Delko-renner Atsushi Oka geschorst na positieve dopingtest

donderdag 29 april 2021 om 13:53
Delko-renner Atsushi Oka geschorst na positieve dopingtest

Oka op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Update

Atsushi Oka is door de UCI voor vier maanden geschorst na een positieve test op acetazolamide, een stof die op de lijst verboden diuretica en maskerende middelen staat.

De positieve test dateert van zondag 13 december 2020, zo blijkt deze week uit de informatie van de UCI. De bond legde de 25-jarige Japanner van Delko een schorsing van vier maanden op, die op maandag 24 mei afloopt.

Oka is aan zijn tweede seizoen bij Delko bezig, nadat hij in de winter van 2019 en 2020 als vice-kampioen tijdrijden van Japan overkwam van het continentale Utsunomiya Blitzen. Destijds werd hij door de ploeg omschreven als ‘een van de meest veelbelovende renners van zijn land’.

Financieel in zwaar weer
Eerder deze woensdag werd al bekend dat Delko financieel in zwaar weer verkeert. Het Franse team zal daarom afscheid nemen van verschillende stafleden. Ook gaat de ploeg minder wedstrijden rijden om geld te besparen. (woensdag 28 april, 20.41 uur)


Update – Atsushi Oka accepteert schorsing

Atsushi Oka heeft op sociale media gereageerd op zijn schorsing. “Het is belangrijk om te benadrukken dat de dopingcontrole vier dagen na een oogoperatie plaatsvond”, geeft de Japanner aan. Volgens hem werd tijdens de ingreep acetazolamide toegediend om te voorkomen dat tijdens de operatie drukpieken zouden ontstaan. Dat zou namelijk kunnen leiden tot gedeeltelijk of geheel verlies van het zicht.

Oka vertelt dat hij het verboden middel niet zelf ingenomen heeft. Omdat de UCI erkende dat de coureur het verboden middel niet moedwillig heeft gebruikt, maar voor een operatie, is de straf teruggebracht tot vier maanden. Daar is Oka mee akkoord gegaan. “Ik kom op 25 mei sterker terug en ben vastberaden om weer te koersen”, vertelt hij. (donderdag 29 april, 13.53 uur)

Dit artikel delen:

15 Reacties

Verweggistan 28 april 2021 om 20:47

Volgens mij zijn de twee Japanners na het vertrek van Nippo alleen nog maar op papier in dienst van Delko.

0
Scott Sunderland 29 april 2021 om 01:09

Jobhopper Fumiyuki Beppu kon gelijk terecht bij EF Education waar Nippo zit na Delko. Hij is al 38 en reed dit jaar nog geen wedstrijd uit. Maar hé, het is een Japanner hè en als Arashiro al vastligt elders dan neem je Beppu.

0
Lay On 29 april 2021 om 16:22

Klopt. Nippo wilde er vorig jaar uiteraard een paar Japanners bij, en als neo-profs moest dit duo een tweejarig contract krijgen.
En nu zit Delko er dus mee opgezadeld. Zou ook kunnen dat Nippo die contracten nog doorbetaald trouwens. Maar dan hadden ze ook meegekund naar dat Zwitserse CT van Nippo…

0
Polleke 28 april 2021 om 21:20

De financiele problemen zijn dus niet uit de lucht komen vallen…

0
Romāns Vainšteins 29 april 2021 om 09:09

Oei, met Tokyo voor de deur zou dit wel eens de nekslag voor de Olympische status van onze edelsport !!

0
Fast Freddy 29 april 2021 om 14:31

Hij is dus de Sjaak omdat de medische begeleiding steken heeft laten vallen. Het zal allemaal wel kloppen, maar ik vind de straf nogal kinderachtig. Hij is er geen steek harder van gaan fietsen en zat op dat moment waarschijnlijk zelfs helemaal niet op de fiets. Nu de straf openbaar maken is ook rijkelijk laat. Speaking of which, wat doet de UCI met Boehoehanni? Staat die op non actief?

0
Polleke 29 april 2021 om 14:36

Als zijn verhaal klopt is elke vorm van schorsing meteen ook belachelijk…

0
Wheely 29 april 2021 om 14:42

Eens, of had hij dan maar het risico moeten nemen zijn zicht te verliezen ofzo?

0
Fast Freddy 29 april 2021 om 14:55

Daar zijn attesten voor toch?

0
Massimo Bataille 29 april 2021 om 15:04

Goh ik denk dat die attesten ook niet waterdicht zijn hoor.
Zowiezo zal de communicatie in de winter tussen ploegdokter en renner ( en ziekenhuis) niet optimaal zijn. Ik weet niet of hij terugkeerde naar Japan, maar afstand kan het nog bemoeilijken.

Kijk maar naar Tosj van der zande geweest.
Had eens de misse neusspray aangegeven na een zesdaagse, en er werd daar ook al een drama van gemaakt.

0
Derierre de la course 29 april 2021 om 15:59

Moet je als renner niet zelf al je medicatie opgeven aan de UCI? Dan stuur je toch gewoon heel de lijst van de (oog)doktor door naar de UCI. Asjeblieft, zeg maar wanneer ik weer mag koersen.

0
ivo001 29 april 2021 om 14:57

Vind het toch een beetje vreemd dat op het moment van de uitspraak er al weer 3 van de 4 maanden voorbij zijn. Overigens klinkt de verklaring mij zeer plausibel.
Kijkende naar het programma mist hij toch niet zo veel meer in ieder geval, slechts de Ronde van Asturië, Ronde van Algarve en de Tro-Bro Leon.

0
RidderSchwobin 29 april 2021 om 15:20

De Wielerflits titel vind ik ook wel wat kleurend. Ja, het was een positieve dopingtest, maar de uitleg klinkt mij ook plausibel in de oren.

0
reusjen 29 april 2021 om 15:47

Er staat toch niets over de schuldvraag in de titel? Er staat letterlijk wat er gebeurd is, namelijk een schorsing op basis van een positieve test.

0
Massimo Bataille 29 april 2021 om 16:28

Voor mijn part mogen ze de termen ook eens veranderen.
Een positieve dopingtest staat in mijn ogen: je bent gecontroleerd op doping en je bent positief. En hierbij denk ik dan bv aan epo, cera, steroïden etc

90% van de hedendaagse positieve testen zijn eerder verboden stoffen, dan mogen ze het van mij ook zo benoemen
Vaak een stof die verboden is omwille van maskeringsmiddel etc…
Vind het toch een groot verschil of je effectief op een dopingmiddel bent betrapt of dat er ergens een rare stof aanwezig is die eventueel doping kan maskeren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone