Piotr Havik verslaat medevluchters in GP Stad Zottegem

dinsdag 20 augustus 2019 om 17:35
Piotr Havik verslaat medevluchters in GP Stad Zottegem

foto: Glenn Coessens

Piotr Havik is winnaar geworden van de Grote Prijs Stad Zottegem. De Nederlander van Beat Cycling Club wist dankzij een knappe inspanning zijn medevluchters nipt voor te blijven. De tweede plaats ging naar oudgediende André Greipel, terwijl Christophe Noppe derde werd.

In de GP Stad Zottegem kregen de coureurs tweehonderd kilometer de tijd om het kaf van het koren te scheiden. Het peloton vertrok om half één voor een relatief vlakke wedstrijd in de provincie Oost-Vlaanderen, om te eindigen met acht lokale rondes van 18,6 kilometer. Het was telkens uitkijken naar de kasseien van de Lippenhovestraat (1800 meter) en de beklimming van de Grotenbergestraat (875 meter aan 4%).

Havik laat zich al vroeg zien
De grote vraag was of we een massasprint kregen in straten van Zottegem. Veel renners wilden hoe dan ook een spurt ontlopen, waardoor we een razendsnelle openingsfase kregen. Het was lang wachten op een eerste echte kopgroep, maar uiteindelijk wisten 22 renners weg te rijden. De omvangrijke kopgroep wist een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van bijna twee minuten.

Met Greipel, Noppe, Aksel Nõmmela, Mihkel Raïm, Joeri Stallaert, Clément Russo en Zakkari Dempster waren enkele snelle mannen mee, terwijl ook Havik niet traag is. Verder waren ook Gianni Vermeersch, Frederik Backaert en Dries Van Gestel van de partij. En aangezien er geen sprake meer was van een achtervolgend peloton, wist de kopgroep vooruit te blijven. In de finale probeerden meerdere renners weg te rijden.

Achtervolgers komen te laat 
Vermeersch, Dempster en Benoît Jarrier kregen wel even de ruimte, maar werden ook weer ingerekend door de achtervolgers. De wegrenner annex crosser van Corendon-Circus weigerde zich echter naar de slachtbank te leiden. Vermeersch versnelde daarom een tweede keer, maar kreeg ditmaal Havik met zich mee. Op twee kilometer van de finish reden de twee aanvallers nog altijd vooruit.

Dit was hét moment voor Havik om te versnellen. De renner van BEAT Cycling Club wist zijn metgezel Vermeersch uit het wiel te kletsen, op weg naar een hele mooie overwinning. De achtervolgers kwamen namelijk te laat, waardoor Havik alle tijd had om zijn shirtje recht te doen en de handen in de lucht te steken. De 37-jarige Greipel won enkele seconden later eindelijk weer eens een (groeps)sprint, maar het was ditmaal voor de tweede plaats.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Baik-Baik 20 augustus 2019 om 17:37

Mooie overwinning voor Havik en BEAT!

Freewheelert 20 augustus 2019 om 17:38

Knap! Havik en een aantal ploeggenoten zijn goed bezig. Voor dit soort renners zou het zeer goed zijn als er weer een Nederlandse Pro-continentale ploeg komt!

Grobbel 20 augustus 2019 om 18:12

Had BEAT zelf geen ambities in de richting van een PCT-status? Zoiets meen ik ooit gelezen te hebben tenminste. Al neem ik aan dat 2020 daar nog te vroeg voor gaat zijn.

Scott Sunderland 20 augustus 2019 om 17:39

Arme Greipel… Eindelijk weer eens de snelste in het peloton en tweede worden. Symbolisch haast.

r525 20 augustus 2019 om 21:30

Stiekem hoopte ik inderdaad heel erg dat hij nog een keer kon juichen vandaag.
Deutschland Tour zou wel eens zijn laatste wedstrijd kunnen worden. En zijn volgende wedstrijden zijn toch redelijk sterk bezet.

horsm 20 augustus 2019 om 17:46

BEAT draait een mooi seizoen.

chasse patat 20 augustus 2019 om 19:22

In het verslag staan een aantal gegevens die niet kloppen. Vermeersch, Dempster en Benoît Jarrier reden weg uit de kopgroep. Vervolgens reden Dempster en Vermeersch zo hard over de kasseien dat ze Jarrier uit het wiel reden. Havik reed vervolgens met zo 2-3 km te gaan met een enorme versnelling naar Dempster en Vermeersch. Hij ging vrijwel direct op kop rijden en reed Dempster uit het wiel. Vermeersch kon aan het elastiek nog volgen tot de laatste km. Toen reed Havik ook hem van kop eraf.
Het was dan ook geen verrassen van de tegenstanders, maar ongenadig hard de beste zijn in deze koers!

Koersmaniak 20 augustus 2019 om 19:48

Indrukwekkende laatste 5km van Havik, was niet echt demarreren, maar hard blijven doorbeuken en iedereen uit het wiel rijden.

mamaffia 20 augustus 2019 om 20:32

Sterke overwinning van Havik in een relatief goedbezette 1.1 koers. Gegund ook, gezien zijn recente ereplaatsen.

LightPhoenix 21 augustus 2019 om 09:32

Ik heb 1x met Havik gekoerst, hij rijdt ongelofelijk hard!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair