Complete chaos: Adriatica Ionica Race dag voor de start afgelast
Zana won de Adriatica Ionica Race vorig jaar - foto: Cor Vos
donderdag 21 september 2023 om 20:24

Complete chaos: Adriatica Ionica Race dag voor de start afgelast

De Adriatica Ionica Race gaat dit jaar niet door. De driedaagse rittenkoers zou vrijdag beginnen, maar minder dan 24 uur voor de geplande start kregen de ploegen te horen dat de wedstrijd zou worden afgelast. Er zijn volgens bronnen van Tuttobiciweb fouten gemaakt bij organisator Asd Sportunion die leidden tot ‘een hele reeks aan problemen’. Deze problemen verhinderen dat de de meerdaagse door kan gaan.

De grote meerderheid van de teams was donderdag al aanwezig in Corropoli, waar de meerdaagse zou beginnen. Zij werden woensdagavond gerustgesteld door de organisatie, ondanks de toen al rondzingende geruchten dat de wedstrijd niet door kon gaan. Donderdagmiddag liet koersdirecteur Moreno Argentin – vanuit zijn huis en  doormiddel van een videogesprek – vervolgens weten dat de wedstrijd toch geen doorgang kon vinden.

De genoemde redenen waren problemen met de verkeerstechnische begeleiding en de afwezigheid van de UCI-jury. Dat de UCI geen juryleden stuurde, had volgens Argentin te maken met een ‘politiek’ conflict met de Italiaanse wielerbond. Eerder waren de koersorganisatie en de wielerbond namelijk niet tot een overeenkomst gekomen over de tv-rechten van de koers.

De Adriatica Ionica Race zou dit jaar toe zijn aan zijn vijfde editie. De eerste uitgave vond plaats in 2018 en kwam op naam van Iván Ramiro Sosa. Daarna wonnen Mark Padun (2019), Lorenzo Fortunato (2021) en Filippo Zana (2022) de wedstrijd nog. Tuttobiciweb schrijft dat Zana na het debacle van vandaag als laatste eindwinnaar de boeken in zal gaan.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
21 september 2023 21:18
Wat een aanfluiting! In een zo laat stadium een rittenwedstrijd alsnog afgelasten.
    22 september 2023 12:57
    Dat op het laatste moment annulerend is erg vervelend voor betrokkenen. Eens koers minder is op zich niet erg want ik vind dat er al veel te veel koersen van dit niveau zijn.
21 september 2023 21:03
Tja, als je geen geld hebt om de UCI te betalen, dan komen die niet. Merkwaardig, dat Argentin meent dat er voor hem wel een uitzondering gemaakt zal worden. ;)
    22 september 2023 16:09
    De nationale bond eiste meer TV-geld, de onenigheid was niet met de UCI zelf.
21 september 2023 23:59
Nomen est omen. Vertaal de naam More no Argent in maar.

Reacties zijn gesloten.