‘Darwin Atapuma keert terug naar Colombia’

vrijdag 6 december 2019 om 09:11
‘Darwin Atapuma keert terug naar Colombia’

foto: Cor Vos (archief)

Darwin Atapuma zal volgend jaar uitkomen voor de nieuwe continentale ploeg Colombia Tierra de Atletas, zo meldt de bekende Colombiaanse sportjournalist Jairo Chavez Avila. De 31-jarige klimmer reed afgelopen seizoen nog voor het Franse Cofidis, maar bleek niet in staat om teammanager Cédric Vasseur te overtuigen.

Atapuma leek enkele weken geleden nog op weg naar het ambitieuze Hongaarse wielerproject Epowers Factory, maar de renners werden onlangs via een open brief geïnformeerd over het einde van het team. De initiatiefnemers van de (spook)ploeg kregen het financiële plaatje niet op tijd rond, waardoor Atapuma halsoverkop weer op zoek moest naar een nieuwe werkgever voor 2020.

De ervaren renner is tijdens zijn zoektocht uitgekomen bij Colombia Tierra de Atletas, een gloednieuwe continentale formatie. Het Colombiaanse Ministerie van Sport ondersteunt het initiatief om het imago van de sport te verbeteren, nadat begin dit jaar Manzana Postobon stopte na meerdere dopinggevallen. Het project bestaat ook uit een vrouwen-, nieuwelingen-, junioren én beloftenploeg.

Colombia Tierra de Atletas maakte eerder al de transfers van regerend Colombiaanse kampioen Óscar Quiroz, Miguel Angel Rubiano en Nelson Soto bekend, renners die net als Atapuma een verleden hebben in Europa. Ook de beloftevolle Hernán Aguirre koerst in 2020 voor de ploeg.

Succes met BMC
Atapuma begon zijn carrière in 2012 bij Colombia-Coldeportes. Hij won dat jaar de koninginnenrit in de Giro del Trentino. De aanvalslustige klimmer werd na twee seizoenen opgepikt door het grote BMC, waarna enkele successen volgden. Zo won hij in zijn laatste jaar een bergetappe in de Ronde van Zwitserland, werd hij negende in de Giro d’Italia én droeg hij enkele dagen de leiderstrui in de Ronde van Spanje.

Het bleek meteen het beste jaar uit zijn carrière, want Atapuma wist vervolgens niet te overtuigen in dienst van UAE Emirates (2017-2018) en Cofidis.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Scott Sunderland 6 december 2019 om 09:27

Het vlammetje van Atapuma is wel behoorlijk gedoofd de laatste jaren. Ik had een beetje verwacht dat Cofidis hem goed zou doen na de Emiraten. Helaas.

Brabander 6 december 2019 om 11:26

Het kan hard gaan, zie je maar weer. 31 jaar pas. En al lang geen schim meer van de renner die hij leek te gaan worden

lander luypaert 6 december 2019 om 11:39

Deze man lijkt ook al 38.

west 6 december 2019 om 15:01

Zich laten verleiden door de miljoenen van een Nigeriaanse Hongaarse prins..

Headlines

Materiaalzone

Populair