktisch iedereen verbaasd behalve zichzelf en mij waarschijnlijk. Zeg uberhaupt niet dat ie ze gaat winnen maar gewoon net als nu en suisse voor het klassement gaan en zien waar het schip aankomt en niet voor spek en bonen meerijden. Je zal zien dat ook nu een goede voorbereiding kan zijn op wk wat vergelijkbaar is met de spelen waar de toppers vaak afwezig zijn en zelfs Axel mocht ontsnappen.

AndriesW 8 september 2015 om 14:23

Kelderman zou ik echt de Giro laten rijden om diverse redenen. Hij is volgend jaar wel weer toe aan een goed resultaat in een grote ronde. Giro en later mogelijk Vuelta geven daarvoor meer kansen dan de Tour. Dat lijkt me ook beter voor zijn ontwikkeling. Het uitrijden van de Tour heeft hij alvast meegemaakt. In de zomer van 2017 is hij nog pas 26.
De drie tijdritten zijn nu een extra reden plus de start in eigen land en, net als de Tour dit jaar, zelfs dicht bij zijn eigen streek.

vlek 8 september 2015 om 14:28
Quote:
Zeg uberhaupt niet dat ie ze gaat winnen maar gewoon net als nu en suisse voor het klassement gaan en zien waar het schip aankomt en niet voor spek en bonen meerijden.

Volgens mij heb je tegenwoordig een hele specifieke voorbereiding nodig om voor het klassement te gaan. Het huidige verloop van de Vuelta laat dat in ieder geval aardig zien (ondertussen al overtuigd van het nut van hoogtestages?). Een jonge renner die net zijn eerste klassement heeft gereden volgens jaar zijn derde klassement binnen een jaar laten betwisten is daarom een tamelijk ridicuul plan.

Contador#N.1 8 september 2015 om 14:30

Tom moet gewoon volgend jaar de giro rijden. Zijn enige concurrent voor de winst is Nibali.

vlek 8 september 2015 om 14:33

Kelderman is min of meer een gemaakte klimmer die waarschijnlijk een stuk beter tot zijn recht komt op de klimmen in de Tour. Daarnaast heeft zijn ploeg met Kruijswijk een renner die juist in het klimmersfestijn van de Giro het best tot zijn recht komt. Hetzelfde gaat op voor de Tour met Gesink, maar daar is het veel belangrijker om nog iemand achter de hand te hebben als er iets zou gebeuren met een van je kopmannen.

AndriesW 8 september 2015 om 14:34

Schipperaar zat goed met de hoge inschatting van Dumoulin in het verloop van deze Vuelta. Het gevolg van een piek in topvorm of de doorbraak van een orakel?

schipperaar – 3 september 2015 om 13:33

Jammer dat Tom de tour niet kon doorzetten, had ie het bewijs kunnen leveren dat met een maand er tussen van vermoeidheid geen sprake kan zijn. Er zijn nog mensen die elke dag keihard werken van s’morgens tot s’avonds laat en die raken echt niet vermoeid. Vier a vijf uur op de fiets bij een gem hartslag van 120/130 doet heus geen afbreuk aan je lichaam. Merckx moest het helemaal zelf opknappen en nam zelden rust.

Lucatony 8 september 2015 om 14:39

DUMOULIN

AndriesW 8 september 2015 om 14:44

@vlek
Afwachten wat het volledige parcours gaat zijn en of de Giro een klimmersfestijn wordt. En welke ronde wie het beste ligt valt nog te bezien. Dumoulin zou je helemaal niet verwachten op de steile klimmen van deze Vuelta. Gaat hij in de Tour dan relatief nog een stuk beter omhoog? Geen zekerheid.
Kruijswijk wordt tijdens de Giro van volgend jaar 29 en zal er mogelijk meer aan toe zijn om eens helemaal voor een Tour-klassement te gaan.

schipperaar 8 september 2015 om 14:51

@vlek
Froome neemt geen genoegen met een bijrol en Tom heeft bewezen op dezelfde hoogte te fietsen en misschien nog wel meer gezien zijn tijdrit. Als je motor groter is, hoef je trouwens zelden voluit en dus ook niet te herstellen, ooit een vermoeide Hinault gezien op de Sjampseliezee?

vlek 8 september 2015 om 14:54
Quote:
Afwachten wat het volledige parcours gaat zijn en of de Giro een klimmersfestijn wordt. En welke ronde wie het beste ligt valt nog te bezien.

Eens, maar het lijkt me waarschijnlijk dat de Giro zijn typische bergritten kent en ze in de Tour niet opeens heel andersoortige klimmen opnemen. Voorlopig zijn enkel de lengte van de tijdritten bekend. Nadelig voor een renner als Kruijswijk zijn die niet, uitgesproken voordelig voor Kelderman zijn ze ook niet.

ProLottoNL 8 september 2015 om 14:55

het is ook even afwachten natuurlijk. dadelijk zitten er in de tour 2 vlakke tijdritten van 50km of misschien zit er volgend jaar vuelta wel 80 tijdritkilometers in.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair