Drie individuele tijdritten in Giro 2016

dinsdag 8 september 2015 om 12:38
Drie individuele tijdritten in Giro 2016

foto: FLAVIO LO SCALZO

De Giro d’Italia telt volgend jaar drie individuele tijdritten. Wedstrijddirecteur Mauro Vegni heeft dat desgevraagd laten weten aan Cyclingnews. De eerste grote ronde van het jaar begint in 2016 in Nederland.

De openingstijdrit rond Apeldoorn telt op vrijdag 6 mei 8,1 kilometer. Gisteren onthulde de wedstrijdorganisatie dat de negende eveneens een individuele strijd tegen de klok is. Langs wijngaarden van Chianti zal dan een traject uit worden gezet van veertig kilometer, later die Giro volgt nog een klimtijdrit van twintig kilometer. Voor het eerst in tien jaar ontbreekt een ploegentijdrit in de Giro d’Italia.

Giro d'Italia 2016

Nederland ontvangt volgend jaar voor de derde keer de Giro d’Italia. Het wielerspektakel strijkt voor drie dagen neer in Gelderland. Apeldoorn is op vrijdag 6 mei de gastheer van een korte tijdrit, waarna er twee etappes zullen volgen over Nederlands grondgebied. De eerste voert van Arnhem naar Nijmegen (180 km), de tweede van Nijmegen naar Arnhem (190 km). Beide ritten zijn volgens de organisatie uitstekend geschikt voor het sprintersgilde. Op de maandag vindt een overtocht naar Italië plaats, waarna de Giro zijn weg op dinsdag 10 mei zal vervolgen.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Prima Facie 8 september 2015 om 14:56

Even wat anders. Moet TDM wel bij Giant blijven? Ze hebben daar niet de renners om voor een AK te strijden. Bovendien, als Kittel terugkomt, zullen ze dan op twee paarden wedden? De enige renners die een beetje goed bergop kunnen rijden zijn Barguil, Geschke en Craddock. Niet echt de mannen waarvan je verwacht dat ze een kopman met aspiraties voor geel goed kunnen ondersteunen.

Sky zou ideaal voor Dumoulin zijn. Daarna, tja… TLJ? Gezien het grote contingent klimmers.

vlek 8 september 2015 om 14:57
Quote:
Froome neemt geen genoegen met een bijrol en Tom heeft bewezen op dezelfde hoogte te fietsen en misschien nog wel meer gezien zijn tijdrit.

Ik zou het niveau in deze Vuelta niet inschatten op dat van Froome tijdens de Tour. Ik denk ook niet dat iemand met inzicht in de wattages dat zal doen. Dan nog; wat heeft dat te maken met het rijden van de serie Vuelta, Giro en Tour voor het klassement?

MME 8 september 2015 om 15:01

Afwachten wat de rest van de Giro is. Stel dat er veel aankomsten bergop zijn en vrijwel geen sprint etappes, dan word het heel moeilijk voor Dumoulin. Dit is daarnaast wel een uitgelezen kans voor Wilco Kelderman, goed in de tijdrit in vergelijking met andere klassementsmannen!

MaukeBollema2 8 september 2015 om 15:03

Moet wel lachen om de suggestie dat Dumoulin in Giro en Tour om de winst mee moet gaan doen. Geweldig hoor wat hij in de Vuelta laat zien, maar kijk eens naar de concurrentie. Deze Vuelta geeft niet eens de garantie op een top-5 of zelfs top-10 plaats in de Tour. De verschillen zijn in de Tour sowieso al veel groter, Dumoulin zou in deze vorm op vele minuten van Froome eindigen in de Tour.

MrSpeckNeck 8 september 2015 om 15:05

@Lucatony, Kort maar krachtig :)

vlek 8 september 2015 om 15:13
Quote:
De enige renners die een beetje goed bergop kunnen rijden zijn Barguil, Geschke en Craddock.

Ze hadden op papier juist een hele rits talentvolle klimmers (of renners die goed bergop gaan) aangetrokken de laatste jaren: Barguil, Preidler, Olivier, Ludvigsson, Craddock en Jones waren bij de beloften allemaal bij de betere klimmers. De stap naar de WT is alleen nog niet zo eenvoudig gebleken.

