Christoph Roodhooft tempert verwachtingen: “Van der Poel is niet exceptioneel goed”

vrijdag 6 mei 2022 om 09:18
Christoph Roodhooft tempert verwachtingen: “Van der Poel is niet exceptioneel goed”

foto: Cor Vos

Ploegleider Christoph Roodhooft ziet Mathieu van der Poel niet als de enige grote kanshebber voor de zege in de eerste etappe van de Giro d’Italia. “Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend, er wordt op voorhand vaak gedaan alsof hij automatisch wint”, vertelde hij aan de Telegraaf.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

De eerste etappe van de Giro d’Italia eindigt op een klimmetje van vijf kilometer. De kans is dan ook groot dat een explosieve klimmer of puncheur de eerste roze trui van deze Giro d’Italia bemachtigt. Veel ogen zijn natuurlijk gericht naar Nederlander Van der Poel, maar ploegleider Roodhooft probeert de verwachtingen toch wat te temperen: “Hij is natuurlijk wel een van de favorieten voor de zege in de eerste etappe, maar hij is niet de enige die kan winnen. Het is niet echt een steile klim, maar als er wordt gekoerst blijven de sterke mannen vanzelf over.”

Van der Poel zei zelf ook al dat de laatste klim niet al te zwaar is. Dat snelle mannen als Ewan kunnen overleven, ligt volgens Roodhooft binnen de mogelijkheden: “Die kan er misschien bijblijven, maar heeft hij dan nog wat over om te sprinten? Ik verwacht van niet, maar voor mannen als Diego Ulissi en Alejandro Valverde is dit ook een aankomst die ze ligt.”

Over de hoge verwachtingen: “Hij kan niet alle dagen van het jaar in superconditie verkeren”
De broer van Philip heeft het ook over de druk die vaak op de schouders van zijn poulain wordt gelegd. “Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend, er wordt op voorhand vaak gedaan alsof hij automatisch wint. Mathieu is in orde, maar niet exceptioneel goed. Hij heeft in de aanloop prima getraind, en de Giro is een van zijn grote doelen van dit jaar. Maar dat betekent niet dat je er gewoon kan van uitgaan dat hij in superconditie verkeert.”

Ten slotte spreekt Roodhooft toch ook met vertrouwen over de winnaar van de Ronde van Vlaanderen. “Hij kan niet alle dagen van het jaar in die superconditie verkeren, maar het voordeel is dat dat ook niet hoeft voor hem. Hij wint ook wel vaak op ’gewone’ dagen.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Kopinkas 6 mei 2022 om 09:40

Wie is er aangeduid als eerste vervanger? Misschien vindt Roodhooft alsnog iemand die wel in topvorm verkeerd?
(ik word hier zo moe van)

Limal 6 mei 2022 om 09:45

Misschien kunnen ze snel nog Gilbert overkopen en overvliegen!

Turtlehead 6 mei 2022 om 10:09

@Kopinkas: +1. Die laatste zin zegt genoeg. Als Matje vandaag niet wint, in dit peloton vol koekenbakkers, dan heeft ‘ie verloren.

Pietspeed 6 mei 2022 om 11:22

Op papier, in de media heeft hij wereldwijd al gewonnen. Gecreëerde verwachting en wensdenken. Als Roodhooft zegt dat Matje deze gaat/moet winnen, dan is hij arrogant, te zelfverzekerd etc. Uiteraard is van der Poel beter dan de meesten, en één van de topfavorieten, maar dat geeft geen 100 % zekerheid. Vat dit niet op als downplayen, meer als een beetje bescherming van de renner en zijn eigen hachie. Als je het stukje leest, is het niet zo onrealistisch wat Roodhooft zegt.

assen 6 mei 2022 om 10:12

MvdP is eigenlijk al meer dan een jaar niet in topvorm. De laatste keer dat ik m echt goed zag zijn was in de Strade lang geleden, toen ie won.

MvdP vond het geen lastige klim.
Na de verkenning zegt ook Demare dat die klim aan het eind meeviel.
Luisterde gisteravond naar Zonneveld, en op basis van het profiel leidde hij af dat de klim zwaarder is dan de Poggio.

Is het profiel dan niet goed, of wat?

platteprijs 6 mei 2022 om 10:20

Van der Poel en Demare hebben de klim gereden, Zonneveld alleen naar een stukje papier gekeken.

Alfons Haavers 6 mei 2022 om 10:31

Ik vind het wel grappig dat MvdP volgens veel fans enkel 'in topvorm' is als hij duidelijk de beste man in koers is. Strade komt vroeg op het jaar en Matje kon vorig seizoen toen de vorm doortrekken na het crossen terwijl een van Aert minder was door een verstoorde voorbereiding vanwege perikelen na de geboorte van zijn kind en Alaphilippe en Pogi duidelijk nog in opbouw waren.

De waardeverhouding dat vdP toen duidelijk beter was dan al die andere toppers ligt misschien niet enkel aan zijn eigen topvorm, maar ook aan de vorm van de andere renners? Daarmee wil ik niks afdoen van die overwinning van vdP die prachtig was, maar het zou mij vreemd lijken dat dat zijn enige keer 'topvorm' was in 1,5 jaar tijd?

In 2020 was hij dan wellicht enkel in topvorm op de dag van de RVV en in '19 op de dag van de Amstel?

Lijkt me dat Roodhooft dichter bij de waarheid zit en dat Mathieu net als anderen af en toe een superdag heeft, maar dat hij ook niet zomaar altijd en overal wint zoals hij wil.

Beer 6 mei 2022 om 12:27

“MvdP is eigenlijk al meer dan een jaar niet in topvorm.”

Geeuw…

SolitaryShell 6 mei 2022 om 13:33

Zwaarder dan de Poggio is dan ook niet zo heel moeilijk.

Michelangelo 6 mei 2022 om 10:14

Inderdaad een middelmatige renner, die VdPoel.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 6 mei 2022 om 10:17

Dat eeuwige downplayen is wel doodvermoeiend zeg.
Zelfs een Mathieu die niet in absolute topvorm is is nog de favoriet voor vandaag.

assen 6 mei 2022 om 10:20

Dat was MvdP (topfavoriet) in de eerste etappe van de TdF vorig jaar ook. En toen viel ie zwaar tegen. Maar goed, in de tweede etappe…. :-)

Panache 6 mei 2022 om 10:52

“Hij kan niet alle dagen van het jaar in die superconditie verkeren, maar het voordeel is dat dat ook niet hoeft voor hem. Hij wint ook wel vaak op ’gewone’ dagen.”

Dat staat ook in die paar regels tekst.

Baukema Tomoulin 6 mei 2022 om 10:20

Ik denk dat MvdP en WvA een aparte discipline moeten krijgen waarbij ze beiden elke week ‘goed, maar niet super’ hun duels in de marge kunnen uitvechten. Wellicht kan een Pidcock nog meedoen samen met een 20tal half getrainde (Belgische) figuranten zodat het in ieder geval nog wat lijkt.

Zwarte Panter 6 mei 2022 om 10:48

Zijn ze al begonnen….wat een gezeur

Alto de angliru 6 mei 2022 om 11:04

Ben het ermee eens Roubaix is nog geen 3 weken geleden en zijn vorm was aan het afzwakken.

zwiggelbig 6 mei 2022 om 12:06

maar dan kon hij toch beter de giro over slaan en lekker trainen richting de tour? Vooral met zijn gebrekkige voorbereiding richting het voor jaar.
Nu wil die giro en tour gaan uitrijden..

Beer 6 mei 2022 om 12:24

Toch ook benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Dunne basis, klassiekers gereden met afglijdende vorm, nu meteen de Giro erachter met de intentie om uit te rijden en daarna meteen de Tour. Als hij effectief de Giro uitrijdt, lijkt me dat vrij pittig.

VdB-Avila 6 mei 2022 om 11:17

Ik denk dat Roodhooft gewoon realistisch is. Ik heb het idee dat jaloezie een grote rol speelt bij het interpreteren van realisme als ‘downplayen’… Vervelend dat ‘ie zo goed is he?!

Geraint 6 mei 2022 om 11:58

Ach ja realistisch. Als je realistisch bent dan wint Van der Poel ook de Ronde van Vlaanderen niet. Het is een renner die de wielerwetten aan zijn laars lapt.

Dergelijke uitspraken van de Roodhooft broers zijn in het verleden gewoon al te vaak gevolgd door een wereldprestatie van Mathieu. Iedereen heeft nu zoiets van “jaja, het zal wel Christoph”.

Waarom dan weer het woord jaloezie moet vallen, is me niet helemaal duidelijk.

Michelangelo 6 mei 2022 om 11:26

Uiteindelijk zijn er zelden renners die voor de start zeggen dat ze een superdag hebben. Meestal wordt dat bepaald door de uitkomst van de koers.

Al zijn daar natuurlijk uitzonderingen op, die claimen een superdag te hebben terwijl ze de finish nooit hebben gehaald.

AdZ 6 mei 2022 om 14:00

Haha alweer een pracht draai naar de man over wie in t dit draadje eens niet ging :-))

Ward 6 mei 2022 om 12:24

In koers wint de topfavoriet heel vaak niet, net omdat hij topfavoriet is. Maar af en toe ook wel :)