Chris Froome op intensive care na operatie van acht uur

Chris Froome op intensive care na operatie van acht uur

foto: Cor Vos

Chris Froome ligt na een operatie op de intensive care in het ziekenhuis van Saint-Étienne. Dat heeft ploegmanager Dave Brailsford van Team Ineos gezegd in het BBC-programma 5 Live Sport. Brailsford meldde ook dat Froome zijn heup gebroken heeft, iets wat tot nu toe nog niet bekend was.

Eerder op de avond maakte Team Ineos bekend dat de Britse kopman zijn rechterdijbeen, een elleboog en meerdere ribben heeft gebroken bij een val. Dit gebeurde eerder op de woensdag tijdens de parcoursverkenning van de Dauphiné-tijdrit.

Zorgen bij Brailsford
“Hij ligt op de intensive care in het ziekenhuis van Saint-Étienne. Ze hebben hem overgebracht van het ziekenhuis van Roanne, waar hij eerst naartoe was gebracht. Hij is in goede handen en we zorgen ervoor dat alles zo goed als mogelijk verloopt. Het is een zware situatie en hij ziet er niet goed uit”, zegt Brailsford, die nog niet met zijn kopman gesproken heeft.

“Ik ben bezorgd. We hebben zijn vrouw Michelle ingevlogen en zij is bij hem in het ziekenhuis. We moeten de situatie in de gaten houden. Hij is nu geopereerd om de eerste fase van medische behandelingen in te gaan”, aldus Brailsford. Het plan is om Froome nog zeker twee dagen in het ziekenhuis in Saint-Étienne te houden.

‘Ik ben er zeker van dat we hem weer zien koersen’
Over mogelijke gevolgen voor de carrière van Froome op de lange termijn wil de ploegbaas niet nadenken. Wel haalt Brailsford de zware blessure van Luke Rowe aan, die een verbrijzelde enkel had na een ongeluk tijdens een vrijgezellenfeest. “We dachten dat dat einde loopbaan was, maar een jaar later kwam hij weer in actie. Chris is misschien in een andere fase van zijn carrière, maar ik ben er zeker van dat we hem weer zien koersen.” (Eerste bericht, 13 juni, 00.02 uur)


Update 11.30: Operatie van acht uur voor Froome

De operatie van Chris Froome aan zijn verschillende botbreuken duurde maar liefst acht uur. Dat heeft Dave Brailsford een dag na de zware ingreep toegelicht. De verwachting is dat de Britse coureur nog zeker een paar dagen in het ziekenhuis, waar hij nu op de intensive care ligt, moet blijven. Het seizoen 2019 is klaar voor Froome.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Wheely 13 juni 2019 om 00:09

Heftig, Poels was ook in shock na het zien van het ongeluk.

koos verrek 13 juni 2019 om 00:12

Intensive care woow. Sterk zijn Chris komt goed

iLLan 13 juni 2019 om 00:13

Zo, dat wordt serieus revalideren. Ik vraag me zelfs af hoe zeker het is dat je op hetzelfde niveau terugkeert.

Jan Blokland 13 juni 2019 om 00:15

Jeetje, het is nog erger dan wat we eerst te horen kregen. Intensive care is niet niks. Een gebroken heup, gebroken ribben, gebroken dijbeen, gebroken elleboog. Wat is er nog wel goed? Hij zit toch aardig in de kreukels. Dat had ook zomaar einde verhaal kunnen zijn als je het zo hoort. Heftig.

Sammysosa 13 juni 2019 om 00:25

Kolere dat is heftig nieuws… Intensive care kan voor gekozen worden uit voorzorg, maar “ik ben er zeker van dat we hem weer zien koersen” betekent in mijn ogen dat er blijkbaar reden is om te twijfelen of we hem ooit weer zien koersen. All the best Froomy

girardengo 13 juni 2019 om 00:46

Het kan toch niet zijn eerste zorg zijn dat hij weer gaat koersen? Laten we vooral hopen op een goed herstel.

Wielert 13 juni 2019 om 03:58

Froome is een wielrennen, en een hele goede. Fietsen is zijn uitgekome droom, passie en leven. Hij zal zeker in zijn hoofd vooral bezig zijn met zijn herstel, maar reken maar dat hij ondertussen ook al bezig is met wanneer en of hij weer kan koersen.

KissMyAce 13 juni 2019 om 10:04

@wielert
Wat een belachelijke reactie.

mocca 13 juni 2019 om 11:01

@kissmyace
nee hoor, hij heeft gelijk. Froome zal ook echt wel bezig zijn met waneer kan hij weer fietsen. Als sporter is dat heel normaal.

AndyFan 13 juni 2019 om 23:36

@kissmyace

Hoezo belachelijke reactie? Volgens mij legt Wielert op een zeer respectvolle manier uit waarom hij denkt dat ze het hebben over wanneer Froome weer zou kunnen gaan koersen.

Bertvd 13 juni 2019 om 00:47

Pffft wat een slecht nieuws

leegloper 13 juni 2019 om 00:54

Hoe normaal is intensive care na een operatie aan verschillende botbreuken?

Jopster 13 juni 2019 om 06:39

Bij meerdere rib fracturen vrij normaal, omdat de ademhaling minder diep wordt bij meerdere rib fracturen kan het gebeuren dat er vocht in de longen terecht komt. Ik denk dat hij kunstmatige ademhaling krijgt. Verder weet ik niet hoeveel rib fracturen hij heeft, maar het komt in ieder geval vaker voor dat mensen met meerdere botbreuken waaronder ribben op de IC komen te liggen. Voor het herstellen is dat beter.

Maenhout 13 juni 2019 om 08:47

Op een IC liggen niet alleen patiënten die dood aan het gaan zijn, maar iedereen die veel zorg nodig heeft. Meerdere fracturen waaronder meerdere ribben, pijnstilling in combinatie met een groot hart en grote longen lijken mij een goede reden om Froome continu in de gaten te houden, en hem niet op een achteraf-kamertje te leggen.

Plavka 13 juni 2019 om 09:11

@leegloper

Redelijk normaal gezien zijn ( rib) fracturen. Zal sedatie zijn.

Crossblesser 13 juni 2019 om 01:00

Ai. Hopelijk knapt hij goed op, sneu hoor.

Gilberto 13 juni 2019 om 05:43

Verschrikkelijk, of je nou fan bent van de man of zijn ploeg of niet, dat staat hier natuurlijk helemaal buiten. Klinkt heftig allemaal

EddyB1958 13 juni 2019 om 06:03

Bernal heeft de Giro gemist. Dumoulin valt in de Giro en moet opgeven. Oomen valt in de Giro en rijdt dit jaar niet meer. Froome valt gisteren in de Dauphiné en zal waarschijnlijk dit jaar ook niet meer rijden. Het noodlot kan iedereen treffen…

HV 13 juni 2019 om 06:46

Dat is een redelijk beperkte groep en geconcentreerd bij profs.

Ik denk dat jij wel veilig bent.

kleomantre 13 juni 2019 om 07:04

Die gespeelde gentleman die eigenlijk een slang of tiran is zal ik niet missen, evenals zijn minachting om eendagskoersen te rijden. Prima als zijn palmares niet meer uitgebreid gaat worden, maar daarvoor hoeft ie nou ook weer niet zo gigantisch op zijn plaat te gaan. Wat dat betreft toch een spoedig herstel gewenst zonder blijvende fysieke schade voor de rest van zn leven.

Ben Geerts 13 juni 2019 om 08:00

Ik vraag me af wat figuren die dit uitkramen op dit forum doen….duidelijk geen wielerfan

Viktrodriguez 13 juni 2019 om 08:18

Ik snap die verwijzing naar het zijn van een wielerfan niet. Sterker nog, juist als wielerfan kan ik me zijn worden goed voorstellen. Froome was toch gewoon de afgelopen jaren de kopman van de ploeg die dankzij extreem budgettaire en daarbij beleidsmatige overwicht de qua media-aandacht belangrijkste wielerwedstrijd van al zijn spanning heeft beroofd. Juist een koers wat qua potentiële nieuwe fans voor de sport een sleutelrol speelt in een sport dat leeft van dat soort spektakel.

Ik zal de persoon Froome ook niet echt missen in het peloton. Er zit kraak noch smaak aan die vent. Daarbij is zijn krampachtige geldingsdrang zich te profileren als de leider binnen dit peloton tenenkrommend, want hij is juist allesbehalve een natuurlijke leider. Vond bijv. Armstrong als renner ook een verschrikkelijk figuur, maar die straalde tenminste nog iets uit op dat vlak.

Daarnaast de twijfelachtige situatie dat Froome eigenlijk niet eens had mogen meedoen dit seizoen, als sommigen hun werk gewoon goed hadden gedaan.

Rico. 13 juni 2019 om 08:53

@kleo: Fijn zeg, dat je ondanks dat deze man zo te horen je hele leven grondig heeft verziekt, je hem “toch” een spoedig herstel toewenst. Dat zal hem deugd doen!

Drollema 13 juni 2019 om 12:18

@Viktrodriguez: ‘Daarbij is zijn krampachtige geldingsdrang zich te profileren als de leider binnen dit peloton tenenkrommend.’

Wat ben jij nu weer dom aan het lullen?

kleomantre 13 juni 2019 om 21:35

Ik snap twee dingen niet in zn algemeenheid. Het eerste is het (doorgeslagen) fan zijn en het tweede is dat anderen hun zogenaamde hoge morele kompas op anderen willen projecteren.

@rico mijn leven is helemaal niet door Froome vergald en zijn lelijke fietsstijl kan ik m ook nog wel vergeven. Heb alleen niks met zijn team en de belangrijke rol die hij daarin speelt waarbij een zekere mate van vals spel vrijwel zekerheid is. Bovendien heb ik ergens begrepen dat hij pas inhield om Wiggins bij te staan toen hij een extra bonus of iets anders had afgedwongen. Ik zie hem ook zelden als geste zijn teammaten vrij spel geven om een etappe te winnen. Daar komt nog eens dat beukje bij aan Aru, zo van hey maat je valt niet aan als ik pech heb. Maakt hem voor mij onsympathiek.

@Ben Geerts kijk met plezier wielrennen waarvan ik zelf blij ben dat ik dat niet al te fanatiek ben gaan beoefenen vanwege de extemiteit zowel qua gevaar als intensiteit. Staat geheel los van de persoon Froome en zn baas Brailsford die ik om, voor vele anderen, begrijpelijke redenen niet hoog heb staan. Prima dat je me dan onzin vindt uitkramen omdat dit dan volgens bepaalde morele standaarden een ongepast moment is. Ik ben niet zo van die katholieke insteek dat je over niemand kwaad mag spreken ook al is er een reden toe. Ook niet dat je een heel leven kwaad mag doen en dat als je op je sterfbed dan berouw toont dat je zonden vergeven zijn.

Hoe dan ook Froome had van mij niet zulke malheur hoeven treffen omdat dit uiteraard zwaar ruk is. Ben alleen wel blij dat hij niet de kans krijgt om nog een titel te winnen. Als dat onfatsoenlijk is so be it.

AndyFan 13 juni 2019 om 23:40

@kleo

+1

Benji Maso 13 juni 2019 om 07:20

kleomantre; je kan best ambivalente gevoelens hebben tn aanzien van een toprenner zonder ze gezien de situatie zo bot weer te geven. Noem ons hypocriet wanneer de meesten hier deze man sterkte wensen terwijl ze ook anders over hem geschreven hebben maar het is vooral een kwestie van fatsoen. Persoonlijk denk ik dat je argumenten enkele feiten ontberen.(tiran/minachting)

reusjen 13 juni 2019 om 07:32

Waarom zou hij ze niet weer mogen geven? Froome leest dit niet en wordt er dus ook niet door geraakt, daarnaast is het hoe kleomantre zijn rijden beleeft en dat mag gewoon gezegt worden. Je kunt het ook als onzinnig zien om hem hier een goed herstel te wensen terwijl de enige die het lezen de medeflitsers zijn. Als je hem wilt steunen, stuur dan een kaartje, een post hier is even goedkoop als zinloos wat dat betreft.

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 07:42

Reusjen spot on! Dit gaat aan ze voorbij dus who cares?

Ik gun Froome een olympische medaille als snelwandelaar toe na volledig herstel en een nieuwe, passender passie gevonden te hebben !

Kirsipuu 13 juni 2019 om 09:23

@reusjen

Ik vind de gedachte ‘nu gaat hij hoogstwaarschijnlijk niks meer winnen en daar ben ik blij mee’ op zijn minst opmerkelijk na zo’n heftig ongeval.

Ik ben geen fan maar om de droom van een sporter om mederecordhouder in zijn sport (5x Tour ( ̶A̶r̶m̶s̶t̶r̶o̶n̶g̶)) te worden op deze manier te zien eindigen vind ik wreed.

reusjen 13 juni 2019 om 10:27

Ik denk dat je het niet te persoonlijk moet zien. Ik gun Froome als mens geen ongeluk of fysiek malheur, maar als wielerliefhebber mis ik Froome helemaal niet. Ik vind de manier van koersen vreselijk, en zijn stijl niet om aan te zien. In die zin ben ik blij dat hij er niet bij is.
Dat dit geen leuke manier is om niet voor de 5e touroverwinning te kunnen gaan is denk ik evident, maar ik had liever gehad dat hij geen enkele touroverwinning had gehad omdat ik het gewoon geen leuke renner vind, en dat is puur sportief.

Japsie 13 juni 2019 om 07:42

Behalve het tirangedeelte deel ik de analyse van Kleo volledig.

jan jansen 13 juni 2019 om 08:08

In dit geval op de Intensive care liggen is niet zo spannend, een extra observatie na een operatie met moeilijke ademhaling door ribbreuken en mogelijk infecties.
Er wordt nu al gesproken over overplaatsing naar een andere afdeling. Hij zal zeer binnenkort weer op de fiets zitten wat hem van harte is gegund.
Een vijfde tourzege is hem minder gegund.

Viktrodriguez 13 juni 2019 om 08:20

Gezien de combinatie van zijn verwondingen en de plaatsen waarop hij die breuken heeft opgelopen, is zeer binnenkort wel heel erg optimistisch. Zeker breuken in de heup en dijbeen zijn extreem lastig voor een wielrenner. Die hebben al menig profcarrière om zeep geholpen.

Turtlehead 13 juni 2019 om 08:20

Zeer binnenkort toch zeker niet.

Vlinder 13 juni 2019 om 08:59

Potverdorie dit is echt heftig! Ik hoop enorm dat hij goed kan revalideren en weer helemaal terug kan keren. Mentaal gezien heeft hij de veerkracht en doorzettingsvermogen wel denk ik zo.

VerstandOpNul 13 juni 2019 om 09:21

Valverde 2 jaar terug leek ook einde carriere, kwam toch aardig terug vorig jaar..
Hopelijk kan Froome ook weer herstellen..

Tpinotfan 13 juni 2019 om 09:47

Pfoe, dit nieuws grijpt me eigenlijk harder aan dan ik had verwacht. Geen groot fan van Froome, maar wel altijd enorme bewondering gehad voor zijn stoïcijnse doorzettingsvermogen. Altijd maar doorgaan ondanks de beerputten die (soms letterlijk) over hem heen werden leeggetrokken. Hoop echt dat hij er weer bovenop komt en weer kan fietsen.

sooike 13 juni 2019 om 09:59

Froome heeft weinig fans blijkbaar, maar moet dit zware ongeluk nu echt worden aangegrepen om nog eens je gal te spuwen over deze man? Bestaat er geen fatsoen en medeleven meer? Dit gun je toch je grootste vijand niet? Kom op zeg !

En Bloc 13 juni 2019 om 11:50

Inderdaad sooike. Waardigheid is hier bij sommigen ver zoek.

peervaneynthoven 13 juni 2019 om 11:55

Vaak oneens, maar deze keer +1! Walgelijke reacties van sommigen hier en zeker om nu te beginnen over Froome als renner. Dit gun je je ergste “vijand” niet. Ik hoop dat Chris Froome van deze vreselijke val volledig kan herstellen en wens hem alle beterschap. Ik tegenstelling tot Kleo heb ik hem een kaartje gestuurd. En dit heeft niets van doen met mijn beoordeling over hem als renner. Wel met medemenselijkheid.

reusjen 13 juni 2019 om 12:00

@peer
Wat hebben die 2 zaken met elkaar te maken? Ik ken Froome niet, alleen van tv. En dat is dus ook waar ik hem op beoordeel. Ikzelf vind medeleven hier onzinnig omdat het hem niets doet(in tegenstelling tot jouw kaartje). Bovendien zijn er miljoenen gevallen die empathie verdienen, wat zorg betreft is Froome in goede handen dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.

kooltje 13 juni 2019 om 10:00

Froome verkende gisteren met Wout Poels de tijdrit in de Dauphiné toen hij tijdens een afdaling zijn neus wilde legen. ,,Hij gaf dat aan bij Wout. Haalde zijn hand van het stuur en toen kwam er een windvlaag. Hij verloor de controle en klapte gelijk tegen een muur van een huis aan. We hebben naar zijn data gekeken. Hij ging van een snelheid van 54 kilometer per uur in één keer naar stilstand.”

wielerman 13 juni 2019 om 10:04

Flinke klapper.

Ben benieuwd of we hem ooit nog op niveau terug zien.

Damien Heuvel 13 juni 2019 om 10:53

Froome heeft zelf vanuit het ziekenhuis al aangegeven nooit meer op de fiets te stappen. (Bron HLN en BBC).

Natuurlijk dienen dit soort uitspraken met een korrel zout genomen te worden, daar deze gemaakt zijn net na zo’n vreselijk ongeluk en hij helemaal in de kreukels ligt.

Persoonlijk zou ik dit ontzettend jammer vinden. De beste man zelf kan er niets aan doen dat hij zo ongelofelijk veel talent heeft, en dat hij daarnaast een ijzersterke ploeg om hem heen heeft die in staat is iedere tegenstand te neutraliseren. Dit blijkt nu eenmaal een winnende formule te zijn en zijn tegenstanders dienen er dan maar iets tegenover te zetten waarmee ze hem wel kunnen verslaan.

Als mens heb ik enorm veel waardering voor hem, want in het post-Armstrong tijdperk is het lang niet altijd makkelijk geweest om als Angelsaks zo dominant te zijn in de Tour. Vanaf dag één hebben sommige vage figuren (zogenaamde wielerkenners en/of fans) geprobeerd hem kapot te maken met beschuldigingen of aantijgingen die ze nimmer of nooit hebben kunnen staven. Terwijl Chris de vriendelijkheid zelve is richting teamgenoten en fans. Zelden heb ik een coureur gezien die zoveel tijd neemt voor zijn fans of voor de jeugd die voor het eerst in aanraking komen met deze mooie sport.

Ik persoonlijk hoop dan ook dat hij terugkomt op zijn woorden en dat we deze geweldige renner en mens terug in het peloton mogen begroeten. Al is dit op dit moment uiteraard van secundair belang, want een goed en voorspoedig herstel is op dit moment het enige wat telt.

Merlinappa 13 juni 2019 om 11:03

HLN is natuurlijk een pulp-site en dat artikel is nogal vaag erin. Op de BBC kan ik er precies niks over vinden. Lijkt me nodeloze stennismakerij en ik kan me niet voorstellen dat Froome dat echt heeft gezegd, gezien hij hoogstwaarschijnlijk plat lag van de morfine, en daarvoor KO was van de pijn.

Ik hoop dat hij snel herstelt en op niveau terug kan komen.

reusjen 13 juni 2019 om 11:13

Een positieve test is niet genoeg staving?

Gilberto 13 juni 2019 om 11:47

Ik vind zijn rijstijl ontzettend irritant, ik vind het doorgeslagen autistische robot-gedoe en extreem oortjes gebruik vre-se-lijk, de dominantie van die ploeg maakt het er niet leuker op, ik geloof niet in dat opstaan telkens van dan weer Wiggins, dan weer Froome, dan weer Thomas.
Maar goed, dit mag ik allemaal gewoon vinden, is echt nx schrikbarends aan.
Door het slijk halen en proberen kapot te maken is weer een ander verhaal natuurlijk.
Prima als jij daartegen ageert, maar dan moet je ook weer niet doorslaan naar de andere kant en een soort messias figuur schetsen met je geforceerde lofzang.
Alsof jij enig inzicht hebt dat Froome, veel meer bezig is dan andere renners met fans en jeugd.
Met je ‘zelden heb ik een coureur gezien’..alsof je er bovenop zit..
Waar baseer je dat op?

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 11:59

Lekker Gilberto !

Sommigen kunnen het niet pruimen van Froome als renner en dit ongeluk van hem niet los van elkaar zien en doen ook nog alsof de beste man zelf meeleest hier.

Dit is een discussiesite.

Maillot à Pois 13 juni 2019 om 12:20

In dat HLN artikel staat: “Hij verging gisteren van de pijn en zou zelfs even het bewustzijn hebben verloren. Spreken deed hij amper of niet. Maar hij zei wel: “Ik kruip nooit meer op een fiets.”

In die context betekent zo’n uitspraak natuurlijk niets.
Mijn vrouw riep tijdens de bevalling van onze eerste zoon ook dat ze nooit nog een tweede wou ;-)

SolitaryShell 13 juni 2019 om 15:08
Quote:
Vanaf dag één hebben sommige vage figuren (zogenaamde wielerkenners en/of fans) geprobeerd hem kapot te maken met beschuldigingen of aantijgingen die ze nimmer of nooit hebben kunnen staven

Serieus dit? Hij heeft gewoon positief getest hè en die positieve test is nog steeds zo positief als wat. Special voor hem en hem alleen zijn de dopingregels aan de kant geschoven. Het was aan hem om te bewijzen hoe die volstrekt belachelijke hoeveelheid salbutamol in zijn lichaam is gekomen zonder dat hij de regels heeft overtreden. En toen zei het WADA opeens, compleet vanuit het niets, waarschijnlijk onder enorme druk: ,,nou dat bewijzen is wel heel moeilijk hoor zien we, want jullie krijgen het niet rond. Laat dan maar zitten, deze regel geldt niet voor jou, fiets maar vrolijk verder.”

wielerman 13 juni 2019 om 11:49

Ze hebben Froome gisteren 8 uur geopereerd!

koos verrek 13 juni 2019 om 11:57

En was ie van vlees en bloed, of enkel electronica? Geintje
8uren, sjonge. Heeft geluk gehad lijkt

En Bloc 13 juni 2019 om 11:59

https://youtu.be/8nyTHrto-0k

Hopelijk komt op termijn alles terug goed met hem. Mooie atleet, mooie persoon.

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 12:02

Zo, Walsh had duidelijk graag Froome ook nog een zesde zien pakken en als de grootste aller tijden uit willen roepen.

AmsterdamCycling 13 juni 2019 om 12:02

Vreselijk nieuws voor Froome en voor zijn fans.
Denk wel dat het een zegen voor de TdF is, ook al heeft Ineos o.a. nog Thomas en Bernal, de Tour controleren zal nu toch een stuk lastiger worden.
Persoonlijk hoop ik dat Froome als mens gelukkig zal zijn, maar nooit meer in het profpeloton zal terugkeren.
Zijn manier van rijden en het feit dat hij vals heeft gespeeld en er mee is weggekomen zorgen voor mijn mening.

reusjen 13 juni 2019 om 12:12

Heeft Froome fans?

Geintje;-)

Gilberto 13 juni 2019 om 12:18

Hoe zie jij dat gebeuren dan dat die controle minder zou zijn? Degene die voor Froome zouden controleren, zijn er nog steeds bij hoor. Tuurlijk ben je sterker MET Froome, dan zonder, maar ik geloof niet dat er heel veel veranderd, vreemdgenoeg…
Wie zal hem vervangen trouwens? Wel belangrijk ook ivm ploegentijdrit, goed voor Jumbo :) Go Stevie, go Wout!

Headlines

Materiaalzone

Populair