De populairste wielercommentator van 2020

De populairste wielercommentator van 2020

foto: Cor Vos

vrijdag 4 december 2020 om 19:00
Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de populairste wielercommentator van 2020.

Het wielerjaar was sowieso al apart, maar ook op het gebied van commentatoren waren er de nodige wijzigingen. De NOS had een nieuwe hoofd-commentator bij de Tour de France en een oude bekende maakte zijn comeback. In onderstaand lijstje focussen we ons op de Nederlandstalige zenders.

Vorig jaar was Michel Wuyts (41%) de populairste commentator onder de WielerFlits-lezers, voor Renaat Schotte (13%) en Karl Vannieuwkerke (7%). In 2018 won Wuyts ook de verkiezing, toen op de voet gevolgd door José Been. Zij is inmiddels niet meer actief bij live-wedstrijden op Nederlandse zenders.


NOS

De Nederlandse Omroep Stichting voerde een grote wissel door. Jarenlang was Herbert Dijkstra de lead-commentator op de Nederlandse publieke zender, maar in augustus maakte de NOS bekend dat hij zijn plek voor de Tour de France afstond. Chronische rugklachten zorgden ervoor dat Dijkstra en zijn fameuze ‘kastelenboek’ niet in de huiskamers te horen waren. Hij deed nog wel verslag van het Critérium du Dauphiné, maar vanaf de Tour de France zat iemand anders op zijn stoel.

Joris van den Berg, links – foto: Cor Vos (archief)

Die plek werd ingevuld door Joris van den Berg, die de laatste jaren al meerdere keren live-commentaar deed bij wielerkoersen. Van den Berg was vooral bekend van het inspreken van de samenvattingen in onder meer het Tourjournaal van de NOS, maar vanaf de Ronde van Frankrijk liet hij zijn stem horen. Ook in de klassiekers, die dit seizoen in het najaar verreden werden, klonk Van den Berg. Het co-commentaar was van afwisselend Maarten Ducrot en Stef Clement, maar voor dat lijstje verwijzen we jullie naar volgende week.

Een andere vertrouwde stem bij de NOS is die van Gio Lippens, die in de grote wedstrijden voornamelijk op de radio te horen is als commentator. Iedereen kent het unieke geluid van Radio Tour de France op NPO Radio 1 wel. Maar Lippens is ook regelmatig te horen op televisie en verdient een eervolle vermelding in dit overzicht.

Danny Nelissen, hier in 2008, is weer terug als commentator – foto: Cor Vos

Een nieuwe maar toch bekende naam ten opzichte van vorig jaar, die hebben we ook. Danny Nelissen keerde bij de NOS terug als commentator bij live-wedstrijden. Was de oud-wielrenner de afgelopen jaren vooral analist bij de publieke omroep, kreeg hij dit jaar weer de kans als commentator. Tot 2013 was Nelissen (neef van voormalig NOS-stem Jean Nelissen) te horen bij Eurosport, maar daar vertrok hij na zijn dopingbekentenis. Dit jaar keerde hij terug, onder meer tijdens het EK op de weg en de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

Jeroen Koster is dan weer de herkenbare veldritcommentator van de NOS.


Sporza

Bij de VRT luisteren we al jaar en dag naar Michel Wuyts. Samen met José De Cauwer vormt Wuyts een bijna iconisch duo. Er is zelfs een apart Twitter-account dat uitspraken van Michel en José uitlicht. “Een Kempenaar rijdt de Colombianen naar huis”, is een van de gevleugelde uitspraken van Wuyts tijdens de voorbije Tour de France. De coronacrisis dwong de Sporza-commentatoren, op respectabele leeftijd, om het verslag van de Tour vanuit België te doen. Ook is Wuyts de vaste stem van de cross, afwisselend op de kanalen van Sporza en Telenet.

Michel Wuyts

Michel Wuyts – foto: Niels Bastiaens

Renaat Schotte is ook een vertrouwde stem bij Sporza. Meer dan regelmatig horen we Schotte vanop de motor, maar tijdens de voorbije Vuelta a España was hij ook te horen als lead-commentator samen met José De Cauwer. Daarnaast is hij vaak op locatie aanwezig voor reportages en interviews tijdens de Sporza-uitzendingen. Datzelfde geldt voor Christophe Vandegoor, eigenlijk de Vlaamse evenknie van Gio Lippens. Vaste wielerstem op de radio, maar ook meer dan regelmatig te horen op tv.

Karl Vannieuwkerke was de afgelopen jaren een vaste klant in dit Eindejaarslijstje, maar dit jaar ontbreekt hij. Normaal gesproken is hij de vaste stem in Parijs-Roubaix, maar de Franse kasseienklassieker werd dit jaar niet verreden. Wel was Vannieuwkerke vanaf de Tour de France meer dan regelmatig te zien als presentator van de talkshow Vive le Vélo, als presentator van de programmering rondom de grote Vlaamse klassiekers en als presentator van de talkshow Leve de Ronde.

Christophe Vandegoor – foto: Cor Vos

Ruben Van Gucht is de upcoming man bij Sporza. Hij is de vaste presentator van Extra Time Koers en verzorgt het commentaar bij de vrouwenwedstrijden die de VRT uitzendt. Dat doet de 34-jarige Van Gucht standaard met oud-wielrenster Lieselot Decroix aan zijn zijde. In korte tijd zijn de twee uitgegroeid tot vertrouwde stemmen. Afgelopen najaar waren zij zelfs meerdere keren prime time te horen, omdat de vrouwenwedstrijden ná de mannen gepland werden.


Eurosport

Naast de Nederlandse en de Belgische publieke omroep is er natuurlijk ook nog Eurosport, dat zich profileert als ‘Home of Cycling’. De sportzender heeft de nodige commentatoren in huis en zij kwamen dit jaar allemaal aan bod.

De meest bekende stem is die van Jeroen Vanbelleghem, de Belgische commentator die zich specialiseert op de Italiaanse koersen. Hij was afgelopen jaar te horen tijdens de gehele Giro d’Italia (samen met Karsten Kroon) en ook de andere Italiaanse koersen waarvoor Eurosport exclusief de rechten heeft. Tijdens de Giro was de dagelijkse bevoorrading van een Nederlandse lekkernij voor Vanbelleghem een van de hoogtepunten.

Het is typerend voor de band die hij met Kroon heeft opgebouwd de afgelopen jaren. Het duo raakt steeds beter op elkaar ingespeeld en zorgde bij menig wielerliefhebber voor een lach tijdens de Giro, ondanks dat ze regelmatig op afstand commentaar moesten doen. In de winter is Vanbelleghem ook te horen bij de veldritten die uitgezonden worden.

Jeroen Vanbelleghem – foto: Screenshot

De Tour de France werd dit jaar bij Eurosport becommentarieerd door Jan Hermsen. Hij deed dat samen met Bobbie Traksel, die naast analist ook steeds vaker te horen is als zogenoemde lead-commentator bij de sportzender. Zo is Traksel in de winter regelmatig commentator bij het vrouwenveldrijden.

Sander Kleikers is sinds enkele jaren ook een van de vaste commentatoren van het team van Eurosport. De Limburger kwam over van regionale zender L1. Kleikers was dit najaar onder meer te horen tijdens de Vuelta a España en de grote klassiekers. Andries Lamain (onder meer de Dauphiné) en Nick Stöpler (vrouwenwielrennen en baanwielrennen) klonken dit jaar meer dan regelmatig op Eurosport.

José Been werd in 2018 nog tweede in de verkiezing van meest populaire wielercommentator. Zij is al ruim een jaar vertrokken bij Eurosport en verzorgt alleen nog wielercommentaar voor buitenlandse opdrachtgevers in het Engels.

Sander Kleikers – foto: Cor Vos


Overig

Voor wie heel goed zoekt naar wielrennen op tv komt regelmatig uit bij VTM, een van de Belgische commerciële zenders. Is daar wielrennen of veldrijden te zien, dan doet Merijn Casteleyn het commentaar. Hij was ook betrokken bij de VTM-docu ‘Ik Ben Remco’ die gemaakt werd over het seizoen van Remco Evenepoel. Naast diverse Italiaanse koersen verzorgt Casteleyn ook commentaar bij de cross.

Een eervolle vermelding is er ook voor Jan Suykens (deed onder meer de Ronde van Burgos voor Proximus Sports), Martijn Berkhout (deed verslag van de Ronde van Burgos voor Ziggo Sport), Bram Lambert en Philippe Maertens (beiden veldritcommentator voor Telenet).


Volgende week volgt het Eindejaarslijstje waarin gestemd kan worden op de beste analist. Tot die categorie behoren bekende stemmen als die van Maarten Ducrot, José De Cauwer en Karsten Kroon.

Dit artikel delen:

156 Reacties

Michelangelo 4 december 2020 om 13:30

Beer en Boenk,
Jammer dat jullie er weer een Nederland / Belgie ding van maken. Terwijl het gewoon Wuyts is die dit jaar ondermaats gepresteerd heeft.

Mijn stem is gewoon gegaan naar een Belg. En ik denk (gezien de uitslag) dat heel veel Nederlanders graag naar Belgen (of moet ik zeggen Vlamingen) luisteren als het om wielercommentaar gaat.

De slechte waardering van Wuyts is (voor mij) geen aanval op Belgen. En ook EEN BEETJE chauvinisme mag best, sterker nog dat kleurt het commentaar. Maar bijna iedereen is het er wel over eens dat Michel daar dit jaar volledig in is doorgeslagen. En waarom zou dat niet tot uiting mogen komen in het stemgedrag en de uitleg daarbij? Waarom altijd weer die “Nederland-Belgie” kaart uitspelen..??

0
Murcia 4 december 2020 om 13:39

Waarom zou je geen kritiek mogen uiten op Wuyts? Zeker als die kritiek gefundeerd is. Binnen de VRT was zijn overdreven aanval op Roglic dit seizoen zeker niet onbesproken.
Hij zit er al zo lang dat hij is gaan lijken op Mart Smeets in diens slotjaren. Ook een vakman die ging geloven dat de kijkers er waren voor hem ipv andersom. Ik vind vooral zijn omgang met Jose steeds irritanter worden. Te vaak vind hij het nodig om hem te onderbreken en zelf zijn onovertroffen kennis van de sport dan maar te etaleren. Schotte toonde in de Vuelta al aan dat hij Jose wel op waarde weet te schatten.

0
adelaarvanantwerpen 4 december 2020 om 13:41

Ik lees niets anders dan kritiek op Wuyts en toch staat hij elk jaar met voorsprong op plaats één. Nu heeft hij bijna net zoveel stemmen als Renaat en Jeroen te samen.

Het maakt mij niet zoveel uit wie eerste staat, maar ik vind dit toch raar. Heeft er iemand hier een logische uitleg voor?

0
Murcia 4 december 2020 om 13:48

Polletje kapen.

0
Brabander 4 december 2020 om 14:16

Neen. Ik vind het onbegrijpelijk ook

0
S.t.B 4 december 2020 om 15:58

Denk dat de pro Wuyts colonne het liever alleen bij stemmen laat.
Elke steunbetuiging op dit forum zal (terecht) worden beantwoord met tientallen argumenten die tegen Wuyts pleiten.
Hij heeft doelbewust een hetze gecreëerd, eigen meningen als gemeengoed verkocht en chauvinisme tot vervelens toe door de strot geduwd.

0
Massimo Bataille 4 december 2020 om 16:30

Omdat Wuyts nog altijd een zeer goeie commentator heeft met een prachtige stem en romantische manier van spreken die je heel de namiddag vasthoudt.
Deze Tour was super enerverend met zijn van Aert complex, maar in de andere koersen is hij toch weer normaal, zie je toch nog altijd dat het een goeie commentator is met schatten aan ervaring.

0
Ajvenema 4 december 2020 om 13:55

Karsten Kroon is niet eens een optie!

Ik stem niet op deze bagger.

0
Murcia 4 december 2020 om 13:59

Strikt genomen is Karsten de analist van het duo, dus kun je op hem stemmen wanneer wielerflits daar een poll op los laat.

0
Ajvenema 4 december 2020 om 14:21

Oh echt? Ik heb er nooit bij stilgestaan dat die verdeling er uberhaupt is:)

0
josemanuelfuente 4 december 2020 om 13:59

Kies voor Renaat, andere jaren was het Wuyts maar die is toch echt minder aan het worden

0
Brabander 4 december 2020 om 14:15

Moeilijke keuze.
Vanbelleghem vind ik erg goed in de combinatie met Karsten Kroon. Die zijn echt naar een topduo gegroeid mijns inziens
En Renaat in de Vuelta was echt een verademing ten opzichte van Wuijts. Die laatste is flink wat veren kwijtgeraakt bij mij. Mart Smeets-syndroom ofzo.
Wie o wie? Toch maar voor Renaat gegaan :)

0
Brabander 4 december 2020 om 14:20

Misschien ook een idee om een poll te maken met de slechtste wielercommentator?
Dan gaat mijn stem naar ‘DJ’ Joris van den Berg

0
Limal 5 december 2020 om 10:01

Interessant idee – ik ben er vrijwel zeker van dat Wuyts naast 'beste' ook 'slechtste wilercommentator' zou winnen. Op één of andere bizarre wijze beide ook verdiend. (en dat zeg ik ondanks dat Wuyts mij al lang irriteert)

0
Michelangelo 5 december 2020 om 10:34

Van Gucht en liselotte decroix samen zijn anders ook dodelijk om naar te luisteren. Dameswielrennen verdient beter…

0
Adrianus 5 december 2020 om 11:38

Helemaal mee eens, vooral met zijn pogingen live commentaar te leveren bij een samenvatting van een reeds gereden wedstrijd, dat is echt niet om aan te horen als echte wielerliefhebber. Klinkt als een diskjockey, die lollig probeert te zijn, maar niet in de gaten heeft hoe melig, ondeskundig en juist niet spontaan dit over komt. Gelukkig bij de NOS tegenwoordig wat beter commentaar van analisten, zo als Danny Nelissen en Stef Clement, maar dat ze het voortaan uit hun hoofd laten Thomas Dekker hiervoor nog een keer te laten aan schuiven, irritant figuur, vervelend om naar te luisteren, maar vooral hoe hij over de rug van oude ploegmaten munt heeft geslagen met een rioolboekje. Dan bij je echt van het laagste van het laagste en verdien je geen podium meer.

0
KnightBiker 4 december 2020 om 14:38

Raar lijstje.. waarom is Danny Nelissen wel een commentator in dit lijstje en Karsten Kroon niet?

(en wie stemt er in hemels naam op Traksel?)

0
Dolfy 5 december 2020 om 13:35

Nelissen is duidelijk commentator, bij Eurosport was-ie dat al, en heeft af en toe een co-commentator er naast zitten.

0
KnightBiker 4 december 2020 om 14:40

Mijn Stem gaat naar Renaat ‘kom er maar in’ Schotte. Minst bevooroordeeld en meest emphatisch als commentator.

0
rahimns 4 december 2020 om 14:54

Traksel is ook een analist trouwens…

0
Wheely 4 december 2020 om 15:58

+1 (althans op die stoel zit hij)

0
Dolfy 5 december 2020 om 13:36

Traksel doet eigenlijk alle drie, hoofdcommentator, co-commentator en analist..

0
Domestique 4 december 2020 om 14:59

Eisel op Eurosport was ook wel lachen.

0
rogierb 4 december 2020 om 15:04

Elke stem op Joris van den Berg zal er een zijn uit medelijden.

0
xistnc 4 december 2020 om 15:06

Waarom? Fans van de rebus, denk ik.

0
Marik 4 december 2020 om 15:06

Wuyts is voor mij dit jaar volledig door het ijs gezakt. Ophitsend en irritant chauvinistisch. Met als dieptepunt het WK waarbij hij voor het grootste gedeelte verantwoordelijk was voor de schandelijke hetze tegen Roglic.
En wat enkele fanboys daarvan vinden laat me volledig koud.

0
Txirrindularitza 4 december 2020 om 15:39

Het is een omissie dat hier niet op duo’s te stemmen is. Wuyts en De Cauwer zijn je twee oude ooms die verhalen uit de oude doos ophalen, maar al keuvelend hebben ze zeker een bepaalde je ne sais quoi.
Het beste commentaarduo vind ik Schotte en Wuyts. Schotte is de yin tegenover Wuyts’ yang; als duo bieden ze het complete plaatje. Schotte is rustig, houdt Wuyts bij de les, laat hem zijn ding doen tot hij de teugels weer aanhaalt. Enkel Schotte, of enkel Wuyts, is niets.

Jammer dat er dus niet op duo’s gestemd kan worden. Duo-presentatie kleurt de koers, als het goed gebeurt (en dat doen ze bij Eurosport ook goed trouwens).

0
Marik 4 december 2020 om 15:49

Eens met jouw stelling. Mijn duo zou van Babbelghem & Kroon zijn. Heerlijk om hen te horen kibbelen.

0
Michelangelo 4 december 2020 om 15:55

Ook helemaal eens. Mijn favo duo is ook de NL-Belgische tandem Kroon-Vanbelleghem.

In de Vuelta ook een goed duo gehoord met Renaat en Jose. Waarbij ik Jose wel kwalijk neem dat hij:
– niet meteen afstand nam van de kopstoten van Bennett
– een heel vervelende “proficiat” riep toen Roglic de leiderstrui hield.

Verder had ik ook ooit een mooie tandem gehoord met Nys en ?? in de Binckbank tour. Was ook prima te beluisteren.
Verder heb ik een zwak voor sidekick Clement, maar die moet het meestal doen met een wat mindere danspartner…

0
Romāns Vainšteins 4 december 2020 om 16:17

Ik wil wel afstand nemen van Bennett’s kopstoten wanneer jij +1 onder elke post van me zet, voor +100 noem ik zo Evenepoel en Iserbyt vervelende ventjes en drop ik een epistelletje dat ze nog maar moeten bewijzen zo goed te zijn als ze lijken.

0
xistnc 4 december 2020 om 16:18

Het duo Schotte/Wuyts? Heb ik gemist. Bij welke koers?

0
S.t.B 4 december 2020 om 16:19

@Michelangelo..
Vooral het ‘proficiat’ van Jose kun je meteen voor de gouden augurk nomineren. Zuurder sportcommentaar gaan we dit jaar niet meer te horen krijgen.
Vond zijn ‘de Jaguar van Ecuador tegen de schansspringer van Monaco’ ook wel op het randje, maar daar oversteeg de humor nog net de rancune.
Jammer, maar al met al heeft Jose een beter seizoen achter de rug dan Michel. Vaker naast Renaat zetten en dan komt’t wel goed.

0
Domestique 4 december 2020 om 16:33

Clement? Dit moet een grapje zijn, geloof ik…

0
Michelangelo 4 december 2020 om 17:23

Domestique,
Mooie van Clement vind ik dat hij niet politiek correct is. Slim is slim, dom is dom, verdacht is verdacht.
Niet om hele dagen naar te luisteren, maar wel een leuke afwisseling met de soms “parende egeltjes” die je bij bijvoorbeeld Sporza wel eens hoort. Denk dan even terug aan de kopstoot van Bennett en de goedpraterij van De Cauwer, of het niet willen oordelen van de scheve sprint van D’Hoore in ik dacht De Panne (door Ruben en Liselotte).

Tja, daarvoor ben ik misschien iets te veel Nederlander….

0
S.t.B 4 december 2020 om 18:44

@Michelangelo
Clement kan anders ook wel erg moraliserend uit de hoek komen. Het opgeheven domineesvingertje voelde ik toch al een paar keer door zijn commentaar heen sijpelen. Het is recht voor zijn raap, maar Stef raakt nogal snel verontwaardigd als zijn mening niet wordt gedeeld.

0
VespavanBern 4 december 2020 om 19:34

@Michelangelo, gewoon even ter inventarisatie: Fiets u zelf wel eens? Voordat iedereen over mij heen valt, als het antwoord nee is is daar helemaal niks mis mee, maar ik heb wel het idee dat voorvallen zoals bijvoorbeeld Bennet Giro er heel heftig uit zien op de tv, terwijl het eigenlijk wel meevalt. Het was zeker niet chique, maar totaal niet raar in een wielerpeloton.

0
Kelder is de Man 4 december 2020 om 19:50

Vespa
Dan zou ik de vraag toch anders formuleren. Fietsen of op volle snelheid in een peloton richting de meet maakt nogal verschil. Blijft wel een beetje een dooddoener natuurlijk.

0
Michelangelo 5 december 2020 om 11:59

Als de trek renner aangeeft dat hij bijna ten val kwam door de actie van bennett, dan lijkt me duidelijk dat de actie van bennett simpelweg niet door de beugel kon. Of je wel of niet veel fietst.
Probleem met de commentatoren van sporza is dat ze doodsbang zijn iets negatiefs te zeggen over dqs. Want als patje dan boos wordt dan moeten ze ineens andere gasten gaan zoeken voor hun talkshows. En dus praten ze recht wat krom is, net als jij.
En ja ik fiets regelmatig. Niet in wedstrijdverband maar wel met regelmatig het beruchte sprintje bij be plaatsnaam bordjes. En niemand die het daar in zijn hoofd haalt om kopstoten uit te delen.

Maar met jouw commentaar en goedpraterij lijk je verdacht veel op holle knight of lightning. Die heb ik hier al lang niet meer gezien maar hebben met jou een goede vervanger vespa…

0
VespavanBern 5 december 2020 om 16:29

@michelangelo, ik heb mezelf toentertijd ongelofelijk lopen ergeren aan Hollow Knight zijn overduidelijke chauvinisme en rare denkbeelden. Ben ten eerste geen Belg, daarnaast vind ik Patrick Lefevre een ontzettend nare man en heb ik zeker geen zwak voor DQS. Ben echt objectief hoor. Kijk alleen ff de beelden van dat incident goed terug, wat had Bennett anders moeten doen? Als hij dit niet doet (hij doet het ruiger dan nodig, dat geef ik toe), word hij weggedrukt tegen de hekken en gebeuren er 2 dingen: 1. Zijn sprint is voorbij, geen kans meer on te winnen. 2. Hij vormt een gevaar voor anderen en zichzelf doordat hij het peloton ‘doorklieft’.

0
Vlinder 4 december 2020 om 16:03

Voor het eerst niet op Wuyts gestemd maar op Renaat Schotte. Vorral het duo Schotte en de Cauwer zijn mijn favoriet. Over Wuyts is al veel gezegd. Het werd mij de afgelopen Tour de France echt teveel. Het beetje chauvinisme vond ik nooit erg maar nu was het over het randje. Heb me echt geërgerd. Verder vind ik het jammer dat Wuyts de Cauwer wat overstemd. De Cauwer krijgt naar mijn gevoel te weinig ruimte. Die balans vind ik beter bij het duo Schotte en de Cauwer. Schotte kan iets beter in dienst staan van, hij overheerst niet. Daarnaast vind ik Gio Lippens ook een erg prettig persoon. Zou willen dat hij meer tv commentaren zou doen. Dan zou ik vaker op de NPO kijken.

0
Domestique 4 december 2020 om 16:37

Schotte als interviewer is ook altijd goed voor het betere tenengekrul. En dan die almaar onbegrijpender aankijkende renners, onbetaalbaar!

Toen ‘ie Roglic mocht interviewen net na De Tijdrit, wat een stalen zenuwen moet die Sloveen hebben dat hij Renaat niet daar en dan aan een kapstok heeft gehangen. Misschien wel zijn strafste prestatie dit jaar.

0
Lalsacien 4 december 2020 om 16:04

Een mening over Wuyts of wie dan ook is altijd subjectief, of je nou Vlaming, Nederlander bent.

0
Veloburto 4 december 2020 om 16:24

Waar is Jose Been in dit lijstje!? Legendarisch commentaar met: WAAR IS VAN POPPEL!?, toen ie als eerste over de streep kwam

0
Rawolf 4 december 2020 om 16:46

1. Jose de Cauwer
2. Sven Nys

0
horsm 4 december 2020 om 17:14

@redactie, waarom kan ik niet op Karsten Kroon stemmen? Wordt hij morgen opgevoerd als ‘analyst’ o.i.d.? Ik vind dat zijn rol niet anders is dan die van Van Belleghem. Of is er een andere reden?

0
yo-eddy 4 december 2020 om 19:07

idem, nu maar op JvB gestemd, maar juist samen met Kroon een top duo

0
Jan 4 december 2020 om 17:19

Sebastiaan Timmerman

0
Pol 4 december 2020 om 18:47

Mijn stem gaat naar Danny Nelissen, heeft meer verstand van wielrennen dan alle wielercommentators van de NOS samen.

0
Bollentrui 5 december 2020 om 04:27

Het enige leuke aan Nelissen is dat eeuwige pessimisme. Tegenwoordig is hij te vrolijk

0
yo-eddy 4 december 2020 om 19:06

JvB en Kroon, top duo

0
Beer 4 december 2020 om 19:19

Mooie overwinning voor Michel Wuyts hier. Vroeg in de wedstrijd vertrokken en zijn voorsprong steeds verder uitgebreid. Doet denken aan die ritzege van Evenepoel in Polen ;-)

0
S.t.B 4 december 2020 om 20:45

Onzin..
Wuyts heeft gewoon een veel te sterk controlerend team die de koers laten doodbloeden. Zelf doet hij geen trap teveel en laat alles oplossen door zijn meesterknecht de Cauwer. Beetje slinks vertrouwen op zijn sterke punch, en als hij eens iets terug kan doen voor zijn meesterknecht is Michel daar te beroerd voor. Wat een intens laffe renner..

0
Beer 4 december 2020 om 20:49

Oei, beetje zoals Roglic dan ;-)
Op dat laffe na dan.

0
S.t.B 4 december 2020 om 20:53

@Beer
Volgens Wuyts inderdaad zoals Roglic..

..Volgens Wuyts..

0
Michelangelo 4 december 2020 om 21:32

Goed gedaan beer. Gefeliciteerd met je overwinning.
Hoe vaak heb je gestemd? Want uiteindelijk komt de uitslag niet overeen met de commentaren hier onder het bericht…

0
Beer 5 december 2020 om 12:41

Gelukkig ziet de silent majority het anders.

0
Arie den Blanken 4 december 2020 om 19:26

Aan de veelheid van reacties hierover kan je ook de conclusie trekken hoe saai wegwielerwedstrijden op TV zijn. Een groot deel van de amusementswaarde wordt door de commentatoren bepaald. Daarom zijn er ook steeds twee om de talloze tijdspozen dat er helemaal niets gebeurd vol te kletsen, In andere sporten is dat veel minder. Bij voetbal is er altijd maar een commentator even als bij biatlon, snooker , tennis. Die sporten zijn veel “telegenieker”

0
Wheely 4 december 2020 om 19:35

Die sporten zijn toch ook niet te vergelijken met wielrennen waar er in een wedstrijd soms drie weken lang 5 uur per dag gekoerst wordt. Dat het zo lang duurt vinden de liefhebbers juist mooi en betekent niet dat het saai is, wel dat de commentatoren tijd hebben om uit te weiden. Prachtig juist.

0
Brabander 4 december 2020 om 19:44

Wat een geneuzel zeg, Arie.
Helemaal eensch met Wheely. Wielercommentaar is een kunstvorm. Vooral als de koers saai is, komen de talenten naar boven.
Ik snap ook nooit zo waarom het altijd maar spektakel moet zijn. Niks mis met naar wat gebabbel luisteren, ondertussen naar de omgeving kijkend. Dat is toch ook de charme van de koers

0
Arie den Blanken 4 december 2020 om 20:09

Voor de liefhebbers misschien leuk. Zelf vind ik het soms ook wel leuk als ze flink uitweiden. Maar het is op termijn funest voor de kijkcijfers want de meeste vooral jongere kijkers haken af. En kijkcijfers is juist de belangrijkste bron waarop profwielrennen draait.

0
Brabander 4 december 2020 om 21:38

Hmmzzz ja. Daar heb je een punt. Maar dan moet je richting Hammer Series-achtige dingen gaan. En je ziet wat voor ‘succes’ dat is. Daar is de wielerwereld (nog) veel te conservatief voor

0
Limal 5 december 2020 om 10:09

En daar is Arie weer om ons eraan te herinneren hoe saai wegwielrennen wel niet is. Dankjewel, Arie, we zouden het anders zomaar vergeten.

0
Arie den Blanken 5 december 2020 om 11:36

Brabander: Van de Hammer series zou best wat overgenomen kunnen worden. Elke etappe wedstrijd en zeker de grote ronde geen slottijdrit of het doodsaai slot criterium. Maar een rit van pakweg 50 a 60 km waarbij de renners een voor een vertrekken zoals in een tijdrit. Maar dan de klassementsleider als eerste gevolgd door de tweede enz. De tijdverschillen in het AK bepalen de tussenpozen van vertrek. Wie het eerst over de meet komt heeft de etappe koers gewonnen.
Bij het langlaufen en de biatlon kennen ze ook iets dergelijks en dat heeft een grote stap vooruit betekend in de kijkcijfers.

0
Arie den Blanken 5 december 2020 om 11:47

@LimalL Je wilt toch zeker niet ontkennen dat er tijdens de langdurige uitzendingen qua wedstrijdverloop hele lange tijdperiodes niets belangrijks gebeurt? En dat is bij alle sporttakken wel eens maar nergens zo nadrukkelijk als bij het wielrennen op de weg.
Daarom is mijn oproep: Het profwielrennen zou zich niet vast moeten houden aan de vele tradities en maar zou beter eens nadenken hoe iets te doen aan meer spectaculaire sport.

0
Wheely 5 december 2020 om 12:20

Ja maar Arie, die lengte is zo’n wezenlijk onderdeel van de sport dat je dat toch niet kunt aanpassen. Een MSR of grote ronde krijgen dan hele andere winnaars. Je neemt een stukje essentie weg. Daarnaast zijn er al kortere koersen en onderdelen zoals baan, veld, Zwift en Hammer voor als je het allemaal te lang vind duren. Ik ben niet perse tegen verandering ofzo maar ik zie het probleem niet met de huidige wedstrijden.

0
Limal 5 december 2020 om 12:24

Arie, ik begrijp gewoon niet waarom je keer op keer, op keer, op keer, op keer… hier in de comments moet komen verkondigen dat wegwielrennen oersaai is en dat het dringend moet veranderen. Dat wegwielrennen *voor jou* moet veranderen weten we ondertussen wel en je mag dat gerust vinden, maar de rest van ons weet lange wedstrijden wél te appreciëren.

0
dustin 4 december 2020 om 21:38

Ik erger mij er aan als commentatoren een verhaal aan het vertellen zijn en dan relevante koersinformatie missen, wat de kijker dan wel al ziet gebeuren.

0
Arie den Blanken 4 december 2020 om 23:08

Daar stoor ik me juist niet aan.
Het stoort mij juist als er een iets leuks aan het vertellen is en de andere onderbreekt dat met iest te menen moeten zeggen wat we zelf wel kunnen zien. Meestal is dat dan ook nog onbeduidend koersgebeuren in de trant van dat ook ploeg B er een mannetje bij zet om het tempo op te voeren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone