Drie individuele tijdritten in Giro 2016

dinsdag 8 september 2015 om 12:38
Drie individuele tijdritten in Giro 2016

foto: FLAVIO LO SCALZO

De Giro d’Italia telt volgend jaar drie individuele tijdritten. Wedstrijddirecteur Mauro Vegni heeft dat desgevraagd laten weten aan Cyclingnews. De eerste grote ronde van het jaar begint in 2016 in Nederland.

De openingstijdrit rond Apeldoorn telt op vrijdag 6 mei 8,1 kilometer. Gisteren onthulde de wedstrijdorganisatie dat de negende eveneens een individuele strijd tegen de klok is. Langs wijngaarden van Chianti zal dan een traject uit worden gezet van veertig kilometer, later die Giro volgt nog een klimtijdrit van twintig kilometer. Voor het eerst in tien jaar ontbreekt een ploegentijdrit in de Giro d’Italia.

Giro d'Italia 2016

Nederland ontvangt volgend jaar voor de derde keer de Giro d’Italia. Het wielerspektakel strijkt voor drie dagen neer in Gelderland. Apeldoorn is op vrijdag 6 mei de gastheer van een korte tijdrit, waarna er twee etappes zullen volgen over Nederlands grondgebied. De eerste voert van Arnhem naar Nijmegen (180 km), de tweede van Nijmegen naar Arnhem (190 km). Beide ritten zijn volgens de organisatie uitstekend geschikt voor het sprintersgilde. Op de maandag vindt een overtocht naar Italië plaats, waarna de Giro zijn weg op dinsdag 10 mei zal vervolgen.

Dit artikel delen:

89 Reacties

AndriesW 8 september 2015 om 16:43

@schipperaar
Tsja, als je er op los fantaseert hoef je nooit je ongelijk toe te geven.
De Tour is volgens jou helemaal niet zo vermoeiend en de Vuelta is voor Tom een ideale hoogtestage richting WK…
Maar die hoogtestages van Dumoulin, die zijn me toch slopend…

Verschil tussen hard trainen en hard koersen is je niet bekend?

Jay 8 september 2015 om 16:45

@vinnievidefietsen
Helemaal met je eens. Denk dat een Froome, Contador en Quintana op OS niet veel te zoeken ( willen) hebben, dus de Tour gaan rijden. Dan zou ik me volledig op de Giro en OS richten.

tendam 8 september 2015 om 16:55

Schipperaar leeft nog in een ander tijdperk, inclusief Dumoulin als de nieuwe Merckx. Geeft allemaal niet.

Bradley Wiggins heeft wat mij betreft aangetoond dat de ideale voorbereiding op de Olympische tijdrit de Tour is. Bovendien is een klimtijdrit volgens mij helemaal niet ideaal voor Dumoulin. Voor Kelderman trouwens ook niet, daar blonk hij tot nog toe in elk geval niet bepaald in uit.

schipperaar 8 september 2015 om 16:56

@andries
Wel eens een docu gezien van Armstrong, hoe ie zich kon afpeigeren tijdens een training.
Een koers hard maken wordt meestal door anderen gedaan, vaak ook niet en zoja, meestal pas in de slotkilometers. Ook zijn er meer relatief vlakke dan bergritten waar nog even gesprint wordt de laatste 300m.
Als “toppers”als valverde en quintana na zes weken nog moe zijn vd tour zouden ze misschien toch beter een ander beroep kiezen.

vlek 8 september 2015 om 17:00

Heb je ook gezien hoeveel koersdagen Armstrong na de Tour nog maakte in al die jaren? Ik heb het laatste van Contador uitgezocht hoeveel koersdagen hij de laatste tien jaar na 1 augustus heeft gemaakt. Meen dat ik rond de 82 uit was gekomen. Neem mee dat er een aantal keer het missen van de Tour bij heeft gezeten en je kunt wel inschatten hoeveel energie het rijden van de Tour op de toppen van je kunnen van je vragen. Maar misschien hadden ze een ander beroep moeten kiezen inderdaad….

AndriesW 8 september 2015 om 17:26

@schipperaar
Het verschil is je dus inderdaad niet duidelijk.
Training wordt gedaan volgens uitgebalanceerde schema’s, met o.a. duurtraining, intensieve blokken en rustdagen.
In wedstrijden mis je grotendeels die controle over je inspanningen. Vandaar dat het in voorbereidingskoersen regelmatig voorkomt dat renners vroegtijdig laten lopen. Daarnaast mag je de inspanningen op slotklimmen dagen achter elkaar niet onderschatten. Waar in training een rustige dag zou volgen is die er in de koers vaak niet. Ook de supersnelle beginfases om de ontsnapping van de dag te vormen vragen iets van de spieren wat waarschijnlijk ongunstig is voor herstel van de vorige dag.

Gezien je laatste zin is het waarschijnlijk verspilde moeite om op inhoud met je te discussiëren.
Laat Tom volgend jaar de Giro en de Tour winnen, dan kunnen alle huidige profrenners lekker met pensieon.

MaukeBollema2 8 september 2015 om 17:55

@schipperaar: Valverde en Quintana behoren tot de weinige renners die in twee rondes een goed klassement kunnen rijden. Volgens jou zouden alle renners een ander beroep moeten kiezen. Behalve Tom Dumoulin natuurlijk. Echt lachwekkend, het woord toppers tussen aanhalingstekens zetten als je het over Valverde en Quintana hebt.

Je zult nog meermalen teleurgesteld gaan worden door je held in de komende jaren…

schipperaar 8 september 2015 om 19:23

@mb2
Als 2 e 3 eindigen id tour is meer dan voortreffelijk. De vuelta is misschien niet voor ze weggelegd vanwege onregelmatiger en percentages vaak boven de 15%. Mannen met power zijn hier dus in het voordeel. Zie nog elke start hele frisse gezichten van beide heren, dus ja, wat noem jij moe?
Overigens fijn dat je al weet dat mijn held gaat teleurstellen of is het ijdele hoop?

vlek 8 september 2015 om 19:28

Quintana gaf in het begin al aan dat hij vermoeide benen had en geeft volgens de overlevering vorige week koorts gehad. Duidelijk dezelfde conditie als in de Tour.

MaukeBollema2 8 september 2015 om 20:17

@schipperaar: dat is nergens op gebaseerd. Het is totaal anders om de Vuelta te rijden met een Tour in de benen. Valverde is daarbuiten een van de weinigen die juist nog wel meermalen heeft bewezen goed te zijn in de Vuelta na een Tour. En voor Quintana vorig jaar viel, reed hij nog in de leiderstrui.

Als jij denkt dat Dumoulin in de Giro en de Tour voor de winst kan gaan, ja, dan ben ik er vrij zeker van dat hij je gaat teleurstellen.

schipperaar 8 september 2015 om 20:26

Hij doet niet anders.

Lennimator 8 september 2015 om 21:20

@ Andries

Hoe goed was Purito op 24? En wat won hij?

AndriesW 8 september 2015 om 22:05

@Lennimator
Purito is het voorbeeld van een renner die in de loop der jaren is gegroeid en pas vanaf zijn 30e zijn top benaderde. Hij is niet de enige.
Dat Dumoulin op deze leeftijd beter is dan Purito toen was (los van het verschil in type renner) betekent niet dat hij rond en na zijn 30e nog beter zal zijn dan Purito uiteindelijk is geworden. Hij zit waarschijnlijk al eerder dichter tegen zijn top maar hoeveel groeimarge er nog is, nauwelijks of nog genoeg om Tourwinnaar te worden, valt niet te zeggen.

Romāns Vainšteins 8 september 2015 om 22:17

‘Leeftijdje verwijzen’ is inderdaad 1 van die spelletjes waar je oeverloos mee door kan gaan ja.

Headlines

Materiaalzone

Populair