Cijfers na Parijs-Roubaix: Van Baarle en Mathieu van der Poel evenaren unicum in snelste editie ooit

Cijfers na Parijs-Roubaix: Van Baarle en Mathieu van der Poel evenaren unicum in snelste editie ooit

foto: Cor Vos

maandag 18 april 2022 om 10:39

Dylan van Baarle en Mathieu van der Poel hebben dit voorjaar de historie herhaald. Het is voor het eerst sinds 1983 dat Nederland in hetzelfde seizoen zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix heeft gewonnen. Opvallend, want de Helleklassieker werd incluis Van Baarle ‘pas’ zeven keer gewonnen door een Nederlander.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De laatste en meteen ook enige keer dat dit voorkwam, is bijna veertig jaar geleden. In 1983 wonnen Jan Raas en Hennie Kuiper respectievelijk de Vlaamse Hoogmis en de Hel van het Noorden. Een unicum dus, dat zondag nog eens dunnetjes werd overgedaan. In beide gevallen is dat zeer bijzonder te noemen. Een verschil of onderscheid maken heeft niet zo veel zin, maar we willen het toch meegeven: gezien de evolutie en mondialisering van het wielrennen, is de prestatie anno 2022 misschien wel moeilijker te behalen.

Nederlanders zijn sterk op de kasseien
Van der Poel evenaarde dat kunststukje vorig jaar al, maar Van Baarle reed zich dit voorjaar ook bij dat rijtje: er zijn slechts vier actieve renners die in hetzelfde seizoen op het podium van stonden van zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix. Drie daarvan komen er uit Nederland, want ook Niki Terpstra wist dat een aantal jaar geleden te bewerkstelligen. De vierde in de rij is Greg Van Avermaet, die dat overigens twee keer herhaalde. Alleen Terpstra slaagde er overigens in om tijdens zijn loopbaan beide monumenten te winnen.

Een van de vijf monumenten winnen is slechts weggelegd voor de allerbeste renners van het peloton. Toch zijn er in het huidige peloton liefst 28 (!) actieve renners die er eentje gewonnen hebben. Meervoudige winnaars zijn Philippe Gilbert (vijf stuks), Alejandro Valverde (vier), Vincenzo Nibali (drie), Alexander Kristoff, Jakub Fuglsang, John Degenkolb, Peter Sagan, Tadej Pogačar, Terpstra en Van der Poel (allen twee monumentale zeges). Van dit rijtje lijkt het voor Pogačar en MVDP het meest aannemelijk dat er nog iets kan bijkomen.

Snelste Roubaix ooit
Overigens was Parijs-Roubaix 2022 ook de allersnelste editie die ooit is verreden: gemiddeld 45,792 kilometer per uur. Vooral met dank aan het goede weer en de wind die vrijwel de gehele dag in de rug stond. Daarmee is dat record weer terug in Nederlandse handen. De vorige snelste editie stond op naam van Van Avermaet, die in 2017 met een gemiddelde van precies 45,2 kilometer rondreed. Daarvoor was het record stokoud: we moeten daarvoor terug naar 1964, toen wijlen Peter Post won met gemiddeld 45,129 kilometer op de teller.

Post is ook meteen de eerste Nederlander die we tegenkomen op de erelijst van Parijs-Roubaix. Na hem volgden dus slechts zes anderen: Jan Janssen, de eerdergenoemden Kuiper, Raas, Terpstra, Van Baarle en diens ploegleider afgelopen zondag, Servais Knaven. In de pikorde van landen met de meeste zeges is Nederland overigens niet opgeschoven in de rangorde. België (57), Frankrijk (28) en Italië (14) behaalden meer gewonnen kasseientrofee’s. Nederland (zeven) staat nog steeds vierde op die lijst, gevolgd door Zwitserland (vier).

foto: Cor Vos


Dit artikel delen:

10 Reacties

Derierre de la course 18 april 2022 om 10:52

Is dit de categorie ‘ver gezocht, maar toch gevonden’?

0
YogiBear 18 april 2022 om 10:56

Wat mij betreft “leuke weetjes voor die hersencapaciteit die ik toch nergens anders voor gebruik”.

0
Derierre de la course 18 april 2022 om 16:15

Jazeker, excelleren jn Excel.

0
Romāns Vainšteins 18 april 2022 om 12:13

Nou, wie dreunt even hardcore alle enkelvoudige monumentwinnaars op? Moeten er 17 zijn…

Even uit mijn hoofd:

Kwiat
van Baarle
van Aert
Poels
Flip
Mohoric
Roglic
Chávez
Stuyven
Bettiol
Avermaet
Colbrelli
Asgreen

Op 4 na..

Jungels

3

Mollema, pfff

2

0
Alfons Haavers 18 april 2022 om 12:20

Pinot en Cav!

En Démare ook. :-)

0
Wheely 18 april 2022 om 12:27

Het wordt nu hoog tijd dat een Nederlander MSR wint dan hebben we weer een nieuwe unieke prestatie te pakken.

0
Romāns Vainšteins 18 april 2022 om 12:46

Ja bingo, 18 ja, binnen.

0
Baukema Tomoulin 18 april 2022 om 13:37

Heeft Avermaet er maar 1? Ik dacht zowel RvV als PR

0
monsieur soixante pourcent 18 april 2022 om 13:44

Degenkolb is toch wat de vreemde eend met 2 monumenten.

0
Alfons Haavers 18 april 2022 om 15:49

Een beetje misschien, maar won toch ook Gent-Wevelgem, Parijs-Tours en ritten in de 3 grote rondes. Lijkt me ook dat hij zijn zware valpartij tijdens de winter na zijn topjaar ‘15 nooit helemaal te boven is gekomen.

Naast hem waren er overigens maar 2 anderen die ooit in hetzelfde jaar MSR en Roubaix wisten te winnen, waaronder Sean ‘King of the Classics’ Kelly. Toont toch aan dat het een fameuze prestatie was van dhr. Beton dat jaar.

Ook wel een voorjaar dat de andere toppers zoals Cancellara (breuken in E3), Boonen (voorjaar over na een val in Parijs-Nice) en Sagan (zwak in het voorjaar) niet thuis gaven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone