Cian Uijtdebroeks: “Als ik mag kiezen, ga ik graag voor klassement in de Vuelta”

Cian Uijtdebroeks: “Als ik mag kiezen, ga ik graag voor klassement in de Vuelta”

foto: Cor Vos

zaterdag 29 april 2023 om 09:30
Interview

Cian Uijtdebroeks maakt reuzensprongen in het profpeloton. Zijn negende plaats in de Ronde van Catalonië laat zien waartoe de nog maar 20-jarige coureur van BORA-hansgrohe in staat is. Het is ook een goede test voor later dit jaar, als hij in de Vuelta a España zijn groterondedebuut gaat maken. “Voor een top-10 proberen gaan, dat zou voor mij mijn persoonlijke doel zijn”, vertelt hij ambitieus aan WielerFlits.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Vorig jaar werd Uijtdebroeks als toptalent van 18 jaar prof bij BORA-hansgrohe. Langzaam en voorzichtig brengen was het devies, maar nu blijkt dat de Belg zich razendsnel ontwikkelt. Met een negende plaats in de Ronde van Catalonië als uitschieter, eind maart. Koorts noopte hem tot een opgave in de Tour of the Alps, maar inmiddels is Uijtdebroeks hersteld en koerst hij in de Ronde van Romandië.

“Het is fantastisch geweest, tot nu toe. Oké, Remco (Evenepoel, red.) won misschien op die leeftijd, maar ik was heel blij dat ik top-10 in Catalonië heb kunnen rijden”, zegt hij lachend.

Waardes blijven toenemen
Zijn prestatie in Catalonië heeft Uijtdebroeks heel veel opgeleverd. “Het is leuk dat ik tussen die namen al mee kan en dat ik die lange cols kan overleven. Het was een wedstrijd van zo’n hoog niveau… Dat wil iets zeggen voor de toekomst.”

Lees ook:
Eerste top 10-plek voor Uijtdebroeks op WorldTour-niveau: “Echt blij mee”

“Als ik nog iets verbeter, ga ik in die wedstrijden echt kunnen meedoen. Of ik ooit het niveau van een Remco of een Roglič ga behalen? Dat is nog de vraag, maar ik zou het heel leuk vinden als ik nog een paar stappen kan zetten en bijvoorbeeld zoals een João Almeida zou kunnen rondrijden. Dat zou al fantastisch zijn”, vindt de Vlaming.

“Het is heel leuk dat het in de richting van een klassementsrenner gaat. Dat is altijd de droom geweest, en het is fijn dat we in die richting kunnen werken”, aldus Uijtdebroeks, die weet dat zijn status binnen de ploeg ook zal veranderen. “Je begint een iets betere positie te hebben in de ploeg. Dat is ook belangrijk, dat je iets meer support om je heen gaat krijgen.”

“Maar er zijn nog altijd jongens die veel meer hebben bewezen, en dat gaat nog even zo blijven. Ik ga nog een paar wedstrijden moeten winnen! (lacht) Maar het verandert wel wat aan mijn positie. En ik weet dat het geloof in mij groot is.”

foto: Cor Vos

Wat is de grootste verrassing voor Uijtdebroeks? “Dat mijn waardes blijven toenemen. Ik reed op Lo Port (vijfde etappe in Catalonië, red.) 20 minuten aan 425 Watt en weet nog dat dat vroeger mijn 10-minuten-test was. Dat was toen al héél goed. Nu doe ik dat in een koers, over 20 minuten. Die waardes blijven dus verbeteren.”

Veilig in het peloton
“En ik begin mij veiliger te voelen in het peloton. Ik maak kleine stapjes en zo kom ik een beetje dichter bij de top en leer ik beter koersen”, legt hij uit. Het belang van het koersen met ervaren klassementsrenners helpt hem daarbij.

“Hoe rustig renners als Aleksandr Vlasov, Jai Hindley en Emanuel Buchmann blijven… Zij bekijken het dag per dag en weten waar ze zitten in het peloton. Dat is voor mij heel nuttig. Dat geeft mij rust. Ik weet dat als ik bij Buchmann in de buurt ben, dat ik goed zit. Ik ben veilig dan. Die dingen helpen mij.”

Dat de winnaar van de Tour de l’Avenir 2022 met relatief weinig druk koerst, helpt ook. “Ik vind dat wel leuk. Ik ben niet een persoon die graag veel druk op zich heeft, omdat ik al druk op mezelf zet. Mij moeten ze ook nooit stimuleren om te trainen, want ik doe dat gewoon omdat ik zelf wil winnen.”

“Ik ben niet snel tevreden over mezelf, en als de ploeg druk zou zetten, zou dat niet per se werken voor mij. Ik vind het wel leuk dat ze mij zo behandelen. Natuurlijk gaan er op een gegeven moment resultaten moeten komen en dan is het belangrijk dat je wel een push van de ploeg krijgt, maar ik vind het zoals het nu is wel leuk bij BORA-hansgrohe.”

Lees ook:
Cian Uijtdebroeks maakt groterondedebuut in 2023: “Dat is geen risico op mijn leeftijd”

‘Zonder druk wil ik voor Vuelta-klassement proberen gaan’
Veel ogen zullen gericht zijn op het debuut van Uijtdebroeks in de Vuelta dit najaar. Volgens hem gaat dat niet te vergelijken zijn met de rondes van een week die hij al reed. “Dat is natuurlijk drie weken… Het is ook afhankelijk van welke rol ik binnen de ploeg ga krijgen. Maar ik zou er eigenlijk wel voor willen gaan, als het van mij afhangt”, zegt hij enthousiast en vol vertrouwen.

“Als ik zelf mag kiezen, dan zou ik het dag per dag bekijken, zonder te veel druk, maar wel voor een klassement proberen gaan. Ik weet ook dat top-5 verschrikkelijk moeilijk gaat zijn”, is Uijtdebroeks realistisch. “Maar als we over drie weken zouden kunnen presteren wat we over een week in Catalonië hebben gedaan, dan zou dat fantastisch zijn. Het is het hoogste niveau, maar dat was Catalonië ook! We gaan eerst maar zien hoe de ploeg daarop reageert en wat hun doelen zijn.”

Cian Uijtdebroeks ten voeten uit, met een grote lach – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

31 Reacties

achilles 28 april 2023 om 08:01

Tja je moet mee in de rat race, eerst was het nog misschien Vuelta, dan was het de Vuelta maar zonder doel en nu is het nog ambitieuzer. Het adagium dat je eerst jaren moet rijpen voor je een grote koers laat staan een grote ronde kan winnen geldt niet meer.

Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat Evenepoel of Pogacar überhaupt nog veel kunnen verbeteren dus in die zin geef ik de jongeren wel gelijk dat het nu hun tijd is om te scoren en je er niet moet vanuit gaan dat de goede jaren nog wel komen. Voor je het weet ben je overspoeld door de volgende generatie.

Pogacar was derde in de Vuelta op zijn 20/21ste en won een jaar later de Tour. Evenepoel won de Vuelta op zijn 21ste. Ayuso was 19 en stond op het podium van de Vuelta. En ook Almeida waarnaar Uijtdebroeks hier refereert en die ondertussen al wat ondergesneeuwd is geraakt werd 4de in de Giro op zijn 21ste. Misschien heeft die laatste zelfs al het beste gehad.

3
Gebruikersnaam 29 april 2023 om 20:25

Maar een Vingegaard presteerde niets meldenswaardig tot zijn 24e.

1
Federico Bahamontes 28 april 2023 om 09:54

Het wielrennen was (en is) vooral een belachelijk oerconservatieve sport. In vrijwel elke andere grote sport (neem bijvoorbeeld voetbal of tennis) is het al decennia lang de normaalste zaak van de wereld dat sporters van 20 of zelfs tieners tot de absolute wereldtop behoren. In het wielrennen werden de meeste renners juist pas prof toen ze begin 20 waren. Het slaat eigenlijk nergens op als je er over na denkt.

Gelukkig is er de laatste jaren eindelijk een kleine kentering zichtbaar, maar het gaat imo nog steeds veel te langzaam wat betreft het kansen geven aan jonge renners.

1
Davbam 28 april 2023 om 10:01

Weet niet of dit helemaal te vergelijken is.

Voetbal en tennis doe je al vanaf je jeugd 90 minuten-2 gewonnen sets. Op exact hetzelfde veld. Als je fysiek mee kunt met een volwassene, dan kun je in feite ook mee in de top mits genoeg talent.

Wielerwedstrijden bij de jeugd zijn gewoon niet zo zwaar als bij de profs. Andere afstanden, andere verzetten, andere parcoursen. Dat maakt het een stuk minder waarschijnlijk dat je meteen mee kunt, de overgang is een stukje anders.

En ik weet niet of het aan te raden is om een jochie van 15-16 dagelijks 6 uur en 200+ km te laten trainen….

13
Romāns Vainšteins 28 april 2023 om 10:32

Lekker boeiend: welk exact voordeel heeft het precies dat men bij 20 top is ipv 22? Dat het dan zo lekker op oetbal en overnetjetikken lijkt?

4
Marik 28 april 2023 om 10:50

Ben je met je verkeerde been uit bed gestapt Romans? Je bent lekker bezig in dit draadje kerel.

-4
In de waaier 28 april 2023 om 11:23

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

-6
Massimo Bataille 28 april 2023 om 11:44

Grootste verschil in sporten ligt vooral in de combinatie techniek/fysiek.
Bij meer technische sporten (kijk gymnastiek en wat balsporten) heb je idd redeljk veel jonkies aan de top.
Bij de puur fysieke sporten heb je dan bij de meer explosieve nummers ook vooral twintigers aan de top ( kijk sprint en spring nummers in atletiek).
Bji de pure uithoudingsporten (marathon, triathlon) zie je dan vooral oudere (30+) sporters.
Waar wielrennen natuurlijk combinatie van de uithouding en explosieve is zag je vroeger ook vooral oudere renners (25-35) op hun top zijn. Nu zie je idd grote talenten die al wat vroeger top zijn (ook door betere begeleiding vanaf hun jeugdjaren).

4
AllezAllez 28 april 2023 om 14:29

Nog los van het aankunnen van de trainingsbelasting, een jonge man van 20 is nog in wel degelijk in fysieke ontwikkeling. Om dan je hormoonhuishouding al ondersteboven te gooien door een grote ronde te rijden of je erop voor te bereiden is niet iets wat je moet willen. NB: dan heb ik het over een grote ronde die je rijdt om mee te doen voor de winst/podium.

1
Albeijing Feeniks 29 april 2023 om 12:10

Volgens mij kan deze nog beter worden dan Dumoulin !

0
kleomantre 29 april 2023 om 23:42

Daar maalt niemand om

0
dakraamflats 28 april 2023 om 07:39

Wat is er gebeurd in het wielrennen??? 20-jarigen die topklassement grote ronde denken te moeten, 23-jarigen die ze winnen, en alle renners van wie de leeftijd met een drietje begint, zijn veteranen. En het is prachtig. Maar waar zit het ‘m in? Kan niet ineens verbeterde training/voeding/materiaal zijn, of toevallig een generatie geboren. Een grote verschuiving. In het geval van Cian irritant dat het een belg is, niet voor hem, maar voor dat extra sporza geslijm de komende jaren, en het was al zo glad. Sporza gaat binnenkort alleen nog over de grote drie spreken: lietje, witje, uijtje

-9
Thomberg 28 april 2023 om 07:57

Het komt niet over alsof hij denkt te moeten, maar lijkt het zelf het leukste/fijnste te vinden. Verder met je eens overigens. Ik denk dat het er in zit dat de 30-ers er toch nog net iets minder voor leefde dan die jonge generatie. Die hebben vanaf dat ze op de fiets stapten alle beste begeleiding en nieuwste trainingsmethoden gehad. Dat kan het verschil maken. Wielrennen was zeker tot 10 jaar geleden gewoon best amateuristisch. En nu bij sommige ploegen nog (Movistar). Overigens knijpt dit wel alle vreugde uit je leven. Dus of deze mensen het tot midden 30 volhouden is een andere vraag

2
Johnbo 28 april 2023 om 08:24

Wat zit je toch steeds te zagen over Sporza. Wordt gefinancierd met Vlaams belastinggeld, dus logish dat ze de Vlaamse en bij uitbreiding de Belgische renners voortrekken. Ik weet niet of je Spaans, Italiaans of Frans begrijpt, maar daar doen ze net hetzelfde. Wij kunnen het ook niet helpen dat de belangstelling bij de Nederlandse televisie zo matig is.

11
dakraamflats 28 april 2023 om 09:12

Op zich met je eens Thomberg. Al denk ik dat de 30-ers er precies zo voor leefden. Maar als die ontwikkeling nu zo snel gaat, waar gaat het dan heen? Fysiologisch gezien zou je voor je 20ste op de top kunnen zijn. Ik mis wel een beetje dat rijpen, jaren meerijden, leren, en dan op 30 knallen.
@johnbo ik versta geen italiaans, wel spaans en frans, maar dat is toch echt anders dan dat sporza geslijm. Als er kansrijke belgen meedoen, is het echt niet leuk meer, en vergeten de 'commentatoren' de koers. Nederlands commentaar is sowieso om te janken, vandaar dat ik vaak sporza deed. Maar het is te zot geworden. Gelukkig zijn daar de britten.
Verder kan het vlaams belastinggeld beter naar wegenonderhoud gaan.

-1
thenewGOAT 28 april 2023 om 09:42

Precies dat Johnbo, om nog maar te zwijgen over de middelmatige Nederlandse ronderenners. Wedden dat ze bij de NOS ook plots op dat wielrennen zouden springen als ze de weelde aan Belgisch jong talent zouden hebben. Nu valt er nergens op te springen natuurlijk als het over ronderenners gaat.

0
Romāns Vainšteins 28 april 2023 om 09:56

Kennelijk ontbeer je het type hersens dat mogelijkheden biedt tot het wisselen van zender? Of ben je een masochist en zet je jezelf in een tijdslot vast tijdens de sporza-uitzendingen? Hoe dan ook komt er aanstellerig en belachelijk gelul uit voort.

6
Davbam 28 april 2023 om 09:56

Dit is exact waarom Uijtdebroeks bij Bora rijdt. Een beetje in de luwte, zodat hij de overdreven heldenverering van Sporza (en daarmee het Vlaamse volk) een beetje van zich af kan houden.

Er zijn dus toch nog slimme en verstandige Belgen op deze wereld ;-)

0
Marik 28 april 2023 om 09:57

Ach GOAT dat is natuurlijk niet waar. Nog niet zo lang geleden had Nederland ronderenners als Mollema, Gesink, Poels, Kruijswijk, Dumoulin en Kelderman. Dat was toen weelde, wat met gepaste jaloezie werd uitgesproken door de commentatoren van Sporza. De NOS sprong er toen niet op en zal dat in de toekomst ook niet doen. Een generatie komt op en verdwijnt weer. Sommige renners bevestigen en anderen stellen teleur.

0
Romāns Vainšteins 28 april 2023 om 10:16

Er zit in NL een gaoend gat tussen talent van wielrenners en in hoeverre de mainstream media er op inspringt. Vandaar ik ook zo gelukkig ben metonze zuiderburen die deze sport wel op waarde weten te schatten. Naast een goede underground muziekscene iets waar ze ‘ons’ ruimschoots in verslaan, mocht het een wedstrijdje zijn.

2
zietemgaan 28 april 2023 om 10:52

Om te beginnen: je stelling klopt volgens mij maar gedeeltelijk: in het klassieke werk had je dat niet, daar konden een jonge Tom Boonen en Peter Sagan wel degelijk als jonkies scoren. En beiden presteerden dan ook minder eenmaal ze in de dertig waren.
Het is dus vooral een beeld voor het Rondewerk.
Zou het niet gewoon komen doordat we even met dat momentum "post-Froome" zitten? Van Armstrong tot Froome had je versmachtende blokken die in de GR's iedereen doodknepen, steeds weer, mechanisch haast. Nadien pakt die mayonaise blijkbaar niet meer: het hangt veel meer af van individueel talent. Pogacar kan met elke ploeg winnen, Vindegaard heeft veel grinta en een paar goeie individuele helpers nodig, Evenepoel heeft gewoon mannen nodig die hem af kunnen zetten aan de slotklim (en UAE is toch echt niet zo dominant, noch Jumbo, en zeker QS niet). Met andere woorden: er is ruimte gekomen en vrijheid.
Verder: we hebben in België meer dan 40 jaar geen GR-topper meer gehad, dus mag het enthousiasme even ja. Niemand ging de Nederlandse vrienden afkraken omdat ze enthousiast waren over Dumoulin en Kruijswijk toch? (en overigens bestaat "het Vlaamse Volk" niet, doch dit geheel terzijde)

6
In de waaier 28 april 2023 om 11:17

RV, waarom wil jij zo steeds zo slim overkomen. Steeds zo belerend overkomen. In het dagelijks leven stuit jij waarschijnlijk veel op onbegrip. Of is WF een uitvlucht voor je om bijdehand over te komen.

-4
Mooie Sjors 28 april 2023 om 11:42

Evengoed kan je je de vraag stellen waarom jij altijd zo dom wil overkomen?

5
Johnbo 28 april 2023 om 11:51

We zouden ons niet meer thuis voelen in Vlaanderen als het belastinggeld naar wegenonderhoud zou gaan

3
Maillot à Pois 28 april 2023 om 12:01

Een deel van de verklaring is inderdaad dat renners nu al vanop veel jongere leeftijd wetenschappelijk begeleid en getraind worden. Dertigers hebben er dus niet per se minder voor geleefd, maar trainden als jongere op een veel minder professionele manier.
Een fenomeen dat ook weer zal wegebben – de tienjarigen van nu zullen het voordeel van veel professioneler begeleid te zijn in hun jeugd niet meer hebben tov de huidige generatie.
Anderzijds moet je ’t ook niet overdrijven – ook vroeger had je renners die er heel snel stonden: Fignon won de Tour op 22, Saronni werd prof op 19 en won de Giro op 21, toen Jempi Monséré op 22-jarige leeftijd het leven liet had hij al Lombardije en het WK gewonnen.
En het is nu ook weer niet zo dat alle dertigers passé zijn, kijk naar Roglic en Valverde.

@davbam
Cian is inderdaad verstandige kerel en heeft heel bewust voor Bora gekozen om de druk proberen af te houden. Maar hij heeft ook gewoon geluk dat de Vlaamsche pers nu een hele grote kluif heeft aan Evenepoel. Was Uijtdebroeks het eerste grote rondetalent na de droogte geweest, was er geen lievemoederen aan geweest: dan was de Vlaamse pers er sowieso opgesprongen, voor welke ploeg hij ook gereden had.

4
Deef Dubbelzwammer 28 april 2023 om 12:40

Nounounou Marik, en hoeveel podiumplekken in de grote rondes hebben alle namen die je opsomt samen behaald in hun ganse carrière? Om dan van ‘weelde’ te spreken, ik weet het niet hoor. Je moet jezelf niks wijsmaken.

2
Marik 28 april 2023 om 13:12

Dank je wel voor deze spiegel Deef. Nu ik erover nadenk, ik zat er helemaal naast. Mijn oprechte excuses.

2
Deef Dubbelzwammer 28 april 2023 om 13:32

Je streelt mijn ego, Marik, maar voor de neutrale lezer wordt het al gauw irritant zo. Dus laat ons afspreken dat je enkel reageert als je het níet eens bent.

-2
Marik 28 april 2023 om 13:34

Oei Deef, dan zou ik helemaal niet meer kunnen reageren en dat zou echt zonde zijn. Juist voor de neutrale lezer.

1
Solkanar 28 april 2023 om 13:44

In Nederland is er gewoon minder geld en aandacht voor wielrennen. Op alle niveaus. Kijk maar naar alle problemen met de organisatie van wedstrijden.
Wij hebben lange tijd een behoorlijke generatie ronderenners gehad met behoorlijk wat podiums en top 10 plaatsen in de grote rondes. Daar kon België jarenlang alleen maar van dromen. Maar ze genoten ook mee van Dumoulin en co, weliswaar met wat gezonde jaloezie.
Nu is het omgekeerd en hebben zij de talenten en ik geniet ook mee met hen als Evenepoel wint of zo’n jonge kerel als Cian goed presteert. Ook met wat gezonde jaloezie want buiten Arensmans zie ik niet iemand van bij ons op dat niveau. (En sneu dat Arensman bij INEOS zit, als hij niet snel zijn niveau terugvindt zal hij niet meer zijn dan een pion in de klimtrein van Hart, Bernal, Rodriguez of Pidcock.)

3
Deef Dubbelzwammer 28 april 2023 om 13:46

Je lijkt wel op een missie, Marik! Succes, jongen!

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone