Dopingjagers houden Tour 2017 opnieuw tegen het licht

zaterdag 30 mei 2020 om 08:30
Dopingjagers houden Tour 2017 opnieuw tegen het licht

foto: Cor Vos

Enige tijd was het stil rond Operation Aderlass, maar het onderzoek naar dopingpraktijken rond de Duitse arts Mark Schmidt krijgt een staartje. Het blijkt de aanleiding voor het hertesten van stalen uit 2016 en 2017 op een dopingproduct dat toen nog niet te vinden was. Vooral de Tour de France van 2017 heeft extra de aandacht.

Drie maanden geleden trad Pirmin Lang naar buiten met een dopingbekentenis die was gelieerd aan Operation Aderlass, maar ook nadien bleef de Oostenrijkse recherche het onderzoek voortzetten. Daarbij werd bekend dat in 2016 en 2017 renners een dopingproduct gebruikten dat toen nog niet vindbaar was. Inmiddels zijn de methodes van de antidopinglaboratoria verbeterd.

Om welk product het gaat is niet bekend, maar naar verluidt is de oorsprong Amerikaans. De UCI werd in november ingelicht en vroeg antidopingbond CADF om alle stalen uit 2016 en 2017 opnieuw te onderzoeken. Zes maanden later heeft het CADF aan Het Nieuwsblad laten weten dat de relevante stalen zijn geïdentificeerd en de eerste analyses zijn uitgevoerd. Vooral de stalen uit de Tour van 2017 zouden het mikpunt zijn.

Operation Aderlass
Operation Aderlass is terug te voeren tot een verklaring van langlaufer Johannes Dürr, nu ruim een jaar geleden. Hij liet de naam vallen van de Duitse arts Mark Schmidt, die aan het hoofd zou staan van een netwerk dat systematisch bloedtransfusies uitvoerde. Het gaf de aanzet voor een hele ris getuigenissen, bekentenissen en schorsingen. Het dopingnetwerk bevatte langlaufers, dokters en wielrenners.

Ook Petacchi werd gestraft – foto: Cor Vos

Nog in het voorjaar van 2019 gaf Stefan Denifl toe bloeddoping te hebben gebruikt en ook Georg Preidler kwam in opspraak wegens betrokkenheid bij Operation Aderlass. Tijdens de Giro d’Italia volgden de voormalige sprinters Alessandro Petacchi en Danilo Hondo, Kristijan Koren, Kristijan Đurasek en Borut Božič. Pirmin Lang, beroepsrenner van 2013 tot 2017, is vooralsnog de laatste in de rij.

Lees meer: Dopingschandaal Oostenrijk/Duitsland 2019

Dit artikel delen:

65 Reacties

hartstikkebedankt 30 mei 2020 om 17:03

We zien het wel. De enige prestatie die mij wellicht in het oog springt is die van Barguil, als ik dan ook 1 naam zou moeten noemen. Hij kwam echter ook goed op in die jaren en had een vrije rol. Als enthousiaste Fransman kun je dan vaak iets meer als het op een gegeven moment gaat lopen (Alaphilippe, ook wellicht Bardet in eerdere jaren). Daarnaast is het niet zijn enige goede prestatie. Er was alleen ook nog dat rare akkefietje in de Vuelta. Ik vind dat er weinig échte one day flies in de uitslagen te vinden zijn, dus dan zou je al snel op langdurig gebruik zitten.

0
Lalsacien 30 mei 2020 om 19:07

Waarom presteert Barguil nu minder! Hij pakt niets meer, of is het de rest die nu hetzelfde middel ook gebruikt???
Voorlopig is er nog geen uitslag! Niemand dus.

0
Ward 30 mei 2020 om 20:15

Ik vind het toch altijd spannend zo’n nieuws. Aan de ene kant hoop je dat het niet meer gebeurt, maar aan de andere kant ben je niet zo naïef om dat te geloven. En dan is het maar net goed dat alles toch aan het licht komt. Van de epo-generatie kan je nog zeggen van “iedereen zat er aan”, maar dat excuus kan je nu toch niet meer inroepen.
Ook mooi dat de waarheid op relatief korte termijn boven water komt. Wie aan de snoeppot zit, mag een kruis maken over zijn carrière. En dat is de enige correcte straf. Dat op zich heeft een groot ontradend effect, zou ik durven hopen…

0
boenk 30 mei 2020 om 23:17

Straffen hadden al veel eerder grote impact moeten hebben. Eerste schorsing = 2 jaar plus het geld dat een renner de 12 maanden voor hij betrapt werd, verdiende terugbetalen. Tweede schorsing levenslang en het terugbetalen van alle prijzengeld dat een renner in zijn carrière bijeensprokkelde, incl door de ploeg verdeelde potten.

Renners die in de herfst van hun carrière zitten en geen deuk in een pakje boter getrapt krijgen, hebben eigenlijk niks meer te verliezen nu. Er moet ook aan hun geld gezeten worden. Dat is het enige waar ze 10 jaar na datum niet mee willen geconfronteerd worden.

0
Panache 31 mei 2020 om 09:00

@ Boenk: hoe wil je dat afdwingen? Via de spelregels van een sportbond? Die hebben uiteraard niet dit soort macht. Wil je het afdwingen via Europees recht? Gaat ten eerste niet lukken en ten tweede bestrijd je daarmee niet de Amerikanen, Colombianen en Australiërs. En wil je die wet exclusief voor wielrenners, of voor alle sporten waar vals gespeeld kan worden (de schwalbe, sensor op de brandstofmeter verstoren, plakbidon…). Grote financiële schade is zeker een afschrikwekkend middel, maar praktisch onhaalbaar. De politiek heeft (terecht) weinig belangstelling voor het omzeilen van de spelregels die een of andere bond op papier heeft gezet.

0
Arie den Blanken 31 mei 2020 om 09:40

@Panache. Inderdaad. Ik vind dat de dopingjacht en de zeker de straffen op de overtredingen volslagen uit de hand gelopen. Ik zou het toejuichen als er eens iemand dit aanspant bij het een gerechtshof. Ik vergelijk het wel eens met een vrachtwagenchauffeur die een keer wordt gepakt op een strafbaar feit in het verkeer of rijtijdenbesluit. Die krijgt terecht een straf maar toch niet dat hij twee of meer jaar brodeloos wordt. Een gerechtelijke uitspraak die zegt dat dit soort proportionele straffen niet mogen zou goed zijn. Dopinggebruik in het wielrennen vind ik een van de vormen van list die er bij horen en de op zich saaie kijksport die wielrennen is juist amusant maken om volgen. Topsport en ook wielrennen is simpelweg amusementsindustrie vergelijkbaar met programma’s op TV met een competitie element zoals Idols , Expeditie Robinson etc.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone