De Gendt en Van Impe leggen woordenwisseling over bergtrui bij

zaterdag 29 december 2018 om 10:34
De Gendt en Van Impe leggen woordenwisseling over bergtrui bij

foto: Sirotti

Thomas De Gendt en Lucien Van Impe hebben hun woordenwisseling van eerder dit jaar intussen uitgepraat. Aanleiding voor deze discussie waren enkele uitspraken van Van Impe, nadat De Gendt de bolletjestrui won in de Vuelta a España; de zesvoudige bergkoning van de Tour de France liet zich ontvallen de strijd om het bergklassement tegenwoordig ‘zielig’ te vinden.

De Gendt werd in de Vuelta de eerste Belg sinds Van Impe die het bergklassement in een grote ronde won en gold daardoor als diens opvolger. “Het is prachtig, maar ik heb het er wel een beetje moeilijk mee”, zei Van Impe in september. “De bergtrui betekent niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden.”

Volgens Van Impe is momenteel de trend dat ‘de mindere klimmers meegaan in ontsnappingen en zo punten pakken’. “Vroeger stonden er tien renners aan de start van een grote ronde, die echt voor de bergtrui gingen. Die sprintten om als eerste boven te zijn. Nu is het zielig. De drager van de bergtrui moet er vaak af als er echt geklommen wordt op de grote cols.”

‘Intussen uitgeklaard’
Met name Van Impes uitspraak dat hij de strijd om de bergtrui zielig vond, zat De Gendt niet lekker. “Maar dat is intussen uitgeklaard”, zegt hij nu in een dubbelinterview in Het Laatste Nieuws. “Mij doet het pijn als ik zie dat de bollentrui op de grote cols gelost wordt”, zegt Van Impe. “Maar door dat zo te zeggen, deed ik op mijn beurt Thomas pijn. Dat was niet de bedoeling.”

De Gendts jacht op de bergklassementen is nog niet verzadigd, na het winnen van de bergtrui in de Vuelta. “Ik wil sowieso nog de bergtrui in de Giro dragen, want dat is nog niet gelukt. En als ik hem kan dragen, kan ik ook proberen om hem te winnen. In de Tour zal dat er wellicht nooit in zitten. Ze geven daar te weinig punten op beklimmingen van tweede, derde en vierde categorie.”

Van Impe moedigde hem alvast aan de moed niet op te geven. “Blijven proberen, man. Je hoeft je niet te sparen voor een klassement, desnoods rijd je je helemaal kapot. Ik supporter voor je.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

rahimns 29 december 2018 om 10:58

Nu is het echt komkommertijd, eerst Geraint Thomas en dat nog eens deze er overheen ;) Gelukkig gaan we over 2 weken alweer aan het nieuwe wielerjaar beginnen.

Brabander 29 december 2018 om 11:05

Nou zeg haha. Nou vraag ik me wel weer afhoe ze het nu hebben ‘uitgeklaard’ want dat wordt me dan weer niet duidelijk

Polleke 29 december 2018 om 12:24

Er valt niks uit te klaren… Van Impe heeft gewoon gelijk maar dat doet niks af van de prestatie van TDG… de organisatie kan bv dmv transponders de bergop- segmenten afmeten, als ze de wielersport toch willen moderniseren… of gaan ze liever een eeuw terug met hun zoektocht naar onverharde en nauwelijks te berijden karrenpaden…?

reusjen 29 december 2018 om 12:36

Daar is voor de kijkers natuurlijk niets aan, je wilt zien wie er als eerste boven komt, niet alleen wat cijfers van iemand die misschien wel in de bus rijdt.

Mwielerfan 29 december 2018 om 15:56

Van impe heeft helemaal geen gelijk. Twintig jaar geleden is eind jaren negentig en toen reden er geen toppers voor de berg trui. Virenque heeft vooral vaak gewonnen terwijl hij helemaal niet voor de top meereed in klassement. Dat was nl maar enkele jaren.

DvH6 29 december 2018 om 13:04

“In de Tour zal dat er wellicht nooit in zitten. Ze geven daar te weinig punten op beklimmingen van tweede, derde en vierde categorie.”
Precies de manier die van Impe (en ik) zielig vind dus.

roaster 29 december 2018 om 13:42

Man man man wat een nieuws zeg.

WF focus svp op kwaliteit en niet op artiekelen als ‘DE GENDT EN VAN IMPE LEGGEN WOORDENWISSELING OVER BERGTRUI BIJ’ en ‘KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR GERAINT THOMAS’ en ‘NYS VOELT SPANNING RICHTING HET WK: “DE SPELLETJES ZIJN BEGONNEN”’ en ‘BOY VAN POPPEL BREEKT SLEUTELBEEN TIJDENS TOERTOCHT’

De interviews en achtergronden zijn uitstekend, bovenstaande artikelen hebben jullie niet nodig.

leegloper 29 december 2018 om 14:09

Die van Sven Nijs is toch interessant?

reusjen 29 december 2018 om 15:01

En die sleutelbeenbreuk is ook relevant, dat het gebeurd in een toertocht doet daar niets aan af. De onderscheiding is ook sportgerelateerd. Ik zie niet echt een probleem, maar waarschijnlijk cind jij het zelf niet interessant.

Mwielerfan 29 december 2018 om 16:37

Lijkt me allemaal prima artikelen. Zoveel nieuws is er nu eenmaal niet deze tijd van het jaar. Deal with it ipv ons of de redactie met je emotionele issues over dat gebrek aan nieuws lastigvallen

HennieK 29 december 2018 om 16:48

Manmanman Roaster, ga dan wat anders doen. Wat je niet leuk vindt om te lezen sla je over dan houd je ook tijd over voor je echte leven. Laat je deze “nieuwtjes” lekker aan de wielerverslaafden.

Domestique 29 december 2018 om 15:20

Tja ‘opvolger’ van Van Impe. Dat was wel een klimmer van de categorie Contador, Pantani, Bahamontes… Lucien heeft dan ook helemaal gelijk, zonder daarbij afbreuk te willen doen aan de mooie prestatie van De Gendt.

Mwielerfan 29 december 2018 om 16:40

Van impe moet niet zo lullen. Nu zijn er ook tien renners die vooraf denken aan de bollen. Alleen is het gemiddelde niveau nu zoveel hoger dat de vlucht van de dag halen al een prestatie op zich is. In zijn tijd was het allemaal wel anders en had je inderdaad maar tien renners of kopmannen die alle prijzen verdeelde. Dan ging deze prijs naar een topper maar het was wel veel makkelijker om een topper te zijn. Veel minder landen met serieuze ploegen, veel minder goede renners in de breedte. Van impe moet zich maar eens echt in wielrennen gaan verdiepen want z’n uitspraken getuigen van oppervlakkigheid

HennieK 29 december 2018 om 16:52

Van Impe heeft natuurlijk gelijk. De bergtrui is soms de “beste vluchter”-trui geworden, Dat zeg je zelf eigenlijk ook.
Ik heb alle respect voor De Gendt overigens, kleurt veel etappes en levert indrukwekkende prestaties, dus ga lekker door! En van Impe heeft het netjes gezegd.

Romāns Vainšteins 29 december 2018 om 17:12

De Bollentrui is gewoon voor de meest gemotiveerde aanvaller op bergachtig terrein geworden sinds de AK-toppers sowieso wachten op de laatste 5 km vd laatste klim en ze daarvoor zoveel energie wensen te sparen dat die groep gemotiveerde aanvallers meestal vooruitblijft.

En dat is helemaal prima want op misschien Charteau na is het altijd een klinkende, meermaals voor dagzeges strijdende, naam die er mee aan de haal gaat. Stukken leuker dan dat iemand uit de top 5 hem en passant meeneemt. Goed gemoderniseerd.

Een trui baseren op GPS-geneuzel is niet iets waar je grote publiek mee opzadelen moet en ik zie ook helemaal 0,0 toprenners hun rijstijl aanpassen om die trui te pakken. Gewoon punten op toppen en wie de meeste pakt krijgt er heldendom voor terug.

Polleke 29 december 2018 om 17:38

Als ze op GPS gaan meten dan gaat er zo en zo een AK man mee aan de haal, zonder het te willen misschien maar wel de beste ‘klimmer’ en niet de beste opportunist…

Headlines

Materiaalzone

Populair