Misschien wat meer ervaren mannen halen voor de ploeg rond Dumoulin? Renners als Ten Dam, Monfort of C.A. Sorensen? Of een jongen als Boswell die ooit naar Argos zou komen voor hij voor Sky koos? Hij moet niet weg gaan bij zijn ploeg omdat er nu niet genoeg renners zijn om hem te ondersteunen. Zijn ploeg heeft namelijk nog de kans om te zorgen dat die renners er wel zijn. Waarschijnlijk moeten ze dan ergens anders gaan snijden in kwaliteit, maar dat zou ik er wel voor over hebben in het geval van Dumoulin.

Striga 8 september 2015 om 15:16

Dumoulin op dezelfde hoogte als Froome lol, als die allebei even fris aan een grote ronde beginnen wordt Dumoulin weggeblazen. Hoop dat Kelderman de Giro gaat doen, deze tijdritten zijn lekker voor hem en heeft hier vorig jaar ook mooie dingen laten zien. In de Tour kon hij de druk duidelijk niet aan.

schipperaar 8 september 2015 om 15:25

@striga
Lolbroek, Tom is dit jaar nog niet een keer weggeblazen, tenzij met een voorjaarsstorm. Waar ie kwam, zag en overwon. Als froome niet in topvorm was kwam dat door eigen schuld, teveel criteriums. En over welke druk heb je het id tour, de hoge of de lage?

vlek 8 september 2015 om 15:29
Quote:
Tom is dit jaar nog niet een keer weggeblazen, tenzij met een voorjaarsstorm.

Dat zeker niet, maar dat hij in het hooggebergte duidelijk tijd verloor op klimmers als Pinot, Thomas, Rodriguez, Aru en Majka doet niet vermoeden dat hij door Froome, Quintana en Contador in Tour-vorm niet nog duidelijker op afstand gereden zal worden. Hem op dat niveau inschatten kan niet op basis van hetgeen we de afgelopen dagen hebben gezien.

Liefhebbertje 8 september 2015 om 15:37

Uitslag Tour de France 2018
1. Dumoulin
2. Quintana
3. Kelderman
4. Aru
5. Gesink
6. kies maar een fransman
7. Mollema
8. Kruijswijk
9. nog ene fransman
10. Poels

dream on….

MaukeBollema2 8 september 2015 om 15:38

Dumoulin kwam, zag en werd derde in een relatief zwakbezette Ronde van Zwitserland. Laten we nou niet doorslaan. Vergeet ook niet dat Dumoulin zelf aangeeft dat hij nog nooit in zo’n goede vorm heeft verkeerd als deze Vuelta.

schipperaar 8 september 2015 om 15:41

@vlek
Tom streed voor het eerst mee voor ak, kwam halverwege de gletsjer op stoom en raapte menigeen op int zelfde tempo, en misschien nog wel meer, dan pino. Blijft verbazingwekkend hoe een landgenoot waar we 35 jaar op hebben gewacht hier toch steeds weer gebagatelliseerd wordt.

Jay 8 september 2015 om 15:45

Mij zal het op dit moment een rot zorg zijn over de eventuele vorm van andere klassementsrijders in de Tour en nu de Vuelta.
Op dit moment is de situatie zo dat Dumoulin met een goede tijdrit ( wat toch zijn specialiteit is) de Vuelta kan winnen.
De Giro heeft volgend jaar 3 tijdritten ( 1 dan met berg) waarin hij op de andere favorieten ook (veel) tijd kan pakken en anders kan hij hier voor 3 ritoverwinningen gaan. ( ook tijdritten met een berg erin kan hij inmiddels goed verteren)
Maar dat zien we dan wel weer

MaukeBollema2 8 september 2015 om 15:49

@Schipperaar: gebagatelliseerd? Omdat wij niet denken dat hij Giro én Tour kan winnen?

AndriesW 8 september 2015 om 15:57

Eens met MaukeBollema en vlek. Het is ontzettend knap en verrassend wat Dumoulin laat zien. Geniet daarvan, juist omdat dit geen garanties geeft voor de toekomst. Het kán zijn dat Dumoulin nog verder kan groeien en een echte topper en grote winnaar wordt. Er zijn zeker redenen te bedenken waarom het kán. Daar tegenover staat een waslijst aan redenen/factoren waarom het niet gaat gebeuren.
De belangrijkste is dat er helemaal geen garantie is op verdere groei als renner. Er zijn al zovele renners geweest die op hun 24e erg goed waren en daarna niets beter of zelfs minder gingen presteren. Een voorbeeld van een renner die als tijdrijder ineens heel goed meedeed in de Vuelta was Peter Velits in 2010 (eindpodium).

Ik hoop in elk geval dat de dromende fans verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen verwachtingen en aannames.

Italia 8 september 2015 om 16:03

Benieuwd waar de klimtijdrit word verreden! Hoop op de Plan de Corones.

schipperaar 8 september 2015 om 16:03

@mb2
Hij kon de Vuelta ook nooooit winnen met zoveel tegenstand, vertel eens wie er niet bij waren dan buiten contador. Elke Spanjaard, Portugees, Italiaan of Colombiaan wil de Vuelta winnen maar dit keer toevallig ook een Limburger van Meestricht.

MaukeBollema2 8 september 2015 om 16:09

@Schipperaar: buiten Contador ook Gesink, Mollema, Pinot, Bardet, Frank, Rui Costa, Uran, Hesjedal, König, Kruijswijk. Van Garderen, Froome en Nibali reden hem niet uit. Majka, Rolland, Thomas en Rodriguez hebben al inspanningen geleverd in de Tour. Landa rijdt niet voor een klassement. Valverde en Quintana zijn zo moe dat ze Nieve en Chavez niet eens voor kunnen blijven. Maar blijf vooral geloven dat Dumoulin de beste klassementsrenner ter wereld is.

Overigens doe je al alsof hij de Vuelta gewonnen heeft, ook typisch.

Liefhebbertje 8 september 2015 om 16:09

Hij kan een topper worden….. voor mij is 1 ding duidelijk; Tom is een topper en dat gaat blijven. Ook al zakt hij door het ijs komende dagen (gaat niet gebeuren). Hij kan alles en er zit een enorme goeie kop op. Als hij zich echt gaat specialiseren op de grote rondes en een top team mee krijgt dan is hij standaard 1 van de favorieten.

AndriesW 8 september 2015 om 16:15

@schipperaar
Wat 35 jaar wachten al niet met een mens kan doen…
Op de Rettenbachgletscher wist Dumoulin de achterstand op de groep Pinot tot op 5 km binnen de minuut te houden. Uiteindelijk eindigt hij op 1.37 van Pinot.

vlek 8 september 2015 om 16:16
Quote:
Blijft verbazingwekkend hoe een landgenoot waar we 35 jaar op hebben gewacht hier toch steeds weer gebagatelliseerd wordt.

Als we dat doen door hem nu niet meteen op het niveau van Froome, Quintana en Contador in te schatten, omdat hij door mindere klimmers op achterstand werd gereden op de langere beklimmingen… Tja, dan bagatelliseren we zijn prestatie inderdaad.

AndriesW 8 september 2015 om 16:18

@MaukeBollema
Merckx en Hinault waren niet vermoeid na een grote ronde dus voor andere klassementsrenners is dat ook niet een excuus. En Tom is onvermoeibaar en kan alles. Dat begrijp je toch wel? ;-)

schipperaar 8 september 2015 om 16:25

@mb2
Volgens wel ingelichte kringen begon Dumoulin ook heel vermoeid ad vuelta na zijn alles slopende hoogtestage. Misschien zijn ze zo moe omdat Dumoulin te hard rijdt en dat is nie eerlijk.
Een aantal gaf hun ongelijk toe, gezien mijn prognose van 2 weken terug, sportief, tekent de echte sportman.

MaukeBollema2 8 september 2015 om 16:30

@AndriesW: en jij wilt een prutser als Merckx zomaar vergelijken met onze Tom?

@Schipperaar: ten eerste, hij heeft de Vuelta nog niet gewonnen. Ik begin me serieus af te vragen of je je dat wel realiseert. Ten tweede, ik heb volgens mij geen voorspelling gedaan over de eindklassering van Dumoulin, dus er is geen ongelijk toe te geven. Zou hem overigens vooraf rond plek 10 hebben verwacht. Als hij volgend jaar Giro en Tour wint, dan zal ik je een jaar lang in elk bericht dat ik plaats op WF de lof toezwaaien. Geef jij je ongelijk dan ook toe als hij onverhoopt in geen van beide rondes top-5 eindigt?

vinnievidefietsen 8 september 2015 om 16:38

Eerste tijdrit Max 30 seconden, lange tijdrit Max 2,5 tot 3 minuten en klimtijdrit niks tot max 30 sec = toch Max. 4 minuten voor in de bergen te pakken, is niet onvoordelig en overigens kan hij de Tour niet meer in dienst rijden van, no way. Hij weet nu hoe het is om voor n klassement te gaan en dan rijd je de Tour zeker niet met de handrem erop, geloof ik niks van. Ik zeg voorjaarsklassiekers en Giro, daarna richting Rio werken. Wilco idem dito.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair