Dennis imponeert met tijdritzege in Californië

Dennis imponeert met tijdritzege in Californië

foto: Sirotti

zaterdag 21 mei 2016 om 00:50

De individuele tijdrit in de Amgen Tour of California heeft een zege opgeleverd voor Rohan Dennis. De 25-jarige Australiër van BMC verwees in en rond Folsom de Amerikanen Andrew Talansky en Taylor Phinney naar de dichtste ereplaatsen. Julian Alaphilippe blijft de leider in het klassement.

Wiggins doet rustig aan
Een van de renners die al vroeg op pad moesten tijdens de 20,3 kilometer lange etappe, was niemand minder dan Sir Bradley Wiggins. De voormalig wereldkampioen tijdrijden deed, mede door materiaalpech, rustig aan en zou in de achterhoede eindigen. Na een dik uur was het Taylor Phinney die de eerste toptijd neerzette. Op het keerpunt halfweg het parcours was zijn tijd nog niet zo heel sterk, maar aan de meet stelde Million Dollar Baby orde op zaken. De Amerikaan van BMC zette een eerste serieuze richttijd neer.

Knappe tijd van jonge talenten
Wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka was de eerste die zich stuk beet op de tijd van Phinney. De Wit-Rus kwam 24 seconden te kort, terwijl multitalent Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) bij het tussenpunt de snelste tijd neerzette. De jonge Deen moest op de streep echter ook zijn meerdere erkennen in Phinney, terwijl het Amerikaanse talent Geoffrey Curran (Axeon-Hagens Berman) niet veel later ook een knappe tijd realiseerde. Ook de 20-jarige Nederlandse Amerikaan Alexey Vermeulen klokte namens LottoNL-Jumbo een knappe tijd op de streep.

Dennis oppermachtig
Het was echter wachten op de renners uit de top van het klassement. Jurgen Van den Broeck was de eerste van die mannen om in de gaten te houden. De Belgische kampioen tijdrijden van Katusha was aan het tussenpunt 27 seconden sneller dan Phinney, maar blies zichzelf duidelijk op. Aan de meet moest hij namelijk 29 seconden toegeven op de Amerikaan. Net toen de BMC-renner zich lekker begin te voelen in de hot seat, dook Amerikaans kampioen tijdrijden Andrew Talansky met drie seconden onder Phinneys tijd. Lang mocht de renner van Cannondale niet genieten van zijn status, want Rohan Dennis verpulverde zijn tijd met liefst zeventien tellen. Dat bleek genoeg voor de dagzege, maar Julian Alaphilippe reed voor zijn doen een puike tijdrit en behield zijn gele leiderstrui.

Dit artikel delen:

14 Reacties

miguelon 21 mei 2016 om 00:54

Alaphilippe!!!! Oef, oef, oeffff, hét talent, wat kan die allemaal waarmaken??? Hij spurt op de muur van Huy als Valverde of Rodriguez, hij kan het in de tijdritten, hier in Californië kan hij in het hooggebergte, benieuwd of hij het in het Franse, Italiaanse of Spaanse hooggebergte ook kan, zijn daar referenties van?

0
LucasR 21 mei 2016 om 01:07

Nee.

Maar het is inderdaad wel een waanzinnig talent.

0
rkfiets 21 mei 2016 om 01:19

Ten Dam ook niet slecht. Ik had gedacht dat die ruim uit de top-10 zou vallen, maar dat valt dus mee.

0
Wheely 21 mei 2016 om 01:30

Staat JvdB toch nog in de top 10, met zn hakken over de sloot. Maar is dit goed genoeg om naar de Tour te mogen? Bennett wist ik niet echt wat ik van kon verwachten, heeft geen Roglicje gedaan.

0
thorsen 21 mei 2016 om 02:08

Powless erg knap voor een 19 jarige.

0
josi 21 mei 2016 om 06:49

Die Powless is echt een talent, staat hier op zo’n jonge leeftijd gewoon vijfde in een top-10 met allemaal gevestigde namen en doet het vandaag ook weer heel knap. Benieuwd welke ploeg hem gaat oppikken. Vermeulen ook een goede tijdrit gereden.

0
wielrenner 21 mei 2016 om 08:02

Wat is er met tijdrittalenten Timo Roosen en toch ook Mike Teunissen aan de hand?
Las vorig jaar dat ze volgens M.Zeeman klaargestoomd zouden worden tot wereldtoppers maar kan in hun uitslagen daar niet veel van terugvinden.
Weet iemand daar iets over te vertellen?

0
iLLan 21 mei 2016 om 08:20

Sjongejonge, die Powless. Of hij heeft zijn top al op jonge leeftijd, of hij gaat een heel grote worden.

0
haroldvc 21 mei 2016 om 08:30

Zou die Powless geen goede aanwinst zijn voor TLJ? Eventueel als knecht en soms zijn eigen kans in de States?

0
mus van de maasstad 21 mei 2016 om 08:57

@wielrenner

Teunissen zag ik op een gewone fiets rijden

0
fringale 21 mei 2016 om 08:58

Was dit een heuvelachtige of vlakke tijdrit ? Mouscon ook knap hoor, die gaat er volgend (voor)jaar al staan.

0
LaurentJalabert 21 mei 2016 om 09:02

Nou nou gevestigde namen? Ouwe vandagen en niet-ronderenners… Desalniettemin knap, maar laten we het niet overdrijven @iLLan

0
Lalsacien 21 mei 2016 om 09:46

@fringale Volgens het interview met Alaphilippe op lequipe.fr was het een vlakke tijdrit. Maar bij LTD op Strava zie ik wel wat hoogtemeters.

0
iLLan 21 mei 2016 om 10:50

@LaurentJalabert, we zullen het zien binnen een jaartje of vijf. Ik vond het toch echt indrukwekkend wat hij deed in de afgelopen ritten voor iemand die nog geen twintig is.

@fringale en lalsacien,
was toch echt wel vlak. De renners moesten een paar keer uit het zadel voor bijvoorbeeld een flinke brug, dus vandaar de hoogtemeters waarschijnlijk.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone